2017-01-05

5+5 jó dolog 2016-ban

Tudom, hogy az emberek 98%-a sikítófrászt kap, ha meglátja a 2016-os számot, ezért már azon gondolkozom, hogy lehet, hogy az ördög balkézről született gyermeke vagyok, ugyanis nekem életem eddigi leg-leg-legszuperebb éve volt! Csupa jó dolog történt velem, velünk, kellemetlenség alig jut eszembe, és azt hiszem, igazán meg tudtam élni ezt az évet, és az összes emlékezetes (meg azóta feledésbe merült) pillanatát. 



A LEGJOBB DOLGOK 2016-BAN

Ezt az évet úgy tudom a legkönnyebben és legrövidebben összefoglalni, ha felsorolom a legjobb dolgokat, amik történtek velem. Aztán a következő listában meg megmutatom pár folyamat hosszabb távú hozadékait.


1. Olaszra járok megint
Tavaly ilyenkor újra nekiálltam az olasztanulásnak, és bár túl sokat nem fejlődtem - mivel otthon nem nagyon foglalkozom vele -, imádom az egészet, sok kulturális adalékot kapunk, szuper a tanárunk és a csoport is.

2. Utazások
Velence, Salzkammergut és Anglia/Skócia, a kedvenc élményeimet itt írtam le.

3. Új barátok, sok program
A munkahelyemen nagyon jóban lettünk néhány kollégával, emiatt még jobban szeretek bejárni dolgozni, meg rengeteg közös szabadidős programunk is van. A könyvesblogger csapatunknak is rettentően örülök, és lehet, hogy csak ritkán találkozunk, de az biztos, hogy az online barátság mellett ők vannak az én szótáramban.

4. Travel Journal
Lett egy új weboldalam, szegénnyel kissé mostohán bánok, de ezen változtatni szeretnék. Néha elbizonytalanodom még mindig, hogy van-e ennek létjogosultsága, máskor meg annyira tökéleteset szeretnék oda alkotni, hogy ezért inkább a végsőkig halogatom a bejegyzéseket. Ezeket még le kell sakkoznom magammal.

5. Könyvfordítás
Azért, mert úgy tűnik, képes vagyok rá, meg mert egy csomó pozitív vonzata volt (lásd alább). 

SZINTLÉPÉSEK

Az biztos, hogy már 2015-ben elkezdtem gyűjteni az XP-ket, aztán ezt folytattam tavaly is, de közben elkezdtem leosztani őket a különböző képességeimre. Nagy változást hozott nekem 2016, sok dologban változtam, nézzünk pár lényeges és kevésbé lényeges területet.



1. Letisztult az életem
Május tájékán totálisan besűrűsödött minden: elvállaltam egy könyvfordítást, közben nyilván van egy teljes állásom, jó pár egyéb projektem, emellett még a szabadidős tevékenységek is megszaporodtak. Amikor ennyi minden történik egyszerre (főleg ha sokat kell dolgozni), az egy nagyon jó szelekciós folyamat is egyben, kiderült, hogy mik a legfontosabb dolgok az életemben. A tökéletes egyensúly még nincs meg, de majd kitalálom azt is valahogy.

2. Nyitottabb lettem
Több új barátom lett, megismerkedtem egész sok emberrel, új helyzetekben álltam helyt / vettem részt, és mindez kicsit elmozdított az introvertált-extrovertált skálán az utóbbi felé (egyébként valahol középen vagyok). Régen egy csomószor előfordult, hogy ha meghívtak valahova, akkor kényelemből meg minden más okból egyből valami kifogáson kezdtem törni a fejem, de most már kifejezetten keresem az új lehetőségeket, programokat, nem ijedek meg, ha ismeretlen emberekkel kell találkoznom.

3. Rugalmas vagyok AF
A sok elfoglaltságnak hála jobban össze is tudom egyeztetni a dolgaimat, meg mondjuk nem készülök fél napig egy eseményre. Volt már veletek olyan, hogy szombat estére szerveztetek valamit, de ebéd után már inkább nem fogtatok bele semmi komolyabba, mert hogy utána úgyis majd készülődni kell, aztán este meg menni el otthonról? Velem rengetegszer. Most már esélyem sincs erre, muszáj besuvasztanom egy csomó mindent egy napba, de az időmenedzsmentről rengeteget kell még tanulnom. Könnyebben reagálok egy hirtelen kitalált új programra vagy akár arra is, ha valaki lemondja a közös találkozónkat.

4. Egy fokkal jobban értek a borokhoz
Múltkor olvastam, hogy valaki mentegetőzött, hogy "nyugi, én nem iszom alkoholt", nos én nem fogok azért, mert igen. Nagyon szeretem a bort, igazából egyre jobban, ahogy kezdem jobban megismerni a borkultúrát meg a különböző fajtákat. (Remélem emiatt a pár sor miatt nem kell 18-as karikát tennem a blogra.) Több boros eseményen is részt vettem idén, különböző (kellően jó hangulatú) fejtágítón is, nagyon élveztem, ezt jövőre folytatjuk.

5. A ruhatáram
Az őszi/téli ruhatáram eljutott arra a szintre, hogy nem akarok új ruhadarabot, mert egyrészt tökéletesen elégedett vagyok a felhozatallal, másrészt nem akarok túl sok cuccot (jó, így is elég sok van). Leginkább végtelenül egyszerű pólókat, ingeket hordok, farmert, bakancsot, kevés színt, és beszereztem pár jó minőségű alapdarabot is, sokkal jobb ez így, mintha lenne pl. 5 táskám, de sosem tudnám eldönteni, melyiket hordjam. Még én sem tudom elhinni, hogy végre eljutottam erre a szintre.

2017

Most úgy érzem, hogy ez nagyon szép és jó, rátaláltam az utamra, de azért még minden szempontból van hova fejlődni. Egyelőre semmi fogadalom, cél nincs idénre, pedig jó lenne kitalálni párat. Tavaly például összeállítottam egy kisebb listát konkrét dolgokról (pl. hogy szervezzem meg, hogy a 30. szülinapomat külföldön töltöm, nézzem meg a Twin Peaks-t, stb.), és a tételek nagy részét sikerült teljesíteni, úgyhogy ennek van értelme. De szerintem fontos, hogy konkrét és egyértelmű legyen az, amit leírunk, úgy könnyebb tartani magunkat hozzá.
Egyelőre nem sokat tudok az előttem álló évről, csak azt, hogy mindjárt 30 leszek meg hogy ezt meg fogom ünnepelni Nápolyban! Addig is száraz januárt hirdettem, kár, hogy pont fél órája jött egy email egy decemberben elmaradt borkóstolóról.




20 megjegyzés:

  1. Én örülök, hogyha azt hallom, hogy valakinek igazán jó év volt a 2016. :) És ez a listázós formátum nagyon jó!
    Szuper, hogy összejött ez a kis könyves blogger bandánk, mind az online csevegések, mind a személyes találkozók nagyon fel tudnak tölteni.
    Képzeld, ősszel lehet én is megyek Nápolyba. :) Bár ez még közel sem biztos, de a tervezgetés már megy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, hogy jött az ötlet Nápolyra? :) Majd addig beszámolok róla, hogy milyen. :)

      Törlés
    2. Az egyik kolléganőm nagy vágya eljutni oda, én meg bármire vevő vagyok, ami Olaszország. :)
      Köszi, kíváncsian várom majd! :)

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Tök jó volt olvasni a listádat, meg hogy egy pontjában én is szerepelek :))) A nyitottság nálam is szerepel, én is sokat bátorodtam az évek alatt, és ez jó érzés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naná, hogy! :) Az életem jelentős részévé váltatok, még ha nem is találkozunk gyakran. :*

      Törlés
  3. olyan jó ilyeneket olvasni, örülök neked :) és a travel journalnak VAN létjogosultsága, már előre készülök, hogy mit írsz Nápolyról! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon sokat jelent, hogy ezt mondod! :)))
      Én is nagyon kíváncsi vagyok, ami azt illeti, mert nem tudom eldönteni előre, hogy mennyire nekem való hely. :D

      Törlés
  4. Ne mentegetőzz, hogy neked jó volt a tavalyi év, szerintem senki nem várja el (a normális emberek közül), hogy együttérzésből mindenki lefeküdjön a földre és jajgasson...
    a "Rugalmas vagyok AF" passzus kérdésére: simán. És reggel óta figyeltem az órát, hogy már csak 8 óra van hátra, már hat 7, vajon mi fér még ebbe bele, mert kell egy félóra, mire arcot rajzolok és felöltözöm és még egyszer (=ötször) kimegyek pisilni indulás előtt...:) Azt hittem, ez egyéni hülyeségem.
    Ui.: gülüszemű cicás toll!! Igen, megragadtam a lényeget...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. OK. :) Mondjuk pont ismerek pár nemnormális embert, aki ha elolvasná ezt a posztot, lennének kedves megjegyzései.

      Jaj tök jó, hogy neked is van ilyen, én is azt hittem, hogy én vagyok az egyetlen, aki ennyire ráfeszül(t) egy-egy programra.

      Ebay bugyraiból van a cicás toll, előre is bocs a hosszú linkért: http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=4X+Cute+Black+Cat+Gel+Pen+Kawaii+Stationery+Creative+Gift+School+Supplies+AS&_id=111852019373&&_trksid=p2057872.m2749.l2658

      Törlés
  5. Én szeretem az ilyen posztokat olvasni :), sőt idén az összeset végigolvastam/néztem azoktól a blogerektől, akiket figyelemmel kísérek. Főként, ha ennyi sok jó dolog van benne, egyszerűen jó olvasni őket, inspirálólag hat.
    Nekem nem úgy jött össze 2016, ahogy szerettem volna (leszámítva a nagy utazást), de nem csüggedek. Főként, mert ahogy átléptünk januárba, hirtelen annyi dolog történt még nem egészen egy hétben, hogy jó kilátásokkal indulok neki az évnek :D. Plusz végre sikerült eldöntenem, hogy mit is akarok kezdeni a hobby szintű gasztro érdeklődésemmel (nagyon sokat őrlődtem ezen az utóbbi hónapokban), uh sok jónak ígérkező dolog áll előttem.

    Hűű, Nápoly lett a szerencsés, de király :D!! Én is nagyon el akarok menni idén, uh kíváncsian várom majd az élményeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök, hogy izgalmasan indul az újév, hajrá bármihez, amibe belevágsz! Elmeséled majd, hogy mire jutottál a gasztro témával? :)

      Nagyon kíváncsi vagyok Nápolyra, hogy mennyire lesz majd nekem való.

      Törlés
  6. Szerintem sem volt rossz év, és jó látni, hogy Neked meg aztán pláne nem volt rossz :)

    Jó látni egyébként a tudatosságodat, elég önreflexív időszakot élek, meg olyan helyen is dolgozom, ahol ezt minden oldalról támogatják, és nagyon inspiráló ezeket a bejegyzéseidet olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is jól telt, meg annak is, ha inspirálónak tartod, amit írok.
      Szerencséd van a munkahelyeddel, bármennyire is közhelyesen hangzik, szerintem az önismeret a boldogság kulcsa, fontos, hogy felismerjük, hogy miben fejlődtünk és miben kell még javulnunk.

      Törlés
  7. dettó az egyik legjobb évem volt ever a 2016-os, és nem szégyellem :D

    VálaszTörlés
  8. Szerintem akiknek nem volt jó év 2016, az örül, hogy másnak jó volt :) Én pedig örülök ennek a szuper kis posztnak, meghoztad a kedvem, hogy a sajátomat is ezek szerint értékeljem egy kicsit.
    Év közben is azt gondoltam, hogy szuper éved volt, én végig azt éreztem, hogy a helyeden vagy, ha lehet ilyet mondani, és a posztod most csak megerősített benne. Ez a fő 5 dolog meg a másik 5 hozadéka engem is inspirál és örülök, hogy az egyiknek részese vagyok :)
    A tervekhez meg tényleg az a jó, ha minél konkrétabb és szerintem nem szabad hirtelen marha nagy dolgokkal megszívatni magunkat, mert akkor esélyesebb a negatív végkicsengés. Ide évre én a baby steps hozzáállást lőttem be magamnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is így éreztem, jól látod. Persze folyton azon aggódok, hogy mikor jön majd a szarfolyam ezért a bőségért cserébe, ezen nem tudok túllendülni.
      Csak azt tudom javasolni, hogy ha eszedbe jut valami apróság is akár, amit szeretnél véghez vinni, írd fel valami gyakran látogatott helyre, és akkor meg fog történni. :)

      Törlés
  9. Örülök én is, hogy ilyen jó éved volt! :) ÉS tök jól összeszedted az egészet!
    A Travel Journalnak igenis van létjogosultsága, és nem kell a tökéletesre törekedni benne, impressziókat is tök jó olvasni, vagy csak néhány remek fotót megnézni a helyről, hogy valaki kedvet kapjon az utazáshoz, vagy utánanézzen a helynek.
    Haha, rugalmas AF... én is ilyen vagyok, ha lesz valami később, néha már az egész nap a készülődésről szól... próbálom ezt levetkőzni, tettem már lépéseket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!
      A tökéletességre törekvésről muszáj leszoknom, a közelmúltban jöttem rá, hogy valahogy sikerült maximalistává "fejleszteni" magam, és ez annyi mindenben akadályoz. Sosem gondoltam volna, hogy eddig jutok :D

      Akkor üdv a klubban! :) Nem gondoltam, hogy legalább hárman vagyunk a világon ezzel a "problémával" :D

      Törlés