2015-06-07

Hűdefincsi reggeli

Mivel az utóbbi időben szerencsére rá sem bírok nézni a kelt tésztás dolgokra, viszont a zabkását kicsit unom, nekiálltam agyalni, hogy milyen reggeli opciók léteznek még (amit a munkahelyemen össze tudok állítani). Eszembe jutott a Street Kitchen egyik reggelizős adása, amelyben sor került némi granola megsütésére, és mivel kellően étvágygerjesztőnek, és ezzel egyidejűleg egyszerűnek találtam, elkészítettem a saját verziómat magamnak.
Az eredeti receptet itt, a videót hozzá itt találjátok.



Én kicsit módosítottam a hozzávalókon, olyan magvakat tettem bele, amilyeneket egyrészt találtam, másrészt szeretek. Mivel továbbra sem a precizitás a fő erényem, most is megesett, hogy átsiklott a figyelmem egy-egy részlet felett a recept olvasása közben, de ez nem rontotta el a végeredményt. A végén a csokit meg gyömbért kihagytam, a kandírozott gyömbért egyáltalán nem szeretem, a csoki meg nekem ide nem passzol annyira, de lehet, hogy nektek igen. Tényleg az a jó ebben a receptben, hogy úgy variálhatod, ahogy akarod.


A hozzávalóim

30 dkg zabpehely
10 dkg darabolt mandula
10 dkg kesudió összevágva
5 dkg napraforgómag

egy nagyobb hintésnyi kókuszreszelék (nem akartam, hogy az egész elmenjen trópusiba)
10 dkg aszalt vörösáfonya (mert azt hittem, hogy az majd jó lesz nekem)

4 evőkanál barna cukor
1 dl almalé
10 dkg méz
1 tk őrölt gyömbér
1 tk fahéj

tepsi, sütőpapír

Elkészítés

Sütő előmelegít 160 fokra.
Lábosban összeforraltam az almalevet, a cukrot és a mézet (itt felejtettem ki az olajat, de ez csak ma tűnt fel), majd beleszórtam a fűszereket. Amíg ők olvadoztak, egy tepsit leterítettem sütőpapírral, amelyen összekevertem az első 4 hozzávalót. A mézes kotyvalékkal nyakon öntöttem és megkavargattam, hogy mindenhova jusson belőle.
Betoltam a sütőbe és 5-10 percenként átforgattam, ezt kb 4x tettem meg, az utolsó kavarásnál meghintettem kókuszreszelékkel és az áfonyával, majd még visszatettem 10 percre sülni. Mivel úgyis nézegetni kell folyton, lehet látni, hogy mennyire pirkant már meg a granolánk, egyre szebb színe lesz a sütés során.

Hagytam kihűlni, aztán dobozba tettem, reggelente pedig gyümölccsel és görög joghurttal vagy ricottával eszegettem. Elég laktató, magában is finom, meg ettem már egyszerűen tejjel vagy kakaós tejjel is, és mivel jó ropogósra sült, nem áztak szét a magvak, még a zabpehely sem.



Nyilván ez is megunható, akkor majd visszatérek a zabkásához, de most még nagyon ízlik, és bár van benne cukor meg méz, legalább tudom, hogy mennyi, nem úgy, mint a bolti müzlik esetében, amelyek még ki tudja mi minden csodát tartalmaznak.

Ti mit szoktatok enni reggelire?

16 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a reggelid. Én gyakran viszek magammal (főleg így nyáron) smoothie-t reggelire, pl. ilyet:
    http://krisztinakonyhaja.cafeblog.hu/kategoria/smoothie/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Egyszer csináltam szederturmixot, annak nagyon lehetetlen színe lett, de finom volt. :) Így levendulával meg még izgalmasabbnak hangzik!

      Törlés
  2. Én már vagy három hete minden reggel epres-banános-joghurtos turmixot, bele müzli, chia mag, lenmag, kókusz- és banánchips, tálkában, kanállal, annyira finom! :) Készítettem már egyszer granolát, sütőtököset, nem volt rossz, de nem is az igazi, valami más recepttel fogok még kísérletezgetni (pl. az tetszik, amelyikben banán a 'kötőanyag'). A tied is jól néz ki, lehet kicsiben majd elkészítem, nem tudom a sült mézet szeretem-e (szeretem a mézet, de például a mézes ízesítésű reggelizőpelyheket nem, bár ki tudja, annak mitől is van mézíze...).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh ez is nagyon jól hangzik! Chia magot még sosem ettem, le vagyok maradva. :D
      A granolának nem lett mézíze, csak édes és ropogós, de amúgy akácmézzel csináltam, aminek amúgy sem annyira erőteljes az íze szerintem.

      Törlés
    2. Jó cucc, mondjuk semmi íze nincs, de mindenféle egészséges dolog van benne, és a hűtős zabkásánál például segít, hogy összeálljon és ne maradjon folyós. Még hűtős pudingot is lehet csinálni belőle (jó sok folyadékot képes megkötni). :)

      Törlés
    3. Igen, képeken láttam már, hogy kocsonyás trutyit képes varázsolni mindenféléből, na legközelebb, ha látok valahol, bevásárolok egy kis csomaggal :)

      Törlés
  3. Én ennél nehezebbeket reggelizem (lecsó, tükörtojás, zakuszkás pirítós, szendvics, stb.), az ilyesmik nekem inkább vacsira esnek jól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, ha valaki megcsinálná nekem, akkor én is szívesen betolnám a tojást pirítóssal meg szalonnával :D
      Az tuti, hogy ha valami masszív kajával indul a nap, akkor minden boldogabb (meg később is lesz éhes az ember).

      Törlés
  4. Ez nagyon jól néz ki, de legjobban nekem a fb-on is látott Lajosos kép tetszik - azok a szemek!! :D
    Reggelizni nem szoktam, kéne tudom, egy ideje a puffasztott rizs/búza szeleteken rágódom reggelente, vagy cukormentes háztartási kekszen, néha valami gyümölcs, de délig ki szoktam húzni így :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj hát pedig ebbe a posztba is bele akartam tenni azt a képet, de kuka vagyok! Gyorsan pótlom, hátha vki még látja :D
      Jó, hát ha nem kívánod, szerintem nem kell erőltetni. Én beájulnék nélküle, de csomóan elvannak délig kaja nélkül, irigylem őket/téged. :)

      Törlés
  5. Pont mostanában gondolkodtam azon, hogy megint vissza kéne állni az egészségesebb reggelikre és vacsorákra, mert a péksüti meg a szendvicsek nem éppen a legjobbak. Ezt a receptet tuti ki fogom próbálni. :) Régen Abonettet ettem, mondjuk reggelire nem volt jó, mert utána alig bírtam ki az ebédig, de vacsorára jó alternatíva. Meg a barátom édesanyja csinált avókádókrémet, az pirítóssal valami isteni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy egy zabkása gyümölccsel pl. rohadtul laktató, nem is gondoltam volna. Csak ugye elég hamar megunhatóak, meg főleg télen, amikor alig van normális gyümölcs... de azért egy óriási áfonyás muffinra engem is bármikor el lehet csábítani :D

      Törlés
  6. Aaaaa, ez a Lajosos kép! :D Sztárfotó! :D
    A kaja is nagyon jól hangzik, majd kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak első körben elfelejtettem feltölteni ezt a képet, pedig ez a legjobb :D

      Törlés
  7. Lajos rajongó lettem ^^
    Összefutott a nyál a számban, mindenképp kipróbálom valamikor, én is ilyesmiket szeretek reggelizni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lajos imádnivaló :))) Főleg azoknak, akik csak a cukiságát látják, én meg ugye feltétel nélkül szeretem :D
      Jól van, örülök, hogy tetszik, majd azért várd meg a kánikula lecsengését, mielőtt begyújtod a sütőt :)

      Törlés