2015-11-24

Miket olvasok én mostanában??!

Úgy tűnhet, hogy teljesen elpuhultam, szépirodalom szinte nem is kerül a kezembe mostanában, csak mindenféle YA-k meg egyéb lájtos, tejszínhabos, szórakoztató könyvek, igaz, szerintem, az igényesebb fajtákból. Nem mondom, hogy nem lenne ingerenciám valami fajsúlyosabb regényt is a kezembe venni (most épp sikerült, ráadásul angolul, sok-sok száz oldal, és mire végzek vele, megtanulom ezt a félig angol, félig patois nyelvet), de annyira leharcoltnak érzem az agyam az utóbbi időben, így épp ezért sokkal jobban vágyom olyan történetekre, amelyekben még a nagyobb problémákat is vattacukor illatú, rózsaszín felhő veszi körül.


Ők kerültek sorra nemrég:

Jandy Nelson: Neked adom a napot
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Rainbow Rowell: Fangirl
Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?
Graeme Simsion: A Rosie update
Victoria Schwab: Felszabadulás

A paletta viszont széles, mert akad itt az egészen könnyed és néhány óra alatt elolvasható regénytől (a Kinsella) kezdve krimin át, komoly témákat boncolgató YA (Neked adom a napot) és felnőtt szórakoztató irodalom (A Rosie update) is, a világot egyikük sem váltja meg, de az enyémhez most sokat tesznek hozzá. Ennyire van most kapacitásom, egyedül a hangulatokat hiányolom néha, mármint hogy távolodjunk már el kicsit az angolszász világtól, kezdem unni. :)
Meg igazából lehet, hogy az kéne most nekem, hogy valami masszív szenvedős történet jól fejbekólintson, de most olyan jól elvagyok a kis cukiságaimmal.

És őket tervezem a közeljövőre:

Sara Crowe: Campari Reggelire - PuPi posztja miatt. Szerintem pont jó lesz ez nekem egy szenvedős januári estén. :)
Jenny Colgan: Találkozzunk a Cupcake kávézóban! - Azért szeretném elolvasni, mert a második része megvan, és az karácsonyos, de mégsem akarok egy második résszel indítani, bár szerintem nem okozna nagy problémát az, hogy felvegyem a fonalat, de inkább haladjunk sorban.
Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve - Szintén karácsony, a végén még azt hiszitek, hogy odavagyok ezért az ünnepért. :D Nagy készülődést nem tervezek, de egy kis hangolódás belefér, hátha átragad rám egy pici fenyős-girlandos hangulat.
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos - Ha nem sikerül idén elolvasnom, vágjatok fejbe, jó? Őszre terveztem, de túl sok minden jött közbe, nem is magyarázom tovább...
Dodie Smith: Enyém a vár - Jaj hát őt nagyon várom. Kastély meg minden, tudjátok, az ilyet kedvelem (meg szerintem a nagy többség szintén), itt talán a vágyott hangulat is meglesz.


Szóval most ilyesmikre lehet nálam számítani. Nemsokára írok az Audrey-ről meg a Rosie-ról is, csupa nőnév! Aztán szerintem előbb-utóbb besokallok úgyis, és előveszek valami komolyabbat. Addig az A Brief History of Seven Killings-szet tolom, de azért esténként, amikor amúgy is csukódik le a szemem, nem könnyű ilyesmire koncentrálni.

Meséljetek, nálatok milyen tendenciák uralkodnak mostanában!

16 megjegyzés:

  1. Én már egy ideje a Gesztenye, a honalapítót olvasom, ami nyulak ide vagy oda, nem épp egy vidám olvasmány, bár vannak benne vidám, bolondozós percek, de sajnos elég sok nyomasztó esemény is. Nehezen is haladok vele, pedig nagyon tetszik.
    Nekem is valami limonádé kéne, mondjuk holnap jön hozzám az Armada, lehet azt fogom sorra keríteni. :)
    Szerintem télen az embernek kevésbé van kedve nyomasztó dolgokat olvasni, elég a kinti sötétség meg a hideg.
    A karácsonyi hangulat meg engem mostanság kezd elkapni, de ez már sosem lesz olyan, mint amikor gyerek voltam. Nincs már meg az az izgatott várakozás, a legjobban ilyenkor a forralt bort és azt szeretem, hogy azokkal vagyok, akiket igazán szeretek. Valahogy az ajándékok már nem is izgatnak igazán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nita, Gesztenyézel? Dejó, nem is láttam! Várni fogom a posztod! :)

      Törlés
    2. Nahát, azt hittem, a Gesztenye valami cuki kis mese szerű akármi...
      Az Armadát már én is magaménak tudhatom, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezúttal mit alkotott a szerző :)
      Igen, a karácsonnyal kapcsolatban teljesen igazad van, én mondjuk elég sokáig húztam a lelkesedést, de egy ideje már nem hat meg a dolog, engem leginkább a hosszú szünet tesz boldoggá az egészben. :)

      Törlés
    3. Pupi: Igen, szerintem a héten be is fejezem. :)

      Törlés
  2. Nagyon jó könyveket olvastál és kerítesz majd sorra! :))) Nálam is most a könnyedebb könyvek domináltak, és még szerintem egy ideig tartom is magam ehhez :D Már elkészítettem a karácsonyi könyves várólistámat, a Dash és Lily nálam is szerepel. A Camparit majd én is szeretném, elvileg meglesz a könyvtárban is, na meg a Fangirl is érdekel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nyilván az is közrejátszik, hogy egyikben sem csalódtam! :) Remélem, a következőkben sem fogok :) Valahol mélyen várok valami komolyabbra, de most olyan egyszerű ezekkel az élet!
      Dash és Lily neked meg is van:) elvileg nekem is jön a kiadótól, gyakorlatilag még nincs itt (mondjuk még úgyis be kell előtte fejeznem néhány könyvet).

      Karácsonyi várólistát publikálsz majd? :)

      Törlés
  3. De ne már, ne akarj már masszív szenvedőst, meg szépirodalmat, ha éppenséggel jól elvagy a cukiságokkal? :) Ne akarj megfelelni valami kitalált elvárásnak, szerintem ezek szuper könyvek, és semmi magyarázkodnivaló nincs a könnyedebb műfaj miatt. :P
    Én reciket tolok egy ideje, nem panaszként, de már örülnék, ha elfogyna, és csak úgy random olvashatnék valamit :D Tendencia, nem tudom... nincs! :D
    A Hó, mint hamut kezdtem most, és a Milo szerint a világot meg az új Jonas Jonasson könyvet fogom tolni még, de még idén tök szeretném elolvasni a Hollókisasszonyt (Niffenegger, képeskönyv), és a vcs-sek közül a Rokon lelkek társaságát. :) Aztán meglátjuk, lehet hogy írok egy terves posztot megint ;)
    Karácsonyra HP illusztrált újraolvasás :D mármint az illusztráltat persze majd most olvasom először. :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, és a Campari remélem tetszeni fog! :)))

      Törlés
    2. Tudom, igazad van! :) Néha azért felmerül bennem, hogy jó lenne vmi komolyabbat olvasni, de ez kb addig tart, míg haza nem érek este, és be nem esek az ágyba. :D
      A recihalom nálam is megvan, és kb. ugyanúgy érzek, mint te. Persze nagyon-nagyon örülök, hogy volt lehetőségem frissen elolvasni ezeket a könyveket, szerencsére mind nagyon tetszett (néha már szarul érzem magam, hogy minden reciről jókat írok, de mit csináljak?:D), de azért most ha ezek elfogynak, akkor jó lesz a saját polcról válogatni.
      A Hollókisasszony nem fog sok időt elvenni az életedből :) Nekem kb fél óra volt. :D
      A terves posztodat várom! Én is szeretnék írni egyet télre, de egyelőre nem látok túl a recis / munkás könyveken :D
      Karácsonyra ideális lesz neked a HP! :)

      Törlés
    3. Igen, este fáradtan már nem olyan jó ötlet a komoly könyv, mint a melóban álmodozva... :)
      Én is csupa jó recit olvastam, ez tök jó, viszont én sem látok túl a halmokon, hiába fejezek be egyet, megint terem egy másik... :) Pedig igyekeztem kevesebbet válogatni, na de majd mostantól tényleg kicsit visszafogom.
      A Hollókisasszony valóban rövid. :) :)

      Törlés
  4. Ha ez megnyugtat, akkor hasonló cipőmben vagyok én is. Nem mondom, hogy a totál könnyűekre vágyom, de sokkal jobban csúsznak most azok, amin nem kell ezerrel agyalnom. És novemberben eddig alig olvastam...amit meg igen, azok kevésbé jöttek be mint számítottam rá (pl. az Enyém a vár is - úgy látom, én leszek a kisebbség). Most éppen a Szívlekvárt olvasom és nagyon tetszik, csak van, hogy erre sincs agyi kapacitásom és simán bealszom :)
    Télire való hangolódásnak idén az És besétált a szerelem c. könyvet újrázom majd, tavaly a Hóleányt, úgyhogy idén nem azt kéne, pedig az az egyik nagybetűs örök téli kedvencem, szőröstül-bőröstül imádom. Amúgy a Dash és Lily-t én is kinéztem. Ja, és decemberre tervbe vettem a Hideghegyet is, lehet, hogy azzal elleszek majd egész hónapban :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Szívlekvárhoz nekem se volt agyam most nemrég... egyszerűen mindig elvesztettem a fonalat, már hatodik szint mélyen jártunk egy családban, és nem bírtam követni ilyen gyenge agykapacitással. Remélem, neked azért menni fog :D
      A Hóleány tényleg nagyon szuper!! A Hideghegy újrázás lenne, vagy első? Szerintem nagyon passzolna hozzád! :)

      Törlés
    2. Érdekes, hogy a Szívlekvárnál olyan jól esik este belebújni az adott fejezet adott családtörténetébe. Jó, néha én is elveszek benne, hogy akkor hol járunk már, de remélem a végére minden kitisztul. Kőrösi meg szépen ír :)
      Hideghegyet most olvasnám először. A filmet láttam régen, szépnek találtam, és a könyvet pár éve antikváriumban sikerült beszereznem. Ha azt mondod, hogy passzolna, akkor decemberben a szabi alatt tuti belevetem magam :)

      Törlés
  5. Úgy gondolom, Nitának van igaza, lefagy az agykapacitásunk a téli hidegtől és sötétségtől.:) Legszívesebben csupa régi kedvencet olvasnék újra, olyan kis gyengédeket, mint Beagle, Alice Hoffman stb. A Vanessa és Virginia pont jó most, semmi komoly, csak finom női impressziók, annyira jólesik.
    Nagyon könyvtár-elvonási tüneteim vannak, de megpróbálom még ezt az évet kihúzni nélküle, hogy fogyjanak az itthoniak - pláne, hogy mennyi könyvet fogok karácsonyra kapni.:) 65-re akartam lecsökkenteni a várólistámat, most áll 71-en, és vettem magamnak két könyvet a Szandi akcióban. Borzasztó.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lefagy bizony... Örülök, hogy tetszik a Vanessa és Virginia, majd egyszer én is sorra kerítem. Majd egyszer...
      Tényleg, az újraolvasás fel sem merült bennem mostanában, pedig biztos lenne mit! :)
      Akkor támogassuk egymást a könyvtár-nélküliségben! :) Nekem az a jó, hogy a téli közlekedési rendszeremben nem esik útba, lusta vagyok odamenni, szóval tavaszig apasztom az itthoni termést!
      Eszembe jutottál egyből, amikor megláttam, hogy Európa akció van. :D

      Törlés
    2. Megvár téged.:)
      Lassan megy az apasztás, legalábbis nálam.:(

      Törlés