2014-11-28

Éljük túl könyvekkel a telet

Évről évre egyre jobban utálom a telet. Eddig legalább a karácsony gondolata felvillanyozott, idén viszont furcsa mód még az ünnep említése is hidegrázást vált ki belőlem. A téli szünethez nyilván van kedvem, de a karácsony jobb napjaimon (csupán) teljesen hidegen hagy. A januárról ne is beszéljünk... Esküszöm, nem a nyafogás a célom, de úgy éreztem, tudatnom kell a világgal, hogy mennyire gyűlölöm ezt az évszakot. Lássuk, miket tervezek a közeljövőre, semmi hangulati együtthatót ne keressetek a válogatásban, és természetesen azt sem kell elvárni, hogy teljesítem a kitűzött célt. :)



1. Scott Westerfield: Leviatán
Nagyon régóta érdekel ez a könyv, steampunkot eddig nem sokat olvastam, de vonz a dolog hangulata, azt is imádom, ha néhanapján az édesem hasonló játékai az aláfestések az olvasásaimhoz. Bár elvileg ifjúsági regény, a radarom (és megbízható online ismerőseim) azt mondják, nem kell félni emiatt. 

2. Gail Carriger: Soulless
Sokan dicséritek ezt a sorozatot, gondolom nem főként a magas színvonala, inkább a boldogító hatása miatt. Van egy olyan érzésem, hogy szeretni fogom. Már előjegyeztettem, úgyhogy biztosan hamarosan sorra kerül. 

3. Holly Smale: Geek Girl 
Olvastam róla jót és rosszat is, de főleg azt, hogy nagyon vicces, a geekeket szeretem, már eleve jó alapot szolgáltatnak a megnyilvánulásaik egy történethez. Ő lesz az egyik következő áldozatom, néhány oldalt már elolvastam belőle tegnap este.

4. Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Ne röhögjetek :D (Persze úgyis tudjátok, hogy most se fogom elolvasni.)

5. Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Ezt is mióta tologatom... Talán most vevő is lennék egy kevésbé szívderítő témájú könyvre, ezt meg nagyon dicsérik, és ráadásul meg is van otthon, olyan szép, masszív, vastag könyv.

6. Kathy Reichs: Virals
Sosem tudom, melyik Kathy Reichs-krimit olvastam, mert már legalább 2 kiadása (és címe) van mindegyiknek, ráadásul az új verzióban nagyon hasonlóak a címek, sikerült is emiatt rögtön a második résszel kezdenem, az nekem nagyon tetszett. Szeretem a hosszú krimiket, mert az oldalszám már sejtet(het)i, hogy talán nem csak a cselekmény száraz felvázolásáról lesz szó. A Virals elvileg kicsit más műfaj, YA meg fura lények, meglátjuk.

Most nem erőltetek fel több könyvet a listára, úgyis lesz még molyos karácsonyozás két hét múlva, meg bízom benne, hogy idén az édesemtől is becsúszik egy könyv (már gyártom neki a bookdepós kívánságlistát). Vannak még könyvtáras előjegyzéseim is - nem tudok nélkülük élni, hiába próbáltam - pl. a Sötét helyek, amiért ezúttal a megyeiben állok sorba, meg még egyéb remekművek, csak ezt nem akarom már annyira lelőni, múltkor is kihoztam 2 könyvet, az egyiket sittysutty el is olvastam (1222), a másiknak, A világ legjobb könyvének kétszer álltam neki (értelemszerűen másodszor onnan folytattam, ahol abbahagytam), de hatalmas szenvedés volt, szerintem mondjuk eleve öngól egy ilyen címmel indulni. Úgy fest, nekem nem jön be a svéd humor, ha egyáltalán létezik ez a fogalom.

Ti miket terveztek a legrosszabb hónapokra?

40 megjegyzés:

  1. Kathy Reichst hirtelen Keith Richardsnak olvastam... jó vagyok :D
    Mivel nekem ezek a legjobb hónapjaim (leszámítva a vizsgaidőszakot, ami megmérgezi az ünnepeket), nem játszom túlélésre, majd jól belevetem magam helyetted is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korán volt még akkor :D én ma a görényt gyógynövénynek, az se sokkal jobb.
      akkor te egy téli lány vagy :) kellemes lubickolást a hóban meg a fagyban, helyettem is:)

      Törlés
  2. Csak nem olyan rég találtam rá a blogodra, de milyen jó, hogy megtörtént. Imádom a bejegyzéseidet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, köszönöm, az ilyen visszajelzések nagyon be tudják aranyozni a napomat. :)

      Törlés
  3. Tök jó lett a montázsos kép a tetején! Én sem szeretem annyira a telet, mert marhára nem szeretek fázni meg sok ruhába öltözni, kabátolni, latyakban mászkálni, jeget kaparni... Viszont az ünnepet és az ünnep körüli szabit mindig nagyon várom, meg a karácsonyfa vásárlást. :) Nekem nagyon nagy élmény mindig, hogy a Zemberrel ketten vesszük és választjuk ki a saját fánkat, ennek szinte több varázsa van, mint a szenteste hangulatának, érdekes. :) :)

    Sajnos (?) úgy alakult, hogy teli lettem recivel erre a hónapra, szóval mindenképp őket fogom olvasni: Lakatos Levente: Aktus, Louise Walters: Levelek a bőröndből, egy mesekönyv, még nem érkezett meg, Ruth Ozeki: Az idő partjain. Ezek persze tök jó könyvek, csak még szeretném elolvasni a vcs-ből a maradék kettőt is, és szégyenszemre a Fantomfény is még mindiiiiiig félre van dobva, őrület, de csak mennek a hónapok :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, kb véletlenül lett ilyen :) amúgy picmonkeyval szoktam csinálni mindent.
      De édesek vagytok ezzel a favásárlással :))) Nálatok a macska mennyire kompatibilis a fenyővel? Nálunk idén kizárt, hogy legyen fa, de most annyira nem is bánom, hogy így alakul.

      Na akkor sűrű lesz nálad az év vége :) Amúgy utálok ilyet mondani, de durván hamar lezavartuk ezt az évet.

      Törlés
    2. Nálunk ki volt pányvázva a fa, amíg benn laktak a macskák, és a fa alsó régióira direkt múanyag díszeket raktunk. Így azt is kibírta, amikor a kedvenc macskám beleugrott a közepébe a cserépkályha tetejéről.

      Törlés
    3. Nahát, ez biztató! Újratervezéééés... :D

      Törlés
  4. Tegnap beszélgettem arról Nitával és vicomte-tal, hogy nem értem, hogy lehet szeretni a telet. A hóesést meg a karácsonyt valahogy megértem, de a korai sötétedés, a kevés fény, a hideg, a csupasz fák annyira lehangolóak nekem.
    A Leviatán-trilógia jó kis ifjúsági, gyorsan lehet vele haladni, fáradtabb időszakokra tökéletes (és olyan szépek az illusztrációk), a Soulless hamisítatlan lányregény, szintén okés agykikapcsolásnak.
    Az Árnyalatnyi remény rám is vár, tkp. nem tudom, minek tologatom több mint egy éve.
    (Azt meg nem mondom el negyedjére, hogy az Elfújta a szél... na.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is az a rossz a télben, hogy a karácsonyt leszámítva totál ingerszegény. Oké, hatévesen biztos tök jó volt szánkózni, meg akkor még az ünnepeknek (a szülinapom január) is nagyobb varázsa volt. De most úgy érzem, hogy semmihez nincs elég energiám meg főleg lelkierőm, és hogy egy helyben toporgok... Mindegy, legalább születnek a blogposztok, meg olvasok sokat:)
      Amúgy most nem csak kipipálni akarom az Elfújta a szelet, hanem komoly késztetést is érzek az olvasására, ez már szintlépés! Egy nagyon régi, emlékezetesebb karácsony ugrik be róla, akkor néztük a filmet, amiből persze semmire nem emlékszem (amúgy azért volt emlékezetes a karácsony, mert másik sarokban volt a fa:D).

      Törlés
    2. Nálam az elmúlt évek alatt valahogy észrevétlenül elmúlt a karácsony varázsa, talán az első téli vizsgaidőszak idején kezdődött. Ettől függetlenül sajnálom, hogy nincs kedved hozzá.:( Miért érzed azt, hogy egy helyben toporogsz (ha szabad megkérdezni)?
      :)) Emlékszem, hogy az első oldal(ak) megpróbált eltántorítani, de utána nagyon belevetettem magam, tehát ha rögtön ellenszenves lesz, ne ijedj meg!
      :DD

      Törlés
    3. A vizsgaidőszak eléggé el tudja rontani az ünnepeket... A toporgást amiatt érzem, hogy semmi olyan tevékenységet nem végzek, ami előbbre visz. Úgy értem, alig élek társas életet, mert nincs kedvem elmenni itthonról, persze amikor végül mégis elmegyek, akkor meg tök örülök, de nagyon egyformák a napok ilyenkor, amit nyilván valamennyire magamnak köszönhetek. :)
      Oké, ezt jó tudni, majd így fogom olvasni:)

      Törlés
  5. Na akkor a legújabb blogbejegyzésem neked nem ajánlom :D
    A sötét-hideg-latyak kombót én se szeretem, de igyekszem megtalálni azokat az apróságokat amik feldobnak (díszek, illatok, otthon kuckózás).
    Ez a lista nagyon jó, az első kettőt én is ajánlom, az Árnyalatnyi remény is jó téli olvasmány (és gyorsan lehet haladni vele), a Geek engem is érdekel (talán), az Elfújta a szél -hááát majd nyáron esetleg :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont néztem is :) Úgy sajnálom, hogy idén nem tudok ráhangolódni erre a dologra, pedig mennyivel jobb lenne, ha legalább a karácsonyt várhatnám:)
      Azért valami mézes sütit lehet sütök majd, meg a pasinak is beígértem egy szentestés vacsit.
      Amúgy tök jó dolgokat írtál meg szedtél össze a bejegyzésben:)
      A Geek girlt majd tesztelem neked :)

      Törlés
    2. Még megjöhet a kedved - van még egy hónap ;)
      Az jóó, mézeskalácsot én is ígértem munkatársaimnak :D
      Köszi - az egyik ötletet most meg is valósítottam - befőttesüvegkből adventi koszorú ;)
      Oké, várom a 'teszted' róla :D

      Törlés
    3. arra számítok, hogy így, hogy nem készülök semennyire a karácsonyra, talán maga az ünnep tetszeni fog, tavaly épp fordítva volt.
      Láttam az adventi koszorút, nagyon ötletes, jó lett!!:)

      Törlés
  6. Én vagyok az egyedüli aki szereti a telet?? Én meglennék ha fél év nyár, és fél év tél lenne :).
    De nem ez a moslék idő ami kb. most van kint. Hanem az igazi tél. Hó, szárazság, nagyon hideg, és napokig otthon ülni, mert nem lehet kimenni a sok hótól :) (persze ezt már gyerekkorom óta nem éltem újra :(...) Rossz helyen lakom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem sokan szeretik a telet, úgyhogy ne aggódj :) Kicsi koromban még én is szerettem:D
      Neked akkor valahol Északon kéne élned :) Mondjuk ellennék amúgy a hideggel/hóval/egyebekkel, ha otthonról dolgoznék és lehetne alapvető élelmiszereket meg minden szükséges dolgot házhoz rendelni:)

      Törlés
  7. A téllel nekem is az a gondom, hogy baromi korán sötétedik és az még oké, hogy az adventi időszakban Bp-en minden fénybe borul, mert az csudaszép, no de januártól totál sötétség van :(( A melóhelyen is du.3 körül már kell a mesterséges fény, ami neon, amit utálok. Viszont idén vettem egy fényfüzért, amit felaggattam a könyvespolcomra és baromi jó hangulata van, az egyik legjobb befektetésem volt idén télre :)
    Az én terveim a teles időszakra: Hideghegy, Hegyek között, Odaadó hívetek, Surik + folytatni a Lehane-sorozatot és túlélni a karácsonyt :D A szabit már annyira várom, hogy azt elmondani nem tudom, visszaszámolok ezerrel :) És hát igazatok van, iszonyat gyorsan elment ez az év és olyan, mintha semmi nem történt volna :(((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a fényfüzér jó ötlet, hangulatos lehet:) én most gyertyákat égetek, délelőtt 11-kor, mert annyira sötét van most is, ráadásul vasárnap, hogy kell valami turbózás.
      A Hideghegy nagyon jóó, remélem, tetszeni fog! A Lehane-sorozatot meg nekem is el kéne kezdeni, annyira dicséritek:)
      A szabadság nekem is megváltás lesz, két teljes hét, úristen!!!:)

      Törlés
  8. Óh, nekem az a kérdés mindig, hogy éljem túl a nyarat anélkül, hogy agyvérzést kapnék :))) IMÁDOM a telet, és az se nagyon kedvetlenít el, hogy nincs hó (bár persze jobb lenne, ha lenne...) Hidegpárti vagyok, ha kicsit is meleg van, szenvedek, szeretek kabátba burkolózni, és azt szeretem ha körülöttem mások is ezt teszik :) (lehet a viktoriánus korban kellett volna ragadnom, akkor még volt öltözködési kultúra - túl azon, hogy szenvedek a melegtől, a nyárban azt utálom a legjobban hogy mindenki kivetkőzik...)
    A sötét nem optimális a kedélyállapotunk szempontjából, sajna ez tény, de amúgy még a félhomályt is jobban szeretem mint a verőfényt :)
    A karácsonyi ünnepkör meg külön történet... én megragadtam a fényekre rácsodálkozós - sütit maszatolós - izgatottan ajándékot keresős oviskorban :))) Ne röhögjetek, de november közepe óta egész konkrétan visszaszámolom a napokat karácsonyig, és ezen a héten már kiraktam pár díszt a lakásba és elkezdtem karácsonyi zenét hallgatni meg karácsonyi illatgyertyát gyújtani :) Reménytelen vagyok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tél biztos örül neki, hogy te ennyire szereted.:) Nálam változó az öltözködés, alapvetően a kevés ruhát szeretem, sort, ujjatlan felső, papucs (szigorúan belebújós, utálom a csatokat, igen, ennyire lusta vagyok). De szeretem a szövetkabátjaim meg a cicás sapkám is, utóbbit alig vártam, hogy hordhassam, idén is imádja a nép.:D

      Törlés
    2. Hehe, amúgy a dögmeleget én sem bírom, szerencsére idén nyáron viszonylag kevés volt belőle. Semmi se jó :D Az öltözködést illetően - nem tudom, mi lesz akkor, amikor már túl öreg leszek ahhoz, hogy sortot meg ujjatlanokat vegyek fel, nem akarok ízléstelenül kinézni, de megsülni se:)
      De édes vagy, irigylem a karácsonyi lelkesedésedet, tavaly még nekem is megvolt, hiányzik nagyon. Az első Last Christmas minden évben felbecsülhetetlen :)))

      Amadea: a cicás sapkád nagyon cuki, nekem egyik nap a Coopban két srác dicsérte meg a halál jellegtelen sapkámat, mondtam is, hogy hát pedig van ennél sokkal jobb is, nagy pomponnal a tetején. És most kaptam egy álomkabátot, úgyhogy felváltva hordom a régivel, mert azt is imádom. És egyik se sötét színű, na még ez az, amitől megőrülök, a fekete kabátok, brrrr.

      Törlés
    3. A pasiknak annyira más tetszik, mint a nőknek. Ami tetszik bennük (mármint a pasik ízlésében) az, hogy, mennyire leszarják, passzol-e táskád a cipődhöz, meg a szemhéjpúdered a felsődhöz, ilyenek.
      Nekem fekete steppelt kabátom van, jó lett volna más színben, de a fehéresszürkéből nem volt a méretemben. Meg van a piros hosszú szövetkabátom, imádom, de már fázom benne. De a télicsizmám piros.:D

      Törlés
    4. Igen, ilyen szempontból mindenképp hasznos, hogy nem egy női szintű vizslató szempár társaságában kell élnünk, én minden "hibát" kiszúrok, de nekik semmi nem tűnik fel, ill. nem zavarja őket:)
      A piros kabátod rémlett nekem, az is szép vidám. Én még azért reménykedem, hogy hozzászokik majd a szervezetünk ehhez a hideghez, mert nem tudom mi lesz, ha -10 fok lesz!

      Törlés
  9. Csatlakozom a telet nem szeretők táborához, napot nekem! :-) Listám nekem most csak fejben van, de a munkahelyváltás miatt most nem olvasok túl sokat, így lehet ugrik az egész.
    Nekem sincs még karácsonyi hangulatom, jövő hétvén megyek Bécsbe, hátha az meghozza. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Napocskát kérek én is! Most már nemérdekel az se, ha hideg van, csak vonulnának el a nyamvadt felhők, hogy legalább napközben legyen egy kis D-vitamin.
      Majd várom a munkahelyi fejleményeidet, de nem sürgetni akarlak ám, csak tudd, hogy kíváncsi vagyok :)))
      Bécsi karácsony? Az dejólesz, remélem jó időtök lesz majd!

      Törlés
    2. És mára megjött a nap. :))
      Majd írok, sajnos egyelőre pont az első munkahetemre lebetegedtem, nem indulnak túl biztatóan a dolgok, remélem innen már minden csak jobb lesz... Ha minden jól megy, holnap viszont már bemegyek az új helyre.
      Igen, holnapután megyünk, nagyon várom!! :)

      Törlés
    3. Meg-meg, el is mosolyodtam a buszon, ahogy belevilágított a szemembe :)
      Ó, sajnálom, hogy újra beteg lettél, most már aztán többet ne legyél az, jó? Nálam most kezdődik valami, de próbálom még a kezdetekkor elfojtani teával és vitaminnal. Jobbulást és kellemes napot holnapra, meg Bécsre is:)

      Törlés
    4. Köszi, igyekszem most már nem az lenne, én is unom már. :P
      Köszi, jó volt nagyon Bécs, ha találok rá időt, lesz róla blogposzt. :)

      Törlés
  10. Jaj én nagyon sokat röhögtem a Geek girl alatt. És a Soulless is tökéletes olvasmány, főleg ha rossz kedvű vagy. Tarabotti kisasszony nagyon vidító jelenség. A többi felsorolttal nem volt dolgom, de a Leviatánról jókat hallottam a többiektől. Én szeretem a telet, de én inkább endless summer fajta vagyok (nyilván mert nyári gyerek vagyok), de ha már választani kell akkor inkább tél, mint ősz, vagy tavasz. Vidéken csudaszép a nagy hótakaróban gázolni, hangulatosak a fények, én szeretek a ködben sétálni, végre felvehetem a 1000 sálam egyikét, vannak cuki sapkák, bár a kezem mindig odafagy a telefonomhoz, miközben várom a villamost, de ez nem annyira zavar. Igaz a téli dolgokból mint forralt borozás, és karácsonyi vásárra járás azokat rühellem, a béna ajándékoknak sem örülök, a kényszeredetten költsünk mindenkire minél többet elvet sem vallom, a lakást sincs időm díszítgetni, és karácsonyi menüm sincs. Szóval utóbbi kettőt anyu megcsinálja én meg elfogyasztom és gyönyörködöm bennük és végre pihenek. Nekem karácsony és a december vége csak a pihenésről szól. VÉGREVÉGRE! úgy várom már mint a Messiást :D

    UI: Szuper a blog új fejléced :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó dolgokat írtál, azért persze vannak pozitívumai a télnek is. Csak az lenne az ideális, ha én dönthetném el, hogy mikor megyek el otthonról:D
      Ezek a kötelező karácsony tájéki programok nekem is grrrr. A forralt bor szar, a karácsonyi vásárt inkább ne elemezzük, szóval igyekszem kibújni ezek alól. Ja és az ajándékok... a szüleimmel végre lezsíroztuk idén, hogy nem ajándékozunk, max valami icipici jelképeset, igaz, nem szokott nagy fejtörést okozni, hogy mit kapjanak, de inkább együnk egy nagyot szerintem. És idén nem főzök, legfeljebb kettőnknek.

      A pihenés szuper lesz, el se hiszem, hogy mennyi ideig lehet majd lábat lógatni :)))

      Törlés
    2. Ó és köszi, örülök, hogy tetszik!:)

      Törlés
  11. Egyébként én is egyre kevésbé viselem el a telet. A telet magát nem bánnám, ha lenne hó, de nincs, csak hideg és azt egyre kevésbé tűröm, utálom, hogy csak a paplan alatt tudom jól érezni magam ebben az időszakban.
    Amit szeretek a télben, az már az említett hó és a kötött ruhák, sálak, pulcsik, azokat imádom :)
    Én a Szikomorfát tervezem majd, meg Franzentől a Szabadságot. Ezek szinte tutik, a többi kedv kérdése lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hó is csak addig szexi, amíg van, és nem latyak meg sár jön a helyébe.
      A Szikomorfa nagyon jó, kíváncsi vagyok, neked hogy tetszik majd. A Szabadság viszont szerintem biztos be fog jönni :)

      Törlés
  12. Az Árnyalatnyi remény nekem tetszett, szerintem neked is fog. :) A Soullest még két éve kezdtem el, ameddig eljutottam, addig tetszett. A Geek girlről fogsz írni a blogon?
    Remélem, most tényleg eljutsz az Elfújta a szél olvasásához, jó könyv az. :) Igaz, hogy kicsit hosszú, de gyorsan lehet vele haladni, olvasmányos.
    A télben én is csak a havat szeretem, de azt is csak akkor, ha szép fehér, nem latyakos. És ha nem lenne szülinapom januárban, még nehezebb lenne elviselni a rossz időt. Ha már kedvenc évszak, az a tavasz (a nagy kánikulát sem bírom).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Geek Girlről tuti írok, csak most az olvasással is megrekedtem ideiglenesen, mert nekiálltam közben A szív alakú doboznak (amiben egyébként fogalmam sincs, mi fog történni a hátralevő 300 oldalon, nem szeretem, amikor ilyen gyorsan kibontakoznak a dolgok:))
      Te is januári lány vagy? De jó:) A nagyon meleg idő nekem sem jön be, szerencsére az idei nyár nem volt olyan durva.

      Törlés
    2. Akkor jó, várni fogom. :) Majd írj A szív alakú dobozról is pár sort, az is érdekelne. :D (Már több hónapja nálam van és még mindig nem olvastam el, kellene valami motiváció...)
      Igen. :) Volt olyan nap, amikor nagyon meleg volt; én egyszer eléggé el kezdtem szédülni (azóta nem bírom a meleget, mióta elájultam június elején).

      Törlés
    3. A szív alakú dobozhoz nekem is kéne motiváció! Nagyon szeretném szeretni, de egyelőre nem annyira megy... majd meglátjuk, de ha egész végig olyan lesz ez a kísértetesdi, mint az első 80 oldalon, akkor ez nem az én könyvem. Majd meglátjuk, szólok, ha kész vagyok vele:)
      Uhh, így nem csoda, hogy nem bírod a meleget, nem lehet túl kellemes emlék :/

      Törlés
    4. Ó, ez nem hangzik jól. Rendben, várom. :)

      Törlés