2015-01-18

Sunday Roast #1 - Céklaleves

Amióta Önálló Életet kezdtem, nem mertem még céklát venni - bármennyire is szeretem, - mert attól féltem, hogy mészárszékké változik általa a konyha, és hogy még napokkal később is ott figyelnek majd az ujjaimon a vörös foltok. Miután sikerült beazonosítanom a boltban a növényt, hazahoztam párat, egyet leturmixoltam almával, annyira nem volt jó, gondoltam két másikból meg főzök levest magamnak, tortellinivel!

Életem top 10 gasztroélménye közé sorolom a 2009-es krakkói kiruccanásunkat az egyetemmel, ahol találtunk egy szuperhangulatos éttermet, ettünk (és ittunk) sokféle lengyel finomságot: pirogot, savanyúkáposztás mindenfélét, söröket, wisniowkát... valamint céklalevest. Gyakorlatilag lila lé volt tortellini-szerű levesbetéttel (lehet aztán, hogy az is pirog volt, csak kisebb, mert hogy a lengyelek nem sütik a pirogot, hanem főzik). Istenem, mennyit röhögtünk ezalatt a három nap alatt! Főleg, hogy az egyik jó barátom is velünk volt, hát még most is rámtör a nevetőgörcs, ha eszembe jut egy-két poén. Kár, hogy senki nem nevetne, ha leírnám, úgyhogy meg is kímélek mindenkit a hülyeségeimtől.
Szóval a leves: itthon aztán reprodukáltuk is néhányszor - tészta nélkül, - most pedig elkészítettem magamnak is, egyedül, és nem volt egy ördöngös feladat. A képen olvasható receptet picit megváltoztattam, illetve tény, hogy valódi húslevesből biztosan ezerszer finomabb lesz, mint leveskockával, de nálam jobb híján az utóbbiból készült az alaplé. Amúgy nem lett minden lila, de egy kötény nem árt. 

2 adag leveshez:

2 cékla
fél leveskocka
só, bors
fél citrom leve
friss petrezselyem vagy kapor tálaláskor
előregyártott tortellini (ízlés szerinti mennyiség) - nekem Aldis, húsos
ja meg víz...


Két kisebb lábosba tettem fel vizet forrni, az egyikbe dobtam a fél leveskockát, a másikba egy kanál sót. A céklát meghámoztam, megmostam, kisebb kockákra vágtam, majd a vízbe dobtam némi só és bors társaságában. Adagoltam közben hozzá a citromlevet is, ez szerintem ízlés dolga, hogy ki mennyire szeretné savanyúra. Cukrot is lehet bele tenni, én beleszórtam egy kiskanálnyit. Az egészet kb negyed órát főztem, ha valaki szeretné megenni a cékladarabokat, akkor kóstolja meg, hogy megfőtt-e, szerintem nem kell széjjelfőzni őket, jó az, ha roppan picit. Én most nem ettem meg az összeset, csak párat tettem a tányérba, dísznek. 
Közben megfőztem a tortellinit is, aztán amikor kész lett, leszűrtem. 
Tányérba ment a tészta, rá a lé meg pár szem cékla, végül pedig rávagdostam egy pici petrezselymet, de lehet, hogy a kapor jobban passzolna a szláv ízvilághoz, úgy még sosem próbáltam.


Egyből feltörtek az emlékek, indult a belső röhögőgörcs és a vágyakozás egy tál jó kis húsos pirog után. A #sundayroast taget egyébként instagramon kezdtem el használni jó régen, mindenféle olyan vasárnapi ebédre, amely kellően távol áll a Vasárnapi Sült fogalmától. 

8 megjegyzés:

  1. Krakkóról én is nagyon jó emlékeket őrzök, elvileg, ha összejön, idén újra eljutok. :)

    VálaszTörlés
  2. Ételek, amik tök jól néznek ki, de megenni akkor sem enném meg őket, ha valaki fizetne :D De gusztusos a kinézete, és a cékla amúgy tele van vitaminnal. A tortellini töltött valami? Még szerintem sosem ettem... Vagy nem emlékszem rá :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ránézésre ez a töltött tészta szerintem, de Kata majd kijavít :D

      Amúgy hogy belekotnyeleskedjek, a pirog eredetileg orosz :D Én eddig káposztásat és gombásat csináltam, de sütve, paruszkij módra. De krumplis tészta-alapút soha többet.
      Céklalevesben eddig csak borscsot ettem (de esküszöm, ez még bőven az egyetem előtt volt :D), de azóta is az a favorit, ha cékláról van szó. Mondjuk a "sima" céklának a levét szeretem.. :D

      Törlés
    2. Zakkant: :D :D a tortellini töltött tésztácska, lehet venni félkészen egy csomó boltban. Általában elég béna a töltelékük, de paradicsomszósszal meg sajttal elmegy :)

      Tekla, igen, sejtettem, hogy orosz igazából, mondjuk szerintem az orosz és a lengyel verziónak kb a neve hasonlít csak - mondjuk autentikus oroszt még nem ettem - de ez tényleg inkább egy tortellinire hasonlít.
      Nagyon ügyes vagy :)))
      A Sparban lehet kapni egy sajátmárkás bio céklalevet, rohadt drága (kb 400 ft 7 dl), régen az volt a luxusnasim, annyira finom!! Szóval a céklalé jóó!

      Törlés
  3. A család 3/4 része szereti a céklát, csak mi általában salátát vagy fasírtot szoktunk belőle csinálni, a levestől valamiért félünk, de nekem most nagyon meghoztad a kedvem, ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell félni, jó az:) Meg pofonegyszerű, örülök, ha meghoztam a kedved:)
      milyen salátát csináltok? klasszik savanyított céklát, vagy valami mást? Anyu szokott olyat, hogy céklát meg ubit reszel, és asszem joghurttal vagy tejföllel összekeveri, az is tök jó, csak nekem nincs türelmem reszelni:D

      Törlés
    2. Cékla,tojás,hagyma tejfölös majonézes alappal, de nem olyan kemény kaja, mint ahogy tűnik :D

      Törlés