2014-05-01

Áprilisi kedvencek és könyves zárás


   Könyvügyileg ezerszer jobban sikerült az április, mint a március, végre sikerült néhány igazán nagyszerű olvasmányt kifognom, kár volt elrontani az összképet a Juliet Grey-féle Marie Antoinette trilógia második részével, de csak magamra vethetek, tudhattam volna ezt előre. (Csakis Fersen gróf várható felbukkanása miatt kölcsönöztem ki a könyvet, a harmadik részt már valószínűleg hanyagolni fogom). 
   A hónap elején fejeztem be A méhek titkos életét, ami a fellelhető déli környezetben játszódó irodalmi művek egyik legjobbika. Most látom csak, hogy mekkora koppintás a Déli álmok, túlságosan sok ponton lehet párhuzamot vonni a két történet között, viszont a méhes sokkal kifinomultabb, tartalmasabb, a szereplők valódiak, a problémák nem mondvacsináltak és a feszültség is jóval több ebben a regényben, igazi gyöngyszem. Nem tudom, manapság lehet-e kapni, emlékszem, hogy jó pár évvel ezelőtt még aláírásgyűjtés is folyt annak érdekében, hogy újra kiadják, de nem tudok arról, hogy lett volna ennek bármi eredménye.
   Nála is nagyobb élmény volt A párizsi feleség, amit a reggeli negyedórás buszutakon olvasgattam a kindlin, de a vége felé már nem bírtam magammal, és itthon gyorsan befejeztem. Hemingway egyelőre nem győzött meg sem Az öreg halász és a tengerrel, sem a Vándorünneppel, de kíváncsi voltam az utóbbi történet másik oldalára is, amiről Hemingway nem írt, azaz a női szemszögre. Kellemes meglepetés ért, mert tartottam tőle, hogy picit limonádéíze lesz a dolognak, de már az első néhány oldalon kiderült, hogy egy alapos kutatásra épülő igényes, átgondolt, szépírói stílusban megírt életrajzi regény, amely Hadley Richardson és Hemingway házasságát kíséri végig. Egy pillanatig sem unatkoztam, kissé csodálkozva olvasom azokat az értékeléseket, amelyek szerint ez a történet túl lassú és vontatott, de ideje megtanulnom, hogy minden olvasó más igényekkel és elvárásokkal áll neki egy-egy könyvnek. Én kifejezetten boldog lennék, ha minden életrajzi regény hasonló színvonalú lenne, illetve reménykedem, hogy Paula McLain később is megörvendeztet minket az írásaival. 


Lement közben a húsvét is, legszívesebben kiiktatnám ezt az ünnepet, helyből utálom az egészet. Mégis beadtam a derekam egy kicsit, és nekiálltam sütit sütni. Egész pontosan negyven darab sajtos rolót készítettünk (volt egy kis segítségem), illetve amelyikbe nem jutott már sajtos krém, abba nutella került. Nem volt gond az elfogyasztásával, szerintem én is meg a pasim is végtelen számú darabot meg tudnánk enni, egyébként kifejezetten büszke vagyok magamra, hogy képes (és hajlandó) vagyok ennek a finomságnak az elkészítésére, igaz, egyes-egyedül biztosan nem állnék neki. 


Mostanában nagyon fincsi illatokkal találkozom mindenfelé, el is csábulok időnként, a legutóbbi felfedezettem a barackos TBS testápoló (meg akármi), viszont néhány nap használat után még nem emelhetem a havi kedvencek közé. Ami áprilisban igazán elnyerte a szívemet, az egyrészt az Essence egyik parfümöcskéje, életemben nem gondoltam volna, hogy valaha Essence parfümöt fogok vásárolni, de a like a walk in the summer rain illat annyira nyári és valamiért a gyerekkoromra emlékeztet, úgy beleszerettem, hogy aztán visszamentem még egy üvegért, mivel nyilván limitált kiadás lesz meg amúgy is csak 10 ml, pikkpakk elfogy, aztán sírhatok utána. Az összes érzékszervem közül talán az orromra lehet a leginkább hatni, jó és rossz értelemben egyaránt, a pillanat törtrésze alatt hoz vissza érzéseket, emlékeket egy-egy jól betalált illat. Ezért veszem meg időnként a Vidal szamártejes-olívás tusfürdőjét, ő életem tusfürdője, nagyon remélem, hogy nem tudom eleget használni ahhoz, hogy ne az olaszországi tartózkodásom jusson róla eszembe. Drogériák alsó polcain lehet megtalálni, emlékszem, mennyire örültem, amikor belefutottam itthon, egészen elérzékenyülök, ha ezzel pancsizom, persze simán lehet, hogy annyira nem is tetszene az illata, ha nem emlékeztetne a kintlétemre, de már mindegy, örülök, hogy újra felfedeztem, nem is értem, hogyan feledkezhettem meg róla az utóbbi hónapokban!
Mivel a körmeimmel való törődés nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, ritka, hogy egy lakkot igazán megszeretek, nálam elég hamar leáldozik a szépen felkent festék, nem tudom, mi baja a körmeimnek, kismillió módszerrel próbálkoztam már, de mindig lepattog, főleg a mutatóujjaimról. A Rimmel 60 seconds lakkja viszont nagyon jól bírja a strapát, de érdekes módon csak ez a lila. Van még egy kékem meg egy narancssárgám, de egyik sem olyan nagyszerű, mint ez, az egyiknek az ecsetével, a másiknak a tartósságával van problémám, a lila viszont úgy tökéletes, ahogy van, emellett a színét is imádom, pedig sosem voltam az a lilaőrült, most is csak bizonyos keretek között viselem el, és csak bizonyos árnyalatait, például ezt. 


Ideje megemlékeznem a beszerzéseimről is, igaz, már megtettem a Könyvfesztiválos posztban, ugyanis azon a két könyvön kívül semmit nem vásároltam áprilisban. A május nem biztos, hogy ilyen dicső lesz, bár egyelőre csak a Kontrollt (Jeff Vandermeer) néztem ki magamnak, ha ügyes leszek, nem csúszik be más. 
Tehát a Kakukkszó és A dervisház lett az enyém - hála a könyvfesztes kedvezményeknek meg a vásárlásra biztató légkörnek, más kérdés, hogy ezeket mikor fogom végre elolvasni, ideje lenne szüneteltetni picit a könyvtárba járást, vagy legalább a mániákus online előjegyzésrohamaimat.  


A többiek zárásait itt találjátok:

21 megjegyzés:

  1. Én is Fersen gróf miatt vettem ki a könyvtárból, el is kezdtem, de annyira furcsa hibák vannak a kötetben, hogy félre is raktam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, csak nem láttad te is a filmet a szépséges Jamie Dornannel?:)

      Törlés
  2. Ezt a sajtos roló receptet felteszed egészben? Mindig jó egy kipróbált és jó receptet ellesni! ;)
    köszi!

    VálaszTörlés
  3. A méhes titkos élete tényleg jó könyv, nekem megvan a film is, én azt is imádom :)
    Ezt a lila Rimmel lakkot hol szerezted? Nagyon tetszik a színe, és bár általában nem szeretem a Rimmel 60s lakkokat (nekem eddig mind felhólyagosodott), ha neked bejött tennék vele egy próbát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom valamelyik Rossmannban jött velem szembe, még 1-2 hónapja, de csak lehet még kapni... Ha netán beruháznál rá, remélem bejön neked is:)

      Törlés
  4. Mi a baj a Marie Antoinette-s könyv második részével? Nemrég szemeztem vele a könyvtárban.
    Nekem is mindig a mutatóujjaimról pattogzik le a lakk, főleg a jobbról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye már az első sem volt egy világszínvonalú szépirodalmi műalkotás, hát ez sem sikerült jobban. Ugyanolyan kiszínezett, mint az első, csak még elnyújtottabb, néhol nevetséges (pl. szerintem a kelleténél több szó esett Lajos szerszámáról :D), a fordításon meg időnként felröhögtem a sok "eleddig" meg "eddigelé" szavak láttán.

      Gondolom azt használjuk legtöbbet :)

      Törlés
    2. Ja, az így van, de olyan kis könnyed regénynek elment nálam. De volt némi bugyuta, iszonyatosan naiv hangvétele, ami túl hamisnak tűnt, ezért nem akaródzik elolvasnom a második részt.
      Hát, elég galibát okozott az a szerszám.:D

      Törlés
    3. Igen, ez a hangvétel volt az, ami most nagyon idegesített, legközelebb inkább Antonia Fraser könyve után nyúlok, őt még - ha jól emlékszem - te sem olvastad.. ?

      Törlés
  5. Ezt a Méhek titkos életét fel kell kajtatnom valahonnan, annyi jót hallottam már róla (meg egyébként nem rég gondolkodtam azon, hogy ha összesíteni kéne helyszín szerint az olvasmányaimat akkor ezek a déli regények nyernének, legalábbis azok közül ahol egy kicsit is számít a helyszín biztosan).
    Meg lehet, hogy majd ezt az Essence parfümöt is megnézem magamnak, már máshol olvastam róla jókat, meg úgy tetszik a neve :)

    Az én legnagyobb bajom a körömlakkokkal, hogy nem tudok velük elég türelmes lenni, mindig belekapok, felgyűrődik, vagy valami hasonló szörnyűség történik velük :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fel, bizony! Nálam komoly érv volt ez a könyv amellett, hogy beiratkozzak mégegy könyvtárba. :) Megérte. Dél nagyon sokunkat elbűvöl, nem tudom, hogy ez most lett csak ilyen felkapott, vagy eddig is az volt, csak én lemaradtam róla?:)
      És igen, az Essence parfümöt is nagyon felkapták! Most többfélét is lehet kapni, viszont mindenhol ez köszön vissza, nem csoda:)

      A köröm "balesetekre" jó lehet valami gyorsan száradó fedőlakk (pl NYC), amúgy meg ha nagyon elrontom, akkor az ujjbeledugós lemosóval szedem le, és akkor nem kell egy ujj miatt összekenni a fél kezem körömlakklemosóval.

      Törlés
  6. A méhek titkos életét imádom! A film is gyönyörű a színvilágával együtt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A filmet még nem láttam, de ha ennyien mondjátok, hogy jó, megfontolom, hogy megnézzem :)

      Törlés
  7. A méhek titkos életét olyan nagyon rég olvastam, hogy igazán ráférne már egy újrázás, nyárra lehet, hogy be is tervezem. :) Ugye milyen szép és jól megírt könyv A párizsi feleség? Annyira szerettem (nem Hemingwayt :)), jó lenne, ha a szerzője tényleg alkotna még hasonlókat.
    Képzeld, pont ezt a tusfürdőt szereztem be minap a drogériában, imádtam az illatát, bár még nem bontottam ki, de a lelkes soraid után már alig várom, hogy használatba vegyem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívmelengető A méhek titkos élete, az biztos :) A párizsi feleség meg úgy tökéletes, ahogy van, egyébként angolul jelent már meg könyve McLainnek, de mind korábbi, mint ez, nem tudom, akkor is ilyen "kiforrott" volt-e már.

      Hát ez tök jó, pedig aztán tusfürdőből pont van választék bőven :D Örülök, hogy tetszik az illata, akkor talán nem vagyok annyira elfogult :)

      Törlés
  8. Nem tudom, írtam-e már, de imádom a képeid. :)
    A méhek titkos élete engem angolul vár otthon, lehet neki kéne már kezdenem. :) A körömlakknál meg elég sok múlik azon, milyen alap - és fedőlakkot használsz, bár nekem pl. van egy lila Moyra lakkom, ami egy hétig abszolút nem kopott meg, és van olyan, ami egy nap után megpattan, pedig ugyanúgy festem ki mindig a körmeim. Most amúgy pont Moyráéknál akarok majd bevásárolni, engem meggyőztek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írtad (megjegyzem ám:)), de nem baj, örülök nagyon :))
      Na, A méhek titkos élete szerintem pont tök jó lehet angolul, mert nagyon hangulatos, és a tipikus amerikai / déli környezet még szebb lehet angol szavakkal leírva.
      A Moyrát én is egészen szeretem, múlt héten is egy neonsárga volt a körmeimen, és nagyon sokáig bírta a festék! Lehet, ott kéne körülnézni alap/fedőlakk téren, mert ezekkel is folyton kísérletezem, de szerintem egyszerűen csak béna körmeim vannak. :) (Neonsárgát ne válassz, mert három rétegben is kilátszik a körömfehér.)

      Törlés
  9. A méhek titkos életét én is régóta szeretném olvasni (jobban mondva fel és lekerül időnként a várólistámról :D).
    Ohh erre az Essence parfümre kíváncsi lettem (igaz most rendeltem egy avonosot, és ezen kívül van még 4 amit párhuzamosan használok :D). - na de úgyis megyek Joy napokon rossmannba v dm-be, na meg a müllerbe. Te tervezel venni valamit a joy-os kuponokkal? (Sztem nem lett olyan nagy eresztés - vidékiként, alig tudok valamit felhasználni).
    A Rimmel lakkok sztem nagyon jók, essenceről váltottam rájuk - mert viszonylag olcsók, jók a színeik, és pár napig bírják - nekem ennyi elég, úgyis megunom annyi idő alatt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kerüljön csak fel az inkább, érdemes elolvasni! :)
      Szaglászd majd meg a parfümöt, ha még van, de többféle is kapható, azok között is van egy-két fincsi!
      JOY-t kihagyom most a legutóbbi tapasztalatok alapján - neked viszont jó keresgélést, remélem beszerzel pár hasznos/szép cuccot!:)
      Az Essence lakkokat én sem szeretem, pár óráig épek rajtam, őrület. Pedig sok-sok szépséges színben léteznek, de legalább nem csábulok el.

      Törlés