2014-09-05

Akkor legyen egy őszi könyves lista is, hátha lesz belőle valami

Egyre közhelyesebbnek érzem az évszakok váltakozására építeni a blogos tartalmat, mégsem tudok ellenállni neki. És ne is reméljétek, hogy ezzel a listával megússzátok az őszi okoskodást! Jelenleg az alábbi könyveket érzem olvasásra esélyesnek a következő három hónapot illetően:

Benedek Szabolcs: A vértanú

A vérgróf tetszett, A vérgrófnőt totálisan imádtam, már amikor azt befejeztem, rögtön kezdtem volna bele ebbe, de olyat nem szoktam. Az értékelések alapján ugyan élvezhetőségben elmarad a többi kettő mögött, én azért mindenképpen szeretném befejezni a sorozatot. Ősszel amúgy is jobban vonz a magyar irodalom, illik ezt kihasználni. Ha már vámpírkodás - a Drakula elolvasásával is kacérkodom, úgyis ott van a polcomon.

Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Ha fegyvert fogtak volna a fejemhez, akkor se jutott volna eszembe a szerző neve, mire eljutok a könyvig, csak megjegyzem. Régóta szeretném olvasni, mert többen is nagyon szerettétek, már épp gondolkoztam azon, hogy egye fene, megveszem, de végül a könyvtár megelőzött. Imádok mindent, ami sziget, a levélregényeket is szeretem, bár nem megszállottan, illetve bízom a kedves bloggertársaim ízlésében. :)

Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Rájöttem, hogy ha skandináv krimit vagy egyéb műfajú regényt olvasok, az szinte mindig svéd. Dán soha. Ezért döntöttem úgy, hogy nekiveselkedek egy újabb krimisorozatnak, amely a címkék alapján Dániában játszódik. Ezekben a sorozatokban különben az a jó, hogy bármikor félbe lehet hagyni őket (nyilván nem az adott kötet közepén). És három perce már azt is tudom, hogy a szerző nem nő, hanem férfi.
Jeff Vandermeer: Fantomfény

Kicsit csalok, mert ebbe már bele is kezdtem, eddig nagyon-nagyon szeretem ezt a trilógiát, az utolsó rész olvasást pedig kíváncsisággal vegyített aggodalom fogja kísérni, nagyon remélem, hogy értékelhető befejezést kapunk. Vicces, mert épp a napokban olvastam egy világítótornyos rejtélyről a konteóblogon, vártam is, hogy megérkezzen a könyv, aztán visszatérhessek a másik furcsa világítótornyomhoz. 

Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Valamiért olyan érzésem van, hogy nem ez az első tervezgetős poszt, amibe bekerül a Pités könyv. Már előre látom, hogy Halloween tájékán rohadtul rám fog törni a vágy, hogy elolvassam. Tudom, hogy Flavia túl fiatal és ehhez képes túl okos, de ezen igyekszem majd túltenni magam, végül is az Addams Family-s kiscsaj is milyen fiatal volt, egyből ő is jutott eszembe a borítóról. Most különben úgy ennék pitét, akármilyet. 


Aztán ott van az, hogy kéne angolul olvasni - bár két könyv még folyamatban van, tök jó, ha ezeket is befejezem, illetve újraolvasásokon is gondolkozom, itt kettő jöhet szóba, a Keserű ébredés és A szél árnyéka

Remélem, máshol is látok majd hasonló bejegyzést, hogy aztán örömködhessünk decemberben, hogy hányat (nem) olvastunk el a tervezettek közül. :)

32 megjegyzés:

  1. Áá, én még A vérgrófot se olvastam. *szégyelli magát* A Skye cuki könyv, Flavia tulajdonképpen oké, a Keserű ébredésnek meg A szél árnyékának pedig örülök. Amikor az utóbbit újraolvastam, esős időszak volt, nagyon illett hozzá.
    Az angol könyveknél van valami tervezeted, vagy majd ami összejön?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne szégyelld magad, azért nem egy alapmű :D
      Igen, A szél árnyékához szerintem is passzol ez az idő...
      Angol téren nincs konkrétum, mondjuk itt a Devil Wears Prada, de van egy beszerzési vágyam - az Amy & Roger's Epic Detour - jó kis amerikai road trip, de bármi lehet:)

      Törlés
  2. Szerintem sem olyan jó A vértanú, mint az előző két könyv, de azért mindenképpen érdemes elolvasni. És a Drakulát is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindenhol azt olvasom, hogy a visszatekintő, történelmi szál túl hosszú és unalmas. Majd meglátjuk :)

      Törlés
    2. Ezzel nem értek egyet, nekem az nagyon tetszett :) a főszereplők körüli események már kevésbé, és a lezárás kicsit meh.

      Törlés
    3. Hmm, na majd kiderül!:) Egyelőre pozitívan állok hozzá.:)

      Törlés
  3. A Levelek a Skye szigetéről engem is nagyon érdekel, de nem valószínű, hogy beszerzem a közeljövőben.

    Amúgy most végképp nincs semmi tervem, még annyi se, mint nyáron. Én is nem rég kezdtem újra olvasni a Tündérkrónikákat, már az ötödik résznél tartok, szóval újként a hatodik spin-off részt tuti el fogom olvasni.
    Egyébként valószínűleg azért mert nem rég fejeztem be a Beszélnünk kell Kevinrőlt, újra rám tört a könyvapátia. Minden regényem vagy túl idétlennek tűnik, vagy túl komolynak, vagy túl unalmasnak. Úgyhogy most non fictionos hangulatom van, de nem hiszem, hogy sokáig így maradna :)
    Közben eszembe jutott, hogy még nyáron az volt az őszi-téli tervem, hogy legalább egyet elolvasok a felhalmozott sci-fijeim közül, plusz szeretnék majd valamikor sort keríteni egy Trónok harca újra olvasásra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennyire tetszett a Kevin vagy ennyire nem?:) Majd csak kihevered, elég durva könyv... Most én is Shriverezek, ez egy fokkal lélekbarátabb:)
      Akkor hajrá a sci-fi(k)hez meg a Trónok harcához:)

      Törlés
  4. Úgy szeretem ezeket a könyves évszakos listáidat, szoktam róla én is válogatni. Az őszi - téli időszakra már én is összeszedtem egy rakásra valót. Jó móka lesz visszanézni majd később, hogy amit terveztem az összejött-e (magamat ismerve, nem :D)
    A Skye-t szerintem szeretni fogod, annyira belemerülős kis könyv. A Benedek Szabolcs-trilógiára Te hívtad fel a figyelmem, az első rész tervben is van, bár kicsit tartok a drakulás vonaltól :)
    A szél árnyékát én is tervezem újra elővenni, nagyon-nagyon szerettem a hangulatát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök :) Még mindig azt mondom, hogy tervezni sokkal jobb, mint végrehajtani:)
      A Skye-t szerintem is szeretni fogom. :) A Vérgróf vámpíros vonalától meg ne félj:) Főleg a 2. részben érvényesül szerintem, viszont mindkét rész hangulata annyira jó, úgy gondolom, ilyen szempontból neked is tetszene.

      Törlés
  5. A Nyomtalanul nagyon jó! A könyv után nézd majd meg a filmet is. Beteg! Az meg még betegebb, hogy én sem tudom sosem, hogy a skandináv krimikben a szereplők egyáltalán milyen neműek. De még az íróról sem tudom eldönteni, csak kiguglizás után :D Borzasztó zavaró ez néha! Jó kis listát tettél össze, mindegyik érdekel, úgyhogy jól lesz róluk olvasni, ha te is elolvasod őket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ennek örülök, akkor még eggyel jobban várom, hogy olvassam:) A nevekkel én is mindig bajban vagyok, meg azt se tudom, hogyan kéne kiejteni őket, általában a toldalékokból próbálok következtetni :)

      Törlés
  6. Hmm a Vérgrófot nekem is fel kéne vennem az őszi listámra :D Nyáron nem sikerült, de tényleg azt hiszem meglenne most a hangulatom hozzá (meg Kondor Vilmos Budapestes krimijeihez). A Skye szg az idei év egyik gyöngyszeme számomra (még mindig), remélem téged is elvarázsol.
    A Pités könyvet olvastam én is, de engem nem fogott meg. Ja és a Vandermeer könyveket is el szeretném olvasni (megyek is frissíteni a molyos listámat :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Kondor Vilmos is nagyon őszies, és elég hasonló a Budapestes krimik hangulata a Vérgróféhoz. A Pitéstől túl sokat már nem várok, de azért kíváncsi vagyok rá:)
      Vandermeer jóó! Bár az Expedíciót olvastad, nem? Vagy rosszul emlékszem? A 3.rész eddig jobban tetszik, mint a 2., kezdenek összeállni bizonyos dolgok.

      Törlés
    2. Az Expedíciót igen, na tényleg kíváncsi vagyok a másik két könyvre is :D

      Törlés
  7. Én is csináltam terveket, persze sokkal jobban elszálltam, de mindig így vagyok, ha elkezdem nézegetni a polcaimat :D A Fantomfényt már én is olvasom, és nagyon tetszik! Skye-t tuti te is szeretni fogod, nagyon szép könyv, és illik az őszi, melankolikus, esős, avarzörgős időhöz is. :)
    Nekem se jut soha eszembe a szerző neve, shame on us! és shame azért is, mert most vettem észre, hogy én is elég kevés angol könyvet tettem a terveimbe, szóval máris a terv-felrúgás veszélye fenyegeti a kupacomat :D
    Pite: most már mindannyian szerintem úgy indulunk neki ennek a könyvnek ahogy írtad, hogy igen, tudjuk hogy Flavia milyen fiatal.. de tök mindegy :D És igen, Wednesday Addams is fiatal... na és :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindjárt nézem is a terveidet, már megnyitottam a posztot. :) A Fantomfény szerintem is jó, egyelőre aránylag kevés a ködösítés, meglepő:D
      A terv-felrúgással nincs semmi baj :)
      Wednesday meg imádnivaló:D

      Törlés
    2. Okés :)
      Ó, pont ugyanezt érzem, de ez is félelmetes, hogy most meg nincs ködösítés - még - fellebben a fátyol a titkokról lassan :) Nagyon izgi!
      Wednesday <3 :)

      Törlés
    3. Igen, nagyon fura:) Tartottam tőle, hogy még jobban bele fogunk gabalyodni a pókhálóba, persze a 60. oldal után kár következtetéseket levonni:D De láttam, hogy Nita írta, hogy jobban tetszett neki, mint az előző, szerintem jó jel, biztos kiakadt volna ő is, ha nincs valami normális befejezés:D

      Törlés
  8. Tök jók ezek a listás elrendezések, viszont én szerintem most Kinget olvasok Kinggel, a múlt havi szandis ámokfutásom végett :D Még ebben a hónapban körbenézek, és azok a könyvek lesznek terítéken.

    Bár mondjuk még mindig nem tudom eldönteni, hogy a könyvfalás régi szép idők lesz-e az egyetem mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom milyen szakra jársz, de azért szerintem menni fog az olvasás suli mellett is:) És a legédesebb az egész művelet akkor, amikor épp vizsgákra kellene tanulni, úgyhogy hajrá :D

      Törlés
  9. Én is megcsináltam, tíz könyvet írtam fel, majd meglátjuk mi lesz belőle. :D De a lényeg mindig a listakészítés öröme!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézem is mindjárt a listádat, úgy imádom én is ezeket a bejegyzéseket olvasgatni :)

      Törlés
    2. Jók ezek a listázgatások. :D

      Törlés
  10. A Levelek Skye szigetéről nekem is megvan, csak még nem jutottam el az olvasásáig. De ami késik, nem múlik, biztosan sorra kerül a távoli jövőben. :)
    A vérgrófot még én sem olvastam, kicsit tartok tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak be kell suvasztani a rengeteg Terv közé, igaz?:D Remélem, hogy ez nem az a típusú könyv lesz, amit mindenki imád, csak mi/te/én nem:)
      A vérgróftól miért tartasz? A vámpíros vonal szerintem jó benne, nekem mondjuk ez az erdélyes-drakulás vámpírvonal az egyetlen, amit el tudok fogadni (nem hiszek benne, de érdekel:)). Amúgy meg az első rész gyakorlatilag egy krimi, a hangulata nagyon kellemes, meg tele van kulturális/irodalmi adalékkal.

      Törlés
    2. Igen, az mindig nehéz. :D Èn is remélem, hogy mindkettőnknek tetszeni fog.
      Talán amiatt, hogy magyar + vámpíros. De jól hangzik ez a krimis dolog, lehet, hogy majd megpróbálkozom vele.

      Törlés
    3. A magyar könyvektől én is fázom kicsit, mindig félek, hogy lehangoló lesz és nagyon művészkedős, ha érted mire gondolok. De ez egyáltalán nem olyan :)

      Törlés
  11. Az lemaradt, hogy szerintem jó dolog évszakok szerint írni, nekem tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök:) Nekem is, különben, csak nem akarok annyira idegesítő lenni:D

      Törlés
  12. A Levelek Skye-szigetéről nekem is nemsokára olvasós, csak most épp anyukám nyüvi. :) A vérgrófból meg még az elsőt kéne már elolvasnom. :D A Fantomfény pedig szerintem jó, a három könyv közül nekem ez tetszett a legjobban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Fantomfény fura nagyon szerintem.. persze nem mintha az eddigiek nem lettek volna.:) De kezdek belekavarodni :D na kíváncsi vagyok, mi sül ki a végén...

      Törlés