2015-08-31

Augusztusi könyves zárás

Az, hogy augusztusi zárást írok, most mindennél többet jelent nekem, de mielőtt feltornásznám a vérnyomásom nagy izgalmamban, rátérnék arra, hogy megint egészen sok könyvet sikerült elolvasnom. Nem tudom, mitől lehet az, hogy néha tök gyorsan olvasok, máskor meg vánszorognak a kezem alatt a lapok, és nem azért, mert unom vagy ilyesmi. A hónap a non-fictionöké volt, ötöt olvastam ebből a kategóriából, és egyre jobban szeretem ezt a "műfajt", bár a végére már kezdtem megunni, most egy kicsit elég volt. 
A beszerzéseket még a hónap legelején lerendeztem, azóta sem fordult meg a fejemben, hogy könyvet vegyek.



Elolvastam

Benedek Szabolcs: A kvarcóra hét dallama - Retró életérzés a 80-as évek Magyarországáról, itt írtam róla.
Jennifer Wright: It Ended Badly - Bár még angolul sem jelent meg, nagyon drukkolok, hogy előbb-utóbb adják ki magyarul, mert nagyon szellemes! A történelem legcsúnyább szakításait taglalja, imádnivaló stílusban.
Austin Kleon: Mutasd meg magad! - Sokkal kevésbé tetszett, mint az előző, nekem nem sok újat mondott. Inkább megerősített abban, amit eddig is tudtam, és amit az ember józan paraszti ésszel is csinálna (szerintem, aztán az élet erre sokszor rácáfol). 
Silvia Zucca: Asztrológiai útmutató összetört szíveknek - Időben kicsit eltávolodva is kellemes olvasmányként emlékszem rá, bővebben itt.
Denise Kiernan: Az atomváros lányai - A sok tudományos adalék ellenére is egy igazán szórakoztató non-fiction a városról, ahol készült a híres Szerkentyű.
Kate Morton: Távoli órák - A nagy felfedezés! Elhiszem, hogy Kate Morton összes könyve tök egyforma, eddig csak a Felszáll a ködöt olvastam, és nem különösebben hatott meg, viszont ez teljesen elfogadható volt! Nem ígér többet, mint ami, néha mondjuk ezt az introvertált bölcsészlány-témát kicsit túltolja a szerző (pl. "mindig van nálam egy példány a Jane Eyre-ből"... váá), de nagyon hangulatos a kastélyos-borongós atmoszférájával.
Malala Juszufzai - Christina Lamb: Én vagyok Malala - Ez a könyv teljesen átfolyt rajtam. Nem tudom, mit vártam tőle pontosan, de valamiért nem azt, hogy Malala a csecsemőkoráig visszaugorva elmeséli az életét. Picit több filozófiát, egyéni gondolatot, ilyesmit vártam, azt hiszem.
Courtney Summers: This Is Not A Test - Éles helyzet - Zombis könyv, nem is rossz egyébként. Persze ha igazán jó zombis könyvet akartok, ne ezzel kezdjétek, de izgalmas volt, mélyebbnek érzem, mint egy átlagos YA-t, most ez így jól esett.
Sara Maitland: Hogyan legyünk egyedül? - Itt írtam róla, sajnálom, de nem adott nekem semmit. 
Joyce Maynard: Nyárutó - Az istennek se bírtam elvonatkoztatni Kate Winslettől és a mufurc fejétől a borítón. Nem igazán szerettem ezt a történetet, bár nem tudom, hol kössek bele. 


Folyamatban van a Kulcs (Engelsfors-trilógia uccsó rész), a Kávészenvedély, A nő mosolya meg elkezdtem a Magonia c. angol nyelvű könyvet, szerintem fura lesz, egyébként mostanában elég sokszor jön szembe a Tumblrön is.
Ebben a hónapban egy félbehagyásom volt, a Kleopátra. Ekkorra sokalltam be picit a non-fictionökből, és nem volt türelmem egy életrajzhoz, pedig a könyvvel valószínűleg semmi baj nincsen.
A havi kedvencek között említhetem a Távoli órákat, A kvarcóra hét dallamát és Az atomváros lányait, de szerettem az Asztrológiai útmutató...-t is, ilyen chic-liteket még szívesen olvasnék.


Beszereztem


Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai - Az Alexandra akcióból egyedül ő jött haza velem, előtte már majdnem megrendeltem egyszer teljes áron, de tök jó, hogy bírtam magammal, szerintem éreztem én valamit... :)
A további négyet egy 50%-os hvg akcióban szereztem, kettőt már el is olvastam közülük (elég rövidek, szóval nem akkora teljesítmény):
Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész! - Inspiráló, lényegre törő, kreativitást serkentő könyvecske, szerintem nincs olyan ember, aki ebből ne tudna kivenni valamit magának. 
Austin Kleon: Mutasd meg magad! - sokkal kevésbé tetszett, mint az előző, nekem nem sok újat mondott. Inkább megerősített abban, amit eddig is tudtam, és amit az ember józan paraszti ésszel is csinálna (szerintem, aztán az élet erre sokszor rácáfol). 
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk - Észak-Korea az egyik új kedvenc témám, tudom, ez így eléggé nem hangzik jól, mindegy, a lényeg, hogy most igyekszem a magyarul fellelhető könyveket elolvasgatni róla. 
Sara Maitland: Hogyan legyünk egyedül? - Szerencsére nem adtam érte túl sok pénzt. 

Hamarosan érkezem az őszi tervekkel, írjatok ti is olyat! :)

A többiek:
Amadea
Dóri
Nikkincs
Nita
PuPilla
Tekla

17 megjegyzés:

  1. Ugyanúgy voltam ebben a hónapban a könyvbeszerzésekkel mint te, első héten jött négy azóta semmit nem vettem. De a múlt hónapi fiaskóból (vagyis kész a havizárás, kiposztolva, du meg megvettem A napok házát a szandiban xD), még várok vele hogy kitegyem a posztot. Ohh őszi terves listám már beidőzítve, jobban mondva még csak a szeptemberi. Kíváncsi vagyok a tiédre is :)
    Sok-sok jó könyvet olvastál, Malalát és Nyárutót sajnálom, hogy nem jöttek be, Austin Kleon jófej, Locke Lamora rám is vár, de kölcsönpéldányként.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is azon drukkoltam, hogy nehogy elolvassam már A nő mosolyát, mert a könyves kollázst már a múlt héten megcsináltam, és akkor kezdhetném elölről :D
      Juj de jó, várom az őszi listádat, én még nem tudom, mik lesznek az enyémen. :)
      Malalával nem volt gond, csak nem tudom, mi a fenét vártam tőle :D Nyárutó nekem elég nyomasztó volt, nem jó értelemben.

      Törlés
    2. Ugye micsoda gondok vannak ha előre dolgozik az ember :D Én majd meló után fotózok és teszem ki a bejegyzést :D
      Holnap reggel kinn lesz ;)

      Törlés
    3. Bizony! Várom a posztjaidat! :))

      Törlés
  2. Akkor úgy olvasom, hogy most mindenki hó elején vásárolgatott egy kicsit és azóta semmi, csak az olvasás :) Hasonlóképpen csináltam én is :)
    Jó sokat fogyasztottál ebben a hónapban. A Kate Morton könyv szeptemberi terveim (és így az őszi tervek között is) szerepel. A Benedek Szabolcs könyvre kíváncsi lettem, majd remélem, hogy a könyvtárban megtalálom.
    A Nyárutót filmen láttad? Még pár hónapja néztem meg, nagyon klassz volt, bár nem tudom, hogy mennyire követi a könyvet, mert azt nem olvastam.
    Nálam is készül majd valamikor az őszi lista, már nagyon rákészültem lélekben a kuckózásra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na akkor valami volt a levegőben :D
      A Nyárutó film eléggé pontos :) Nekem sokat dobott a könyvélményen.
      Azt mondják kemény tél lesz, előre félek, de kuckózni lehet majd :D

      Törlés
    2. Mindenki már az őszi megjelenésekre készül szerintem. :D Lesz, nem kevés!
      Kate Morton szerintem tetszeni fog, meg gyanítom, a Benedek Szabolcs is bejönne neked.
      Nem láttam filmen a Nyárutót, a trailert megnéztem, és emiatt meg a borító miatt beleégett a retinámba Kate Winslet, akit sajna nem mindig szeretek, de a könyvbéli nőhöz szerintem nem is passzol annyira... mégsem bírtam teljesen elvonatkoztatni tőle. Amúgy elég egyszerű könyv, stílust tekintve nem annyira fogott meg.
      Várom az őszi listádat! Úgy szeretném, ha legalább egy kicsit hűvösebb lenne már...

      Törlés
    3. Mint már a TILT-ednél írtam, én teljesen rázsongtam most az őszre. Hétvégén elmentem vásárolni is pár őszi cuccot és annyira mókás volt, hogy kint hőség, én meg kapucnis pulcsit veszek :)
      Kate Morton eddig bejött, gyanítom, most sem nyúlok mellé. Szerencsére hosszú idő eltelt az előző könyve óta, így talán én sem kapok tőle "mérgezést" :)
      Kate Winsletet mostanában kezdem megszeretni, szerintem jól játszik.
      Már csak pár napot kell kibírnunk - állítólag és majd egy jó hónap múlva már lehet, hogy arról beszélgetünk majd, hogy mennyire fázunk reggelente, meg hogy már megint esik :)

      Törlés
    4. Nem baj, nemsokára hordhatod is őket! :) Ez is az egyik kedvenc dolgom az őszben, hogy végre felvehetem a nyáron vásárolt meleg ruhákat. :)
      Szerintem is jó színész Kate Winslet, de valahogy görcsbe ugrik a gyomrom az arckifejezésétől, nem tehetek róla. :)
      Igen, már előre várom a nyavalygásunkat, én tuti élenjáró leszek benne. :D

      Törlés
  3. Jó sokat olvastál ebben a hónapban! :) Austin Kleon engem is érdekel, Theodora posztja óta :D
    Ó, és megcáfolom a trendet! én egész hónapban könyveket vettem, szám szerint 8-at, de még nem dobtam össze a zárást róluk XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Austin Kleonnak az első könyve tök jó, a másik felejthető, de a Lopj úgy, mint egy művész!-t nagyon ajánlom, akár könyvtárból is.
      Nagyon jól tetted, mindjárt megyek is olvasni a posztot! :)

      Törlés
  4. A HVG-nek van egy másik ÉK-ás könyve is "Menekülés a 14-es táborból". Nem tudom megvan-e már neked. Na nekem az után már elég volt a ÉK élményekből kicist... A Barbara Demickes is elég borzasztó, de ez ami kifejezetten munkatáborról szól, ahol még a normál körülményektől is rosszabb minden... Fúú... Nálam besokalt. A nélküled mi sem vagyunk-ot már én is veszem vagy fél éve, de még mindig nincs meg :) Abban reménykedek, abban kevesebb lesz az erőszak, és inkább más fényben, egy másik oldalát kéne h bemutassa az országnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, nézegettem is, de nem mertem bevállalni, pont azért, amit írsz. A hétköznapok jobban érdekelnek, bár elég rossz belegondolni, hogy sok hétköznapi észak-koreainak ez is az élete része volt. Olyasmit sejtek valahogy, hogy a Nélküled mi sem vagyunk inkább a lelki megviseltetésekről szól majd a fizikai helyett, de majd kiderül. :)

      Törlés
  5. Hehe, a Nyárutó nekem se volt olyan katartikus élmény. Nem volt rossz, de egy egészen picit többre számítottam. És, ha már filmes borító, akkor ez sokkal jobb lett volna:
    http://connieathompson.com/wp-content/uploads/2014/01/labor-day.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg sokkal jobb ez a borító, nem olyan elborult hangulatú, és Kate Winslet se úgy néz ki rajta, mint aki citromba harapott. :D

      Törlés
  6. 5 könyv az teljesen jó, jól jártál a HVG akcióval
    Mostanság rám is rám jött, hogy több non fictiont kéne olvasni. A kérés művészete bejött, remélem, találok még hasonló jókat.
    Az őszi megjelenések engem is izgatnak, eddig úgy tűnik, ilyen szempontból jó évszak lesz ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jól jártam vele, csak azt bánom, hogy a kávés könyvüket nem rendeltem meg, most kivettem a könyvtárból és állati szép meg hasznos is.
      Nagyon jó non-fictionök vannak, néha érdemes beiktatni egyet-egyet, csak a személyiségfejlesztő/pszichológiai könyvek között úgy kell kibogarászni azt a párat, ami tényleg igazán jó.
      Kíváncsi vagyok, mit alkotunk ősszel... :D

      Törlés