2015-06-02

Amszterdam city break II. - Tenger

Vicces, hogy létezik egy kifejezés külön azoknak az országoknak félretéve, amelyeknek nincs tengerpartjuk. Fogalmam sincs, hogyan lehetek olyan szerencsétlen, hogy én is egy ilyen országba születtem, amikor egészen meg tudok részegülni a tenger illatától - amit más csak poshadt halszagnak titulál. Nem érdekel a tengerben pancsolás, egyszerűen csak szeretek ott lenni mellette. 
Még akkor is, ha iszonyat hideg, metsző szél fúj és már sikítani tudnék, úgy fáj a fülem. 
Pünkösd hétfőn Zandvoort aan Zee-ben jártunk, vagyis főként a tengerpartján.


A vasárnapi 19 fokból Amszterdamnak sem maradt sok, bár a napfényes reggeli most is kellően felmelegített minket (nekem ez egy pohár frissen facsart narancslevet jelentett és csá). Ezt követően egy 40 perces vonatút által értük el a tengerparti várost, nekem semmi infóm nem volt a helyről, csak annyi, hogy mindenképp el szeretnék jutni valami dűnés-vizes helyre, és ez bizonyult a legközelebbinek. Dűnékből csak kezdő szintűeket találtunk, talán nem ártott volna jobban tanulmányoznom a Google Street View-t és akkor rájövök, hogy merre kellett volna elindulni.

Mindegy, mi követtük a vonatról leszállókat a partra, ahol rengetegen voltak a pocsék idő ellenére. És akkor itt jön a kérdés, hogy ugye kinek mi a pocsék. A hollandok felszabadultan kóvályogtak a homokban, labdáztak, szaladgáltak, kutyát sétáltattak. Amikor épp azon gondolkoztam, hogy a póló-pulóver-kabát-sál mellé még elkéne egy sapka is, elszaladt mellettem néhány gyerek mezítláb. Úgy fest, az óceáni éghajlat megedzi az embereket, és egy viharfelhős, ám esőmentes ünnepnapon rohannak ki a természetbe, mert ki tudja, mikor lesz ilyen legközelebb!


Kiszúrtunk egy mozgóbüfét a széles homoksávon, úgyhogy odacaplattunk, hogy kipróbáljunk végre valami halételt. Akkor még nem volt meg a nyers heringes élmény, de a gyomrom pont nem volt olyan állapotban, hogy félnapi direkt éheztetés után bevállaljam, szóval ilyen isteni finom sült haldarabkákat ettünk sült krumplival, saját szósszal meg valami fura, pürészerű fogalmamsincsmivel, amit ők elneveztek salátának. Később meg találtunk egy éttermet, ahol bent is le lehetett ülni, hú, az nagyon jól esett a sok szél és hideg után, nemkülönben az erős belga sör, amit elfogyasztottam ücsörgés közben. 
És ha már sör, craft beert nem igazán sikerült találnunk, viszont amit a holland sörökről el lehet mondani, az nagyon kevés. Van Heineken és Amstel, előbbi szerintem a világ legtúlértékeltebb söre, savanyú és íztelen. Szóval a hollandok is inkább a szomszéd ország söreivel villognak, azokkal legalább lehet. 



Kissé elnehezülve és fejfájósan (én) tovább sétálgattunk a parton, találkoztunk kutyákkal, sirályokkal, varjúval, mezítlábas és hiányos öltözetű emberekkel, utóbbiakra irigykedtem, hogy ilyen jól viselik ezt a cudar időt, miközben én vacogok és hasogat a fülem. 
Viszont kárpótlásul találtunk  egy rakat tengerparti kabint ömlesztve, amit annyira fotogénnek találtam, hogy rengeteg képet készítettem róluk, és arra gondoltam, hogy azonnal akarok én is egy ilyet. Ezek a házikók tényleg aktívak, a hátsó teraszokon emberek nevetgéltek, valamelyikben épp ebédeltek, szerintem roppant hangulatos az egész, gond nélkül el tudom képzelni magamat, ahogy egy ilyen kabin ablakában olvasgatok egy kényelmes fotelben és hallgatom, ahogy vijjognak a sirályok. 



Imádtam sétálgatni a széles fövenyen, de egy idő után inkább felmentünk a "töltésre", és még befizettünk egy rákos szendvicsre, ami természetesen szintén eléggé ehető volt. A vonaton hazafelé bealudtam, így délután 6 körül úgy döntöttünk, hogy ezt a napot lezártnak tekintjük, és vettünk egy csomó kaját (gofrit, szendvicsnek való dolgokat, olajbogyót, sört) a helyi szupermarketben, és a cuki türkiz szobánkban lazultunk. Tudom, nem vagyok egy partiállat, hát így élnek a nyugdíjasok.

Amszterdamról írtam már eleget az előző bejegyzésben, úgyhogy most nem térek vissza rá, inkább még egy kis extraként megosztom veletek az albumot, amit feltöltöttem Google+-ra, hogy egyszerűbb legyen körbeküldözgetni. Katt ide a képekért, ha érdekel titeket, vagyunk rajta mi, meg kutyák, cicák, madárkák, és asszem még több kaja.

Öö, és nem tudom, használ valaki közületek aktívan Google+-t? Szerintetek az hogy létezik, hogy 41 követővel több mint 900 ezer profilmegtekintésem van??? Kérlek mondjátok, hogy ez valami bug, és nem egy sorozatgyilkos nézi meg naponta 600-szor az amúgy tök nem tartalmas profilomat. 

19 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper lett a bejegyzés. A fotók is nagyon jók lettek. Nagyon szép helyen jártál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy tetszett! Ebben a városban amúgy ez volt a látnivaló, a házak borzalmasan rondák voltak :D

      Törlés
  2. Azok a házaaaaak :O úúúúúristen én is akarok egyet :D Nagyon tetszik a fotóalbum is, tényleg meg jött a kedvem Amsterdamhoz :)

    G+: nekem is már 1 milla felett jár szerintem, de ez minden kattintás, bárki aki megnézte valaha, azt számolja. Gondolom én :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen cuki házikók? :)
      A Google+-nál azt nem értem, hogy ki nézi meg? :D Életemben 3 albumot töltöttem fel, ismerősöm is alig van, a blogomnak nincs ennyi megtekintése a blogspot szerint (ami ugye még többet is mutat, mint ami valójában van...) Na mindegy, lehet minden egyes emailváltást beleszámol meg mindent tényleg az égvilágon. :)

      Törlés
  3. Baromi jók lettek a képeid, szerintem hihetetlenül tehetséges vagy! ;)
    Az egész út miatt roppantul irigykedek, régóta nagy - nagy vágyam egy holland kiruccanás. :) Az összes kaját befalnám, de most különösen a rákos szendvicske dobogtatta meg a szívemet. :D Azok a kis kabinok meg ooolyan hangulatosak... én is el tudom képzelni magam, ahogy egy olyanban tengetem a napjaimat. Na, majd egyszer. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon kedves vagy, hogy ezt írod. :)
      A halas kaják mind szuperek voltak, szerintem ebben és a gofriban ki is merül a holland konyha :D (na jó, 4 nap alapján nem ítélkezem...)
      Hajrá, remélem, eljutsz ide minél előbb! :)

      Törlés
  4. Nekem 31 követőm van és 3 000 655 megtekintésem :D Ez szerintem tényleg mindent számolt, ha a blogról áttévednek, vagy gmailből :)
    A képek nagyon-nagyon tetszenek, aranyosak vagytok, Amszterdam meg tényleg nagyon szép! (és most hogy látom mit tud az új fényképeződ erősen elgondolkoztam rajta, hogy nekem is kéne egy hasonló... :D).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó akkor megnyugodtam :D Fogalmam sincs, h ki tévedne át, a blogomnak jelentősen kevesebb oldalmegjelenítése van a blogspot túlzó statisztikái szerint is:D Na mindegy, gondolom nem ügyesek annyira a google-nél ebből a szempontból. :)

      Örülök, hogy tetszenek a fényképek! De ahogy olvasgattam, nekem úgy tűnt, hogy egy tükrös gép azért jobb, mint egy milc, vagy tévedek? Az enyémen is lehet amúgy csomó mindent állítgatni, amit még mindig nem tanultam meg, ezért folyton autón nyomom, de tök jól alkalmazkodik a körülményekhez. Meg amúgy nagyon sokat babrálok utólag is a képekkel, főleg szín-ügyileg, de amióta ez a gép van, nem kell olyan sok korrekció :)

      Törlés
    2. Hát igen én is csak lesek a statiszikákon, meg régen google analitics-szal is figyeltem a blogom és tök más számok jöttek ki :D
      Hát több mindent tudsz állítgatni gondolom, de én már jó pár év félamatőr használat mellett azt mondom bőven elég lenne nekem ez amit egy ilyen bridge tud. A mélységélességgel ezzel is lehet játszani, kisebb, praktikusabb. :)

      Törlés
    3. igen, az analytics a jó amúgy :) vagyis az jobban közelít, de néha az se tudja kiszűrni a robotkákat, és akkor nekiállok kézzel :D

      Igen, amúgy tök cuki pici gép, pont elfér a legkisebb táskámban is:) Mondjuk a másik, amit néztem, ahhoz 2x ilyen óriási objektív volt, végül ez is szempont lett, a francnak se kell akkora, szegény orra is bukik, ha lerakom.
      tükrössel sose volt dolgom, de azt mondják, azon annyi minden buherálnivaló van, hogy a kezdőknek elmegy a kedve hamar (kezdő=én). :D

      Törlés
  5. Tényleg nagyon-nagyon jók a fotók, egyszer írhatnál egy posztot a fotós szokásaidról, tapasztalataidról :)

    VálaszTörlés
  6. Az a zöld kabát honnan van? Állató jó színe van! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Fotós tapasztalatom nem sok van:) eddig normális gépem sem volt, abból próbáltam kihozni a maximumot, ami volt, de most ez így nekem óriási lépés. Még kicsit tanulmányozom az új gépet, aztán oké, de előre mondom, hogy egyáltalán nem értek az egészhez :D

      A kabát Orsay, de még tavaly vagy az is lehet, hogy tavalyelőtt vettem. Kis habcsók. :)

      Törlés
  7. Szia! :) Bár nem ismerjük egymást, de egy ideje követem a blogodat és nagyon megszerettem. :) Vizsgaidőszakban pláne jól esik kikapcsolódásképpen posztokat olvasgatni, és a te kicsapongós részed különösen tetszik. :) Részben azért, mert gyakran magamra is ismerek egy-egy dolog kapcsán.
    Én a barátommal tavaly januárban voltam egy hetet Hollandiában, és ebben persze nekünk is akadt egy nap Amszterdam és a tengerpart, így nagyon-nagyon jó volt ismerős helyeket látni. :) Bár ami nekem a szívemhez nőtt, az inkább Delft. Kisebb is, bájosabb is, de ugyanolyan csatornácskás, szűk utcás, mint bármelyik másik holland kisváros.
    A képek is nagyon klasszak, gratulálok hozzájuk! :)

    További sok látogatót és ehhez hasonlóan szuper posztokat kívánok! :)
    Sister

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Akkor most már ismerjük egymást, köszönöm a sok kedves mondatot, nagyon jól esett, amit írtál! :)
      Ami Hollandiát illeti, anyuék többször voltak már több helyen, és ők is azt mondják, hogy a kisebb városok (pl. Gouda) ezerszer hangulatosabbak, gondolom talán turista is kevesebb van. Itt rengeteg volt, szinte menekültünk azokról az utcákról, ahol hömpölyögtek a külföldiek. Delftet pedig mindjárt csekkolom a Google Street View-n! :)
      Köszi mégegyszer mindent!!

      Törlés
  8. Én is mindig azon gondolkodom, hogy hogyan sikerült egy tengermentes országba születnem?! :D Nem értem, mert el tudnék élni életem végéig a tengeri herkentyűkön, no meg félig a homokban, félig a vízben feküdve :D Persze csakis délebbre, a hideg az nálam sem játszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor sírjunk együtt a sors kegyetlen fintorán! :D
      Különben szerintem nagyon hangulatosak tudnak lenni a nem-fürdős tengerpartok is, egyszer Németország észak-keleti részére is ellátogatnék ilyesmi helyekre, de amúgy nálam is ezerszer inkább DÉL! :)

      Törlés
  9. A tenger nekem is nagyon tud hiányozni, akár hónapokat is el tudnék tölteni a partján! Most is nagyon vágyom tengerpartra, de sajnos anyagi okok miatt nem valószínű, hogy összejönne a dolog.
    A képek nagyon szépek, és egy ilyen házikót én is elfogadnék bármikor. :) Meg a kaják is jól hangzanak, de megkívántam most a halat! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, a nyár még eleve sokkal nehezebb tenger nélkül, mert dögmeleg van és a csapból is türkizszínű vízpartos képek folynak... kínzás!! Majd valami vízpartot próbálok beiktatni a nyárba, de csak a közelben, hátha az is ér valamit...
      NA most jól itt hagytam a félig megírt kommentemet, és elkezdtem tengerpartokat nézni :D

      Törlés