2015-10-04

Gyertyamániás nagymama leszek

Új szerelem van nálam kibontakozóban, Yankee Candle-nek hívják. Akkor vázolom röviden az előzményeket: sosem voltam gyertyamániás, bár egy kicsit szerettem volna az lenni, nagyon hangulatos, ahogy pislákol melletted egy kis fény, miközben kellemes illat terjeng a lakásban... aha, csak elérhető közelségben még nem találkoztam olyan illatgyertyával, ami az utóbbi szempontnak megfelelt volna. A boltban megszagolom, illatos, fincsi, oké, talán ez majd tényleg jó lesz, aztán hazaviszem, meggyújtom, várok, várok és semmi. Próbáltam már ikeás, mömaxos, drogériás, f&f-es, kiskutyafülés gyertyákat, de mindegyik annyira halovány illatot árasztott magából, hogy aztán attól is elment a kedvem, hogy csak úgy a hangulat kedvéért meggyújtsam őket...



Régen, otthon is inkább az illatlámpákat (értsd: párologtató :D) részesítettük előnyben, aztán az utóbbi időben én is inkább illóolajokkal szórakoztam, de abból meg nehéz igazán érdekes illatkompozíciókat találni, egy nagy kedvencem van, a The Body Shop Green Tea Lemon, ami egy fantasztikusan kifinomult, friss és nőies parfümillat, akár magamra is locsolnám, már a 2. üveget fogyasztom.
Őszre viszont szerettem volna autentikusabb, mélyebb illatokat a lakásba, úgyhogy egyszercsak úgy döntöttem, hogy megpróbálom a Yankee Candle webshopot. Ott kezdődött a probléma, hogy legszívesebben az illatok kétharmadát betettem volna a kosárba, majd ott folytatódott, hogy nem bírtam eldönteni, hogy mintagyertyát vagy tartot rendeljek. Alapvetően klasszikus értelemben vett gyertyát szerettem volna, és mivel az illatokat nem ismertem, nagyobb (és ezáltal drágább) darabokat nem akartam még bevállalni. Viszont olvasgattam, - szerencsére a magyar blogszférában meglehetősen sok posztot találtam a témában :D - és mindenki inkább a tartot javasolta, a mintagyertyáról sokan írták, hogy megfojtják önmagukat, meg hogy a tart amúgy is intenzívebb illatú. Oké, kipakoltam az összes mintagyertyát a kosárból, és indult újra a válogatás, ezúttal a tartok között.


A tart egyébként egy - a képeken is látható - viasztömb, amit a (szabadon választott) párologtató tálkájába kell helyezni (víz és minden nélkül), meggyújtani alatta egy mécsest, és hő hatására megolvad és illatot enged. Nem párolog el, és többször is felhasználható. 8 óra élettartamot ír a weboldal, de szerintem ez lehet jóval több is.
Én egyelőre úgy használom őket, hogy kiürült mécsestartóba (az a kis fém izé) török bele egy negyed tartot, és azt helyezem a párologtató táljába, így nincs annyi macera a viasz kivételével, nem kell megvárni, míg megdermed, stb., viszont az is tény, hogy így kisebb felületen párolog az illat, ezáltal kevésbé intenzív. Ezzel majd még kísérletezem.

Most hoztam nektek 8 illatot, eddig ezeket olvasztottam meg, szilárd állapotú szaglás után nem mondok véleményt, mert nagyon meg tud változni olvadás után a tart illata, volt, amelyik pl. nagyon tetszett a csomagoláson keresztül, aztán égetve meg szinte egyáltalán nem.
Kipróbáltam az őszi kollekciók egyes darabjait, a Sweet Treats mindhárom versenyzőjét meg az Out of Africa kollekció egykét is. Emellett megmutatom az októberben akciós két illatcsaládot meg két random illatot.



Honey Glow - Ezen édes illat kellemes és magával ragadó kisugárzása megteremti a tökéletesen nyugodt légkört otthonában. Bár édeskés illat, nekem egyáltalán nem mézes, inkább icipicit karamellás és vajas, illetve mintha pirított diót vagy ilyesmi magvakat éreznék még benne, emellett enyhén férfias, de mindenképp meleg illatnak érzem. Nagyon intenzív, az egész lakásban lehet érezni.
Soft Blanket - Az édes álomba csomagolt illat... citrus, vanília és borostyán különleges keveréke. Az elnevezés nekem nem áll összhangban az illattal, ugyanis az én ízlésemnek túl tömény és émelyítően parfümös meg édes (citrust pl. egyáltalán nem érzek benne) és egy puha takaróról én nem erre asszociálok. (Pl. ez is jobban tetszik szilárd állapotban, mint olvasztva.)
Egyptian MuskAz elragadó pézsma illata egy csipetnyi vaníliával és cédrusfával. Hogy mitől Egyiptom, azt nem tudom, de pézsmának pézsma. Nem túl erőteljes az illat, de nagyon kellemes, ha szereted a muskot, ez jó választás.




Őszi Sweet Treats kollekció

Cranberry TwistBogyós gyümölcsök, egy kevés citrus héja valamint egy csipetnyi gyömbér alkotja ezt az ellenállhatatlan főzetet. Gondolkoztam egy darabig, hogy mire emlékeztet az illata, és rájöttem, hogy ez egy az egyben áfonyás müzliszelet, ami nekem ételként is elég mű, így a gyertyától sem indul meg a nyálelválasztásom. Fanyar, bogyós illat, de szerintem elég mesterkélt, hiába szeretem az áfonyát, ez nem tetszik. Az intenzitása sem olyan erős a többihez képest.
Gingerbread Maple - Különböző fűszerek és a szegfűszeg meleg aromája keveredik egy kevés juharral, ami feleleveníti a mézeskalács készítés emlékeit. Ez az illat nagyon klasszikus, tipikus vaníliás gyertya, csak megcsavarták az egészet egy kevés fűszerrel (szerecsendiót érzek), ez azonban égetés közben kevésbé dominál. Pont egy olyan illat, amit késő ősszel / télen nagyon szívesen égetnék, bár igazából semmi különleges nincs benne.
Vanilla Bourbon - Egy adag forró és krémes vaníliás ital aromája megbolondítva egy kevés, de annál erősebb bourbon-nal. Oké, ez az illat nagyon nem én vagyok, tömény csokit érzek vaníliával, számomra inkább émelyítő mint étvágygerjesztő, abban sem vagyok még biztos, hogy újra meggyújtanám.


A hónap illata - október

Fireside Treats - A táborozás örömteli emlékei... egy kis nevetés és éneklés tökéletes kiegészítője a finom és puha mályvacukor édes aromája. Amennyire nem tetszik a Vanilla Bourbon édes töménysége, a Fireside Treats-é annyira de. Tömény mályvacukor, nyárson grillezve persze, de lehet tőlem vattacukor is, a lényeg, hogy ez egy masszívan cukorillatú gyertya, ami nálam teljesen betalált, de nem biztos, hogy mindenkinél be fog. Az egész lakást betöltötte, az egyik legintenzívebb az eddigiek közül, és egyben az egyik kedvencem is.
Lake Sunset - Az aranyló napsugarak még utoljára megmártóznak a szinte mindig kék vízben, felidézve számunkra egy nyugodt, pézsmaillatú naplemente emlékét. Ezt nehéz lesz körbeírnom, számomra csak egy egyszerű parfümillat, semmi különleges, kicsit émelyegtem is tőle, pedig amúgy nem igazán édes... Viszont ahány YC-s posztot olvastam, agyon dicsérték, így velem lehet a gond :)

Leginkább a Honey Glow meg a Fireside Treats tetszik, a legkevésbé pedig a Vanilla Bourbon, de egyébként azt is elképzelhetőnek tartom, hogy majd változik a véleményem, nálam ez benne van a pakliban.

A napokban megjelent a halloweeni kiadás (szerencsére csak nagy és közepes gyertyákkal, amiket előszaglászás nélkül nyilván nem rendelek meg), illetve 4 új karácsonyi gyertya is felkerült a webshopba, de egyelőre megleszek nélkülük is.Ami még nagyon kívánatos, az a Barber Shop kollekció, de ezt sem merném látatlanban megrendelni.

Azon gondolkoztam még, hogy milyen illatkompozíciókat égetnék még itthon szívesen, ha lennének ilyenek. :)
* Vasárnapi sült - az enyhén fűszeres, vajban sülő csirke illata
* Olasz fűszerkert - bazsalikom és oregano, esetleg egy pici kesernyés citrommal keverve
* Ristretto - a méregerős espresso, azaz a lehető legkoncentráltabb kávéillat
* Cseresznyés kóla
* Chai Latte - fűszeres, selymes teaillat
* Popcorn - vajas, persze

Ja és ha gyertya, akkor nézzétek ezeket! Engem könnyedén le lehet venni a lábamról ilyen hangzatos elnevezésekkel, legyen szó gyertyáról, körömlakkról, akármiről. 

Légyszi jelentkezzen, akinek rajtam kívül gyertya-kattanása van, nem akarok egyedül nagymama lenni! Ha lehetne saját gyertya-illatotok, milyet találnátok ki?

19 megjegyzés:

  1. A cseresznyés kólát nagyon adnám, ha lenne! A soft blanket nevűn gondolkodtam anno, h megvegyem-e, mert tetszene az ilyen betakarózva levős napokon, de írod, hogy szilárdan jobban tetszett mint égetve - és most elbizonytalanodtam. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicces lenne a kólás :) aztán lehet, hogy valahol lehet kapni ilyet :)
      Amúgy nagyon szubjektív ez az egész, ezt mondjuk a posztban nem írtam le, de az illat eleve egy olyan dolog, ami mindenkire másképp hat. A Soft Blanketnek alapból ilyen tisztaságillata van, csak égetve nekem már egy kicsit túl sok, túl parfümös. De ki tudja, lehet, neked jobban tetszene. Ezért jók amúgy a tartok szerintem, mert olcsón ki lehet próbálgatni az illatokat.

      Törlés
  2. Chai lattéért tuti elmennék a világ végére, mármint az illatáért. Imádom azt a fűszeres, ugyanakkor selymes kombinációt :)
    Köszi a posztot, meggyőztél, vennem kell így őszre, télre, karácsonyra, sötétre, hidegre :) Ráadásul nincs is a bolt messze tőlem, úgyhogy majd igyekszem személyesen eljutni és jól bevásárolni valamikor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csodás lenne, egész nap égetném :)))
      Amúgy van pár keleties illat ezek között, remélem, hogy lesz valami hasonló.
      Annyira komfortossá teszik a lakást ezek az illatok, biztos te is beléjük habarodsz :)
      Az meg tök jó, hogy élőben is meg tudod őket szaglászni, kíváncsi vagyok, miket választasz majd! :)

      Törlés
  3. Elolvastam az illatjavaslataidat és diszkréten öklendezni kezdem. Bocs. :D Jó, a cseresznyés kóla esetleg jöhet, a többit pedig imádom amúgy, de inkább ne gyertyában (rémálmom, amikor a chai tea illata - vagy a forralt bor fűszerkeverékévé - beveszi magát a szekrénybe aztán körülbelül lehetetlenség eltüntetni onnan, grr!).
    Én rendeltem mintagyertyákat is (4 db-ot, de egyik helyett tartot hoztak véletlenül - már nem bánom). Eddig egy wooden beachet próbáltam ki, háááát nagyon gyengén illatozik. :( Pedig amúgy tetszik az illata, nekem kicsit férfikencékre hasonlít. Úgy olvastam, hogy a tartokban 50%-al több illóolajat tesznek, azért jobbak.
    Amit nem szeretek, az, amikor a tart illata hirtelen átcsap büdösbe. Még nem sikerült kitapasztalnom, mennyi idő után következik ez be, így nem is tudom még kikerülni, de elég fúúj. Most kipróbáltam a te módszered, hátha így jobb lesz, mert arra is gondolok, hogy a párologtatóban ragadt részek (nem feltűnő, csak nagyon enyhén kezdett felrakódni a viasz, szinte nem is lehet látni) miatt lehet, hogy hamarabb bekövetkezik. Amúgy eddig én úgy szedtem ki, hogy fagyasztottam egy kicsit a párologtatót, és szépen kiesett utána. :)
    Még nem próbáltam ki túl sokat, igazából az újak közül még csak egyet bontottam ki, a Cassist, de csomagolás alapján nekem a Beach Holiday tetszik a legjobban. Meg valami rózsás. Újabban mindig pozitívan csalódok a rózsás illatokban. :) A legkíváncsibb a Bundle Up-ra vagyok, az elvileg annak az illata, amikor télen kint a hidegben jól bebugyolálva járkálsz, csomagoláson keresztül nem tudom eldönteni, milyen, de az orromban ott az 'igazi' ilyen illat, kíváncsi vagyok, fog-e hasonlítani!
    Amúgy én pre-YC is nagy gyertyarajongó voltam, gondolom abból kiindulva, hogy imádok 'bizsilni' (ó, fel kell írjam ezt a szót a Kedvesnek, imádom, hogy négy és fél után is még mindig kerülnek elő olyan székely szavak, amiket még soha nem hallott!) - ez tulajdonképpen az, amikor addig piszkálgatod a tüzet, amíg az összes viasz az ujjadra nem égett és minden szőrt leégettél a kezedről - gyerekkoromban veszélyes volt Halottak napján temetőbe vinni engem, bár lelkesen meggyújtottam minden gyertyát, ugyanilyen lelkesen próbáltam ki minden fellelhető dolgon, hogy vajon gyúlékony-e (ja, hogy ma is?!! :D). De az illatokkal pont úgy, ahogy írod. Soha nem volt egyetlen illatos gyertya se illatos, ha nem két centiről szaglásztam. :( De azért jó az is. (Kis érdekes: elkezdtem több blogot is visszaolvasgatni az elejéig, főleg amelyeket még nem olvastam soha végig, azzal a felkiáltással, hogy ne csak Via blogját olvassam mindig, ha 'blogújraolvasós' hangulatom van, így most pl. pont a tiédnél tartok. Soha nem hallottam még a hygge kifejezésről, erre az amerikai KonMari csoportban valaki belinkelt egy cikket róla, hogy egyes egyetemeken már tanítják, és nem sokkal később nálad is találtam utalást rá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, én mindig kajákban és italokban gondolkozom, így jöttek az ehető/iható illat ötletek :) Nálam a garam masala fűszerkeverék lopta be magát a szekrénybe, ami külön szuper, hogy nem is használtam soha :D

      Nekem bejön ez a mécsestartóba negyedelős módszer, így mondjuk kisebb területet tud beillatozni a tart, de több lépésben használod fel, és akkor a büdösödést is el lehet gondolom kerülni, én még eddig nem jutottam el - mármint egyiket se égettem addig, hogy felléphessen a probléma.

      A rózsáson én is gondolkoztam, pedig aztán régen annyira utáltam a rózsaillatot, de ahogy öregszem, egyre jobban bejön :D

      Igen, vannak ilyen előre elképzelt illatok, én is asszociálok valamire a Bundle Up kapcsán, kíváncsi lennék, hogy mennyire vág egybe a valós illattal :D

      Ez a bizsilni nekem is nagyon új :D Nekem egy szlovákiai magyar barátnőm van, akitől mindig tanulok új szavakat :D

      Na, örülök, hogy kedvet kaptál ilyen hosszútávú visszaolvasáshoz, azért a vége felé van sok olyan poszt, amit lehet, hogy inkább letagadnék, de azokat még asszem a freeblogról hoztam át. :) Ó az ilyen véletlen egybeeséseket imádom, nekem az Ouija tábla volt ilyen a napokban, először szembejött egy könyvben, majd 10 perccel később valaki megosztott twitteren egy videót, aminek benne volt a címében, előtte azt se tudtam, hogy így hívják ezeket a szellemidézős táblákat. :)

      Törlés
    2. Eddig is aprítottam a tartokat, kb. a negyedét szoktam én is felhasználni egyszerre, szóval nem tudom, mi is lenne a jó a megoldás. Próbáltam az alufóliás módszert is, de az nekem nagyon ronda. Lehet ez a mécseses beválik. :)

      Nekem a pasim szlovákiai magyar, úgyhogy kölcsönösen bővítjük egymás szókincsét. :D

      Törlés
  4. A vanilla chai-t próbáld ki! :)
    Nekem a kedvencem a salted caramel, és tényleg erősebbek a tartok, bár ez nekem most megvan üveggyertyában is, és szuper az is, elég erős. :)
    A fireside treats is tényleg nagyon jó, candy cane lane, amit még nagyon szeretek. Nekem a fenyős illatok, amik annyira nem tetszene tőlük, az még a YC-nek is wc illatosítósra sikerül. Pedig annyira jó lenne egy igazi fenyő illat tart karácsonyra, ha már műfenyőnk van. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem olyan már nem létezik :( Pedig lecsapnék rá szívesen!
      Nagyon kíváncsi vagyok a Salted Caramelre, neked hála rendeltem is, úgyhogy nemsokára sorra kerítem :) Akkor ezek szerint neked is tetszenek az édes illatok. Fura, hogy az egyik édestől mennyire elémelyedek, a másik meg mennyire tetszik...
      Fenyőset nem is mertem rendelni, mert arról tényleg a wc-illatosító meg a Wunderbaum jut eszembe, és nem hittem valahogy benne, hogy sikerült igazi fenyő illatot kreálni, pedig jó lenne, ha valaki értene hozzá :)

      Törlés
  5. Most meggyőztél, hogy legközelebb tartot rendeljek, és a fenti illatok valamelyikéből :D Holnap ha lesz időm letesztelem a kávésat, aztán írok én is egy szösszenetet róluk :) A Honey glow szerelem, imádom :D Van még egy karácsonyis illat, az későbbre tartogatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) jön ám majd még teszt a többiből is, nem ússzátok meg ennyivel! persze a karácsonyi illatokat is tök szívesen beszerezném azért, már csak azért is, hogy kellően hiteles legyek :D
      A Honey Glowba szerintem nagyon jól beleválasztottál, nekem is nagyon tetszik!
      Várom a posztot :)

      Törlés
  6. Én már évek óta kísérletezek illatos gyertyákkal, most éppen egy ajándékba kapott Ambi Pur mandarinosat használok, amiben az a vicces, hogy amikor ég, nem érzem annyira az illatát, de miután eloltottam, tele lesz vele a szobám.
    A YC-lel már jó ideje szemezek, ugye a szépségbloggerek közül is sokan írtak róla, akiket követek, de valahogy sosem jutottam el a vásárlásig. Lehet idén megtörik a jég, bár én a mintagyertyákkal szemeztem, nekem picit macerásnak tűnik a tart, hozzá való tartóba meg nem akarok rögtön beruházni. Na majd meglátjuk, mi lesz belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Ambi Purok ill Air Wickek nem olyan rosszak szerintem, mármint intenzitásban, valamelyik volt már, és azt szerettem. :) A mandarin jól is hangzik! :)
      Ha bármilyen párologtatód / illatlámpád - ki hogy hívja:) - van otthon, az jó hozzá, meg szerintem csomó helyen olcsók ezek, de ha nem akarsz ezzel bajlódni, az is érthető :) Feljebb írta Zsófi, hogy állítólag a tartban 50%-kal több illóolaj van, amúgy tényleg elég intenzívek, de azért illata válogatja. A Dohány utcában van boltjuk, meg asszem az Árkád egyik üzletében is árulják a YC gyertyákat, úgyhogy ott tudsz szaglászni. :)

      Törlés
  7. Próbáld ki úgy, hogy a párologatót kibéleled alufóliával - így sincs macera a kivételével és nagyobb felületen tud párologni.
    Nem vagyok egy gyertyás lány én sem, bár hozzád hasonlóan szerettem volna az lenni. A YC-t többnyire drágállom, de a tartok még beleférnek és nem is rosszak. Karácsonykor pl egy fenyőset égettem (Christmas garland), és szuperjó fenyőillatot hozott a lakásba - mivel műfenyőnk van, ezért ez nagyon hiányzott. Van néhány darabom, de valahogy nem visz rá a lélek az elégetésükre, mert így szilárd állapotukban sokkal jobb őket szagolgatni. A November Rain a kedvencem, de most már tartok tőle, hogy milyen lehet használat közben, félek, hogy nem lenne annyira ütős.
    Egyébként a te verzióid sem rosszak, popcorn, igen! :D Chai-os van is, vagy csak volt? Nekem minden esetre van egy Vanilla Chai nevű, az hasonló lehet ahhoz, amit elképzeltél, bár nyilván jóval vaníliásabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is jó ötlet, köszi, kipróbálom!
      Nem túl olcsók a gyertyák, meg ha belegondolok, hogy mennyibe kerül egy üveg illóolaj és mennyi a tart (még ha amúgy olcsó is), nem feltétlenül jutok arra, hogy megéri, de a különleges illatok miatt szerintem mégis megéri :) November Raint több helyen is dicsérték, de sajna már nem látom, akárcsak a Vanilla Chait :(

      Törlés
  8. Nálam még a munkahelyemen is sokszor ég gyertya (még jó, hogy papírok között dolgozok), félek is, hogy egyszer elfelejtem eloltani és lángra kap valami, de mindig kockáztatok. :) Gyertya minden mennyiségben jöhet, bár valóban nehéz kellemes és tartós illatú darabokat beszerezni, külföldön persze erre is jóval nagyobb iparág épült. Az egyik csatornán ment egy beépített főnök c. sorozat, az egyik részben a főnök a yankee candle-hez épült be, hát álom egy ilyen amerikai üzlet, nem tudom nálunk lesz-e ilyen kínálat valaha, de én vevő lennék rá. A wilde see grass, autumnn in the park, crisp morning air, csak pár azok közül, amiket szívesen kipróbálnék, majd utána is nézek, hogy itthon kaphatóak-e. :) Gyertyamánok hajrá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Veszélyesen élsz :D
      Néztem az amerikai webshopot és nagyon hangzatos neveik vannak a gyertyáknak :) Tök sok más van, ami nálunk nincs, megszaglásznám ezeket is nagyon szívesen :))
      Az első igazán illatos gyertya, amit tapasztaltam égés közben is, az a Diptyque, aztán utána egyszer láttam, hogy mennyibe kerül, öhm, oké... :D

      Törlés
  9. Én nagyon szeretek a hideg beköszöntével füstölőzni. A gyertyákkal nekem is az a bajom, hogy nem érzem az illatukat, így csak dekorációként használom.
    Méretarányban mekkora ez a tart téma?
    Hmmm popcorn...el tudnám viselni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tűnik, legtöbbünknek ez ősztől kezdve esik jól :)
      A tart 5,6 cm átmérőjű és 1,5 cm magas. Elvileg 8 órát ég, de én negyedelve használom el, úgy ez bőven a négyszerese nálam. Az intenzívebb illatok így is belengik az egész lakást :)

      Törlés