2014-06-30

6 nyári könyv - szubjektív válogatás

Néhány hete már itt kallódik ez a bejegyzés piszkozatban, közben meg mindjárt július, az egyetlen mentségem az a külső körülmény, hogy igazi nyár még - hálisten - nem sok volt, nyilván kivár addig, amíg elmegyünk szabira.
Persze ugye mi számít nyári könyvnek? Egyszer írtam egy hasonló bejegyzést, de az a lista főként a lájtosabb irodalom számomra kedves darabjaiból épült fel. Szóval nekem a nyári könyv az, amiről a nyár jut eszembe, ilyen egyszerű. Ebben a bejegyzésben azokat sorolom fel, amelyeket az utóbbi évek nyarai során olvastam, és mondjuk lehetőleg nem a skandináv télben játszódnak, tehát azért igyekszem kicsit tartani magam a témához is, de inkább a személyes emlékeim vezettek, amikor ezt a listát összeállítottam.



Jack Kerouac - Úton (Az eredeti tekercs)
Tavaly nyári élmény, a dögletes melegben figyeltem itthon esténként, ahogy Kerouac több ízben átszeli Amerikát. Igazi szerelemkönyv, azóta sem olvastam semmit, ami ennyire intenzív élmény és szívdobogtató olvasmány - bár lehet ez a szó pont nem illik a könyvhöz, de belőlem ezt a tünetet váltotta ki - lett volna. Az biztos, hogy jókor voltunk egy helyen, szerintem ez a könyv így üt igazán, nagyon örvendek magamnak, hogy nem "csak úgy" álltam neki, hanem egy olyan időszakban, amikor épp kezdtem érdeklődni az amerikai kontinens iránt. Bővebb információk itt

Emylia Hall - Nyarak könyve
Minden valamirevaló nyári listán ott a helye ennek a regénynek. (Nikkincsén is ott van.) Mindig izgalmas egy kívülálló szemszögéből látni Magyarországot, Emylia Hall pedig igazán egzotikus és idilli helyet varázsolt belőle. A legjobb a Balaton partján olvasni, engem kellemesen elringatott a kovászosuborkalé-színű víz mellett, felidézte bennem a gyerekkori nyarakat, azokat az időket, amikor még készültek papírképek, és egész nyáron barna voltam, a hajamat pedig még ki tudta szívni a nap. A töméntelen mennyiségű vajas kukoricát még most sem értem, de esküszöm, ez a könyv legnagyobb hibája. További áradozás itt

Michelle Moran - Nefertiti
Azelőtt nem olvastam az ókori Egyiptomról, de jó ötlet volt ezzel kezdeni. Ha valakit érdekel a téma egy lájtos feldolgozásban, annak bőszen ajánlom Michelle Moran könyvét (van belőle több is), nagyon hangulatos, persze az események tükrében ez lehet, hogy kicsit erős jelző, hiszen a halálozások száma a nagyon sokhoz közelít a regényben, meg eleve elég kevés a szimpatikus tettekről híres szereplő. Ha nem kenitek-vágjátok az egyiptomi történetet, és nem szeretnétek spoilert, akkor ne nagyon tanulmányozzátok a családfát a könyv elején. 

Victoria Hislop - A sziget
Amikor kivettem a könyvtárból, már nem emlékeztem, hogy miért volt a várólistámon, fülszöveg nem volt a könyvtári példányban, úgyhogy teljes tudatlanságomban ért a sokk, hogy ez a regény egy görög sziget, Szpinalonga történetét meséli el, ahová még nem is olyan sok évvel ezelőtt a leprásokat száműzték az országból. A könyv több idősíkon játszódik, egy krétai család életét mutatja be generációkon keresztül. Sokszor elég sokkoló a történet, mégis szívesen gondolok vissza erre az olvasmányra, és gondolom a mediterrán helyszín miatt sorolom ide, a nyári könyvek közé.

Takami Kósun - Battle Royale
Légyszi, ne nézzetek csúnyán, egyszerűen nem tudtam kihagyni ezt a könyvet a listából, ha rágondolok, egyből a masszív kánikula jut eszembe, az esti vergődés a kanapén még fél tizenegykor is. Szegény Battle Royale hogy eltűnt a süllyesztőben, míg az Éhezők viadala sikere még mindig nem csengett le, pedig az alapkoncepció ugyanaz, csak Takami Kósunnak több vér volt a pucájában, úgyhogy a regénybe is több jutott belőle. Brutális, kegyetlen, hátborzongató disztópia, a gyerekszereplők ellenére messze nem egy klasszikus YA. Nem rövid. 

Patrick Süskind: A parfüm
Emlékeztek még, micsoda hájp volt körülötte? Ebből is látszik, hogy a tömeg nem feltétlenül az egyszerűt és a színvonaltalant olvassa, hanem azt, amit elé raknak. Jelen esetben elég volt, hogy készült egy film A parfümből, az emberek meg sorra csapkodtak le rá a könyvesboltokban. Akkor olvastam, amikor anyuval nyaraltunk Velencében, és a szállodában küzdöttünk a milliónyi szúnyoggal, mert katacita előre megmondta, hogy Velencében nincs szúnyog. Aha. Nem hiszem, hogy nagyon be kellene mutatnom a könyvet, némi erős gyomor azért nem árt hozzá. 

A sort még bőven folytathatnám, de akkor még több érdektelen személyes adalékot kellene végigolvasnotok mindenféle nyári körülményről. Egyébként nagyjából az összes déli regényt ide sorolnám, élükön a Sült zöld paradicsommal meg a Ne bántsátok a feketerigót!-tal, de belőlük grandiózus összefoglalót készülök produkálni, amint végigettem magam az Elfújta a szél kismillió oldalán illetve az Örök kísértésen. 

Bennetek melyik könyvek idézik fel leginkább a nyarat?

15 megjegyzés:

  1. Én nyáron olvastam a Nyár és New Yorkot (ami a Carrie naplója sorozat alapjául szolgáló könyv) nálam ez a best, és a Rozéfröccs Hidasi Judittól. De mindenféle szerelmes, romantikus strandkönyv is ilyen nálam. Egyébként nyáron szeretek olvasni skandináv krimiket, valahogy kicst jobban esik egy Nesbo ha kint 35 fok van :D :D De amiket felsoroltál azok is szuper olvasmányok! Óh és a fagyis kép miatt beindult a nyálelválasztásom pedig még csak 10 óra van!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Rozéfröccsöt is majdnem belevettem a posztba, 600 éve olvastam, és imádtam.
      Igazad van, kánikulában élmény havas, hideg környezetben játszódó történeteket olvasni, majdnem beleszőttem a posztba A hóleányt is, amit tavaly nyáron olvastam el, és akkor nagyon jól esett! :)
      Valami szuper fagyit én is tolnék ezer örömmel...

      Törlés
  2. Ezek közül a Battle Royal és a Nyarak könyve már rég ott áll a polcomon, most már illenék is elolvasni őket, főleg hogy az utóbbit a tavalyi szülinapomra kaptam, ami a nyárnak majdnem a közepén van. :)
    A végén lehet még én is írok ilyen bejegyzést. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írj, írj!:)
      A Nyarak könyvét meg tessék elolvasni! (Ne haragudj a sok felszólító módért, természetesen tégy belátásod szerint, de ez tényleg csodálatos könyv, bár a sci-fiken edződött lelked nem tudom, mit szól majd hozzá:))

      Törlés
  3. ( fél órája már bepötyögtem, de ez a 4. blog, ahol nem jelenik meg a kommentem, nem is értem)

    tudom, h megfogtam a lényeget, de awwww ez a jégkrém kompozíció! :D
    92%-nál járok a Trónok harca 4. kötetének, egyelőre napok óta nem tudom eldönteni, mit olvassak utána. várom is meg nem is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma engem is megtréfált párszor a blogspot... Mostanában sok a hiba, szerkesztői oldalon is.
      Tényleg megfogtad a lényeget:D Kíváncsi lennék, milyen ízű a fagyi:)
      A Trónok harca 1. nekem nehezen csúszott, de gondolom te szereted, ha már a negyediknél tartasz :))

      Törlés
  4. A parfümöt tavaly nyáron terveztem elolvasni, de aztán valahogy elmaradt, nem is tudom, miért... ha legközelebb a párom édesanyjánál járunk, lecsapok rá. A Nefertitit is Te juttattad most eszembe, karácsony óta a polcomon van olvasatlanul, fel is írom a nyári listára :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Nefertiti is igazán nyári, gondolom az egyiptomi meleg miatt gondolom így, remélem, tetszeni fog neked is:)

      Törlés
  5. Igen-igen-igen, Nyarak könyve! :) Most erre A sziget c. könyvre is kíváncsi lettem. A Parfümöt már nem is tudom mikor olvastam, nem most volt az biztos és igazából én azt évszakhoz sem tudom kötni, de emlékeim szerint megosztó egy történet volt, nekem bejött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sziget szuper, bár félig-meddig már a múlt homályába vész az emléke.. Egyébként tuti nincs még egy cím, amit ilyen gyakran adtak regényeknek, mint azt, hogy A sziget! Merle hasonló című könyve is majdnem felkerült a listára, nekem az is nagyon tetszett.
      A parfümöt tényleg eléggé vegyesen fogadták, erre én is emlékszem, a sok gyenge lelkű ember nem tudott vele mit kezdeni :D (csak viccelek ám.)

      Törlés
  6. Én ezek közül a Battle Royalt olvastam (tényleg klasszisokkal durvább, nekem már kicsit sok is volt; amúgy én sem értem, miért nem lett felkapottabb) és a Parfümöt (kicsit beteg, de azért elolvastam és a filmet is megnéztem kétszer :D).
    A Nyarak könyve és az Úton is várólistás, talán nyáron sorra kerül. Morantól is tervezek olvasni, ma láttam a Kleopátra lányát boltban, az is felkeltette az érdeklődésem.

    VálaszTörlés
  7. A Nyarak könyve tééényleg annyira jó! Az egyik leghangulatosabb könyv, amit olvastam, szóval hajrá:)
    (Közben előjegyeztettem a Kleopátra lányát, köszi, hogy eszembe juttattad:))

    A BR valóban nagyon véres, néha nekem is sok volt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor előrébb veszem a listámon. :) (Ki is venném a könyvtárból, de a katalógusban azt írják, 2015 (!) június végén jár le... Ezt nem tudom hova tenni, legközelebb biztos megkérdezem.)
      (Szívesen, amúgy annak nagyon szép a borítója.)

      Törlés
    2. Őő, ez érdekes valóban... lehet valamit elírtak csak, remélem hamar tudod olvasni:)

      Törlés
  8. Nekem az elfújta a szél idézi meg nagyon erősen a nyarat. Kb 17 évesen olvastam először, és érzem a szellőt, a nyári illatokat, a fapadló illatát, ahogy lapozok és lapozok és akkor is izzadok az atlantai hőségtől, amikor nincs is meleg körülöttem. Imádom azt a regényt. Rhett Butler forever <3

    VálaszTörlés