2016-03-06

5 könyv, amit megkísérlek elolvasni 2016 tavaszán

Több oka van annak, hogy nem mertem bevállalni több előre tervezett könyvet idén tavasszal. Először a Könyvfeszt körül fognak borulni a dolgok, amikor minden bizonnyal előhozakodnak a kiadók néhány finomsággal, májusban tehát nem nagyon kell majd gondolkoznom, hogy miket olvassak. Aztán előbb-utóbb a könyvtározáshoz is vissza fogok térni, már csak azért is, mert amióta nem látogatom ezt az intézményt, hajlamosabb vagyok könyvet vásárolni. És legyen akármennyi olvasatlan könyv a polcaimon, elég gyakran fog el az "Úristen, nincs mit olvasnom!!!"-érzés, amelyen az sem segít, hogy nagyon finnyás időszakot élek. 

A téli terveimet egész ügyesen teljesítettem, egyedül a random pöttyös könyv nem került sorra, illetve az Enyém a várat is eltettem jobb napokra, miután nem bírtam túljutni az első harminc oldalon.
Egy picit erőlködve válogattam össze most a Nyerő Ötöst, jelenleg egyáltalán nem tudok kiigazodni saját magamon, sok könyv érdekel, de csak egy bizonyos szinten, ezt a felállást még nekem is szoknom kell. 

Naomi Wood: Mrs. Hemingway - Hogy biztosra menjek, mindjárt kifáradok a nappaliba és behozom magam mellé ezt a könyvet. Mostanában sokatoknál látom, hogy félig életrajzi-félig fikció típusú regényeket olvastok (pl. Vanessa és Virginia), de amíg nekem is van ilyesmim itthon, addig ki kell bírnom, hogy ne ruházzak be újabb hasonló darabokra. 
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk - Igaz, egyszer már ezt is idehoztam az éjjeliszekrényre, mégsem lett belőle semmi.
Paula Hawkins: A lány a vonaton - Egyre kíváncsibb vagyok, hogy mit tud adni nekem ez a thriller, a műfaj a kedvemre való, de már annyifélét hallottam róla, hogy nem tudom mit várjak, kinek higgyek, úgyhogy inkább elolvasom végre.
Jan Morris: Venice - Már úton van felém ez a velencés könyvecske, jó ideje szemeztem vele is, még az áprilisi kiruccanásuk előtt sorra kerítem.
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity - Ezt is régóta tologatom, úgyhogy hajrá, katacita, olvasd már el.



Fel tudnék sorolni még vagy 35 könyvet, ami még esélyes arra, hogy ezek helyett/mellett olvassam, úgyhogy inkább neki se állok, a tavasszal megjelenő, engem lázba hozó könyvekről pedig majd egy másik posztban emlékezem meg, ha már kikristályosodott, hogy mire lehet pontosan számítani.

21 megjegyzés:

  1. Csak azt tudom ismételni, amit már sokszor beszéltünk: tervezni akkor is jó, ha semmi nem lesz belőle. :D
    És most eszembe juttattad, hogy vége a télnek, rá kéne nézni, mi valósult meg a téli olvasmánytervekből, és 3/5 az arány, az nem is rossz. :) És most akkor kezdhetem törni a fejem a tavaszi terveken én is. :D

    Egyébként ezekről mind kíváncsi leszek a véleményedre, a Venice meg hátha tényleg olyan könyv lesz, amilyet igazán megérdemel ez a város.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van! :) A 3/5 pedig tényleg nem rossz arány! :)
      Nálam ez a lista most kicsit erőltetett, de legalább egyet elkezdtem már róla. Kíváncsi vagyok, hogy te miket tervezel be. :)

      Törlés
  2. Egyetértek Nitával, tervezni jó a tervezgetés öröméért. :)
    Na, kíváncsi leszek A lány a vonatonra :D Szerintem neked be fog jönni, ebben nagy ellenpólusok vagyunk. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ebben különbözünk a leginkább (könyves téren legalábbis)! :) Sokat amúgy nem várok a könyvtől, de most már akkor is ki kell derítenem, hogy mi ez a nagy felhajtás - akár negatív, akár pozitív.

      Törlés
    2. Én is kíváncsian várom! :) :)

      Törlés
  3. Csatlakozom az olvasási válsághoz. Nagyon megfogtak az utolsó olvasmányaim, utánuk viszont egyszerűen nem jött meg egyik meglévő kötethez sem a kedvem, pedig van jó néhány olvasatlan darabom... kb. a harmadikba kezdtem bele a napokban :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, akkor neked book hangovered van! :( Ilyenkor tényleg baromi nehéz olyat találni, ami igazán leköti az embert... de nem baj, legyél csak válogatós, előbb-utóbb csak jön valami igazán neked való! :)

      Törlés
  4. Öt könyv van az éjjeliszekrényemen, és mind olvasom! :D Hat volt, de szombat reggel sikerült befejeznem egy tinglitanglit. És a hetediket pedig -Örökké a Tiéd-pillanatok alatt, mert annyira izgalmas volt.

    Közben folyamatosan veszem le, és teszem vissza a könyveket a polcra is, a Verity-t például nemrég elkezdtem, de valahogy nem fogott meg és most tovább vár.
    Akárcsak a Nélküled mi sem vagyunk-jó ideje cseréltem, és nagyon vártam, de ahogy megkaptam megnyugodtam:D és már nem is akarom annyira olvasni.
    Lány a vonaton-Jaj fogadjunk az első húsz oldal után tudni fogod az egész sztorit:P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, akkor te is tudsz élni. :D

      Ez meg a másik, hogy mikor állsz neki egy könyvnek, mostanában emiatt kaszáltam el néhányat, egyszerűen nem szabad ilyen nyűgös időszakban lassú folyású könyveket olvasni :D Vagyis kinek mit, persze.

      Neked se tetszett A lány a vonaton?:)

      Törlés
    2. Igen, mostanában én is sokat nyűglődöm:P

      Lány a vonaton-Nem!:D Annyira középszerű, nem értem a felhajtást körülötte. Sokkal jobb könyvek vannak ebben a műfajban, amik fele ennyi figyelmet sem kaptak.

      Törlés
    3. Váhh, nem tom mi van mostanában! :D

      Most már fenntartásokkal állok neki A lány a vonatonnak, de már rohadt kíváncsi vagyok. :)

      Törlés
  5. Kettőt olvastam, csak ajánlani tudom. Mrs. Hemingway szerintem jó. Pont hétvégén fogalmaztam meg magamnak a Napkeringőbe történő beleszerelmesedésem közben, hogy új kedvenc műfajom van: ezek a fél-ficton női regények :D
    Verity meg szimplán jó, mert kicsivel másabb mint a megszokott NA-történetek.
    Én A lány a vonatont csakazértsemfogomelolvasni :) De azt majd igen, hogy mi a véleményed róla. Környezetemben sokan csalódtak benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszik a Mrs. Hemingway és ez a félfiction női regény műfaj is. Majd a Napkeringőre is sort kerítek egyszer, örülök, hogy ennyire tetszik neked!
      Nekem is vannak ilyen csakazértsemolvasomel-könyvek, van úgyis bőven egy csomó, ami várakozik.

      Törlés
  6. Hajrá Katacita! :)
    A Verityt és A lány a vonatont ajánlom, nekem nagyon bejött mindkettő. A Mrs. Hemingwayre (és hasonló fikciós életrajzi könyvekre) én is kíváncsi vagyok! Uhh könyvfesztes megjelenések - ma kezdem el majd összeszedegetni az áprilisi újdonságokat és előre félek mi lesz akkor velem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :D
      A lány a vonatont illetően te tartod bennem a lelket, mert emlékszem, hogy tetszett. :) A Mrs. Hemingway nekem nagyon tetszik, bár Fife-ot meg tudnám fojtani most is.

      Törlés
    2. Fife-ot szerintem mindannyian :) De majd az élet, pontosabban a fagyi visszanyal :P

      Törlés
    3. A vonatos lányt eredetiben olvastam, elképzelhető, hogy a fordítás ront vagy akár javít is az élményen (pl. előttem Murakamit teljesen lejáratta a magyar fordítás, legalábbis az Erdős Gy. halála óta készültek, hogy ujjal ne mutogassak, pedig más nyelven évekig, évtizedig megmaradó élményt nyújtott) - egyetlen kifogásom a könyv hangulatához nem illő, túlontúl thrilleres befejezésre vonatkozik, egyébként remek volt a hangulata a megbízhatatlan narrátorral.

      Törlés
    4. Szerintem A lány a vonatont eleve thrillerként pozicionálták, annak viszont lapos, és nagyon kiszámítható. A keményen lehangoló jellemábrázolás, a három tökéletlen nő érdekesebb volt magánál az cselekménynél szerintem is!

      Törlés
  7. a lány a vonatonnal megvárlak. annyifélét hallottam róla, hogy fogalmam sincs, érdemes-e vele időt töltenem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én úgy sejtem, hogy ez valami véletlen folytán felkapott könyv lesz, de attól még lehet jó, majd kiderül. :)

      Törlés