2015-03-15

The Wanderlust TAG - 23 kérdés az utazásról + saját képek

A múltkori book tag kapcsán említettem, hogy már találtam is egy másikat, ami szimpatikus, ez most egy utazós témájú dolog lesz, a kérdéseket innen, innen és innen loptam. Bár még nem sikerült kieszelnem egy tervet arra, hogy hogyan utazhatnék sokkal többet, a vágy folyamatosan munkálkodik bennem, és ahogy ezt nemrég megtudtam, ezt egy génnek, vagyis annak egy változatának köszönhetem.
Mutatok pár régi képet is, egyik-másikon még a szőke hajam is feltűnik!




Which countries have you visited? / Eddig melyik országokban jártál?
UK, Spanyolország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Románia (+ kb egy órát eltöltöttem Franciaországban, mielőtt nekivágtunk volna a Doveri-szorosnak, ami életem egyik legkatasztrofálisabb, utazáshoz köthető másfél órája volt).

Where was your first plane to? / Hova utaztál először repülővel?
Angliába.

How do your pass your time on the airplane? / Hogyan ütöd el az időt a repülőn?
Ha egyedül megyek, zenével nyugtatom magam; ha nem, akkor meg attól függ, hogy a pilóta mennyire szeretné megvalósítani önmagát. Ha nagyon, akkor általában a másik emberbe kapaszkodom és nagyokat lélegzem. :) (Nem félek a repüléstől, csak nem szeretem a levegőtlen, repülőszagú, hangos kabint meg a hirtelen le-fel mozgásokat.)



When, with who and why do you travel? / Mikor, kivel és miért utazol?
A mikor: régebben főleg nyáron, de most már igyekszem főszezonon kívül, hogy elkerüljem a kánikulát és a tömeget. A kivel: 16 éves koromtól főleg barátokkal, pár éve pasival, a jövőt meg meglátjuk.
És a miért: mert hajt az a hülye gén. Imádok felfedezni, új kajákat kóstolni, más levegőt lélegezni. Ezt az egész mehetnéket az is erősíti, hogy sosem szerettem igazán Magyarországot. De alapvetően az ízek és az illatok vonzanak, meg persze a látvány, és ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy fotózgassak is sokat (amiből általában sosem lesz sok). 

Favorite city or country? / Kedvenc város vagy ország?
Tudjátok úgyis, hogy Velence és Olaszország, de egyébként nagyon szeretem Angliát is (és mondjuk Brigthont).

Most memorable experience abroad? / Mi volt a legemlékezetesebb dolog, ami megtörtént veled külföldön?
Az egész erasmusos kintlétem (Pisa) óriási élmény volt, nosztalgikus énem biztos ki tudna emelni néhány felejthetetlen pillanatot (ééés érzem, ahogy közben átveszi az irányítást a racionális énem felett...), például amikor a Sienai főtéren napoztunk októberben, vagy a szerdai buli után rohantunk piadináért a szomszéd utcába, vagy Nutellától részegen a Thrillert énekelve táncoltunk a ház előtt, vagy ott voltak a délutáni kávézások a kedvenc téren, a folyamatos röhögőgörcsök... szóval van mire emlékezni, és nagyon örülök, hogy ez az élmény nem maradt ki az életemből, többek között azért, mert sokat adott ahhoz az emberhez, aki most vagyok. 
Amúgy fűződnek felejthetetlen pillanataim az egyetemi kirándulásainkhoz is: voltunk Velencében, ahol a világ legfinomabb eperborát ittuk egy langyos áprilisi délutánon, meg Krakkóban, ahonnan nagyon sok szállóigénk megmaradt, azokon most is röhögnöm kell.
De a tavalyi Etna-hegymászást sem hagynám ki a sorból, szintén óriási élmény volt.
És hogy ne csak jót mondjak: a pillanat, amikor London utcáin rájöttem, hogy elnéztem a repülőgép indulását két órával. 


Best item purchased abroad? / Mi a legjobb cuccod, amit külföldön vettél?
Angliában rengeteg szuper cuccot összevásároltam már a látogatásaim során, de a kedvenc szuvenírem az Etna hamuja és az a pecsét, amit ott fent kaptam 3000 méteren. 

Advice for those who want to travel but think they can't? / Mit tanácsolsz azoknak, akik utaznának, de úgy gondolják, hogy valamiért nem tudnak?
Nem mindegy, hogy miért nem tud valaki utazni. Ha anyagi okokból, akkor azzal nyilván nehéz szembemenni, spórolás téren maximum annyit tudok mondani, hogy ha tényleg fontos az utazás, akkor priorizáld a fakultatív kiadásokat, és az utazásra fókuszálj. Hiszem azt, hogy ez fejben dől el. Utazni is lehet drágábban meg olcsóbban, de erről kismillió cikket találtok a neten.
Ha azért nem tudsz utazni, mert nincs kivel, akkor meg próbáld meg kicsiben kezdeni, menj el a közelben valahová 1-2 napra egyedül, és edződj, nézd meg, beválik-e ez neked. Az egyedüllét furcsa dolog lehet, kérdés, hogy ki mennyire viseli jól egy út során, erről nagyon én sem tudok nyilatkozni.
Ha meg csak a kifogásokat keresed, hogy miért nem tudsz utazni, akkor valószínűleg csak nem akarsz, és ezzel semmi baj nincsen.


Hostel vagy hotel?
Szerintem eddig talán egyszer szálltam meg hotelben. :) A nyolcágyas hosteles megoldáshoz már öreg vagyok és rigolyás, de általában a költséghatékony szállást kedvelem: B&B-k, panziók, de couchsurföltem is már párszor. 

Travel accessory you always pack? / Mi az az utazási kiegészítő, amit mindig magaddal viszel?
Nincsenek speckó utazós cuccaim, a kötelező alapfelszerelésem ugyanolyan kis semmiségeket tartalmaz, mint itthon (telefon, ajakápoló, naptár, pénz, napszemüveg, stb.). Ha kell, viszem az univerzális konnektorátalakítómat, meg persze telefontöltőt.

Favorite dish(es) you have eaten abroad? / A kedvenc étel, amit külföldön ettél?
Piadina (Pisa), lengyel pirog és céklaleves (Krakkó), pisztáciakrémes pizza (Catania). Italt is muszáj említenem, az Aperol Spritzet, ami ugyan már itthon is teljesen elterjedt, de 2007-ben, amikor Velencében ittam, akkor még újdonság volt nekem. (Ó, és persze a király angol sörök...)

Where would you travel just to eat the food? / Hova utaznál csak azért, hogy edd a helyi kaját?
Lengyelország pl. annyira nem izgalmas hely, de a kaja miatt visszamennék. Japánba is elutaznék az ételek miatt. 

Which countries do you want to visit? / Melyik országokba szeretnél eljutni? 
Könnyebb felsorolni, hogy melyikbe nem. De a top ötöm - ahol még nem jártam: Törökország, Dánia, Írország, Grúzia és USA. 

Are you currently saving up for a trip? / Most is spórolsz egy utazásra?
Állandóan, most már hobbiszerűen. Amint meg akarok venni valami feleslegeset, kigyullad a piros lámpa a buksimban, és ott villog, hogy hé, te kuka, inkább vegyél ebből a pénzből egy halas szendvicset Amszterdamban. 

What accent in the world is your favorite to hear? / Melyik a kedvenc akcentusod a világon?
Tudom, uncsi, de a brit angolt imádom a legjobban, annak is a kifinomultabb fajtáit, nem a kikötői rakodómunkásét. 

Can you recite your passport # from memory if I asked? / Tudod fejből az útlevélszámodat?
Évek óta nincs útlevelem. A személyi igazolványomét tudom.


Preferred method of travel : planes, trains or automobiles? / Mivel utazol a legszívesebben: repülővel, vonattal vagy autóval?
A repülőt tartom a legpraktikusabbnak, bár magát az élményt nem annyira szeretem, kezdve a becsekkolástól a leszállásig. Autóm nincs, és nem is akarok, a vonat amúgy jó, ha nem kell túl messzire menni. Amit még szeretek, az a metrózás egy idegen városban. 

Are you repeat visitor or do you explore new places? / Újra és újra meglátogatsz helyeket, vagy szívesebben fedezel fel új területeket?
Mindkettő... Nagyon könnyen szerelembe esek városokkal, tengerpartokkal, hegyekkel, bármivel, és folyton vissza akarok menni, de közben az is ott van, hogy egy csomó új helyre szeretnék eljutni, úgyhogy a kettő között igyekszem balanszírozni. 

Where have you traveled to that you would love to visit again? / Melyik az a hely, ahol már jártál, de újra meglátogatnád?
Angliába és Olaszországba bármikor indulnék, de szívesen elmennék újra Barcelonába vagy Bécsbe, ez utóbbi helyre egész "gyakran" ellátogatok. 

Is there a place you would never go again? / Van olyan hely, ahova soha nem mennél vissza?
Horvátországhoz kapcsolódnak a legrettenetesebb élményeim, de még ide is elmennék újra, csak mondjuk máshová. 

Do you read up on your destination (culture, history, safety) or do yo wing it? / Utánaolvasol az úticélodnak, mielőtt odalátogatsz, vagy készületlenül érkezel?
A törtélem és hasonlók nem igazán érdekelnek, de rengeteg kutatómunkát végzek az utazásokat megelőzően. Foursquare listákat gyártok, térképeket mentek le, utánanézek a közlekedésnek, megnézem a sarkalatos pontokat Google Street View-n, satöbbi.

You're leaving tomorrow, money is no object, where are you going? / Ha holnap indulhatnál, és a pénz nem számítana, hova mennél?
Az USÁba: vagy San Franciscóba vagy Savannah-ba. De szívesen elhúznék úgy kábé örökre Velencébe is. 

Do you prefer summer or winter? Why? / A nyarat vagy a telet szereted jobban? Miért?
Alapvetően a nyarat, de utazáshoz már inkább közbülső évszakokat választok, lásd feljebb.

Ha bárki magáénak érzi a taget vagy a kérdések bármely hányadát, vigye, de szóljon, mert nagyon kíváncsi vagyok a válaszokra! :)

18 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszett! Egyszer majd én is kitöltöm! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! Majd figyelek, szerintem nagyon neked való.. :)

      Törlés
  2. Belőlem tegnap este tört elő épp a bőghetnék, hogy azonnal vissza akarok menni Stockholmba, és semmi a világon nem érdekel, csak visszamenni. Sajnos most nem lehet (és az anyagiak a legkisebb probléma), ráadásul már kezdtem azt hinni, hogy meggyógyultam.

    Amúgy ez a wanderlust megvan bennem is, érettségi után annyit mentem, és visszagondolva elég meggondolatlanul, de nem bánom :D Totálisan meg tudlak érteni egyébként, nincs is annál jobb, mint felcuccolni, és elmenni :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mennyit voltál te ott? Csak nyaralni, vagy hosszabb időre?
      Drukkolok neked, hogy minél előbb eljuss, később majd nem pénzt, hanem időt szakítani lesz nehéz... de tuti megoldod :)
      Hogyhogy meggondolatlanul? :) Egy utazás nem lehet meggondolatlan:))) Amúgy régebben sokkal kevesebbet görcsöltem egy-egy utazáson, volt hogy két nappal előtte foglaltam szállást meg az egészet tök lazán vettem, most meg mindenre úgy rá vagyok feszülve, látszik, hogy öregszem :)

      Törlés
    2. 4 hónapot, szóval azért ez az egész nyűglődés a visszamenetellel. A szívemhez nőtt a város :P

      Hát, valami nem tetszett, vettem egy repjegyet, és mentem :D Aztán azóta is azt hallgatom, hogy milyen bátor vagyok, és senki nem merte volna ugyan ezt megcsinálni. Mondjuk akkor, 18 éves fejjel nekem ez tök természetes volt, most, 21 évesen már én is érzem az öregedés jeleit, és nem hiszem, hogy bevállalnék mindent ugyan úgy :D Így voltam mondjuk Angliában (több helyen), és Rómában is :3

      Törlés
    3. 4 hónap, az tök jó! Jól csináltad! :) én nem gondolom, hogy ez bátorság, inkább csak igény, nem? Ami persze időközben változhat. nekem már csak az a bajom, hogy túl kényelmes vagyok :) jobb lenne kicsit jobban elengedni magam.

      Törlés
  3. Hű mennyi helyen jártál! :) nagyon terszenek a sk képek, a legjobban az a piros-narancs italos! Amúgy én is hasonlóan készülök: foursquare listák, honlapok, bár többnyire belföldi célpontokra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök :) Az Aperol sprizt, szívem kicsi csücske. <3
      Amúgy már nézegetem a jobb fényképezőket, csak most épp nincs fölös 169 ezrem, amennyibe kerül az a MILC, amit kinéztem, de legalább tudom, mit akarok és lehet gyűjteni :)
      A 4square jó cucc!:)

      Törlés
  4. Hát ha valaki megért, az én vagyok :) Remélem mindenhová eljutsz majd ahová szeretnél.
    A 2. képen jól látom hogy az Lucca?
    A brit angolt én is nagyon bírom, az aperol-ba én is épp 2007-ben szerettem bele, épp Catania-ban. USA-ban engem is érdekel SF és Savannah is, meg úgy az egész Dél, de New York és Chicago is. Ami döbbenetesen nem vonz, az Los Angeles.
    Én is több helyre visszamentem már, Róma, Stockholm, Finnország, Belgium, de mindig találok új élményt.
    Jajj, istenem, mikor lesz már június???
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam, hogy te értékelni fogod :D
      Igen, Lucca, voltál te is? Annyira szuper az a város, nem tudom, megmondani, hogy pontosan mi tetszik benne, de őrült jó hangulata van :)
      Akkor nagyon sok a közös pont:) LA engem sem érdekel, ismerősök is mondták, akik voltak ott, hogy semmi. Ugyanígy vagyok Las Vegasszal, nem értem a hype-ot körülötte :)
      Ez az átka a korai foglalásoknak, de én is ilyen előre-tervezős vagyok. Nektek is nagyon jó lesz Rómában :)))

      Törlés
    2. Két éve lenyomtunk egy toszkán körutat, rengeteg helyen voltunk, és az elején azt hittem majd el fog bűvölni Firenze (nem tette, túl nagy volt a tömeg) vagy beleszeretek Siena-ba (igen is meg nem is, de itt is tömeg volt és addigra már fáradt voltam és ez rányomta a bélyegét arra a napra), de amire sosem gondoltam volna, hogy egy túristák által alig látogatott kisváros, Lucca fog a legjobban tetszeni. Imádtam minden centijét, fantasztikusan hangulatos hely. Legyűrtem a tériszonyomat és több templomtoronyba is felmásztam, azt hiszem ez mindent elmond :)
      Na oda ezerszer is visszamennék :)

      Törlés
    3. Újabb közös vonások :))) Firenze nekem sem volt élmény, olyan semmilyen, főleg a sok cuki kisváros után. Siena is elment egynek, de fele annyira se tetszett, mint mondjuk Lucca vagy Volterra. Abban is voltál, amelyik tetején a fák vannak? Mi sokalltuk akkor a belépőt (már nem tom mennyi volt), csak a pisai ferdébe mentem fel egyszer, utána egy napig szédültem, annyira ferde :) de jó volt, megérte. Ott a ferdeség miatt duplázódik a tériszony :)

      Törlés
    4. IGEN! Torre Guinigi :) Na ott azért remegett a lábam, de egész végig azért sírtam hogy miért nem hoztam fel magammal egy kávét, mert mekkora élmény lenne ott kávézni a város tetején :)
      Meg az a városfal, meg a Puccini-tér a kávézóval, meg a szűk utcák a tér körül, ahol összecimbiztünk egy hentes bácsival és adott nekünk kóstolót egy csomó sonkából, aztán meg javasolt éttermet. Istenem, annyi élményem van, na ezért éri meg utazni. :)
      Ja, egyébként Firenzéhez köthető egy pozitív élményem, ott történt meg először hogy amikor vacsoránál olaszul rendeltem, a pincér nem angolul válaszolt végre, hanem olaszul. Majdnem elsírtam magam a meghatottságtól :):)

      Törlés
    5. Hehe, tényleg vicces lett volna ott kávézgatni :)
      Az ilyen apró élményektől - most a tieidtől is - kiráz a hideg, mármint jó értelemben :) De tudom, hogy mit tudnak ezek jelenteni valakinek.
      Észak felé még nem annyira várják el az olaszt, Szicília már viccesebb volt, gondolom te se sokat beszélgettél ott angolul olaszokkal :D

      Törlés
  5. Isteni ez a TAG!! És megértelek, én is most nagyonutazós fázisban vagyok, tegnap kisutazás volt Kaposvárra, de nagyon vágyom egy nagyutazásra Londonba. Meg Párizsba, meg New Yorkba, meg Rómába, meg Amszterdamba meg.... :) És nagyon jók a képeid is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)))
      London szuper lesz, remélem, eljutsz hamarosan! Meg persze a többi helyre is :)
      Köszi, itt ezek telefonosak, most már nagyon kéne szereznem egy rendes gépet.

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Örülök, hogy megtetszett, már olvasom is! :)

      Törlés