2015-05-15

Fehércsokis sajttorta - level: easy

Újfent elmondanám, hogy mennyire imádok sajttortát enni és sütni is. Egész jól el tudom hitetni magamról azt egy sajttorta megsütése által, hogy van valami közöm a konyhához azon kívül, hogy a macska ételét ott adagolom ki. 
Többnyire nyers sajttortákat készítek - már amikor egyáltalán édességkészítésre vetemedem, - ez viszont egy sütős verzió, egy picit lenne hova fejlődni, mert megégett a kekszes réteg alja, és eddig azt hittem, hogy a recept a hülye, de neeem, természetesen én vagyok az. Mindjárt kiderül, miért! Forrásom egyébként a márciusi (?) Good Food magazin, az eredeti recept a rebarbarakompót elkészítését is tartalmazza, mert hogy azzal biztos milyen jó a torta, de én inkább nem akartam azzal elrontani az élményt.



Hozzávalók

200g zabkeksz (= 1 csomag Zabfalatok) összetörve - én dupla zacskóba teszem a kekszet és klopfolóval nekiesek
80 g vaj olvasztva
400 g fehércsoki
200 ml tejszín
200g krémsajt
4 tojás
vanília eszencia (hupsz, nem volt otthon, ez kimaradt)
+ kapcsos tortaforma

Sütő előmelegít 180 fokra.
A zabkekszet és az olvasztott vajat belenyomkodtam a kapcsos forma aljába, majd beraktam sülni 10 percre.
(Fogalmam sincs, hogy erre miért van szükség, de whatever. A mai napig azt hittem, hogy emiatt égett meg a sütim, de nem.)

A csokit (350 grammot) gőz fölött olvasztottam meg egy fém tálkában, majd hozzáöntöttem a tejszínt, és addig melengettem, amíg szépen egybeolvadtak. 
Vegyük vissza a hőfokot 140 fokra (gáz: 1. fokozat)! (Ha ezt elfelejted, úgy jársz, mint én.)
A krémsajtot beletettem egy nagy tálba, egyenként hozzákevertem a tojásokat, itt kellett volna a vaníliát is beleönteni, majd végül az olvasztott csokis keveréket is hozzáadtam. Az egészet ráöntöttem a kekszes alapra, és beraktam sülni egy bödön víz mellé. Elvileg a formát kellett volna vízzel teli tepsibe állítani, de erre nem voltak kapacitásaim, így egy mély tűzálló edénybe tettem vizet, és beraktam a torta mellé a sütőbe.
Egy órát kell sütni 140 fokon, de a krémbe lehet tűket döfködni, hogy kiderüljön, ennyi tényleg elég-e neki. 

(Szóval most a magazinban visszakerestem a hőfokokat. A kekszes alapot 180 fokon kell sütni, majd vissza kell venni a hőfokot 140-re. Kár, hogy efölött elsiklott a figyelmem.)

Mellesleg így megpirkanva is nagyon fincsi volt!

A maradék fél tábla csokit elvileg rá kellett volna reszelni szépen a megsült tortára, de mi inkább megettük később magában. :D


A torta még napokkal később is finom puha volt, a receptben is írták különben, hogy akár 3 nappal korábban is elkészíthetjük. Úgyhogy nekem minden vacsi mellé jutott egy szelet, és még anyák napjára is vittem belőle egy keveset. :)

Ui.: ezeket a képeket még telefonnal lőttem, nyugi. És csakazértsem vagyok hajlandó a bénázásomat kihagyni a dologból, nyugodtan lehet röhögni rajtam, én is ezt teszem. :)

7 megjegyzés:

  1. Így életszerű, ezeket a bejegyzéseket szeretjük :D
    Nagyon finom lehet ez a torta, el is mentem a receptet, és valamikor elkészítem!!
    Ezek a képek is tetszenek, mindig olyan jók a színek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A torta tényleg fincsi :)
      Köszi! :) A Picmonkey-val szoktam amúgy utómunkázni, abban tök jó színeffektusok vannak, imádom! Mondjuk tegnap már az új géppel készült képekre is akartam pakolni ilyen filtereket, de annyira bénán nézett ki, mert ott az eredeti képeknek is szép színük van vééégre!

      Törlés
  2. Egyetértek theodorával, így életszerű. :)
    Amúgy nagyon jónak tűnik ez a torta, csak kicsit nekem már túl pepecselős, de azért lehet egyszer megpróbálkozom majd vele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor jó. :)
      Neeeem pepecselős! :) Ha az lenne, tuti nem csináltam volna meg:D A legfárasztóbb része az, amíg felolvasztod a csokit, egyébként csak kavargatni kell ezt-azt és páff kész:)

      Törlés
    2. Megnyugodtam, akkor mindenképp kipróbálom. :)

      Törlés
  3. Én most vallottam be a blogon, hogy elcsesztem a túrógombócot.:D De rossz krumplipürét is sikerült már csinálni, szóval ne aggódj. Vagy aggódjunk együtt.:))
    Ja, és amikor először csináltam sajttortát, nekem is megkapta egy kicsit az alját a régimódi gázsütő, meg morzsás is lett, de az íze a lényeg. Nálunk a brownie alapos, áfonyákkal pettyezett verzió volt a menő, a pasim és a nevelőapja háromszor vettek belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát látod olyat még nem is csináltam soha. De tuti, hogy mindent el lehet rontani:D
      A gázsütőhöz hozzá kell idomulni, az tuti, minden sütési értéket elosztok kettővel kb...
      Hmm, áfonyás brownie, ez rohadtul jól hangzik!!

      Törlés