2016-01-01

2015 könyvekben

Nem én leszek az első, aki leírja az évösszegző könyves posztjában, hogy 2015 nem a világmegváltó olvasmányok éve volt. A könyvek nagy része, ami a kezembe került, pozitív élményt nyújtott, ha használnám a csillagozás elvét, azt mondanám, sok volt a 4-4,5 csillagos könyv, de most a top 5 sem jött össze olyan könnyen, mert kevés volt az extrán kiemelkedő regény. Ami még érdekes, hogy 1-2 hónapja elkezdtem írni ezt a posztot, összeállítottam a top 5+5-ömet, majd az első négy helyezettet leszámítva most teljesen átrendeztem a kupacot.
A kedvenceken kívül írok a csalódásokról, a beszerzésekről, a tendenciákról, amelyek 2015-öt uralták nálam, meg picit a blogról is.



Pontos számokat nem tudok hozni, mert nem rögzítettem minden egyes olvasásomat. A moly szerint 87 könyvet fejeztem be idén, ami oldalszámban kb. 30 ezret jelent. Csupán 10 könyv származik magyar szerzőtől (+ 2 szakácskönyv), az angol nyelvű olvasásokat viszont feltornásztam, de nem mindet dokumentáltam. Erről röviden csak annyit, hogy nagyobb részüket nem én választottam ki magamnak.

Az eddigi évekhez képest elég sok új megjelenést olvastam, ennek a lehetőségét köszönöm a kiadóknak, akik ezt lehetővé tették. Amúgy én most élem azt a korszakomat, amikor roppant módon foglalkoztatnak az új és megjelenésre váró könyvek, sokszor érzem, hogy minden azonnal kell, aztán idővel lenyugszom, de az önismeret azt mondatja velem, hogy ez még egy darabig nem fog változni.
Ez a tendencia a beszerzéseimen is meglátszik: 58 könyv került hozzám, ami az eddigi rekordom. A bevétel- és kiadáskezelő alkalmazásomban külön vezettem a könyves költségvetésemet, eszerint 63 ezer Ft-ot költöttem könyvre idén, ami szerintem teljesen rendben van. 21 könyv érkezett hozzám kiadóktól, 5-öt kaptam ajándékba, 1-et cseréltem, a többit magam vettem. Egyébként 32-t már el is olvastam közülük, ami részemről szintén nagy teljesítmény!

TOP 5

A listát a hosszú távú hatás elve szerint válogattam össze, azokat a könyveket tartalmazza, amelyek nem csupán instant élvezetet nyújtottak, hanem később is gyakran eszembe jutottak. Nem világmegváltó, hipermély könyvek, egyszerűen csak kötődöm hozzájuk, vágyom vissza a világukba, és az olvasás élménye maradandóvá vált.



1. Adrian Mathews: A patikus háza - Méltatlanul elfeledett vagy eleve meg sem jegyzett könyv. Amszterdam hangulatát nagyon jól visszaadta, emellett a nyomozós része is izgalmas, közben meg szellemes, igazán intelligens módon szórakoztató, nagyon örülök, hogy rátaláltam.
2. Andy Weir: A marsi - Nagyon szerettem olvasni, kabátkönyv-jellegű, még annak ellenére is, hogy a Marson rohadt hideg van.
3. Robert Jackson Bennett: Horzsolások - Nem hibátlan, és akadtak benne kevésbé katacita-kompatibilis részek, de mégis annyira a részemmé vált, hogy itt a helye a top 5-ben. Tudom, sokan unalmasnak találták, de én egy percig nem unatkoztam olvasás közben.
4. Árni Þórarinsson: A boszorkány ideje - Izlandi krimi, ami elsősorban nem a bűntény körüli felhajtás, hanem a hangulata és a stílusa miatt tetszett annyira. Remélem, folytatódik magyarul ez a sorozat.
5. Mats Strandberg - Sara B. Elfgren: Kulcs - Nemrég fejeztem be az Engelsfors-trilógiát, és nem tudom elhinni, hogy vége.

És plusz 5 ráadásként:
6. Ben Aaronovitch: Soho felett a hold - A 2. rész sokkal jobban tetszett az elsőnél, így alig várom, hogy jövőre a harmadikat is beszerezzem és elolvassam. London hangulat level 600000.
7. Jessie Burton: A babaház úrnője - Volt egy kis hiányérzetem, amikor becsuktam a könyvet (azóta se tudom, hogy miért), de a szinte mozdulatlan amszterdami ház és a város miliője beégett az agyamba.
8. Stefan Spjut: Stallo - Hideg, fura lények és road trip, ritkán találni ilyen kombinációt. A Stallo nagyon különleges könyv, nem olyan, amit el tud felejteni az ember. 
9. Lauren Beukes: Tündöklő lányok - 2015 első olvasmánya nagyon betalált!
10. David Lagercrantz: Ami nem öl meg - A Millenium-sorozat folytatódik, örüljünk neki.

Az a helyzet, hogy még ennél is sokkal több könyvet fel tudnék sorolni, mert ahogy az elején is írtam, sok-sok remek darab akadt a kezembe idén, de valahogy muszáj szelektálni. Na jó, azért még megemlítem Az idő partjaint, a Bábel fiait, az Amíg a lányod voltam-ot, A kvarcóra hét dallamát, az Asszonyok városát, az Oxfordi sorozatot, a Nem minden mocsok bécsit meg a Selyemhernyót.

Non-fiction
Idén nem olvastam annyi non-fictiont, mint 2014-ben, és közülük is csak néhány nyerte el a tetszésemet, a többi inkább csalódás volt. Remélem, jövőre jobb lesz az arány, mert egyébként nagyon szeretem ezt a műfajt, ha egyáltalán lehet műfajnak nevezni, hiszen annyifelé ágazik ez is. 

Csernus Imre: A kiút - A kevésbé durci Csernus írta ezt a könyvet, talán befogadhatóbb azok számára is, akit sért a doki arrogáns stílusa. Engem nem, ez a könyv pedig igazán elgondolkodtató és inspiráló, csak tartok tőle, hogy pont azokhoz nem jut el, akihez kéne.
Denise Kiernan: Az atomváros lányai - Érdekes volt bepillantani az atombomba körüli munkálatokba, és megismerni néhány ott dolgozó nő életét.
Gemma Correll: Vidám macskás rajziskola - Cukiság ezerrel, Gemma Correll imádnivaló.


Az értelmes YA-k éve

Komolyan, annyi tök jó YA-t olvastam 2015-ben, hogy abból össze tudnék hozni egy újabb ilyesmi posztot. Többször leírtam idén (izé, tavaly), hogy mennyire örülök annak, hogy vannak még tartalékok számomra ebben a kategóriában, pedig tavaly (öhm, tavalyelőtt) már temettem a YA műfajt a rossz tapasztalatok miatt. Egy elég hosszú listát tudok közölni róluk, mivel szinte kivétel nélkül mind szuper volt!

1. E. Lockhart: Hazudósok
2. Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
3. Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok
4. Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve
5. Rainbow Rowell: Fangirl
6. Victoria Schwab: Felszabadulás
7. Jandy Nelson: Neked adom a napot
8. Cat Winters: Fekete madarak árnyékában
9. Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma
10. Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour
11. Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?
12. Sherman Alexie: Junior

Csalódások és nemtetszések


Margaret Mazzantini: Újjászületés - Hihetetlenül felidegesített ez a könyv, de tény, hogy a téma nem feltétlenül engem szolgál ki.
Jamie McGuire: Red Hill - A hölgynek nem kéne könyvet írni, maradjunk ennyiben.
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete - Közhelyes, szirupos, unalmas, annyival jobbra számítottam!
Sara Maitland: Hogyan legyünk egyedül? - Semmi hasznos információval nem szolgál ez a könyv, nem is értem, hogy adhatta ezt ki bárki.

Biztos volt idén is sok félbehagyott könyvem, de ezeket le szoktam törölni az olvasmánylistámról.  Amit dokumentáltam, az az Ólomerdő, a Szenvedély, a Szívlekvár és a Vicces lány.

A legjobb borítók


Blog

Szokás szerint nem nagyon statisztikázom, csak annyit írok, hogy 161 poszt született 2015-ben. A TILT-listák azért ezt a számot jelentősen megdobják, szóljatok, ha már unjátok. :D A legtöbben a szárazsampon-tesztes posztomra kattintottak, aztán a nyári terveimre és a színezős bejegyzésre.
Egy fontos dolog történt idén: régebben arról álmodoztam, hogy milyen nagyszerű lenne, ha a blog eltartaná önmagát (a könyves kiadásaimat legalább), és ez 2015-ben valóra vált! Nem közvetlenül a blog termel, viszont a blognak köszönhetően már vannak bevételeim, és ennek nagyon-nagyon örülök. Emlékszem, egyszer teregetés közben jutott eszembe, hogy basszus, régebben mennyire szerettem volna, hogy ez megvalósuljon, és íme. :D 

2016-ra nincsenek nagy olvasós terveim, pedig nagyon gondolkoztam, hogy mit találhatnék ki magamnak. Továbbra is kedvem szerint olvasok, de azért évszakos tervezgetésekbe biztos belemegyek, mert ezeket kimondottan élvezem. 

Köszönöm, hogy jöttök és sokat kommenteltek, sokat jelent ez nekem, bármennyire közhelyesen hangzik. Várlak titeket idén is könyvekkel, macskával, kencékkel, utazással, szeretettel. :)
Most pedig végre megeszem azt a kocsonyát, mert már rohadt éhes vagyok.

23 megjegyzés:

  1. Én is úgy imádom az ilyen összegzős posztokat (kár, hogy lassan már mindet elolvasom :D) és a TILT-t listákat is. Abba ne hagyd őket! :D A bloghoz pedig sok siker idén is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó én is várom, hogy újakra bukkanjak, de épp a tiédet olvasom. Multitasking level csilliárd. :D
      Köszi szépen, a TILT marad, mert szeretitek. :)

      Törlés
  2. Ó, de jó hosszú poszt ez is, már vártam a tiédet nagyon! A macskás kép állati jó az elején! :)
    Érdekes tényleg mindenkinél, hogy viszonylag sok volt 2015-ben az átlagos-középszerű, nem is tudom hogy minősítsem regény - felejthetőbb?

    87 könyv, szupi vagy, és rengeteg oldal, látszik, hogy nem leporellókat forgattál! :D Gratula!

    Kifejezetten örülök, hogy a top5-ben is helyet kapott A marsi, és a Kulcsot is jó ott látni, hamarosan tényleg én is elolvasom és ezzel befejezetté válik számomra is a trilógia ( :( ).

    Wuuu, hát érdekes ellentétpárunk van, nekem a legrosszabb lett a Tündöklő lányok, neked a legjobbak közt szerepel. :D :D :D

    "A kevésbé durci Csernus" hát ez annyira cuki szókapcsolat! :D :D de nagyon igaz. :) Fogod olvasni az új könyvét is, a csajszisat?

    Jamie McGuire: "a hölgynek nem kéne könyvet írni" :DDD ááá :D naggyon egyetértek!
    Szuper a borítóválogatás, így együtt is nagyon jól festenek, de az Asztrológiai és a babaház a legszebbek számomra külön. :)

    Éljen a szárazsampon-teszt-poszt (ez már kész nyevtörő!), ami tényleg nagyon jó volt, én is többször nézegettem már meg. Remélem írsz majd még sok-sok hasonló beauty posztot, és könyves miegymást, és TILTet is, én szeretem, és mindig váratlanul eszembe juttatod a TILT-tel, hogy mindjárt hétvége van! :D
    Jövök idén is kommentelgetni és olvasni téged, és üdv Lajosnak is! :D :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A macskát anyuéktól kaptam, remélem, segít megírni pár posztot. :D
      Nem tudom, mi volt tavaly ez a fura tendencia, remélem, idén beépülősebb könyvekkel találkozunk, de azért annak is örülök, hogy aránylag kevés borzasztó könyvhöz volt szerencsém. :D

      A Tündöklő lányok, hát igen, pedig amúgy elég hasonló az ízlésünk, de pont ez az a kategória, ami neked nagyon nem jön be, én meg imádom (akár a Holtodiglan is, meg A lány a vonaton is nagyon érdekel. :D)

      Jönnek majd a beauty kedvencek is, és jövőre sem szakadok le a témáról!
      Gyere és köszi, hogy eddig is jöttél, Lajos pedig szintén üdvözöl. :D

      Törlés
    2. Biztosan! :) Nekem is van macsekszobrom, majd becsempészem valamelyik beszerzős kupachoz.

      Igen, ebben a műfajban pont az ellenpólust képviseljük. Akkor valószínűleg szeretni fogod A lány a vonatont is. :)

      Éljenek a beauty kedvencek, amikről egyébként sehol máshol nem olvasok blogot, csak nálad. :))

      Törlés
    3. Jól van, várom a cicaszobrot. :)
      Ez a nőiszerzős thriller-szeretés nekem idei felismerés, és annyira nem vagyok rá büszke amúgy, de vállalom, hogy inkább ezt olvasok, mint Tolsztojt. :D

      Hát ez megtisztelő, köszönöm! :)))

      Törlés
    4. Csak el ne felejtsem :))
      Szerintem nincs ebben semmi szégyellnivaló, szereted és kész, nem kell magyarázni. :) És bár én nem, tavaly beszereztem egy The Hidden Girl című thrillert bookdepóról. Érted GIRL. Bakker. Szeretek veszélyesen élni! :D
      Tolsztoj számomra egyáltalán nem vonzó, na és akkor, attól még nem vagyunk műveletlenek. :)

      Hihi, én köszönöm, hogy ilyen kis változatos blogot vezetsz. :)

      Törlés
  3. Én idén kattantam rá a non-fictionre, elég sokat olvastam és kedvenceim is onnan kerültek ki. YA-t igencsak keveset olvastam (1,5-et), de az mind neked köszönhető, és szerettem is őket olvasni, úgyhogy megtartalak YA információforrásnak:D (egyébként azért 1,5 mert a Dash és Lilyt, bár nagyon tetszett, elraktam jövőre -azaz idénre- mert közben elmúlt a karácsony meg az ünnepi hangulatom.)

    További sok sikert a bloghoz, írj sokat (vagy amennyit szeretnél)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A non-fiction tök jó dolog, csak nehéz kiszűrni az értelmesebbjét, én idén rengeteg felesleges példányba futottam bele.
      Köszi :D A Dash & Lily jó lesz jövőre is (izé, idén), megvár! :)
      Köszönöm, fogok, igyekszem. :)

      Törlés
  4. Érdekes nekem meg a csupa jó könyv éve volt, legalábbis úgy érzem! A YA-k iránti újdonsült lelkesedés nálam is megvan, remélem idén is lesz jó pár kellemes meglepetés!
    Gratulálok a pénzes fejleményhez, csak ügyesen! :)
    Jó az a Lajosszobrocska, karácsonyra kaptad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök! :) Különben a felső középmezönyt nekem is nehéz volt összeszedni, mert ott csoportosult a könyvek nagy része, aminek amúgy örülök. Kíváncsi vagyok, idén mikkel örvendeztetnek meg minket a kiadók!
      Köszi :))
      Aha, anyuéktól kaptam karácsonyra! :)

      Törlés
  5. De jó kis listát írtál, mindig imádom olvasni a posztjaidat, csak baszok kommentelni, de idén megfogadtam (remélem tudom is tartani magam hozzá) hogy többet kommentálok, mert hát miért is ne? :) A TILT-es listáid nagyon szerettem, és az nagyon jó dolog, hogy a blog pénzt termel. Persze mindenki az élményért csinálja, de ha ebből van bevétel is az marha jó dolog ám. Csak így tovább 2016-ban is! Olvass YA-kat mert vannak köztük gyöngyszemek is, és legyen sok Lajos is idén is! B.Ú.É.K! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziköszi, ez jól esik. Örülök, ha kommentelsz, de nem baj az se, ha nem, ahogy tetszik. :)
      Konkrétan nem a bloggal keresem a pénzt, hanem egy hasonló tevékenységgel, de ha a blog nincs, akkor az sincs :)
      Lajos szegény azt se tudja, mekkora sztár, lehet, hogy akkor még jobban elszállna az agya :D BUÉK! :)

      Törlés
  6. Ezt a posztot nagyon jó volt olvasni, tök jól összeszedtél mindent, ami lényeges. :)
    Örülök, hogy A marsit ott látom nálad a top5-ben, nálam is kedvenc volt tavalyelőtt. (Majdnem tavalyt írtam. :D) A csalódások közül meg a Hogyan legyek egyedül közös pont lesz...

    Folytasd mindenképp a TILT-et, és elárulom, azt tervezem, hogy idén én is nekikezdek. :) Bár meglátjuk, lesz-e ebből valami, de szeretném, ha lenne. :)

    És az meg tök jó, hogy a blogod úgymond eltartja önmagát, meg is érdemled, amennyi munkád van benne. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Valami biztos kimaradt, de mindegy, amiről nem tudunk, az nem fáj.
      A marsi csodálatos, főleg a filmet látva értékelődött fel bennem, mármint hogy szerintem a könyv ezerszer jobb és viccesebb és nem olyan drámai.

      Jaj de jó lenne, ha te is írnál listát! :))) Amúgy hét közben szoktam felirogatni az elemeket, a végén csak mellévágok egy képet aztán kész is van, szóval nem sok effort. :)

      Köszi! :) Igazából nem a bloggal keresek, hanem mással, de ott is kb ezt csinálom. :)

      Törlés
  7. Amerre nézek, Horzsolásokba ütközöm, most már kezd fájni, lehet tenni kéne valamit ez ügyben... :D
    Elég sok újdonság akad nálad is számomra, elnézgelődök egy darabig.
    Remélem a kocsonya jó volt! :D BÚÉK! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sokunknál ott van! :) (Pl. Amadeánál is, csak ott csalódásként :D)
      Én a Harry Augustba futok bele mindenhol, lehet, nekem is kellene tennem valamit az ügyben. :)
      Jó nézegetést! :)

      BUÉK neked is, és igen, a kocsonya szuper! :)

      Törlés
  8. De jó kis zárás lett ez a 2015-ös évedről. Azért azt hiszem nem panaszkodhatunk 2015-re. Szerintem viszonylag sokat olvastunk és azért sok jó könyv akadt a hálónkba. A kedvenceid és az emlékezetes olvasásaid, meg a YA-k közül is vannak közös pontjaink :) Jók ezeket így összeszedve látni, mert mindig találok közöttük olyat, amit persze majd én is el szeretnék olvasni.
    Az 58 könyvnek megvan a helye? Nálam lassan telítődik minden polc, pedig már jó részükön duplán állnak a könyvek :D
    BUÉK még1szer, megyek olvasom a bjúti zárást is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is találtam nálad olvasnivalót bőven! :)
      Nemrég vettem egy új polcot, de úgy érzem, hamarosan megint kell egy, mert most olyan szépen berendeztem ezeket, hogy ne csak könyv legyen rajta, hanem cuki dekor elemek is, így viszont könyv már nem fér sok. :D Nálad hely polcnak még van legalább? :D

      Törlés
  9. Jajj, A patikus házának megnéztem a fülszövegét és nagyon rákattantam, aztán véletlenül megláttam a most olvasott könyvem (Akar beszélni róla?) hátulján. Ez egy jel! :) Ezt a mostani könyvet nagyon élvezem és tök olyan lehet a Patikus is hangulatában, úúúú, hétfőn könyvtár :D A boszorkány ideje is jöhet :) (Még jó, hogy épp leírtam az évzárómban, hogy csak magamra hallgatok, de tkp a megérzéseim mondják, hogy ezek jók :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Váó, hát pedig nem valami ismert könyv, én is csak az amszterdam címke alatt találtam meg. De nagyon kis kellemes, hangulatos, nagy világmegváltást azért ne várj tőle. :)
      A boszorkány ideje szintén. :)
      Szerintem te is azt szeretnéd kizárni, amit én, hogy ne hagyd magad rábeszélni könyvekre... van 1-2 mindig, ami mindenhol szembejön, én meg érzem, hogy áá nem, de közben a Sötét Oldal hív és mondja, hogy de hát nézd meg mindenki szereti! Na az ilyen élményektől kéne megszabadulni :D

      Törlés
  10. Gratulálok a bloggal elért dologhoz, ez tök jól hangzik :)
    Az Engelsfors-trilógiára most felkaptam a fejem, valamikor be fogom szerezni :) nagyon jó lett egyébként ez a bejegyzés, imádom, ahogy az összegzéseket csinálod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      A Geopennél gyakran vannak akciók, ők adták ki. :) Majd igyekszem írni róla bővebben, hogy mit szerettem benne, de az első részben még kicsit kukák a lányok, de fejlődőképesek. :D
      Köszi-köszi, koncepció pedig nincs, csak ami jön.:D

      Törlés