2015-05-31

Amszterdam city break I.

Előrebocsátom, hogy nem szokványos turista vagyok. Irtózom mindentől, ami a turistáskodás része (leszámítva a fényképezést), így egy pár napos city break alatt nem feltétlenül szeretek négy fal között, pl. múzeumokban fel-alá járkálni, csak hogy elmondhassam, láttam élőben az xy festményt vagy szobrot (és a Tate Modernt úgyse tudja már nálam felülmúlni semmi). Tehát ebben a bejegyzésben ne keressétek a Rijksmuseumot, se Anna Frank házát, se templomokat, számomra ezek a dolgok teljesen érdektelenek, ezerszer többre értékelek egy pohár sört a csatornaparti napsütésben.
Ezzel természetesen nem azt akarom kifejezni, hogy ezt tartom az egyetlen járható útnak, csupán azt, hogy nekünk ez a módszer vált be.

Ez az útinaplóm első része (a kettőből), de jó hosszú, mondjuk főleg a képektől.


Szombat este fél 9 körül érkeztünk az airbnb-s szállásunkra, ami épp olyan volt, mint ahogy a fotók alapján elképzeltem. Egy fiatal pár adja ki az egyik szobáját, így végül is velük éltünk néhány napig, de úgy éreztem, ők is figyelnek arra, hogy ne legyenek útban, különben nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, így az első airbnb-s tapasztalatom abszolút pozitívnak mondható. Mivel elég messze laktunk a központtól, elindultunk megkeresni a metrót, amiről kiderült, hogy villamos, csak útközben transzformálódik metróvá, azóta se értem, hogy ez hogyan van... Amikor 10 óra tájt a városba értünk, még majdnem világos volt, emiatt igazán tudom irigyelni azokat az országokat, amelyek az időzónák legnyugatibb oldalán találhatóak, mert még 11 körül sincs koromsötét. Tettünk pár kötelező kört, aztán sikeresen lekéstük az utsó metrót, szóval még 3x ennyi kóválygás után meglett az éjszakai busz is, örök hálám a Google Mapsnek, ami internetkapcsolat nélkül is csodálatosan működött egész idő alatt (gondolom mert itthon már letöltöttem a térképet egyszer). Nélküle elég elveszettek lettünk volna egy olyan városban, ahol minden második utca ív alakú és tökegyforma. :)


Második nap összevissza bejártuk a belvárost, kiindulópontunk a Nieuwmarkt volt, ahol fincsi  és óriási reggelikkel indítottuk a napjainkat. Egész nap a csatornák között mászkáltunk a melengető tavaszi napsütésben, látszott a hollandokon, hogy kivételes számukra ez az időjárás, mindenki papucsban szaladgált és az ablakokba kiülve napozott. Nekünk is sikerült leégni, miután hazajöttünk, észrevettem a hajam választékában egy szép vörös csíkot, illetve köszi, 20 faktoros arckrém és 42 faktoros alapozó, hogy semmit nem értek, és rákvörössé égett az arcom egy szép májusi napon (részemről ennyit arról, hogy használjunk mindig fényvédős dolgokat a fejünkre). 
Akadtak nagyon turistás részek (több is), meg nyugisabbak, mi mindig nagyon belelkesültünk, amikor olyan utcákat találtunk, ahol kevesebben jártak. A belváros különben hatalmas, és nagyon könnyű elveszni benne. 









A belvárosban sétálva sokszor megcsap a fű illata, itt úgy tűnik, totál normális az, hogy a vasárnap reggeledet egy cigivel indítod. Szerencsére Magyarországon amiatt is ferdén néznek rád, ha elmondod, hogy este szeretsz meginni 1-2 sört, imádom ezt az országot... whatever. 

Az utolsó napunkat is Amszterdam belvárosában töltöttük, próbáltunk felfedezni új helyeket, meg végre megkóstoltam a nyers heringes szendvicset. Ittunk sört, láttunk kocsmatöltelék kiscicákat, nézegettük a szép és a kevésbé szép lányokat a vörös lámpás negyedben, meg ücsörögtünk a csatornák partjain.

Borzasztó szerencsénk volt, mert a 3,5 nap alatt 1x esett az eső, ezt leszámítva az első napon csodás időnk volt, aztán kicsit hűvösebbé vált, de a zuhékat megúsztuk, meg az itthoniakat is. :) Soha nem gondoltam volna, hogy Hollandiában jobb idő lesz, mint itthon, de pont jókor mentünk.

Az OCD-sek rémálma
PRO

* Valahogy itt minden olyan erőlködésmentes, mégis flottul működik a társadalom. Nem érzem az emberekben a görcsöt (és most nem a fű hatásaira gondolok, hanem az általános közhangulatra), vidámság van és kedvesség, bár ezt szinte mindegyik nyugat-európai országban megfigyeltem, ahol eddig jártam. Rám mindig inspirálóan hat, amikor olyan emberekkel találkozom, akiken azt látom, hogy mindenféle görcs és feszültség nélkül élik az életüket, és ilyenkor elgondolkozom, hogy én erre miért nem vagyok képes, hiszen minden adott hozzá. Oké, alakulok, de van még hova fejlődni. 

* A legendás függönyök, vagyis azok hiánya. Igen, én vagyok az az ember, aki imád benézni az ablakokon. Télen, amikor sötétben utazom haza a munkából, mindig lesem a világító ablakokat. Így Hollandia nekem a mennyország. :) Különben nem az emberekre vagyok kíváncsi, vagy arra, hogy ők mit csinálnak, hanem a berendezésre, ami megint csak annyira effortless, olyan érzésem volt, mintha mindenféle tárgyat, képet és növényt random összeválogattak volna, és elhelyeztek volna a lakásokban, de mégis tökéletes a harmónia. Imádom. A lakásban, ahol megszálltunk, szintén minden a helyén volt, nem volt óriási mennyiségű dekoráció, és különösebben fenszi se volt a hely, mégis barátságos, otthonos és ízléses volt az egész. 

Na jó, itt pont van függöny, de értitek...

* Heringes szendvics. Utolsó nap végre sikerült ezt a hírhedt nyers halas ételt is megkóstolni. Lakókocsi-féleségekből árulják, annyi az egész, hogy egy zsemlébe belecsapnak két darab nyers heringet (fej nélkül), egy kis savanyú uborkát meg kockára vágott hagymát, és egyed. Mivel odavagyok a nyers halért, ez egyértelműen telitalálat volt nálam, isteni finom, omlós a hús, az íze friss, a szálkák nem érezhetőek, a hagymás-ubis körítéssel meg tökéletes kombináció. 
Hasonló bódéból ettünk sült halat is egyik nap, az is rettentő finom volt, más érdekes kajával viszont nem találkoztam, a gofri téma valahogy nem hatott meg, esetleg még a 2-3 évig érlelt gouda sajtok bizonyultak izgalmasnak, ezekből volt kóstoló mindenféle sajtboltban. 


* A biciklista nem a közlekedési kasztrendszer kitaszított páriája. Épp nemrég olvastam, hogy Győr lett idén az ország biciklis városa, na mondom, király, akkor milyen lehet a többi? :D Egyébként néhány gyalogost innen tőlünk tök szívesen elküldenék kulturálódni meg hőbörögni Hollandiába, ott kortól, nemtől függetlenül mindenki száguld a biciklijével, mert megteheti, meg mert tiszteletben tartják a létezésüket. Itthon meg ha lecsöngetsz egy gyalogost a bicikliútról, hát a jóisten bocsásson meg neked!



KONTRA

* Szar idő. Majd a következő élménybeszámolós posztomban kifejtem, hogy miként láttam a hollandok hozzáállását az időjáráshoz, de ezt a klímát nem kontinentális éghajlaton felcseperedő embereknek találták ki. Ahogy említettem, mi nagyon bemákoltuk a "jó időt", de azért nagyon örülök, hogy nem egy ilyen éghajlatú térségbe születtem. :D

* Semmi konkrétumot nem tudok mondani, igazából csak annyi, hogy nekem se Hollandia, se Amszterdam nem lett szerelem. Pedig ez a város gyönyörű és hangulatos, és bár pörgős, mégis élhetőnek tűnik, de valahogy nem kattant át az egész bennem. Hiába a gyönyörű épületek, lakások, a rengeteg bicikli, a szabad, európai életérzés, hiányzott valami olyan pici, megfoghatatlan báj nekem a helyből, ami miatt képes vagyok igazán megszeretni egy országot vagy várost. Ennek ellenére Amszterdam szuper város, és ez a bekezdés egy totálisan szubjektív véleményt tükröz, amelyet annak szerzője sem tud igazán érthetően megfogalmazni.

Egy-két praktikus info Amszterdamhoz:

Random illusztráció

- Amikor ezt a bejegyzést írom, nem megy fapados gép Amszterdamba. Mi KLM-mel utaztunk, ami annyiban különbözik egy fapadostól, hogy ingyen van az űrhajóskaja, illetve a kézipoggyász egyik paramétere 10 centivel rövidebb, mint pl. a Wizzairnél, erre különösen jó volt ráébredni az utazást megelőző este. 
- A Schipol reptérről vonattal (sprinter) lehet bejutni a városba, több helyen is le lehet szállni.
- A tömegközlekedéshez jegyet automatákból lehet venni, van 1 órás és 24 órás jegy is (2,5 és 7,5 euró). Arra kell figyelni, hogy befelé és kifelé is le kell csippantani a kártyát. GVB a társaság neve, ilyen feliratú automatát keressetek. 
- Érdemes az okostelefonodon utazás előtt nézegetni a város térképét (bárhova is mész), mert akkor a térkép adatokat elmenti a telefon, így nem kell hozzá net, a pozíciót és irányt meg úgyis egyéb paraméterek alapján határozza meg. 

Az Airbnb-ről pár szóban

Többnyire gyűjtőoldalakon szoktam szállást foglalni, és amióta hallottam az Airbnb-ről, elhatároztam, hogy a következő utazásunk során így szállunk majd meg. Ár-érték arányban jobb, mint egy hagyományos szállás, és nagyon átlátható az egész rendszer. Az utazásod után véleményt kell írnod a szállásadódról, ő ezután fog elvileg a pénzéhez jutni, amelyet az Airbnb a foglalás elfogadásakor zárol a számládról. Tök jó, hogy nem kell pénzezni a szállásadóval, én attól megőrülök, legutóbb Szicíliában is olyan fura szitukba keveredtem mindkét b&b-ben... pedig amúgy a szállásokkal ott is minden rendben volt, de ez nekem megöli a dolgot.
Nem fogom elmondani, hogy működik az oldal, szerintem nagyon intuitív, de ha valamire kíváncsiak vagytok, nyugodtan kérdezzetek, szívesen segítek!
Kivehetsz teljes házakat, lakásokat, de akár egyetlen szobát is, vagy csak egy ágyat egy közös szobából. Mi a szobás megoldást választottuk, ami tökéletesen megfelelt, a szállásadónk nagyon felkészült volt, és minden infóval ellátott minket (átküldött egy kategóriákra bontott tipp listát is a városról), de nem kellett felesleges csevegésekbe bonyolódni, ami nekem, introvertáltnak igazi megkönnyebbülés időnként.

Ha ezen a linken regisztráltok, elvileg kaphattok 7048 Ft utazási kedvezményt!

Könyvek és Amszterdam

És, ha valaki még eljutott idáig, akkor egyrészt köszi, másrészt összeszedtem pár (tényleg csak pár) könyvet, aminek köze van Amszterdamhoz, ezek csak azok, amiket én olvastam, de ha még eszetekbe jut valami, ne tartsátok magatokban! (Oké, tudom, Anna Frank.)


1. Jessie Burton: A babaház úrnője - gondolom senki nem lepődik meg
2. John Green: Csillagainkban a hiba - pff, őt egyáltalán nem szerettem, nyilván ehhez semmi köze a városnak, de sosem fogom megérteni a hype-ot a könyv körül.
3. Enrico Brizzi: Dicshimnusz Oscar Firmian személyéről és feddhetetlen stílusáról - nagyon régen olvastam, valami szívogatás rémlik, meg asszem vicces is volt. Lehet, újrázni kéne vele. :)
4. Jörg Kastner: Az ördög színe kék - Ezt is nagyon régen olvastam, de akkor szerettem, krimi az 1600-as évek Amszterdamából, megspékelve egy kis művészettel.

Nemsokára jövök még egy résszel meg egy kis plusz nézegetnivalóval! 

22 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper lett ez a beszámoló, mind a szöveg, mind a képek. Én nagyon vágyom Amszterdamba, ezért örülök minden infónak, és azért meg külön köszönet neked, hogy őszinte vagy és nem csak ömlengsz. Várom a következő részt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Ha még eszembe jut valami, bővítem a listát, de amúgy minden sima ügy volt, szóval nem kell nagy előtapasztalat szerintem a helyhez :) amúgy is mindenki csodálatosan beszél angolul, meg segítőkészek az emberek.

      Törlés
  2. Úúú, de jó volt olvasni! Annyira bennem van a mehetnék! :) Szerencsémre a barátnőm Németországban a holland határhoz közel lakik és már régóta ígérgeti, hogy egyszer a gyerkőcök és a férj nélkül átruccanunk egy csajos napra. Azt hiszem, amikor idén nyáron meglátogatom őket, be fogom hajtani az ígéretet :)
    Szuperek lettek a képek és külföldön én is azt szeretem ha az ember nem a kötelező turistaelemeket nézi meg, hanem hagyja magát a város vagy a hely részévé válni. Szóval - bár a sört nem szeretem - ezerszer inkább egy beülés mint sorban állás valamelyik híres múzeum előtt órákig.
    És virtuális pacsi az ablakon való beleskelődésért, úgy látom, ez (is) közös szenvedélyünk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Menj is, ha mehetnéked van! :) Remélem, összejön ez a kiruccanás! Amúgy ezt majd amúgy is leírom, de itt is, hogy anyuékkal beszélgettünk, akik többször voltak Hollandiában, mint én, és nekik a vidéki holland hangulat jobban bejött, tehát nem biztos, hogy feltétlenül Amszterdam a csúcs, és valóban elég hamar kimeríthető, valamint elég zsúfolt is a turisták miatt, tényleg rengetegen voltak (igaz, lehet nem pünkösdkor kellett volna menni...).
      Turistáskodni meg nyilván sokféleképpen lehet, kinek mire van igénye. Hatalmas sorok álltak például a pornószínház előtt is :D
      Igen, eszembe is jutottál a beleskelődés kapcsán, amikor írtam :)

      Törlés
  3. Már nagyon vártam a bejegyzést, és nagyon klassz lett! :) Jó kis infókat gyűjtöttél össze, ha véletlenül arra a vetne a sors, biztosan tudnám használni! A képek királyak! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök és köszi mindent! :) Sok hasznos dolog amúgy nem jutott eszembe, mert könnyen kiismerhető a hely. :)

      Törlés
  4. Nekem is tetszett a poszt, kedvcsináló és őszinte, nagyon egyformán gondolkodunk az utazás mikéntjéről :)
    Viszont az jutott eszembe, mikor olvastam hogy a város nem lett a szíved csücske, hogy biztos azért van mert a szíved mélyén Te is mediterrán lány vagy, mint én :)
    Kaja: jellemző, hogy mikor én jártam Amszterdamban, a legízletesebb étel amit ettem a shoarma volt, egy arab szendvicsféle, hasonló a gyros-hoz, csak sokkal-sokkal finomabb. Utána minden nap beiktattunk egy arab étkezdét, annyira ízlett a kajájuk, többet is kipróbáltam, sőt, Hágában már direkt kerestük :)
    Instán láttam hogy a tengerpart is megvolt, az milyen volt?
    Lajos hogy viselte a hiányotokat? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tűnik, hogy sokan egyformán gondolkodunk az utazásról :) persze az se baj, ha épp nem.
      Iiigen, nagyon mediterrán vagyok... ahogy első este ettünk egy tál sonkát meg olajbogyót és sajtot, arra gondoltam, hogy azért most mindezt Olaszországban egy pohár vörösbor / aperol spritz társaságában eszegetni egészen más élmény lenne... Különben halálosan odavagyok pl. Angliáért is, szóval jöhet nekem más is, de az angolok is olyan kis cukik meg kukák, a hollandok meg olyan semmilyenek, legalábbis ezalatt a pár nap alatt semmilyen karakteres vonást nem fedeztem fel rajtuk.
      Gondolom te is ellennél minden évben Olaszországgal! :) Tényleg, nemsokára mentek is, nem?

      Emlékeztem különben erre a kajára, hogy írtad, de a hatalmas reggelik után már alig bírtunk enni bármit is, nekem még egyéb problémáim is voltak, amibe nem mennék bele, szóval elég korlátozottak voltak a lehetőségek.. de a hal az mindig helyrerakott :D

      Tengerpartról írok még egy posztot, az nagyon tetszett, szerencsére közel volt, úgyhogy egyértelmű volt, hogy megyünk oda is :)

      Lajos szerintem jobban viselte a hiányunkat, mint én az övét, de nagyon cuki volt, mikor hazajöttünk, meg is állapítottam, hogy milyen jófej lett. Ma viszont már megint egy kis gyökér, harap meg rosszalkodik, szóval eddig tartott a jófejség :D

      Törlés
    2. Igen, hétvégén indulunk, és most hogy itt a jó idő, dolgozni sincs kedvem, már csak ott jár az agyam :)
      Én sajnálom hogy anno a tengerpartra nem jutottam ki, de ami késik nem múlik, ezért (is) vissza kell egyszer mennem Hollandiába. Egyik kint élő barátnőm szokott mutatni képeket róla, nagyon hangulatos :)

      Törlés
    3. Jaj de jó, érezzétek nagyon jól magatokat!! :) Ezt a hetet már simán kibírod :)

      A tengerpart tényleg hangulatos, látszik, hogy mennyire szeretnek oda járni a hollandok. Van jó kaja, meg helyes éttermek, cuki kis házikók, na de nem spoilerezek többet a következő bejegyzésből :D

      Törlés
  5. Ugyanígy vagyok Amszterdammal. Bár nem voltam még, de párszor már felmerült, hogy menjünk. Végül pont amiatt esik ki mindig a pixisből, hogy a múzeumokon túllépve mégis mit lehet ott csinálni, ami nem füvezés/sörözés (egyiknek sem vagyok nagy híve), és erre még nem igazán találtam meg a választ. Persze az életérzés, meg biciklik, meg minden, de annyira Berlin sincs messze ettől ilyen téren. Szóval nem vonz még mindig, csak az egyszer majd listára fér fel. De a képeid tetszettek, és izgalommal várom a második részt, hátha. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy nagyon szép és hangulatos, ezekkel a csatornákkal meg a gyönyörű házakkal, de tényleg hamar kimerült nekünk is. Még mondjuk felülhettünk volna egy hajóra, ami körbevisz a csatornákon, de látva annak is a rendkívül turistás jellegét, inkább kihagytuk. A fű nálam se játszik, egyszer voltunk coffeeshopban, de a pasim azt mondta, úgy nem volt vicces, hogy én nem szívtam, a sütikém meg csak lefekvés után ütött be :D (leszámítva az irdatlan szomjúságot). Sör szempontból meg amúgy annyira nem király Hollandia, szerintem a legtöbb iható dolgot Belgiumból nyúlják. :)

      600 éve voltunk egy holland kisvárosban, nem emlékszem a nevére sem, de azt sokkal hangulatosabbnak érzem, ha valaha Hollandiába keverednék, szívesebben nézegetnék ilyen cuki kis helyeket.
      A köv. részben majd tenger lesz, város nem, de az jobban megfogott. :)

      Törlés
  6. Nagyon jó beszámoló lett, és a praktikus infókat is köszi!! :) Nagyon szeretnék egyszer visszamenni Amszterdamba, mert kis buta csitriként voltam csak ott, és szinte semmire se emlékszem... Néhány szép csatorna emlékképe él bennem, de ennyi, most már nagyon más szemmel nézelődnék.

    Egyébként, csak mondom, szerintem ez lenne a normálisabb féle turistáskodás... Kicsit benne élni az adott városban, jókat enni, inni, pihenni és szemlélődni, bolyongani. :) Én a fényképezéstől is sajnos hülyét kapok, néhány kép bőven elég, annyira visszasírom a 24-es filmtekercseket, mostanság már mindenki ezresével készít képeket egy nyamvadt nyaralásról, bosszantó amikor meg is akarja mindet mutatni... félre ne érts, neked gyönyörűek a képeid, és nem sok, de a jelenségtől, amit leírtam, megzakkanok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, köszi! :)
      Ó, az ilyen ismerős, hogy akkor még nem értékeled a helyet, ahova egyszer eljutottál, aztán hát ja, mennél vissza megnézni újra.

      Tök jó ez a sok visszajelzés tőletek, hogy ti is / te is így látjátok értelmét inkább az utazgatásnak. Bár emiatt még épp senki nem csesztetett, de majd biztos jönnek még kérdések arról, hogy és milyen volt Anna Frank háza? :)
      Régen én is rosszul voltam a fényképezésnek, mert úgy éreztem, hogy csak azért fotózgatok, hogy legyen mit megmutatni, de most már magam miatt, és így szeretem.
      De attól kifeszülök, hogy emberek mennyire nem képesek szelektálni, és akkor 15 különböző kép megy fel a repülő jobb szárnyán megcsillanó holdfényről meg a szállodaszobáról. Oké, ellőttem én is vagy 300 képet, de nem zúdítom rá az emberekre, meg azért csinálok annyit, hogy legyen legalább 70, ami érdemes arra, hogy elküldhessem mondjuk a szülőknek, barátoknak, aztán csá (ja meg hogy párat felrakhassak ide:D).
      De az élet minden területén zavar, ha valaki nem bírja megválogatni, hogy milyen kontentet tesz közzé...

      Törlés
    2. Igen. Tulajdonképpen sok helyre eljutottam már, de kicsit voltam, vagy tini voltam... az ember le se szarja olyankor hogy mit lát, főleg ha még ugye beficcennek múzeumok is :D keseregtem hogy nem látom a szívszerelmem két hétig, és írogattam a naplómat, és hánytam minden kiránduláson ami buszos volt.. szóval... jó volt nagyon utazni gyerekként, csak semmi értelme :D
      Hát, én mostanában vagyok rosszul tőle, személyesebb okai vannak, főleg kötelező fényképnézegetés. Egyébként még a 300 se sok, mi is szoktunk fotózni, és nekünk is azért összejön egy mennyiség, de szelektálok - arra nézve is, hogy mit mutatok meg, mit osztok meg (kb lóf*szt se osztok meg amúgy :D) , meg hát bakker ha homályos, ha ugyanaz csak fél cm-rel arrébb pozicionálva, akkor azzal ne szenvedtessünk már senkit...
      Erről a megosztós, online-ságról egyszer már beszéltünk, és tök egyetértünk. :)

      Egyébként gyönyörűek ezek a képek, és tényleg, ne értsd félre hogy kifakadtam a fényképezésen, nem rád vonatkozik. :D :D csak mint nyaralásos attitűd bukott ki belőlem.

      Törlés
    3. Igen, és akkor nyűg minden, méééér nem a tengerparton fekszünk inkább. :D
      A gyerekkori utazással úgy vagyok, hogy ja, akkor még nem volt annyira király, ill. tök más dolgokat értékeltem volna annyi idősen (persze azért az én kedvemre is volt téve, anyu-apu ha olvasod, ne értsd félre:D), de az jó, hogy belénk lett oltva ez, hogy menjünk, mert az jó és kell. :)

      Utazáson kívül még gyerkekről tud ennyire indokolatlan mennyiségű kép születni :D

      Abszolút nem veszem rossz néven, v nem veszem magamra, tudom, hogy nem rám gondoltál, eleve tök fakultatív, h megnézegeti-e ezt valaki, de nem ültetem le a barátaimat a nappaliban, hogy akkor nézegessünk nyaralós képeket. :D

      Törlés
  7. De jó volt ezt olvasni! :) És várom a második részt!
    A képek nagyon tetszenek, nagyon hangulatosat - ránézek és jön az ottakaroklenni érzés! Tetszenek a hasznos infók is, és most már legalább tudom mi ez a szállás.
    Az a nyers heringes szendvics nem semmi! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik minden :) Remélem, holnap tudok jönni már a következővel!
      A heringes cucc nagyon jó, ott a kis asztalkáknál mit paráztak velem szemben a turisták, hogy űű nyers hal,alig merték megkóstolni :D

      Törlés
  8. Jó kis poszt lett, a képek pedig nagyon szuperek mind :)

    VálaszTörlés
  9. Múzeum...:D Nos igen, én a Vatikánban utáltam meg. Mondjuk Firenzében jó volt múzeumozni, mert ott egy csomó festmény/szobor volt, amik érdekeltek, mert szeretem ezt a fajta művészetet és tényleg szépek is voltak (Vénusz születése, Dávid stb.) de amúgy soha többet nem fogok kötelességből múzeumba menni és hülye vázákat nézni, soha.


    Nagyon hangulatosak a képek, egyre jobban kezdek északra is vágyni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óó ilyen kedves élményem nekem is van, a Britishből. Kő, koponya, múmia, hű de érdekes! Az ilyen emlékek azért el tudják venni az ember kedvét.
      De tény, hogy olyan helyre érdemes bemenni, ahol olyan a téma, ami érdekel, csak az a baj, hogy valaki mindig nyűglődik az ilyen múzeumjárások során.

      Köszi, örülök, hogy tetszik!:)

      Törlés