2015-05-19

"És melyik a kedvenc könyved?"

Azt mondják, hogy az egyik legidegesítőbb kérdés, amit egy olvasó embernek fel lehet tenni, az az, hogy "És melyik a kedvenc könyved?". Nem tudom, lehet ufó vagyok, de sosem zavart ez a kérdés, mert legalább addig is lehet könyvekről beszélni, illetve én tök örülök annak, ha valaki érdeklődik az egyik hobbim iránt. (Engem sokkal jobban felhúz az a kérdés, hogy "És amúgy te MIKOR olvasol?" - egyébként ahhoz képest egészen kulturált válaszokat adok.)


Arról, hogy mitől lesz kedvenc vagy nagyon szeretett egy könyv, már írtam, így ezekbe a kategóriákba nem megyek bele újra. A kedvenceimbe viszont igen, mert nincs olyan hű de sok. Roppant szigorú vagyok ugyanis, most is, ahogy olvastam a többiek posztjait a témáról, elkezdtem szelektálni a kedvenceket, ami szerintem nem akkora szőrősszívűség, főleg ha az ember lányának van egy olyan polca, hogy Majdnem kedvencek, amelyre a kosárból kiesett könyveket felpakolhatja.

Nekem nagyon sokáig nem volt kedvenc könyvem, ami nagyjából abból fakadt, hogy nem igazán szerettem olvasni. (És mivel tudom, milyen érzés, ha cseszegetnek azzal, hogy miért nem olvasol, soha, de soha nem teszem ugyanezt mással.) Aztán kezembe került az 1984 20 éves koromban, és úgy döntöttem, hogy jó lesz kezdetnek, és pont azért nem szeretném újraolvasni, mert ő volt az első kedvencem, és örülnék, ha ez az illúzió megmaradna. Őt követte az Utas és holdvilág, ami számomra A KÖNYV. Tök mindegy, hogy mikor, hol olvasom, mert annyira időtálló a tartalom és a stílus, és sokszor éreztem már azt, hogy a főhős én vagyok, így ez a regény nekem rengeteget jelent, persze az sem utolsó szempont, hogy Olaszország a helyszín... Ha már magyar szerzők, akkor ott az Abigél, ami sokunk listájáról integet, így nem is megyek bele, hogy miért annyira csodálatos. Kabátkönyv, a legmelegebb fajtából, mellesleg eddig ő az egyetlen háromszor-olvasott könyvem. Hasonló élmény volt nekem a Jane Eyre is, amit meg a pisai szobámban olvastam azokon a ritka napokon, amikor nem volt más program.

Aztán megszerettem egy-két vicces könyvet is, például a Pop, csajok, satöbbit, ez tényleg az a könyv, amit végigröhögtem, és egyébként bármikor szívesen újraolvasnám, mert tudom, hogy másodszorra is ugyanannyira imádnám. Gyerekkönyv, és ősrégi, de a Szeleburdi család is hasonló nevetőgörcsöket váltott ki belőlem, még felnőtt fejjel is, amikor 1-2 éve újraolvastam. Aztán ott a Ready Player One, hát istenem, az életbe' nem gondoltam volna, korábbi sznob gondolkodásommal, hogy valaha kedvencelni fogok egy ilyen regényt, de lááám! Borzasztó jól szórakoztam olvasás közben, és végig úgy éreztem (gyakorlatilag az első oldalaktól kezdve), hogy valami epic cuccot tartok a kezemben.


Még egy kis szórakoztató... A tetovált lány elsőre nem nyűgözött le, emlékszem, épp totál durcás voltam, amikor nekiálltam, illetve az elvárásaim is valahol az egekben lebegtek. A lány, aki a tűzzel játszik viszont levett a lábamról, talán azért, mert Salander nagyobb szerepet kapott benne, hm, fura, pedig az első részben nem szerettem. Aztán tavaly elolvastam angolul az első részt, és annyira pozitív élmény volt (egyrészt azért, mert féltem, hogy mennyire értem meg, és semmi problémám nem volt vele, másrészt mert izgiii és svéd és már megkedveltem a szereplőket meg az egész trilógiát), hogy a The Girl With the Dragon Tattoo is büszkén bevonulhatott a kedvenceim közé.
A Zombiháborúról sem gondoltam volna, mielőtt nekiestem, hogy szerelmes leszek majd belé, de annyira nemzetközi és okos és intelligens és átgondolt, hogy pikkpakk megadtam magam neki, illetve tavaly újra is olvastam, megjegyzem, ekkor sem okozott csalódást.
Besuvasztom még ebbe a kupacba A boszorkányt. Tudjátok, hogy nem vagyok fantasy-rajongó (az urban jöhet, egyre inkább, de szerintem az egy halál más kategória), viszont ez a könyv és a benne rejlő színes-szagos világ minden porcikájával lenyűgözött.

Aztán van még a Murakamis kupac, amiből random sorsoltam két kedvencet, a Világvége és a keményre főtt csodaországot és az 1Q84 első kötetét. Mivel ő a kedvenc szerzőm, nyilván a kedvencek között is helye van a regényeinek, illetve újraolvasás is érik (Norvég erdő), de még ott az elefántos novelláskötet a polcomon olvasatlanul, és előbb neki kell sorra kerülnie.

Jaj, és az Úton ki ne maradjon már! Az eredeti tekercses verziót olvastam, a fordítás is szuper, meg nekem az is közelebb hozta az egészet, hogy valódi nevükkel szerepelnek benne az emberek. A lehető legjobbkor olvastam, viszont mivel egyszer már igazán beleszerettem, nem hiszem, hogy egy újraolvasás csalódást okozna - ennek ellenére ez most nem vonz. Ha egyetlen külföldi kedvencet kéne megneveznem, az Útont mondanám, de nem gondolom, hogy mindenkinek testhezálló ez a könyv.

És még egy bónuszráadás! A 14,000 things to be happy about az egyik legszívderítőbb könyv, ami valaha a kezembe akadt, ha többet szeretnétek tudni róla, akkor katt ide.


Nabasszus, most jól megjött a kedvem a kedvenceim újraolvasásához, pedig mint láthatjátok, nálam ez abszolút nem jellemző. Egy-két újrázás be szokott csúszni időnként, de az utóbbi hónapokban annyi csodálatosan izgalmasnak tűnő könyvvel hozott össze az élet, hogy egy pillanatra sem merült fel bennem, hogy bármit újra kéne olvasni.
Egyébként az újraolvasásra szánt időm egy részét (a nagyobbikat) azoknak a könyveknek tartom fel, amelyek nem igazán tetszettek elsőre (mert mondjuk régen épp egy sznob hülye voltam :D), és amelyekről úgy sejtem, hogy érdemes adnom nekik egy újabb esélyt, hogy átértékeljem magamban a dolgot. (Ha hiszitek, ha nem, ilyen polcom is van!)
A tapasztalatok mindenesetre azt mondatják velem, hogy van értelme az újrázásoknak, eddig mindig valami jó jött ki belőle, akár azért, mert megszerettem általa egy könyvet, amit korábban nem, akár azért, mert visszahozott egy hangulatot vagy benyomást, amit az első olvasáskor éltem át.

A többiek: PuPillaNimaIlweran, Anaria, MiamonaBubu, Reea, Bill

15 megjegyzés:

  1. Igen, ez jó gondolat, hogy tulajdonképpen, a kedvenc könyves kérdés nem olyan irritáló dolog, legfeljebb egy igazi könyvmolynak nagyon nehéz rá válaszolni, mert hát ez azért kedvenc, amaz azért kedvenc, ebben a műfajban ez, attól a szerzőtől meg emez, és persze ettől a szerzőtől bármikor jöhet bármi... :D szóval ez nekünk nem egy egyszerű kérdés. Nekem gyanús is, amikor valaki rávág egyetlen könyvet, az szerintem nem sokat olvas. Persze nem zárja ki a sok olvasás sem, hogy legyen egy-egy über kedvenc, mint neked az Utas és holdvilág. :)
    A posztok, és a téma alapján én is nagy átrendezést szeretnék tartani, sőt, lehet hogy írok majd még egy posztot. :) De abban biztos vagyok, hogy az elmúlt évek friss kedvenceinél jól éreztem, hogy ez most az, a régebbiek halványabbak. Na igen, akárhány virtuális polcot lehet csinálni, amúgy nekem is van ilyenem, hogy "Almost", és ahogy megnéztem, csupa olyan van rajta, amik eléggé hatással voltak rám, nagyon szerettem őket, kissé fel is húztam a szemöldököm, ezeknek talán inkább a kedvencek közt lenne a helye... (nem mindnek, de jópárnak),

    Tök jó, hogy írtál, és a kupacodért odavagyok. :) Meg azért is, hogy megszeretted Lisbeth-et! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, meg benne van az is, mint annál a kérdésnél, hogy "mit olvasol?", hogy gőze nincs a másiknak a könyvről és akkor csak bólogat okosan, és azzal egyikünk sem tud mit kezdeni. :)
      Írj még, ezazz :) biztos, hogy élethelyzettől, aktuális igényektől, felfogástól meg csomó mindentől múlik, hogy épp melyik kupacba sorolnál egy könyvet.
      Ja azt elfelejtettem odaírni a képhez, hogy két könyv nincs rajta, mert azok nincsenek meg, de annak hirtelen úgy örültem, hogy ennyi kedvencemet birtokolhatom :)

      Törlés
    2. Jaj nem szeretem én se. Egyszer nemrég anyósnak mondtam, hogy voltam a könyvfesztiválon, el is adtam könyveket, erre azt mondja: miket? ... most komolyan, erre minek válaszoljak. :D... halvány lilája sincs róla mik azok, amiket eladtam. Kikerültem a választ. Nem szeretek én se olyanokkal beszélgetni könyvekről, akiknek fogalmuk sincs szerzőkről, címekről, műfajokról, kiadókról... legalább valami kicsi.
      Azért így is impresszív a kupac :D

      Törlés
    3. Jaaaj, ezek a remek kérdések :D
      Amúgy nekem az is fura, amikor olyan emberrel kezdek könyvekről beszélgetni, akit alig ismerek, és épp akkor derült ki, hogy ő is olvas... és olyankor találgathatsz, hogy szürkét, Leslie L. Lawrence-t, vagy valami elfogadhatóbbat vajon..? :)

      Törlés
  2. Engem épp azért irritál, mert egyszerű választ várnak rá, de nem tudok rá egyszerű választ adni :)
    Nemrég elolvastam A boszorkányt, és annyira jóóó *.* egy élmény volt, nálam is bekerült a kedvencek közé. És igen, az újrázás király.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és lehetőleg olyan választ, amivel tudnak is mit kezdeni, tehát aminek már legalább látták a filmes változatát. :D
      De jó, örülök, hogy ennyire tetszett, szerintem is szuper könyv, nem értem, miért nem szeretik többen, lehet, hogy mást várnak tőle az emberek...

      Törlés
  3. Most én is össze akarom gyűjteni a kedvenc könyveimet, de úgy rémlik régebben már írtam valami hasonló bejegyzést :)
    A boszorkányt el fogom hamarost olvasni, már annyit jót írtatok róla :)
    (mijééért nem lesz ma tilt? - bocs, csal most láttam fb-on)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj, azóta hátha változott, meg szerintem mind szívesen olvassuk. :)
      Olvasd csak a boszit, nagyon igényes, egyedülálló fantasy!

      Hát, elég béna ez a hét nekem, voltak jó részei, de tegnap este nagyon rossz hangulatom volt, amúgy Szombathelyen voltam egy kétnapos tréningen, és ott öntött el a f*szkivan érzés, de persze ennek nincs köze a városhoz, csak béna szervezés volt, meg tegnap minden összejött... :/ de majd jövő héten pótlom ezt a hetet is.
      Inkább megyek és olvasom a tiédet! :)

      Törlés
    2. Ha ezt tudtam volna :D most láttam swarmon, az a vicc h én meg a hotel mögötti suliban dolgozom :D

      Törlés
    3. Ja, de nem azért nem szóltam, h megyek, mert bunkó vagyok, csak fogalmam sem volt róla, hogy mennyi időm lesz bármi másra, azt gondoltam, h kb semmi, de végül lett, na mindegy, ez is a fantasztikus szervezésnek köszönhető ...

      Törlés
    4. Nem gondoltam azt, h az lennél, csak meglepődtem h ilyen közel és mégis oly távol voltál! :D
      Sajnálom, hogy nem sikerült jól! :(

      Törlés
  4. Az én egyik nagy kedvencem az Jókai Mórtól az Az arany ember! E könyvhöz még egy szuper emlék is kötődik. A másik kedvencem meg Hermann Hessétől a knulp. Mondjuk tőle a legtöbb könyv tetszet amit olvastam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pozitív emlékek nálam is mindig hozzátartoznak a szeretett könyveimhez, sokat hozzá tud adni az élményhez!:) Az arany embert amúgy én is szerettem, főleg mikor már nem kötelezőként kellett olvasni :D

      Törlés
  5. Én azt nem szeretem, mikor valaki azt kéri, nevezzek meg egy kedvenc írót vagy egy kedvenc könyvet. Képtelen vagyok! Amúgy is sokszor változik, épp mit érzek kedvencnek. Persze vannak biztos pontok, de ők is többen vannak, és nem tudnék közülük választani. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már felvérteztem magam válaszokkal :D Próbálok olyat mondani, amit talán ismerhetnek... ha meg nem ismerik, akkor nincs miről beszélgetni :D

      Törlés