2015-06-23

8 könyv, ami megérett az újraolvasásra

Tudom, hogy az élet rövid, a könyv meg sok, de úgy vettem észre, mintha valami közmegállapodás született volna itt közöttünk nemrégiben arról, hogy az újraolvasás nem ördögtől való, és igen, néha kell az nekünk, hogy valami biztos ponthoz visszatérjünk, vagy épp az, hogy egy régi élményt felülvizsgáljunk. 



Hátha most már jobban...

Léteznek rossz könyvek, léteznek nem nekünk való könyvek, és olyan könyvek is, amelyek csak rosszkor kerülnek a kezünkbe. Persze az sem kizárt, hogy egy második olvasás sem fogja pozitívabbá tenni a regénnyel való viszonyunkat, de egy-kettőnek azért megadnám az esélyt.


Az első hármat végigolvastam, az Öngyilkos szüzek nagy szenvedés volt, de talán már más szemmel olvasnám, A szél árnyékához túl sznob voltam, meg annyira ajnározta mindenki, hogy valami nagyobb durranást vártam tőle, de azóta olvastam más Zafónokat, és tudom, hogy már jóban lennénk. A történész végtelenül hosszú volt, ám nagyon hangulatos, ezt kábé majd akkor fogom újra elővenni, amikor nyugdíjas koromban a verandán ücsörgök a hintaszékben, az Urak és játékosokat meg nem bírtam végigolvasni, valamiért abszolút nem kötött le. Ezek az élmények viszont mind 4-5-6 évesek, azóta meg nem csak én változtam sokat, de az ízlésem és a hozzáállásom is bizonyos műfajokhoz. 
Van egy újraolvasós polcom a molyon is, erre folyton pakolok fel-le könyveket, itt vannak a félbehagyottak meg a végigolvasott, ám újraértékelendő példányok is. 

Just for fun!

Kabátkönyvek, kedvenc könyvek és kedvenc szerzők mesterműveit sorolom ide, ez a lista is folyton mozgásban van, meg előfordul, hogy hirtelen bekattan az agyam, és megyek ki a polchoz, hogy én akkor ezt a 14 évvel ezelőtt olvasott könyvemet most újra sorra kerítem. 
Biztonsági játék ez, de azért meglepetés bármikor jöhet, mert minden életszakaszban máshogy hat az emberre egy-egy könyv, még akkor is, ha az nem a világmegváltásáról híres. Ja és néha engem nagyon arcba tud vágni az, hogy újraolvasáskor ráébredek, hogy totálisan másképp emlékeztem egy-egy részletre vagy az események sorrendjére, na olyankor megijedek.


Murakami bármikor jöhet, a Norvég erdő az első jelöltem az újraolvasós listámon (a szerzőtől), de előtte még a Köddé vált elefántot kellene sorra kerítenem, mert karácsony óta olvasatlan szegény. A Ready Player One mostanában villant be, hogy úristen, de jól szórakoztam olvasás közben, úgyhogy talonban tartjuk őt is. Az Utas és holdvilág már egyszer újraolvasódott, viszont tudom, hogy most nagyot ütne, kicsit félek is tőle. Moningot meg szerintem nem kell nagyon fejtegetnem, az egész Tündérkrónikák egy hattttalmas kabát, amibe bármikor belebújnék, mellesleg - sokakkal ellentétben - nekem az első rész a kedvencem. 

Ebben a pillanatban egyébként nem vagyok újraolvasós hangulatban, ami külön előny olyankor, amikor épp rám dőlni készül a könyvtári könyvtorony és előjegyzéshalom plusz a nyári tervek, meg még biztos kitalálok valamit. 

27 megjegyzés:

  1. Elolvastam az írásodat A történészről, és megjött hozzá a kedvem, de nem tudom, mikor kerítek sort rá. Épp a Drakula új kiadását olvasom, aminek Kostova írta az előszavát, és nagyjából mindent poént lelőtt benne... oké, hogy klasszikusoknál nem róható fel a szpojler, de azért na. Ráadásul szerintem befolyásolja is az olvasót, ahogy ír, szóval ennyit az önálló olvasási élményért. Amúgy sem vagyok kibékülve az új fordítással, és perpillanat jól esik az egészet Kotovára vetíteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klasszikus vagy nem klasszikus, ilyenkor sokkal elegánsabb utószót írni, ott már a kutyát sem zavarja, ha telirakja spoilerrel. Egy szerkesztő szólhatott volna neki...

      Törlés
    2. Igen, jobb lett volna, és az egész előszó stílusa alapján, jobban is illett volna hátra.

      Törlés
    3. Na igen, a spoiler kérdésről volt már egy körbeposzt, engem egy kedves kommentelő le is hordott, amiért könyvmoly létemre nem tudtam, hogy mi az Anna Karenina vége, egészen addig, amíg valamelyik Terézanyus könyvben el nem spoilerezte szépen.
      De ha még Ilweran is azt írja, hogy ez nem szép dolog, akkor megnyugszom :)))

      Amúgy utálok mindent, ami előszó, utószó, epilógus, mindent, ami nem szorosan a történethez kapcsolódik :D
      A Drakulából állítólag a kék borítós a jó fordítás, a tiéddel amúgy mi a gond?

      Törlés
    4. Azt hiszem, kettő fordítás van, a régi rövidített meg az új, ez már a teljes szöveg. Nekem a 2010-es kiadás van meg. Végülis kék :)
      Egy kicsit elbizonytalanodtam, mert lehet, hogy közrejátszik, hogy már sokszor olvastam a korábbit és eleve ingerszegényebb az élmény, mint az első alkalmakkor, de... Nem érzem elég régiesnek. Sem a nyelvezet, sem az írásjelek. Most már megszoktam, és Van Helsing stílusa semmiképpen sem nevezhető modernnek, de az elején feltűnő volt, mert másnak éreztem a hangulatát is, mint azelőtt. Egyébként minőségi munka.

      Szpojlerellenes vagyok általában, de próbálom elfogadni, hogy van, amiről elkerülhetetlen, hogy tudjon az ember, na de ilyen banálisan, meg amit Te is mondasz... tahóság. Egyébként imádom az előszavakat, utószavakat, szerintem érdemes őket elolvasni, csak inkább a végén :)

      Törlés
    5. Na most már én is kíváncsi lettem erre a Drakulára, hogy ennyit beszélünk róla. :)

      Nem tudom, szerintem lehet úgy is előszót, meg értékelést, blogbejegyzést, miegymást írni, hogy elmeséljük hogy miről szól a könyv. És ez nem csak a végkifejletre vonatkozik. Szerintem arra ott a fülszöveg (na más kérdés, amikor abban is ott egy giga spoiler, lásd a Mandarley-ház asszonya, pl.), de egy értékelés v. akár előszó funkciója tök nem ez. De én nagyon nagy spoilernáci vagyok, szóval elég szélsőséges álláspontot képviselek :D

      Törlés
    6. Igen, értem, amit mondasz. Nekem eléggé felemásak a gondolataim szpojler témában, nagy vonalakban nem bánom, ha tudom, mi vár rám, de ha konkrétumokat lőnek le, azért harapok.

      Kezdünk túlmenni a Drakula témán :D úgyhogy visszakanyarodva: továbbra is elfogult vagyok Stokerrel és a regénnyel kapcsolatban, szerintem mindenképpen érdemes elolvasni, és a véleményem ellenére élvezem olvasni ezt az újat is :) meg ha jól emlékszem, neked is tetszett a Vérgróf trilógia :)

      Törlés
    7. :))) köszi Katacita :)
      Engem ugye egyáltalán nem izgatnak a spoilerek, ellenben imádom az elő- utószókat, bármit, az irodalmár énem ilyenkor tobzódik, de tessék már megkülönböztetni a kettőt - az előszó arra való hogy megalapozzon, esetleg ráirányítsa a figyelmet bizonyos pontokra, de nem arra, hogy meséljen-elemezzen-cincáljon. Arra pont jó az utószó :) csak figyelni kéne a szerkesztőknek.

      Amúgy ha nem baj, lopom körbeposztnak az újraolvasósdit, az utóbbi hetekben engem is elkapott a hév és ez jó alkalom kiposztolni :)

      Törlés
    8. Igen, igen, a Vérgrófot imádtam, és A történész is jó alapvetően, csak kicsit lehetne rövidebb, sokkal kevesebb történészkedéssel :D

      Ilwaran, persze persze, vidd csak :))) Várom a posztod :)

      Törlés
  2. Jé, a nyolcból hét könyvet olvastam. :) Főleg az Öngyilkos szüzeknek érdemes mindenképp adnod egy új esélyt, én pár éve olvastam, és úristen, a mai napig fel tudom idézni a hangulatát.
    Nekem nagyon jól esett tavaly a Moning-újraolvasás, idén nekem csak a Csillagainkban a hiba van betervezve, aztán ki tudja, lehet becsúszik még más is. De megértelek azzal az érzéssel kapcsolatban, hogy az embernek halomban állnak itthon az új és régi olvasatlanok, és mégis csak azokat kéne... De szerencsére simán sutba lehet dobni a kénéket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hangulatát én is, csak akkor még nagyon zavarosnak éreztem, más elvárásaim voltak egy könyvvel szemben, mint most.
      Épp tegnap hallgattam a Csillagainkban a hiba filmzenét (legalábbis a klipben vannak részletek, az a Boom Clap izé az) :)

      Törlés
  3. Úúúú, én pedig a Szél árnyéka és az Urak és játékosok mellett kampányolnék :) Nekem mindkettő óriási kedvencem. Főleg a hangulata miatt. A Szél árnyékát a tavalyi újraolvasós posztom utáni molyos polcomra én is feltettem, de várok vele őszig, nekem ahhoz tartozik :) A történész idénre szintén be van tervezve, remélem jó élmény lesz. A Tündérkrónikák-sorozatból az utolsó részt még mindig nem vettem sorra, pedig milyen jó kis sorozat ez! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szél árnyéka eléggé esélyes amúgy. :) De mindenképpen ősszel, ebben teljesen egyetértünk!
      Hú, hogy bírtad ki eddig, hogy ne olvasd el a Tündérkrónikák utolsó részét? (Nem ugrik be a címe amúgy...). :D

      Törlés
    2. És a Szél árnyéka óta érzem, hogy el kell jutnom Barcelonába :))
      Azt hiszem az történt, hogy az első 4 részt egymás után daráltam le, valami akcióban vettem meg szerintem. Aztán az 5. nagyon kellett de később sikerült beszerezni és azóta állandóan újabb könyvek tolakodnak elé. Perpill is jelenleg vagy 3-4 könyvet tudnék egyszerre olvasni, viszont sajnos nekem az nem nagyon megy.

      Törlés
    3. Barcelona szuper hely, csak ajánlani tudom :)))
      A párhuzamos olvasás már nekem se nagyon megy, pedig régen megesett többször is, max úgy oké, hogy ha két tök más típusú könyvet olvasok, pl. egy regény és egy non-fiction, vagy ilyesmi.
      Neked akkor még hátravan egy rész, ez tök jó, mert még nem ért véget neked a sorozat, még irigyellek is kicsit :) valahogy a spin-off részek annyira nem hoznak lázba...

      Törlés
  4. Egyre ritkábban olvasok újra könyveket, pedig jó lenne :) Idén Alice Hoffmantól fogom az Itt a földön újrázni, mert megvettem a könyvfeszten és hát amit idén veszek azt mind el kell olvasnom :D
    A listádról szerettem én is az Öngyilkos szüzeket, Zafónt, tervben van A törtnész és a Moning könyv is izgatja a fantáziám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó nem is emlékeztem, hogy van ilyen célkitűzésed :D Nagyon szigorú :D
      Amúgy idén én is tök jól haladok a beszerzett könyvekkel, de szerintem főleg azért, mert sok reci volt köztük :)
      Hú, tök kíváncsi lennék, hogy mit szólnál a Tündérkrónikákhoz :)

      Törlés
  5. Azon gondolkodom, hogy szerintem én vagyok a világegyetemben az egyetlen ember, aki határozottan nem szereti a Tündérkrónikákat.... lehet újra kellene olvasnom? :)
    Amúgy meg én is Zafón mellett kampányolok, imádom, és ha valaha is újraolvasnék, biztos hogy az ő egyik könyve lenne a választott :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos, hogy nem te vagy :D Engem legyőzött, de amúgy totál távol áll tőlem az ilyesmi. :)
      Csak az első részt olvastad v. a többit is?
      Na, egyre több kedvem van Zafónhoz, bár látom, hogy a Libri most készül nekünk egy Barcelonás krimivel, hmmm. :)

      Törlés
    2. Az egészet elolvastam, bár fel kellett volna adnom ott amikor szegény főszereplő lányt valami szellemalakok megerőszakolták valami toronyban, na ott felszaladt a szemöldököm, de aztán bent volt a többi kötet is a könyvtárunkban, én meg gondoltam hátha a vége jobb lesz, és majd elvarázsol vagy valami, de nem..... sebaj, nem nekem való :)
      Viszont instán láttam hogy mész Velencébe. Mázlista.... :)

      Törlés
    3. Ó igen arra emlékszem :) Hát nekem sok helyen felszaladt a szemöldököm, de aztán megszoktam, hogy ez van, és már meg se lepődtem :D

      Törlés
  6. Az Öngyilkos szüzek nekem nagy élmény volt, de hiába olvastam Jeffrey E. másik két könyvét, a varázs elillant, amint nagyon sajnálok.

    J. Harris könyvei nekem kimaradtak, egyszerűen nem vonzanak a könyvei.

    A Tündérkrónikákból az első részt elolvastam, de nem az én könyvem volt, így nem erőltettem a sorozatot.

    Nemrég a Méhek titkos élete könyvet szereztem be, újraolvasás céljából:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eugenides (de jó, hogy ilyenkor elég leírni és nem kell kimondani:D) többi könyvének a témája se nagyon hoz lázba, de az Öngyilkos szüzeknek biztos adok még egy esélyt, lehet angolul kéne!
      Harris nálam is kicsit abban a túlértékelt szerző skatulyában van, nagyon vegyesek a könyvei (ami amúgy nem baj), 1-2 igazán jó azért akad, de némelyik borzasztó gyenge.
      Váó, hol sikerült beszerezned A méhek titkos életét? Az mindig beszerezhetetlen volt :)

      Törlés
    2. Elég egyszerűen ment a Méhek...beszerzése, írtam a kiadónak :D Válaszoltak, hogy van egyetlenegy példányuk. Ennyi a történet :-)

      Törlés
    3. ja, ok :D akkor mázlista vagy :)

      Törlés
  7. Szia!
    Nagyon tetszik a blogod,az egész annyira igényes,kidolgozott,szinte minden nap rákattintok és lesem hátha megint van új bejegyzés!Tetszik,hogy szinte minden témáról akad néhány szó,látszik ,hogy intelligens ember vagy!
    A fehér csokis sajttortát megsütöttem,isteni lett!
    Bocsi,hogy ezt ide írtam,el akartam mondani neked de nem tudtam hol tehetném meg :D
    Jó hetet neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Hú, nem is kaphattam volna szebb ébresztőt ennél a kommentnél, egyből könnyebb volt kimászni az ágyból kora reggel :)
      Köszönöm minden kedves szavad, nagyon-nagyon jól esik, amit írtál, örülök, hogy jól érzed magad itt a kis pizsipartimon :D Annak meg még külön örülök, hogy kedvet kaptál sütni egy sajttortát, lehet, valamikor én is újra megcsinálom, mert tök jó cucc!
      Neked is szép hetet, és köszi mindent még egyszer :))))

      Törlés