2014-03-17

Louisiana sötét oldala

Véletlenül belefutottam egy új HBO sorozatról szóló cikkbe, és bár el se nagyon olvastam, hogy miről szól, küldtem is a linket egyből az édesemnek, hogy ugye ezt megnézzük. Egyébként mostanában ritkán kezdünk új sorozatba, de ez csupán nyolc rész, az ilyeneket csípem. Ha még nem hallottatok a True Detective (magyarul A törvény nevében) című sorozatról, akkor most figyeljetek. 



Ha tudtam volna, hogy Louisianában játszódik, még jobban ráfeszültem volna, de így is jó volt, már Woody Harrelson déli akcentusa is segített belőni a helyszínt valamennyire, hát még amikor észrevettem a spanyol mohát a fákon!
Röviden a történet: a nyolcrészes krimi egy régi, megoldottnak hitt ügy körül forog, a két nyomozót (Woody Harrelson és Matthew McConaughey) 2012-ben hallgatják ki külön-külön egy régi közös gyilkossági ügyükkel kapcsolatban. A váltogatott idősíkok felfedik a '95-ös eseményeket, és mindent, ami azután történt, mind a nyomozást mind a két pasi magánéletét és egymáshoz fűződő viszonyukat illetően. 
A bűnügyi szál izgalmas és hátborzongató, a magánéleti pedig gyomorszorító, a sorozat ereje mégis igazán a hangulatban rejlik, mintha mindent megmérgezne a gyilkos beteg elméje, "még a fű is természetellenesen nő". Lepusztult tájképek gazdagítják a képsorokat, közben hallgatjuk Rust Cohle (M. McConaughey) 2012-es monológját szétivott és szétdohányzott hangján, és higgyétek el, attól sem jön meg jobban a kedvünk az élethez. A nyomasztó atmoszféra és a kiábrándultság mégsem tudott lehangolni, Rust Cohle figurája tökéletesen felépített karakter, a színészi alakítást figyelve meg leesett az állam. McConaughey végre nem a 32 fogas mosolyát villantgatja hátrafésült göndör szőke fürtjei alól, hanem szenvtelen, kifejezéstelen arccal és sok szál cigivel meg dobozos sörökkel tolja végig a nyolc epizódot. Amennyire az őrületbe kergetett az elején, úgy megszerettem a végére, pedig eredetileg sokkal inkább Woody Harrelson miatt kezdtem el nézni a sorozatot. 


Ismétlőn hallgatom az intro zenét, és rájövök, hogy teljesen elnyelt ez a mocsárvidéki nyomozós történet, és bár nem kattantam be annyira, hogy mindenféle jelek után kutassak, nagyon izgatott, hogy mi sül ki ebből. Sokan csalódottak voltak az utolsó részt követően, hiába, az emberek imádnak összeesküvés-elméleteket gyártani, és annyira túl tudják kombinálni a dolgokat, hogy egy "normális" lezárás már nem elég nekik. 


Úgy tudom, lesz következő évad, viszont más szereplőkkel, amit most nagyon sajnálok, de azért bízom benne, hogy sikerül majd a készítőknek egy hasonlóan epic párost(?) beválogatni, bár nem tudom, a mostanit hogyan lehetne felülmúlni. 


6 megjegyzés:

  1. Húh! Én az premier óta néztem és hétről hétre vártam az újabb részeket. ritkán fog meg sorozat ennyire, de ez valami kibaszott jó volt (bocsi :D). Aki teheti tényleg nézz meg, van akit nem fog berántani mert valóban kicsit lassabb, nem az a pörgős szaladgálós nyomozós, de hangulatteremtésből és a színészi játékból akkor csillagos 8-as az összes rész, hogy hihetetlen! jó nem nyáladzok tovább, úgyis kap majd Woody, meg Matthew ezért pár Emmy-t :) Megérdemlik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pont a lassúsága és a mögöttes tartalom miatt tetszett igazán, bár imádom a krimiket, de itt mintha az csak ürügy lett volna a Rust hosszú monológjaihoz :)
      Egyébként inkább ez, mint egy CSI, mondta is Nic Pizzolato, hogy ez nem a CSI:Louisiana :)

      Törlés
  2. Én is ráakadtam pár hete a 444-es cikkre, most már nekem is látnom kell! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, kell :))) Még mindig a hatása alatt vagyok teljesen...

      Törlés
  3. Helyzetjelentés Kedves Kata! Tegnap és ma rákattantam, ledaráltam 4 részt és alig bírok magammal, hogy ne folytassam, de akkor jövő hétre nem maradna semmi esti filmnézős program. Az van, hogy teljesen beszippantott, baromira bejön nekem most ez a sorozat. Matthew McConaughey sziporkázik benne, először alig ismertem meg, aztán meg a napjainkban játszó jeleneteknél leesett az állam. Bár persze ehhez kell egy jó karakter, ez az elcseszett ugyanakkor zseniális agyú/tehetségű nyomozó, de nagyon jól áll neki ez a szerep. Kíváncsi vagyok a végére, és azt hiszem után újra megnézem majd :)
    Ja, és beleszerelmesedtem az intróba és a zenéjébe is - annyira jól megadja ez a fülledt, párás, nyomasztó alaphangulatot. Szóval köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem!

    VálaszTörlés
  4. Jesssz :) Örülök, hogy tetszik, tényleg nehéz vele leállni! MM csodásat alakít, mostantól kedvelni fogom. Remélem, majd a vége is tetszik!:)

    VálaszTörlés