2013-11-22

Alma Katsu: Megtorlás

Alma Katsu trilógiájának első részéről, a Halhatatlanról igazából véletlenül szereztem tudomást tavaly ősszel, és abban sem voltam biztos, hogy az enyém lesz, de egyszer csak jött a futár, és ott volt a csomagban ez a szépségesség (meg a Ready Player One, na az nagyon epic, de nem kéne elkalandoznom). A Halhatatlanról egy évvel korábban írtam, az nagyon megmaradt bennem, hogy télen olvastam, karácsony előtt. (Miért nem működik egyébként a keresés a blogspoton?) Fázós könyv volt kilátástalan életekkel, szenvedéssel és boldogtalansággal, de olyan formában megírva, hogy nem hagyott maga után nyomasztó hangulatot bennem. Épp ezért minden egyes Agavés megjelenésekkel kapcsolatos hírt olvasva reménykedtem, hogy megtalálom benne Alma Katsu nevét, és most, a második kötet után biztosan állíthatom, hogy a kedvenc kiadványaim közé tartozik ez a sorozat az Agave repertoárjából (persze Baráth Katalin, Az éhezők viadala meg a már említett RPO mellett).

Gondolom egyértelmű, hogy azok számára, akik az első részt nem olvasták, spoileres lesz ez a bejegyzés (rögtön az elején), de a Megtorlással kapcsolatban nem lövök le egy poént sem, ígérem.
A Halhatatlan története ott folytatódik, hogy Lanore csaknem 200 év szabadság után furcsa fejfájásra eszmél egyik pillanatról a másikra, és rájön, hogy Adair jelenlétét érzi, ami nem sok jót jelent a számára, tekintettel arra, hogy ő falazta be annak idején egy pöttöm lukba a pasit. Adair dühösebb és kegyetlenebb, mint valaha, és mindent elkövet, hogy félrelökje az útjába kerülő akadályokat, csak hogy megtalálja Lanore-t és megbosszulja, amit a lány tett vele. Lanore pedig egy darabig menekül, majd segítség reményében felkeres néhány régi ismerőst, persze nehéz eldönteni, hogy kiben bízzon. 

Abba a típusba tartozom, aki a sorozatok/trilógiák első részét szereti a leginkább, imádom a felvezetéseket. Amikor Bella rájön, hogy vámpír a padtársa; amikor Mac megtudja, hogy Írországban ronda tündérek laknak; amikor egy fiú a lépcső alatt levelet kap, hogy felvették egy fura suliba vagy amikor Katniss húgát kisorsolják, hogy vegyen részt a Viadalon. De azért vannak kivételek, és ezzel a trilógiával is ez most a helyzet. Úgy érzem, kerek az egész, minden mondat a helyén van, és bár gőzöm nem volt, hogy mi fog kisülni a végén a történetből, tökéletesnek tartom a cselekményszövést és a befejezést is, az utóbbitól még mindig végigfut a hideg a hátamon, szerintem óriási. 
Kicsit nehéz volt követni a szereplők lelkiállapotát, érzéseit. Adair jelentős változáson megy keresztül, ami kissé hihetetlen, ettől függetlenül képes voltam elfogadni, hogy ez tényleg megtörténik. Lanore-on viszont nem bírtam kiigazodni, egyszer levon magában egy hatalmas következtetést, aztán a következő fejezetben meg mintha ez meg sem történt volna... Oké, ezen túltettem magam valahogy, túlságosan tetszett az egész regény egyben ahhoz, hogy ezen túl sokáig rágódjak (azért még rágódom rajta, most is). A múlt és a jelen váltakozása ebben a részben sem marad el, bár most többet időztünk napjainkban, mint a régebbi korokban, viszont sok érdekes helyszín megjelent a könyvben, nekem Marokkó volt a személyes kedvencem a fülledt levegőjével meg a vízipipákkal. 

Egyébként arra jöttem rá olvasás közben, hogy elég feledékeny vagyok, esetleg figyelmetlen, mert a Halhatatlanból nekem teljesen más benyomások maradtak meg, mint aminek kellett volna szerintem, például a Lanore és Adair közti kapcsolatot utólag mintha kicsit idillibbnek tüntetné fel a szerző, mint amilyenre én emlékszem. Plusz azt hiszem, hogy Adair előtörténetéből sem ártott volna egy gyorstalpaló még a második rész elolvasása előtt.

Remélem, majd amikor a harmadik részt olvasom, több épkézláb emlékem marad a Megtorlásról. Illetve most figyeltem fel egy könyvre a molyon, ami elvileg a két és feledik része a sorozatnak, a The Witch Sisters, igaz, ez mindössze 26 oldal, de gondolom jó tudni, hogy ilyen is van. A harmadik kötet 2014-ben fog megjelenni angolul, The Descent címmel, és remélem, hogy az Agavének - jó szokásához híven - köszönhetően jövő ilyenkor már magyarul is olvashatjuk. 

7 megjegyzés:

  1. Bár nekem nagyon nem jött be az első rész (talán rosszkor olvastam és valami teljesen mást vártam, mint amit kaptam), de most úgy írtál a 2. kötetről, hogy még az is lehet, hogy a távoli jövőben folytatom a sorozatot (pedig nem terveztem :))! Egyébként az én emlékeim szerint az 1. részben elég durva volt Lenore és Adair közötti kapcsolat, szóval jól emlékszel rá.
    Az a részt meg imádtam, ahol a sorozatok indító köteteiről írsz, mert nekem eddig mind a HP, mint az Éhezők viadala kimaradt, de jövőre ezeket is szeretném pótolni :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha kedvet tudtam csinálni :) Miért nem tetszett amúgy az első?
      A HP és Az éhezők viadala elmaradásokat szerintem érdemes pótolni, én a HP ellen sokáig kitámasztottam, de aztán nem bírtam magammal, és elolvastam mindet, nagyon hangulatos könyvek, így télvíz idején főleg.:)

      Törlés
    2. Nem tudom, azt hiszem számomra megtévesztő volt a fülszöveg, mást vártam és bár elhangzik, hogy örökkévalóság, nem ilyen történetre számítottam. Ilyenkor arra gondolok, hogy rosszkor talált meg a könyv.
      A HP-nek lehet, hogy most dec.ben neki is állok. Érdekes, hogy ezeket a nagy rajongásig imádott könyveket én mindig jóval később veszem kézbe.

      Törlés
    3. Nem baj, ráérsz :) A HP-t szeretni fogod, szerintem mindenki szereti :)

      Törlés
  2. Meghoztad a kedvem ehhez a trilógiához :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy én rendszeresen azt csinálom, hogy mikor megszerzek egy folytatást, jól elolvasom az előző kötetet/köteteket is, az Eragonnál ez külön élvezet volt nemrég.

      Törlés
    2. Örülök, ez volt a cél :D
      Igen, az jó lenne, ha lenne idő elolvasni az előzményt, csak így is annyi könyv van, és egyszerűen sajnálom az újraolvasásra az időt.

      Törlés