2016-07-08

Az érzés, ami olyan, mint a szerelem

A kreativitás szó hallatán világéletemben felcsillantak a szemeim, pedig hajlamos vagyok arra, hogy elcsépeltnek érezzek egy-egy szót, ha túl sokszor használom vagy használja más a környezetemben. Emlékszem arra is, amikor az egyik első féléves mesterszakos órán az első előadás a kreativitás témájára épült, és nem túlzás, hogy már ott eldöntöttem, hogy majd ebből írom a diplomamunkámat. Öntudatlanul vadászom az ezzel kapcsolatos könyveket, cikkeket, és nem tudom megunni.


Ha voltak előítéleteitek Lizzel kapcsolatban az Eat, Pray, Love miatt, akkor ezeket most felejtsétek el. Az egy önéletrajzi regény, ez meg egy gondolatébresztő non-fiction a kreativitásról, inspirációról, ötletekről és megvalósításukról illetve a belső félelmeink és rossz berögződéseink  legyőzéséről. Lizt - csak így hívom, ha nem bánjátok, elég jóban lettünk -, egyszer régen beskatulyáztam a felejthető írók fiókjába, aztán pár hónapja megnéztem a TED-előadásait (itt és itt). Amennyire nem érdekel egy-egy híres ember magánélete, annyira igen, hogy mi inspirálja őket, hogyan zajlik az alkotási folyamat.

A Big Magic teljesen másképp közelíti meg a kreativitást, mint bármi, amit eddig olvastam. Az alkotói folyamatot akadályozó rossz beidegződések, mítoszok megdöntése szerintem kulcsfontosságú lehet, mert biztos vagyok benne, hogy egy csomó embert ezek akadályozzák meg abban, hogy érdekesebb életet éljenek. Mik ezek a beidegződések? Hát például, hogy ki mit gondol. Biztos veletek is előfordult már, hogy valaki lesajnálóan tekintett valamelyik hobbitokra. "És ebből akarsz megélni?" "És amúgy mikor van időd neked erre?" (az erre szót többnyire enyhe fintor kíséri). "Nem vagy te kicsit öreg ehhez?". (Kommentben írjátok meg, hogy ti milyen hasonló kedvességekkel szoktatok találkozni, kíváncsi vagyok.)
Aztán ott az elismerés kérdése. Ha már túl vagyunk azon, hogy ki mit gondol arról, hogy egyáltalán csinálunk valamit, még mindig ott a lehetősége annak, hogy valakinek nem fog tetszeni, vagy hogy észre sem veszik. Az elismerés meg a dicséret előre viszik az embert, ez nyilvánvaló, de nem mindig van rá szükség. Biztos, hogy nem fog mindenkinek tetszeni, amit létrehozol, és simán lehet, hogy olyan is lesz, aki ennek - valamilyen formában - hangot ad.
Beszél még a megélhetés vs. alkotás problematikájáról, plusz a "szenvedő művész"-sztereotípiát is szeretné megdönteni, és részemről rendben is van ez. 



Liz az íráson keresztül mutatja be a kreatív folyamatot, egészen az ihlet megérkezésétől kezdve, de igazából simán ráhúzható az egész bármilyen más kreatív tevékenységre. A legnagyobbat akkor üt ez a könyv, amikor ébredezik bennünk valami, és már majdnem eldöntöttünk, hogy belevágunk, de persze ha a folyamat korábbi szakaszában vagyunk, esetleg már megszületett az elhatározás, és elindultunk ezen a varázslatos úton, akkor is érdemes elolvasni. Én nagyon sokat kaptam tőle.


"Az ötlet mindenféle véletlen egybeeséseket és előjeleket vet az utadba, hogy fenntartsa az érdeklődésedet. Kezded úgy érezni, mintha minden jel az ötlet irányába mutatna."

Ilyenkor érdemes résen lenni, mert ez nem véletlen. 
 
Amúgy biztos vagyok benne, hogy amíg Liz eljutott addig, hogy ezt a könyvet megírja, sokat küzdött önmagával, az ötleteivel, a külvilággal, szóval azokkal a dolgokkal, amelyekkel minden kreatív tevékenységet végző ember is küzd. Azt hiszem, mostanra megbékélt ennek a folyamatnak a természetével, és az meg külön tökjó, hogy a következtetéseit közzé tette egy ilyen oldott és közvetlen stílusban. 



Imádom Lizt, tényleg: vicces, szellemes és a maga elvarázsolt módján földhözragadt, ahogy ez a könyv is az. Így, hogy bepillanthattam a kulisszák mögé, kíváncsi lettem a másik magyarul megjelent könyvére, A lélek botanikájára, amit azóta elkezdtem, és teljesen másképp olvasom amiatt, hogy tudom, mi van mögötte. Ezzel nem azt mondom, hogy minden könyvnek szeretném ismerni a háttértörténetét, de tetszik az olvasásnak ez az újszerű élménye is.

"Adj az elmédnek feladatot, különben talál magának egyet - és lehet, hogy az neked nem fog tetszeni. Évekbe telt, mire rájöttem, hogy amennyiben nem alkotok valamit aktívan, akkor minden valószínűség szerint aktívan tönkreteszek valamit (önmagamat, a kapcsolataimat vagy a lelki nyugalmamat)."

Újraolvasós, egyértelmű.

Ha gondoljátok, valamikor összeszedem a kedvenc kreativitáshoz köthető könyveimet, cikkeimet is. 

Elizabeth Gilbert: Big Magic - Kreatív élet, félelem nélkül!
Partvonal, 2016

13 megjegyzés:

  1. Én nem rég fejeztem be és imádtam minden sorát! Úgy érzem jó nagy löketet adott, hogy újra el kezdjek foglalkozni azokkal a dolgokkal, amiket igazán szeretek. Tényleg sokszor olvasós. Azt hiszem gyakran fel fogom citálni a sorait, ha elakadok valahol.

    És nagyon kíváncsi vagyok a kedvenc kreativitásos olvasmányaidra! Nekem a Steal like an artist tetszett még nagyon a témában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor pacsi! :) Jó kis koffeinadag a léleknek, remélem nem fogsz elakadni a dolgaidban, és megmarad a lendület. :)
      A Steal Like an Artist egyértelmű kedvenc nálam is, imádom.

      Törlés
  2. "Ez milyen aranyos!" (olyan hangsúllyal, mintha három éves lennék, és az első pálcikaember-rajzomat mutatnám neki)
    :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaaaaj neee... :D
      Gondoltam, hogy másnál is akadnak gyöngyszemek... köszi, hogy megosztottad :)

      Törlés
  3. Jó volt olvasni ezt a bejegyzést, süt belőle a szeretet és az, hogy mennyire felvillanyozott téged is. (+várom az új honlapot, ami sejtésem szerint készülget nálad! :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon, és egyébként is felvillanyozott időszakban vagyok. :) Nemsokára jön az új, nemkönyves oldal, remélem, tetszeni fog majd. :)

      Törlés
  4. Nekem is tetszett, főként a hangnem, nem erőltet semmit, de azért meggyőző a történetek alapján. Jó ez a már kicsit nyers hangnem bizonyos részeknél. Rögtön oda is adtam barátomnak, mert annyi sok fejezetben ráismertem a viselkedésére :).
    Nekem is adott egy löketet, bár már azért egy ideje én is belekezdtem egy honlap készítésébe és már csak tartalmat gyártok hozzá és elindulok az úton, mielőtt tovább áll az ihlet megint :P vagy berezelek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, a Fiúnak is hasznos lesz, és leküzdi majd azokat a berögződéseket, amik akadályozzák. :)
      De jó, mindenképp értesíts, ha publikus lesz, nagyon kíváncsi vagyok! :) Nem kell berezelni, nincs mitől. Kávéhoz lesz köze? :)

      Törlés
  5. Igen-igen, kávéhoz is lesz köze :D, anélkül nem is én lennék :P.
    Oké, mindenképp szólok :).

    VálaszTörlés
  6. Rendben, akkor én ezt most felrakom kívánságlistára, úgy érzem, nem ártana nekem egy kis biztatás meg löket a dolgaimhoz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem neked is tetszeni fog, és kívánom, hogy rád is ilyen kellemes, rugdosó hatással legyen. :)

      Törlés
  7. Engem 1000%-osan meggyőztél, hogy kell nekem ez a könyv, biztatás és noszogatás bőven rám fog férni, illetve én pont a kreativitást hiányolom iszonyatosan az életemből, mert a munkám az minden, csak nem az, évek óta robotnak érzem magam, de még lehet, hogy azok is kreatívabbak nálam egy folyamatosan frissített op.rendszerrel:)
    Gyöngyszemek mindig akadnak, ugyan nem a bloggal kapcsolatban, hanem pl. az olvasással nekem még mindig a két kedvencem, hogy 1) és erre mikor van időd? (válasz: akkor, amikor te kedves a tévét bámulod) és 2) ez téged valóban kikapcsol, szórakoztat? (nem, b+, kínzom magam vele) :)
    Teljesen felcsigáztál ezzel az új projekteddel, oldallal kapcsolatban (van egy sejtésem, meglátjuk :) de addig is nagy hajrá neked mindenhez, mert annyira jó olvasni, hogy most minden a helyén van nálad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy akkor neked is ad majd egy löketet. Ártani nem fog, az biztos, de igazán gondolatébresztő, illetve pont a mindenféle félelmet, korlátot dönti le, legalábbis tesz rá egy kísérletet. Rád fér most ez akkor. :)
      Jaj ezek a kérdések. :D Nem tudom, ezeket amúgy mindenki megkapja, aki úgy egyáltalán csinál valamit? :D Legközelebb már vissza fogok kérdezni, komolyan.

      Köszi-köszi, ez nagyon jól esik, hamarosan publikus lesz az oldal, aztán majd írd meg, hogy bejött-e a tipped! :)

      Törlés