2014-09-08

Közelgő izgalmas megjelenések

Végre összegyűlt annyi várható és friss megjelenés, hogy érdemes legyen bejegyzést kanyarítanom a tiszteletükre, persze ez nem jelenti azt, hogy be is fogom szerezni az összeset, tudjátok jól, hogy nem vagyok olyan. 

Nic Pizzolatto: Galveston (GABO)
Tegnap bukkantam rá valahol egészen véletlenül, és lelkesedésem oka nem más, mint a szerző kiléte, az ő nevéhez fűződik a True Detective sorozat, amire korábban titeket is próbáltalak rábeszélni. A helyszín Texas és Louisiana, és ez a tény sokkal jobban felcsigáz, mint a várható cselekmény, ami egy végrehajtó és egy prosti menekülésére épül. Ha sikerül Pizzolatónak olyan hangulatot varázsolnia a 284 oldalra, mint ami a True Detective-ben annyira megfogott, nyert ügyünk van.

Anna Gavalda: Édes életünk (Európa)
A Gavalda-rajongók végre kapnak egy friss-ropogós regényt, én pedig egy olyat, aminek a fülszövege valamennyire beindítja a nyálelválasztásomat. Csak az Együtt lehetnénket olvastam az írónőtől, a többi könyve valahogy nem hozott annyira lázba, hogy elolvassam őket, túl szenvedősnek tűntek. Ha nem volt még meg az Együtt lehetnénk valakinek, javaslom, hogy sürgősen pótolja az elmaradást, én annak ellenére is imádtam, hogy Párizs sosem vonzott, a francia kultúra pedig egyenesen taszít.

David Levithan: Nap nap után (Maxim)
Az aktívan tumblrözőknek bizonyára jó párszor szembejött már a szerző a dashboardon, én is így figyeltem fel rá. Olyankor mindig hisztizek egy sort, hogy bezzeg magyarul még nem bírták kiadni ezeket a könyveket, aztán amikor végre megjelenik, rájövök, hogy annyira nem is érdekel talán. Erre most azért egészen kíváncsi vagyok, remélem, hogy ez a minden-nap-más-testében-ébredős jelenség nem fog túl sok technikai kérdést felvetni bennem, nálam az ilyen problémákon szokott elhasalni a lelkesedés.

Erik Axl Sund: Bomlás (Libri)
Teljesen kedvet kaptam a krimiolvasáshoz, főleg a skandinávokhoz. Ugyan tegnap fejeztem be A tetovált lányt angolul, és tisztában vagyok vele, hogy semmi nem érhet a nyomába, még mindig nem lett elegem a csípős hidegből és a sötétségből. A Bomlás egy új thrillersorozat első része, amelyben a nyomozás során egy pszichoterapeuta is közreműködik. A borító hátborzongató, remélem, a történet is az lesz. Ha értesüléseim nem tévednek, a második rész is megjelenik még 2014-ben.

Austin Kleon: Mutasd meg magad! (HVG könyvek)
A Lopj úgy, mint egy művész! nálam nagy sikert aratott, gondolatébresztő és kreativitás-serkentő rövid könyvecske, amiről azóta sem sikerült bejegyzést összehoznom, pedig megérdemelné. A Mutasd meg magad! a következő lépcsőfok, ami a szellemi termékünk népszerűsítésének folyamatára épül. Kérdezhetnétek, hogy mi a szellemi termékem, és mit akarok annyira népszerűsíteni, igazából semmit, de bízom abban, hogy a szerző megint előáll pár okosságal, amit elraktározhatok a buksimban.

Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai (Kossuth)
Tavasszal olvastam a Füst és csont leányát, a sorozat első részét, ami nagyon jól esett egy olyan időszakban, amikor minden második könyvet félbehagytam. Hangulatos urban fantasy Prágával és a kék hajú lánnyal, Karouval. Van egy olyan érzésem, hogy ez is olyan sorozat/trilógia lesz, amiből az első rész lesz a kedvencem, de ezt már megszokhattam, ritkán írja felül az élet ezt a tendenciát. Kíváncsi vagyok, hogy a Vér és csillagfény napjaiban visszatérünk-e Prágába, sokat dobott a helyszín Karou történetén.

Egyelőre őket szedtem össze, az idei év utolsó nagy dobását, a Selyemhernyót nem vettem még bele a listába, mert csak decemberben érkezik, addig ki kell bírnunk Cormoran nélkül. Van miből válogatni addig is, magamnak elsősorban a saját példányok pusztítását tűztem ki célul, úgyhogy inkább nem írom le, hány előjegyzésem van a könyvtárban.

10 megjegyzés:

  1. Engem legjobban Gavalda könyve érdekel (bár még nem olvastam tőle), ezenkívül Kleon könyve is listás (még tőle sem olvastam semmit).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Együtt lehetnénk tényleg nagyon jó :) Ne riasszon el a mérete, nagyon kis szellős meg aranyos, kedves, miegymás. Remélem, ez is jó lesz:)
      Austin Kleon is tökjó, mondjuk az előző könyvén fél óra alatt végigsuhantam, aztán még egy fél óra alatt még egyszer, de pár dolog megmaradt belőle, és ez a lényeg:) Szerintem az ilyen könyveket már akkor is megéri átlapozni/elolvasni, ha csak egy épkézláb, alkalmazható tanácsot fel tudunk használni belőle.

      Törlés
  2. "...elsősorban a saját példányok pusztítását tűztem ki célul, úgyhogy inkább nem írom le, hány előjegyzésem van a könyvtárban." Ez nagyon jó.:D
    Gavaldától még kettőt olvastam az Együtt lehetnénk-en kívül, de egyik se ért a nyomába. Még megvan a öö nem jut eszembe, a Vigaszág, de kb. 20 oldalt bírtam belőle elolvasni. Majd megpróbálkozom vele még egyszer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katasztrófa vagyok... még szerencse, hogy a másik könyvtárban lejárt a beiratkozásom, és lusta vagyok elvonszolni magam, hogy megújítsam.
      Reméljük, hogy ez a könyve Gavaldának most majd nagyobb sikert arat, nekem picit derűsebbnek tűnik, mint az eddigiek, legalább is a fülszöveg alapján.

      Törlés
  3. A Bomlást mindenképp beszerzem, svéd, thriller, és Stockholmban játszódik, nálam ez bomba :D Köszi az infót :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, ha tudok újat mondani :)

      Törlés
  4. A Galvestonra én is fenem a fogom, de ezt már beszéltük. Engem ugye sikerrel fertőztél meg a True Detective-vel, így amint megláttam a szerző nevét azonnal bizsergető izgalmat éreztem. Remélem, jó lesz!
    A Gavalda-könyvet meg hát ugye már jól kiveséztük, azt még szept.-re beterveztem :) Én igazából mindegyik könyvét szerettem eddig, tény, hogy egyik-másikhoz hangulat kell és a Vigaszág is elég döcögősen indult, de a végére az is feltornázta nálam magát. (És annak is imádom a borítóját :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annak nagyon örültem, hogy szeretted a TD-t! :) Nagyon kíváncsi vagyok a következő évadra, a szereplőkre meg a helyszínre is! És sok a bizodalmam ebben a könyvben is:)
      Akkor te tényleg nagy Gavalda-rajongó vagy :)

      Törlés
  5. A Galveston engem is érdekel, de szerintem könyvtárból kivevős lesz nekem. A Nap nap után szerintem egészen jó, rég olvastam ennyire értelmes YA könyvet, még ha a szerelmi szál szerintem nem is túl jó.
    Nekem is kéne majd ilyen bejegyzést írni, amint eljutok odáig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy nekem is.
      Ez jó hír a Nap nap utánnal kapcsolatban, kíváncsi vagyok!:)
      Írj, írj!!!

      Törlés