2015-03-07

A könyv, ami után másképp tekintesz az IKEÁra

Porszívózgattam a hálószobát, és ahogy a fekete-fehér ikeás laptoptartómat takarítottam, furcsa képek úsztak be a szemem elé: érthetetlen feliratok egy áruház belső falán, mocsaras bűz, vaksötét. 
Amióta elolvastam a Horrorstört, nem tudok már ugyanúgy gondolni az IKEÁra, mint eddig. Egyébként a regényben szereplő áruház az ORSK nevet viseli, de kísértetiesen hasonlít a sárga-kék bútoráruházra: van bemutatótér és piactér, húsgolyó, sokadszorra is újratölthető kávésbögre, végtelenül kívánatosan hangzó bútornevek, magas szintű szervezeti kultúra meg amit akartok. 
És van egy kicsit túlbuzgó áruházvezető-helyettes is, Basil, aki folyamatos megfelelni vágyásból fakadóan az Abszolút Tökéletességre törekszik, és nyilván ezt várja el a beosztottjaitól is. Például Amytől, akinek már annyi minden nem sikerült az - eddig nem olyan hosszú - életében, hogy inkább nem fektet túl nagy energiát semmibe, akkor legalább biztosan nem éri csalódás. Szóval nem csoda, hogy Basil kissé kiborul, amikor egy szép reggelen nem működnek a kártyaleolvasók, visszafelé halad a mozgólépcső, és emberi... öhm... ürülék bűzlik a kiállított BROOKA kanapén. Félig-meddig önkéntes alapon szervez egy háromfős csapatot, hogy ottmaradjanak éjszakára, és felderítsék, mégis mi a szűz mária tehet erről a sok furcsaságról. 


Minden fejezet elején találunk egy képet valamelyik ikonikus bútordarabról: LIRIPIP ajtós szekrény, MÜSKK ágyikó, HÜGGA irodafotel, BODAWEST kínzószék... várjunk csak, mi van??! Úgy tűnik, hogy ahogy egyre mélyebbre haladunk az éjszakai sötétségbe borult ORSKban, úgy cserélődnek le a megszokott háztartási bútorok válogatott kínzóeszközökre. 
Az események alakulásáról nem akarok tényeket közölni, mert ha egyszer végre kaptunk egy nem spoileres fülszöveget, akkor örüljünk neki! Annyit röviden, hogy engem sikerült beparáztatnia, annyira, hogy egyik nap vártam a buszra, és eszembe jutott egy kis semmiség-szerű epizód, és totál kivert tőle a víz. 
Ez nem azt jelenti, hogy oda és vissza vagyok ezért a könyvért. Eleve nem igazán tudom komolyan venni a horrortörténeteket, filmen sem, egyébként. A Horrorstörről nem tudom eldönteni, hogy ő maga mennyire akarja komolyan venni magát (lehet, hogy ez a képességem itt a nyelvi akadályok közötti botladozás során elveszett), nekem az jött le, hogy azért nem teljesen, szóval inkább gondolom ezt egy enyhe horrorparódiának (nem olyan alpári és nevetséges verziónak, mint a Horrorra akadva és társai...), de közben azért tényleg feláll az ember hátán a szőr, már ha van rajta. Tipikus horror-klisék persze akadnak, de legalább nem a fekete srác hal meg először, ez is valami! 

Ez a könyv is azok közé tartozik nálam, amit olvasva nem dobtam hátast, de ahogy gondolkodom rajta (igaz, túl sok mindent nem lehet), meg felidézek belőle jeleneteket, egyre nagyobbat üt. Pedig csak egy egyszerű paráztatós modern kori kísértetregény - mellesleg imádom az ötletet, már emiatt is helyzeti előnnyel indult nálam, - de azzal a valamennyi szarkasztikus humorával és a totálisan esendő karaktereivel egy picit mégis több annál. Kifejezetten tetszik a lezárás is, amely megmutatja, hogy mi történik mindezek után, ez az, ami a legtöbb horrorból kimarad, emiatt egyik-másik úgy tűnik, mintha happy enddel végződne, aztán arról senki nem kérdez senkit, hogy amúgy kiből mekkora lelki roncs vált az események hatására. 

Úgy tudom, hogy hamarosan magyarul is megjelenik a Horrorstör, remélem, megkapja ezt a szép köntöst a hazai verzió is, nem mintha bárhogy máshogy lenne értelme kiadni a könyvet. Angolul olvastam, szerintem abszolút feldolgozható, nyilván nem értettem mindent, de globálisan teljesen tiszta az egész, majd talán egyszer rászokom arra, hogy szótárazzak, de azt hiszem, ehhez még komoly jellemfejlődésen kell keresztülmennem. 

Ó, különben szerintem ez volt életem első horrortörténete, amit (végig)olvastam! 
És tuti, hogy ha legközelebb IKEÁba, vagy hasonló bútorboltba megyek, belesek a kamu-ajtók mögé.

Quirk Books, 2014

18 megjegyzés:

  1. :D Hű, nagyon jó bejegyzés lett, nekem ez kell! :D Bár én aztán tényleg képes vagyok kislámpával aludni ijesztő dolgok hatására... :D
    Jó lenne ha kiadnák magyarul is, mert remek ajándékötlet lenne egy rokonomnak aki totál IKEA-buzi. XD
    "nem a fekete srác hal meg először" haha :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg voltak hátborzongató epizódok, igaz, nekem még fura horrort olvasni, valahogy filmen jobban hat. Azért lehet tőle aludni szerintem :D
      Elvileg a Gabo fogja kiadni, legalábbis volt ilyen hír, reméljük, meg is valósul a dolog! :)

      Törlés
  2. Annyira meghoztad a kedvem hozzá! :) Pont a szótárazgatós korszakomban vagyok és lassan haladok sajna, de ha lemennek a YA regények, akkor neki is állok.

    (Ezeket a horrorparódiákat, meg ha ott tartunk bármilyen paródiát azért utálom, mert alpáriak és nem igazán láttam még igényeseket én sem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök. :) Irigyellek, hogy van türelmed a szótárazáshoz, nekem még ahhoz sincs, hogy megnézzek egy ismeretlen szót. :D

      Jaj, szerintem is rettenetesek, bár 15 évesen nyilván viccesnek tartottam őket :)

      Törlés
    2. Muszáj, mert szavakat kell tanulnom. :D Azzal van baj, ha valami nagyon unalmas, mert akkor nem haladok (pl ilyen a Duff, egyszerűen nincs hangulatom a szerelmi drámákhoz, de könnyűnek tűnt azért kezdtem bele és mondjuk az is, de hát na... :D)
      Én is utálom a szótárazást, de van egy beépített szótáram a Kindlimben és csak a szóhoz nyomkodom a kurzort, egyből kiköpi a jelentést. Így könnyű az élet. :)) Meg én nem is papírszótárt használok, hanem MobiMouse-t a gépen, ha jó kedve van az is ezt csinálja, csak a szó felé viszem az egeret és már adja is a magyar megfelelőt, de pdf-nél nem működik. :(

      Így van. :D

      Törlés
  3. Épp mostanában fogadtam meg, hogy nem pörgök rá könyvekre csupán az érdekes ötletük miatt, de ez kell nekem! :D Amint megjelenik magyarul beszerzem, bár messze nem rajongok a horrorért, kíváncsi vagyok meg tud-e ijeszteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért itt is jobb az ötlet szerintem, mint ami aztán lett a könyvből, de lehet csak azért mondom, mert nem vagyok oda a horrorért... még csak összehasonlítani sem tudom más hasonló regényekkel. De maga a könyv tök jól néz ki, kívül-belül. :)

      Törlés
  4. Én messziről horror kerülő vagyok, de ez most még engem is felcsigázott! :) Nálam nagyobb lámpakapcsolgató, éjjel mosdóba inkább -- akár szenvedések árán -- nem kimenős pedig nincs... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is az vagyok, de ennek a borítónak nem tudtam ellenállni :D Ez is jó amúgy komfortzóna-tágításnak :)
      De édes lehetsz :D Én egyszer valami borzasztó misztikus és horrorba hajló összeesküvés-elméletről olvastam éjszakába nyúlóan, és akkor rettegtem kimenni pisilni, pedig kb két lépést kellett volna megtenni a folyosón :)

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  6. Oké, most már tuti, hogy meg fogom venni magyarul. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jólvan! :) Kíváncsi vagyok az itthoni fogadtatásra! :)

      Törlés
  7. De jó, hogy írtál róla! Már év elején kinéztem magamnak, be kell szereznem :D (Ikeában még nem voltam, de majd elképzelem valahogy :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na akkor ideje elmenni, egy élmény! :) (Persze főleg a húsgolyó miatt:D)

      Törlés
  8. Nem hangzik rosszul, bár úgy, hogy sosem jártam Ikeában, nem tudom, mennyire tudnám átélni :)
    Nem tudom, szoktál-e ilyesmivel foglalkozni, nem baj, ha nem, mindenesetre kaptál tőlem egy ilyet: http://nuadastenonis.blogspot.hu/2015/03/liebster-award-black-fairy-tol.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na pedig a fini húsgolyót meg kell kóstolnod! :) (Igaz, a pasimnak annyit dicsértem a húsgolyókat, hogy elég nagy elvárásokkal harapott bele az elsőbe, és kissé csalódott volt, hogy ez most akkor ennyi?:D)
      Köszönöm szépen, megyek és nézem is! :)

      Törlés
  9. Ez nagyon jónak tűnik; a szarkasztikus humorra bármikor vevő vagyok. :) Meg ez is különösen tetszik: "Kifejezetten tetszik a lezárás is, amely megmutatja, hogy mi történik mindezek után, ez az, ami a legtöbb horrorból kimarad, emiatt egyik-másik úgy tűnik, mintha happy enddel végződne, aztán arról senki nem kérdez senkit, hogy amúgy kiből mekkora lelki roncs vált az események hatására." Sajnos kevés könyv/film foglalkozik ezzel, pedig engem érdekelne az is. Sőt, szerintem sokszor még jobb is lenne az adott mű, ha ez is benne lenne (vagy még inkább, ha egy ilyen csapás után játszódna közvetlenül).
    A szerző paródiának (is) szánta; kicsit beleolvastam az angol verzióba és ott azt írja.
    Amúgy nem szoktam horrorsztorikat nézni/olvasni, mert nem érdekelnek és általában félek is utánuk. Az egyik horrorfilm után annyira féltem, hogy négy napon keresztül esténként a HP4-et néztem meg (közben ugye elaludtam), a negyedik este már a végéig is eljutottam. :D Amúgy is félek a szellemektől, az a film meg rátett egy lapáttal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, azért nem vicces annyira a könyv, inkább a karakterek kissé szánalmas megnyilvánulásai teszik azzá.
      A Sötét helyek ilyesmi könyv (meg valamennyire a Tündöklő lányok is), hogy a szörnyű események utáni életét dolgozza fel a szereplőknek. Egyik sem épp vidám :)

      Akkor köszi az infót, én nem találtam az angol kiadásban, de nagyon figyelmetlen tudok lenni. :) Éreztem amúgy, hogy ezt nem kell annyira komolyan venni, de valószínűleg magyarul jobban átjönne, van még hova fejlődni angolilag. :)
      Könyvben szerintem nem annyira parás a horror, mint filmen, de azért ha félsz a szellemektől, akkor mondjuk a Fekete madarak árnyékábant se olvasd el. Tegnap fejeztem be, aztán lekapcsoltuk a lámpát és valami zörgés volt a szobában, a pasim kérdezte is, hogy "Szellemek laknak nálunk?" Mondom, persze, különben Lajos kivel játszana :D

      Törlés