2016-12-07

Téli tervek

Generál téli előrejelzést hozok a megszokott könyves TBR-lista helyett (bár most néztem, hogy már az őszi is ilyen volt), és ezennel elhatározom, hogy jövőre nulla kihívásra jelentkezem, mert jelenleg azt sem tudom, mi lesz a következő könyv, amit legközelebb kézbe veszek. Viszont jön egy aránylag hosszú ünnepi szabadság, januárban pedig egy elég kerek évszámot ünnepelek, aminek rendesen meg fogom adni a módját.



KÖNYVEK

Havi egy könyv bőven elég lesz. Annyira kiszámíthatatlan az olvasási kedvem, hogy teljesen feleslegesnek érzem, hogy még iksz másik könyvet benyomorítsak ide, nem véletlen hogy az éves várólista-csökkentésre sem szoktam jelentkezni. Most erre a háromra vagyok a leginkább rápörögve, csupa karácsonyi, melengető történet:
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima - Rohadtul félek tőle, amióta Amadea megírta róla ezt a posztot, de azt hiszem, fel vagyok készülve a legrosszabbra.
Mark Frost: Twin Peaks titkos története - Valahogy ki kell húzni a harmadik évadig.
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogások - Biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljön a pillanat, amikor londonos könyvet akarok olvasni, és akkor ezt fogom levenni a polcról.



ÉV VÉGE

A karácsonnyal hadilábon állok, néhány apróságot szeretek benne, például azt, hogy ez tök jó apropó összejönni egy csomó emberrel, nagy vacsikat rendezni úgy, hogy másnap biztosan nem kell dolgozni menni. Szeretem az aránylag hosszú szabadságot, jó ilyenkor lelassulni egy kicsit, visszaemlékezni az elmúlt 12 hónapra, és rápihenni a következőkre. Régen gyűlöltem a januárt, mostanra viszont egész jól összebarátkoztunk, az utóbbi években sikerült kisimultan, nagy lendülettel nekivágni az újévnek, és úgy érzem, hogy ez a bizonyos lendület nagyban hozzájárult a személyiségfejlődésemhez - 2016-ban mindenképpen. Néhány program és feladat, amit szeretnék abszolválni a szünetben a nyilvánvaló ünneplés mellett:

- Bonbont gyártani anyuval
- Baráti vacsorákat tartani (akár nálunk, akár nem)
- Megnézni egy karácsonyi filmet a moziban
- Legalább 2xfél napot szánni arra, hogy az olasz nyelvtant ismételgessem
- Legyártani néhány posztot előre ide és a Travel Journalre is
- Szórakozni kicsit a könyves blogommal, fontolgatom a migrálást a wordpressre

Tudom, hogy milyen könnyen elszállnak ezek a karácsony körüli napok, idén szeretnék egy kicsit tudatosabban szabadságolni, ami nyilván elég nagy baromságnak hangzik, főleg, hogy tényleg az a célom, hogy kipihenjem magam, de vannak olyan feladataim, amik nem férnek bele egy hétvégébe. Nem akarom, hogy megint a semmibe vesszen ez a majdnem két hét.

UTAZÁS

Lassan egy éve gondolkozom azon, hogy a harmincadik szülinapomat szeretném kellő tisztelettel megünnepelni, és hogy ki kéne szakadni a nyamvadt téli latyakból pár napra. Téli lány vagyok, de közben mégsem, minden porcikámmal utálom a telet, nincs olyan aspektusa, amit szeretnék. Egyébként is várom a harmincadikat, de így, hogy tudom, hogy valahol máshol leszek, még izgatottabb vagyok. Az időpont január vége, az pedig úticél Nápoly, a Vezúv, Sorrento illetve az Amalfi-part, Procida szigete (valószínű ez nem fog mind beleférni, majd priorizálok) - remélhetőleg ott nem fognak röpködni a mínuszok (ill. remélem, a lepkék sem :D), meg abban is bízom, hogy ilyenkor a turisták sem hemzsegnek annyira.

http://rox-s-blog.tumblr.com/post/108473164331/youre-all-i-need

Nyilván sokkal stílusosabb lenne Velencébe utazni a szülinapomra, de a franc se akar ott januárban fagyoskodni.

A következő egy-két hét jó sűrű a karácsonyi találkozók, céges bulik, egyebek miatt, de szeretem ezt a fajta pörgést, és remélem, hogy a szünet is hasonlóan alakul majd. És egyébként nagyon várom, hogy ismét év végi visszatekintő blogposztokat olvasgathassak és írhassak, ez az utolsó pár hét nekem úgyis inkább az évzárásról, mint a karácsonyról szól.

12 megjegyzés:

  1. Azt hiszem követem a példád az olvasás terén, mert egyre nehezebben megy a tervszerű olvasás és végülis a lényeg a kikapcsolódás ebben az egészben!
    Az évösszegzés nekem is most erősen leköti a gondolataimat, karácsonyi hangulatom annyira nincs is.
    De jól hangzik ez a szülinap ünneplés! És a téli szabis terveid is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig te mindig sok kihíváson részt vettél, nem? :)
      Tervezgetni szeretek azért, de mostanában annyira hektikus vagyok olvasás terén, hogy tök felesleges.
      Jó lesz visszatekinteni erre az évre, remélem, hogy te is így látod. :)

      Törlés
  2. Na igen, karácsony/tél.. én imádom vagy leginkább szeretném, de évek óta csak az van, hogy úgy akarom, hogy legyen hangulat, de nincs. Így mondtam is, hogy jövőre tényleg elmegyünk valahova, ahol csak arra kell koncentrálni, hogy jóság van körülöttünk :), pihenünk és élvezzük ezt az év végi hangulatot.

    Hú, ez jó kis terv 30-ra :). De tök jó, hogy várod :), én még fel se fogtam, pedig próbáltam már egy ideje barátkozni vele, de elég bizarr érzés. 30 már olyan, hogy az már 30 :D. Úgy érzem, hogy felnőttebbnek kellene lennem már mint ami vagyok :P. Egyébként januári hónap szerintem ideális Olaszországra. Emlékszem, hogy akkor voltam Erasmus alatt a Cinque terrén és tiszta tavasz volt, pedig az még nincs is annyira délen és rajtam kívül még talán 2 turista bolyongott arra :).

    Nekem jövőre már két fix utazás van, amit nagyon várok. Egy kis Bécs januárban és Barcelona márciusban. Aztán, ami jön :), a terv, hogy sok kicsit menjünk és persze az említett december.

    Szép decembert :) !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tök jó ötlet, hogy elmentek valahova, én is szívesen megtenném, de úgy érzem, nem mindenki értékelné a környezetünkben, mindenesetre úgy megnézném egy másik országban a karácsonyt! Aztán lehet a végén ott ülnék lelombozva, hogy hiányzik a családom és a barátaim. De az biztos, hogy az igazi pihenés lenne!

      Nem kell felnőttebbnek lenned! :) Én se tudok még, pl. gombot varrni. :D Cinque Terrén szuper a klíma, jókor mentél, olyankor nincs tömeg. :)

      Bécs és Barcelona is szuper, akkor hát van mit várnod az év elejére, jó lesz ez a Q1. :D

      Törlés
  3. Szuper tervek és azt hiszem Te igazán megadod a módját a 30 megünneplésének, csodás lesz és már látom, hogy a róla szóló travel journalos posztod után mehetnékem lesz nekem is :) A 30 nekem is emlékezetes volt, meglepi bulival, a 40-et marhára nem várom egyelőre :(
    Jaj, kacagtam ezeken a "karácsonyi könyveken" :), erőt kívánok hozzájuk!
    A havi egy könyv szuper terv, most valahogy én is redukálni fogok. Ebben a hónapban eddig egy darab mesekönyvön vagyok túl, és valahogy a blogra sincs nagy affinitásom. Szeretném visszanyerni a lelkesedésem, nekem ez lesz az egyik aprócska terv jövőre.
    Az ünnepek alatti vagy előtti időszakban nagyon szeretném én is a baráti összejöveteleket, engem eléggé fel tud tölteni egy normális társasággal töltött beszélgetős este egy pohár vörösborral megspékelve :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem :D KEll valami motiváció, hogy várjam ezt a napot. :)
      De nem vinnyogok, mert egyáltalán nem érzem magam idősnek, és te se aggódj, lélekben és testben is fiatal lány vagy :)
      Most olvastam el a posztod a havi egy könyvről, nagyon tetszik, holnap friss fejjel majd reagálok is :)

      Nálam se nagyon pörög az olvasás, pedig egész jó könyvekben vagyok benne, de nehezen haladok velük. Csatlakozom hozzád ebben a tervben, mármint hogy nyerjük vissza a lelkesedésünket.

      Kellemes iszogatást & beszélgetéseket a következő hetekre. :)

      Törlés
  4. Ó, Nápoly, annyi jót hallottam már róla, hogy nekem is felkerült a listámra. :) Ha minden jól alakul, én legközelebb márciusban utazom Olaszországba.
    Egyébként ez tök jó ötlet, hogy utazással ünnepled a kerek évfordulót, lehet 2018-ban én is így teszek majd. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én hallottam jót és rosszat is, de most a jó van túlsúlyban, nagyon izgat a hely! :) (bár ha ilyenek maradnak a repülőjegy-árak, inkább hagyom a francba, nem akarok 100K-t fizetni kettőnknek egy szar fapadosért)
      Valahova viszont biztos el fogok menni, olyan nincs, hogy nem :D

      Törlés
  5. Kemény menet lesz, de a Föld alatti suttogás majd kisimítgat egy kicsit.:)
    Az utazás nagyon jó ötlet! Mi eddig minden évben elmentünk pár napra wellnessezni-városnézni (csak belföld és három nap, nem kell nagy volumenre gondolni), ilyenkor még a hidegben is nagyobb kedvem van mászkálni. Felőlem januárban már kezdődhetne a felmelegedés, én is utálom a telet, brrr.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Csernobili ima nagyon durva, amikor a posztodat olvastam róla, egyszerűen nem hittem el, de most már tudom, miről beszéltél. Amúgy ahányszor meglátom, hogy valami állatról lesz szó, lapozok tovább, nem érdekel.
      A január a legborzalmasabb hónap, semmi szerethető nincs benne. Jól teszitek ti is, mentek idén is?

      Törlés
  6. A tizennyolc hogy lesz kerek? :)

    VálaszTörlés