2014-02-02

Januári kedvencek és könyves zárás

Nem tudom kellőképpen hangsúlyozni, hogy mennyire utálom a januárt. A tél igazi megtestesítője, én meg rájöttem, hogy lassan minden évszakot megtanulok szeretni, de a telet képtelen vagyok, nem arra lettem kitalálva, hogy behúzott nyakkal az ötórai töksötétben sétálgassak. Ráadásul két szép év után ismét borultam egyet az ónos esőnek hála, miután végigtotyogtam egy hosszabb szakaszt mínusz 0,2 km/h-s sebességgel, és kanyarodtam volna a ház bejárata felé, már csak azt hallottam, hogy reccsen a hátam, ahogy a földnek vetődik.

Miről másról olvasnék ilyenkor, mint Szibériáról? Pár hete futottam bele a molyon Sándor Anna Szibériai anziksz című könyvébe, korábban még sosem hallottam róla. A legközelebbi könyvtáras látogatásom során aztán rohantam érte, és bár szörnyülködtem egy sort a rettenetes borítón, alig vártam, hogy rávethessem magam. Könnyed útleírás némi történelmi és kulturális háttérrel, random sztorikkal Közép-Szibériától Kamcsatkáig. Ha 1500 oldal lenne, akkor is ugyanakkora lelkesedéssel olvastam volna végig, sajnáltam is nagyon, hogy olyan gyorsan végigszaladtak a fél országon. Hosszabban is fogok áradozni majd, képekkel alátámasztva. 


Amióta a Déli álmokat elolvastam (igen, majd róla is írok), kitört a barackmánia. Mindenhol az őszibarackot keresem, csak ez is pont azok közé az illatok/ízek közé tartozik, amit ugyan be tudsz azonosítani, mert minden barackillatú cucc ugyanúgy szaglik, de lássuk be, egyiknek sincs köze a valóságos, érett őszibarackhoz (lásd még: eper, szalonna, stb). Feltankoltam hát egy doboz barackos fekete teát, mostanában azt pusztítom felváltva a vaníliás Liptonnal és a Das Gesunde Plus Rooibos Chai-jal, persze szigorúan tejjel. Egyszer volt már egy kemény tejesteás korszakom, de gondolom csakúgy, mint az, az idei is majd szépen elhal a jó idő beköszöntével. 


Karácsonyra kaptunk egy csodálatos turmixgépet, na én azóta állandóan turmixolok. Nagyjából minden nap. Egyelőre nem merek durva kombinációkkal kísérletezni, de azért a banánturmixon már túl vagyok, készítettem már zabkásásat, vagy ott a klasszikus zöld turmix maradék zöld levelekből, almából és kiviből, de a kedvencem az ún. almáspite smoothie, ami alma, banán, joghurt és tej keveréke, megspékelve egy kis fahéjjal meg szerecsendióval, de az előbb borítottam hozzá egy kis kókusztejet (ki gondolta volna, hogy a sarki Coopban lehet kapni ilyen egzotikus hozzávalókat?) meg egy kanál kakaóport (cukrozatlan) is. A turmixmániám pont beleillik az egészséges étrendbe, amelyet igyekszem mostanában követni, semmi durvulás, átszoktató szakaszban vagyok, nálam ez így működik. A szénhidrátot minimalizálom (kivéve a reggelit), a zsírt is, az édesszájú énemet meg a fent említett gyümölcsös-tejes finomságokkal próbálom elhallgattatni. Az a baj, hogy salátában nem vagyok túl kreatív, meg elég kevés zöldséget szeretek, valamint utálok hámozni, reszelni, aprítani. Van viszont egy jól bevált receptem, mindenfélét belerakok, amit szeretek: sötétzöld levelek, avokádó, koktélparadicsom, aszalt paradicsom, mozzarella, olajbogyó valamint hogy legyen benne valami igazán élvezhető is, sütök hozzá egy kis adag bacont meg pirítok 1-2 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, és ezt még felkockázva belekeverem, a végén meg citromos-sós olívaolajat öntök rá. Egyelőre nem tudom megunni, de azért jó lenne variálni más salátákkal, csak az a baj, hogy minél hosszabban keresgélek recepteket, annál éhesebb leszek.

Ez egy régi kép, bocs, és amúgy sincs most eperszezon :(

Tudom, azt ígértem magamnak, hogy januárban nem veszek kencét, de egy-két akciónak képtelen voltam ellenállni. Például úgy döntöttem, hogy adok egy újabb esélyt a Maybelline Color Tattoo-knak és milyen jól tettem! A mellélövős Eternal Silver mellett van már négy másik: Pink Gold, On and on Bronze, Permanent Taupe (ez a legeslegjobb) és Eternal Gold. Még a Metallic Pomegranate-en és a Mauve Crush-on gondolkozom, a többi túl csicsás, sosem kennék élénk türkiz vagy még élénkebb lila színt a szememre. Tökéletesen kombinálhatók egymással is meg a karácsonyra kapott Sleek Au Naturel palettámmal. 



Szerelem volt sokadik szaglásra a Lush Ponche tusfürdő. Egy mintát kaptam belőle még novemberben, akkor majdnem hogy rosszul voltam a szagától, aztán addig dugdostam az orromat a mini tégelybe, amíg teljesen belezúgtam. A karácsonyi leárazásnak köszönhetően néhány barátjával együtt bevándorolt a fürdőszobámba, egyedül a Rose Jammel nem tudok megbarátkozni, még a szupertömény Snow Fairy is sokkal jobban tetszik. 


És a könyves termés! Úgy döntöttem, most nem szentelek ennek külön bejegyzést. A karácsonyi szünet előtt érkezett egy csomagom a munkahelyemre, csakhogy akkor én már szabadságon voltam, na de legalább volt miért várni a január hatodikát: totál bepörögve indultam el itthonról reggel, hogy végre kiderüljön, ki és milyen csomagot küldött nekem! Az Ulpius-ház az egyik ügyfelünk, egy nagyon kedves munkatársukkal tartom a kapcsolatot, aki volt olyan tündér, hogy meglepett két könyvvel karácsony alkalmából. Egyik sem egészen az én műfajom, de előbb-utóbb biztosan rájuk kívánok majd, a Drágám, tudatom veled... például kifejezetten érdekel, a Karácsony a Cupcake kávézóban meg majd jó lesz jövő decemberben, amikor kajareceptek felkutatása helyett inkább valami agyzsibbasztó könyvvel fogok ráhangolódni az ünnepekre. A szülinapomra az édesemtől megkaptam a Jamie's Americát, valóságos Bibliámként fogom kezelni. Szép vastag, színes, szagos, már most látom, hogy nagyon jóban leszünk. 


A könyvpusztítás terén nem voltam túl szorgalmas, viszont kezdek barátkozni a magyarokkal. Ideje lenne kicsit belehúzni, mert megint bejött egy rakat előjegyzésem a megyeiből, és itt tornyosulnak az ágyam mellett. Közben elkezdtem a Tövispusztát, de azzal annyira nem kell sietni, meg egyben sokat olvasni belőle nem esik jól valamiért, pedig gyanítom, lesz itt majd durvulás, még csak az első harmadnál vagyok. 


Ui.: saláta meg smoothie receptek jöhetnek.

9 megjegyzés:

  1. A karácsony a Cupcake kávézóban nekem is karácsonyi ajándék volt magamtól, de én is majd november-decemberi időszakra táraztam el, a Drágám tudatom veled... angolul van meg, ugyanezzel a borítóval, beleolvasgatna nem annyira rossz, bár utánaolvasgatam és vegyesek a kritikák. Óh Jamie <3 Amikor otthon vagyok anyumnál ott tudok tévézni és imádom a 30 perces recepjeit, ennek a könyvét lapozgattam legalább fél órát át és csorgott a nyálam. Jó, hogy nem kellett felmosni utánam :D :D :D Majd írd meg milyen receptek vannak ebben az amerikásban, mert nagyon érdekel :)

    VálaszTörlés
  2. Jah azok a Maybelline izék. Kaptam én is ilyet repiajándékként még a régi munkahelyemen, és valami nagyon jó. Bár nekem nagyon metálkék színben van, ritka alkalmakkor kenem fel de nagyon tartós és szuperszép színe van. IMÁDOM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jamie-t én is nagy ritkán anyuéknál tekintem meg a tévében, nem is tudom, hogy a könyvei vagy a műsorai-e a jobbak! Az olasz szakácskönyve is szuper, csak meg kéne venni. Az amerikást illetően kicsit másra számítottam, több népszerűen klasszik amcsi kajára, a könyvben szereplő ételekben mindig mintha lenne egy kis csavar, bár asszem ezt írja is az alcímben vagy valami ilyesmiben. De rengeteg recept van benne területre lebontva (nem fedi le egész Amerikát). Majd ha főztem belőle valamit, írok róla bővebben.
      Na asszem a metálkék az, ami még nincs meg, de a dobozban tetszett. Szuper jolly jokerek ezek a CT-k:)

      Törlés
  3. A Maybelline Color Tattookból nekem pont megvan az általad még óhajtott két szín. Igaziból nekem mindkettő kicsit csalódás, de alapként valami csodálatosan szolgálnak, nagyon feldobják a szemhéjpúderek színeit. Én most a Permament Taupe megvásárlásán gondolkodom, ezek szerint jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon bejön, kifejezetten örülök, hogy nem csillámos, árnyékoláshoz szuper, meg kb mindenhez :)

      Törlés
  4. Remélem, nem lett komolyabb bajod az eséssel! Piszok dolog ez az ónos eső...
    Annyira jók a képeid - felpiszkáltál ezzel a turmix dologgal engem is. Anno az egyik barátnőmnek volt egy nagyon fincsi, zöldteás és almás ha jól emlékszem, majd előkeresem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól vagyok, köszi, sikerült már rosszabb esést produkálnom. :)
      Köszi, kedves vagy:) A zöldteás turmix meg érdekelne, ha netán megtalálod!

      Törlés
  5. Én is nagyon szeretem a turmixokat, gyümi, tej, zabkorpa hmmm :)
    Jaj, van már Happy hippyd, dejó! időközben nekem elfogyott, most freeze van soron, de rásózom a Zemberre, nagyon fiús illatú.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van-van, és nagyon fincsi, bár lehet, hogy az Yves Rocher grapefruitosa jobban bejön, az intenzívebb.

      Törlés