2013-10-03

Amiért érdemes várni az őszt - Pumpkin Spice Latte

Igazán szerencsés vagyok, hogy a városomban nem található Starbucks kávézó, ugyanis valószínűleg ősszel az összes pénzemet Pumpkin Spice Lattéra költeném. Tavaly októberben Bécsben kóstoltam először, és már tűkön ülve várom a hónap végén esedékes Bécsi romantikus kiruccanásunkat, hogy a hűvös időben ismét felmelegítsen engem ez a csoda. Igazi őszies-karácsonyos ízvilágú forró tejeskávé ez, aki szereti a kávét, biztosan szeretni fogja, kivéve esetleg az ortodox eszpresszófogyasztókat.


Tehát földrajzi elhelyezkedésemből adódóan az év jelentős részében hanyagolnom kell ezt a finomságot, persze elkészíthető otthon is, csak számomra a kávé az egy olyan ital, amellyel nem igazán szeretek pepecselni, úgyhogy ritkán volt kedvem külön pléhbögrében tejet melegíteni, abban feloldani négy különböző fűszert, arról nem is beszélve, hogy az eredeti recept tökpürét is tartalmaz a hitelesség kedvéért. Soha nem készítettem tökpürés PSL-t, talán majd egyszer.

Viszont! A kedvenc blogomon találtam egy PSL szirup receptet, amit csak egyszer kell megfőzni, és onnantól kezdve már csak bele kell önteni a kész kávéba. Mivel a fő összetevője a cukor, ezért az édesítéssel meg a kavargatással sem kell különösebben foglalkozni, tény, hogy azok számára, akik a cukrot ilyen-olyan okok miatt mellőzik (normál esetben én sem teszek a házi készítésű italokba), nem ez lesz a legjobb megoldás.


Az eredeti recept hamis verzióját készítettem el, egyrészt azért, mert nem volt kedvem tököt főzni és pürésíteni (konzerv tökpüré-árusító helyről pedig nem tudok a környezetemben), másrészt meg abban bízom, hogy mindenféle "élő" összetevő nélkül tovább eláll majd, már ha erre egyáltalán lesz igény. (Lesz, mert csak hétvégén iszom otthon kávét.)

Hozzávalók:

2 csésze víz
2 csésze cukor (ízlés szerint lehet kombinálni vagy helyettesíteni barna cukorral)
1 teáskanál fahéj vagy 4-5 rúd fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál szegfűbors vagy szegfűszeg (receptje válogatja, hogy melyiket írja, én a szegfűborsból tettem bele úgy 10 darabot)

Mindent keverjük össze egy lábosban, és közepes hőfokon melegítsük, hogy a cukor feloldódjon. Ezután még egy 5 percig főzzük alacsony vagy közepes hőfokon, ne hagyjuk felforrni. Amikor kész, egy üvegbe öntsük át úgy, hogy előtte kiszedtük belőle a nagyobb falat dolgokat, valamint egy tölcsér és egy szűrő segítségét is nem árt igénybe vennünk az öntögetés során.


A tartósságáról egyelőre nem tudok nyilatkozni, mert körülbelül öt napja főztem meg a löttyöt, de ígérem, szólok, ha megromlott. Amivel vigyázzatok nagyon, az a gyömbér, ne lóduljon meg, mert savanykás lesz tőle a szörp, nagyon nem jó irányba viszi el az egész ízét. Arra gondoltam egyébként, hogy valamelyik nap kipróbálom tejes teával is.

12 megjegyzés:

  1. Amennyire én tudom, a Starbucksban sem pepecselnek sokat a készítésével és bolti szirupot használnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, ezt én is így sejtem :) Viszont iszonyat finom!!
      A neten nézegettem recepteket, azok viszont pepecselősek voltak...

      Törlés
  2. A múltkor a barátnőm meghívott a Starbucksba kávézni, és már láttam, hogy ezt kínálják, de nem kóstoltuk meg akkor. Most bánom nagyon :(((
    De akkor ezt a hamis változatot tuti elkészítem itthon (mondjuk cukor nélkül, évek óta anélkül iszom a kávémat)
    Egy hasonló tipp: (én tavaly télen álltam rá) vettem mézeskalács fűszerkeveréket és azzal forrósítottam meg a tejet és ezzel a tejjel csináltam a kávét. Szerintem hasonló ízt adhat, mert kb. ezek a fűszerek vannak a keverékben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb próbáld ki :)
      A mézeskalácsfűszer is jó ötlet! Hmm, az a jó kis karácsonyi illat... :)
      A cukor kicsit engem is zavar, de mivel ez szirup (bár, mikor legutóbb néztem, cseppet sem volt sűrű ragacsos), muszáj volt bele tenni.

      Törlés
  3. Mindenképpen!
    Nem tudom, hogy mi történik ilyenkor az emberrel, de bejött ez a hideg idő és rögtön veszem elő azokat a fűszereket, illatokat, amik a karácsonyt idézik. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az lehet, hogy a csapból is ez folyik, hogy az ősz ilyen meg olyan hangulatos, úgyhogy szinte kényszerítve vagyunk rá.
      Múltkor elgondolkoztam azon, hogy vajon ha nem írná mindenki hogy plédbe burkolózva issza a forró csokit, akkor is élvezném-e ezt a tevékenységet, vagy csak azért csinálom, mert tudom, hogy ilyenkor ez a szokás :)

      Törlés
  4. Ez mókás - ma pont ezt írtam a Webb-könyv kapcsán, hogy egy jó vastag plédbe kucorodva olvastam (azt ugyan nem írtam, hogy mit ittam, de ugye a kávé az alap :))), de hát tényleg így volt, mert majd megevett itthon a hideg. Most, hogy repkednek a mínuszok esténként azért már kénytelen voltunk bekapcsolni a fűtést is. De azt hiszem, én akkor is élvezném az őszt ugyanezekkel a tevékenységekkel, ha nem ez lenne mindenhol leírva. Ami viszont nálam új, eddig nem csináltam ilyen sűrűn, hogy állandóan süthetnékem van, a héten pl. kétszer is megörvendeztettem a családot. Elgondolkoztam, hogy vajon ez most miért is jó nekem, aztán rájöttem, hogy közben legalább nem fázom, totálisan kikapcsol és tök jó (általában) a végeredmény :)))

    VálaszTörlés
  5. Óó, igen a sütisütés! Olyan fincsi illat lesz tőle, már attól is szerintem, hogy begyújtod a sütőt. :)
    (Amúgy volt, hogy azzal fűtöttem, amíg nem indították be a központi fűtést).

    VálaszTörlés
  6. Basszus, olyan ínycsiklandozóan írtál róla, hogy egyszer bemegyek és veszek egyet :)
    Én is mézeskalácsfűszerrel ízesítek ilyenkor télen - kávét, teát, sütit, bármit, bejövős. Az jutott eszembe (lehet tök hülyeség) hogy a bio-bébipapik között tán van teljesen natúr tökpüré (csomó bébipapi alapja a tökpüré, csak gondolom a legtöbb tele van minden mással, azért kéne a biocuccok közt keresni). Hátha abból lehet "igazi" PSL.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, erre nem is gondoltam, látszik, hogy nem a babakajára van ráállva az agyam :D
      Megnézem majd, gondolom ilyen dm szerű helyeken... ? (fogalmam sincs, hol lehet ilyet kapni:))
      Hát igen, ezeket az ízeket szerintem karácsonyig lehetetlen megunni :)

      Törlés
    2. Hát én se vásárolok babakaját :) De igen, drogériában meg bioboltban tuti kapni ilyesmit, csak meg kell nézni, hogy tényleg teljesen natúr-e...

      Törlés
  7. Annyit hallottam már erről a Starbucks kávéról, hogy egyszer muszáj nekem is megkóstolnom. :) Eddig csak kétszer itttam Sb kávét, akkor annyira nem nyűgözött le, de az ára miatt nem is baj. :))

    VálaszTörlés