2012-01-17

Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox

Jenna Fox tizenhat évesen balesetet szenved, amelynek következtében több mint egy évig kómában fekszik. mikor felébred, nincsenek emlékei, a szülei idegenek számára, és csak a családi videókból tudja valamennyire rekonstruálni a korábbi életét. 
a történet valószínűleg a közeli jövőben játszódik, de nem Az ötödik elemből megismert röpködő autókat kell elképzelni, inkább a tudomány és a társadalom fejlődése(?) a jellemző, valamint akadnak utalások olyan természeti katasztrófákra és járványokra is, amelyek még nem következtek be. 

Jenna lábadozásában a környezete nem túl segítőkész, az anyja minden információtól óvni próbálja, és még azt sem nagyon engedi, hogy a lány elhagyja kaliforniai házukat. az apa Bostonban dolgozik, egy híres orvosi találmány fűződik a nevéhez, és Jenna ezt sem nagyon érti, hogy miért kellett Kaliforniába költözniük, amikor korábban a keleti partvidéken éltek. a legérdekesebb karakter a nagymama, aki láthatólag idegenkedik az unokájától, és ezzel Jenna tisztában is van, ellenségesebb nem is lehetne vele Lily. az asszony azt mondja a lánynak, hogy nincs helye az életében, és hát azt hiszem, ezzel nem könnyíti meg Jenna életét, ami amúgy is már kész rejtély. 



olyan feszült a légkör a lány körül, hogy már én is szorongtam olvasás közben. mindenki rendkívül titokzatos, Jenna új élete számomra rémálomba illő. 

időnként bevillan neki egy-egy régi emlékfoszlány, ezekkel viszont nem nagyon tud mit kezdeni, nem tudja, hova tegye őket. 

a jelen is elég különös: hogy lehet az, hogy korábban történelemből és matekból korrepetálásra volt szüksége, most meg mindent tud a francia forradalomról, és fejből idéz teljes könyveket? és miért érzi furcsának azt, hogy az anyja minden parancsára engedelmesen reagál? 

némi titkos kutatómunka után összeáll a kép Jennában, és hát nem örül. 
és ekkor még csak a könyv felénél tartunk.

kezdem nagyon megszeretni a YA literature-t, manapság ez egy egészen különleges szegmense az irodalomnak. ez a könyv - a gyerekkönyvtári elhelyezése ellenére - szerintem inkább a felnőttekhez szól, tekintettel a komoly bioetikai kérdésekre, amelyeket a szerző a történet középpontjába helyezett. 

nagyon sajnáltam az utolsó pár oldalt, nekem picit elrontotta azt az igazán pozitív képet, ami olvasás közben kialakult bennem a könyvről. 

azért várom nagyon a magyar nyelvű folytatást, angolul kijött már, a The Fox Inheritance.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése