2015-12-06

A kis piros Moleskine

Távol álljon tőlem, hogy ünneprontó legyek - főleg amikor egy karácsonyos regényről kellene írnom, - de el kell mondanom, hogy nem igazán hoz lázba a karácsony. Pár éve még teljesen odavoltam ezért az ünnepért, készültem rá, vártam, és nem csak a szünetet körülötte, hanem a fadíszítést, főzőcskézést, ajándékozást, mindent. Ma már nem nagyon értem a korábbi lelkesedésemet, ettől függetlenül hiányzik a várakozás izgalma, viszont tudom, hogy régi formájában sosem fogom visszakapni ezt az érzést, legfeljebb felidézni leszek képes. Hogy ne legyek már annyira negatív a karácsonnyal kapcsolatban, elhatároztam, hogy a megfelelő könyvekkel fogok hangolódni az ünnepre, mert érzem, hogy átestem az elmúlt években a ló túlsó oldalára - az érdektelenségére. A Dash és Lily - Kihívások könyvénél jobbat nem is választhattam volna arra, hogy megkezdjem a felkészülést.


Egyszer megnézném New Yorkban a karácsonyt. Biztosan hatalmas a tömeg és igen gyorsan megőrülnék a sok embertől, de az tuti, hogy eszméletlenül jól áll ennek a városnak ez az ünnep. Két főhősünk közül az egyik, Lily is épp így gondolja, számára a karácsony szent és sérthetetlen, ezért elég szomorú, hogy a szülei épp most utaztak el életük nyaralására. Az ünnepeket a bátyjával tölti, illetve azzal, hogy a városban kóborolva kerget egy piros noteszt meg egy fiút. A moleskine könyvecskét a bátyja rejtette el egy könyváruház polcán a Franny és Zooey mellett, és azt a célt szolgálja, hogy Lilynek találjon egy értelmes srácot. Az értelmes srác, aki megtalálja a noteszt, Dash lesz, megfejti a benne található feladványokat és ahelyett, hogy rövidre zárná a történetet, további játékra hívja benne Lilyt. Ezáltal mi is bejárhatunk néhány igazán karácsonyos (és néhány kevésbé karácsonyos) helyszínt, és ha hagyjuk magunkat, beszippanthat a New York-i karácsonyi hangulat.

http://njpphotography.tumblr.com/post/105968564530/merry-christmas-from-nyc-njp-2014

Lily egy tüneményes 16 éves lány, lelkes és naiv, de azért elég okos. Dash is egy pozitív szereplő, de biztos vagyok benne, hogy a valóságban egy ilyen fiú kiidegelt volna ennyi idős koromban a tudálékosságával. Szerencsére semmi szirupos és közhelyes nincs abban, ahogy megismerkednek, és mindenkit megnyugtatok: nincs tanulság, amit le kell vonnunk a végén, szóval egy könnyed és rendkívül kellemes hangulatú könyvvel van dolgunk. A kedvenc szereplőm egyébként maga a piros moleskine volt, teljesen különlegessé tette a történetet (persze, tudom, enélkül nem lett volna Dash és Lily, de na).

http://www.asianefficiency.com/wp-content/uploads/2012/06/red-moleskine.jpg

Nem tudom eldönteni, hogy a romantikus történetek vagy a karácsony érdekel kevésbé, viszont volt idő, amikor szerettem a karácsonyt, és talán olyan is, amikor még nem volt jégből a szívem és képes voltam érdeklődéssel figyelni két ember egymásra találását. Ez a könyv kedvesen emlékeztetett a régi énemre, és arra a 2-3 napra, amíg olvastam, picit én is tizenhat lettem. Vagy gyerek. Eszembe jutott egy csomó karácsonyi emlék, amerikai filmek, mint például a Csoda New Yorkban (annyira nagyszabású és kultikus, hogy csodálkoznék, ha bárki emlékezne rá), az Aludj csak, én álmodom, a karácsonyi Jóbarátok epizódok, meg talán néhány Gossip Girl is :). Számomra ez a regény a tökéletes New York-i hangulatot produkálta, és mivel gyerekkoromban egy rakat filmet láttam, ami az ünnepekhez és (gondolom) ehhez a városhoz köthető, ezért tiszta nosztalgia volt az egész. Ha létezik olyan, hogy karácsonyi kabátkönyv, akkor ez az. Simán el tudom képzelni, hogy újraolvasós lesz ez a jövő decemberei során. 

http://ghostlywatcher.tumblr.com/post/134583867294/central-park-new-york-usa

Sikerszériám van ebben az évben, ami a young adult könyveket illeti. Unalmas lehet mindig azt olvasni, hogy ez is meg az is mennyire tetszett és hogy ennek mennyire örülök, pedig már azt is eldöntöttem, hogy az év végi könyves zárásomban külön szekciót szentelek a YA-nak, mert idén igazán kellemes darabokkal hozott össze a sors. A Dash és Lily mellesleg egyáltalán nem bugyuta, de nem is akar több lenni annál, amire hivatott. 
Ha szeretnétek beleringatódni a karácsonyi életérzésbe, még van időtök elolvasni. :)

Tilos az Á Könyvek (Pagony), 2015

23 megjegyzés:

  1. Egyre csak hízik a Kindlim az általad ajánlott YA könyvektől! :D Ez is annyira kedvesnek tűnik, pedig én sem rajongok a karácsonyért, hogy következőnek ezt kezdem el! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, nem bánod meg! :) Lehet, hogy egy picit megjön majd a kedved az ünnepekhez tőle. :)

      Törlés
  2. Na, most már teljesen biztos vagyok benne, hogy ez nekem is kell! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól van, megfertőzök én mindenkit a rajongásommal, remélem, nem hiába! :D

      Törlés
  3. Most nekem is nagyon szimpatikus lett ez a könyv, felveszem az el kéne egyszer olvasni listámra. :)
    Egyébként én most Lobonál találtam egy jó kis hangolódós zenét: https://www.youtube.com/watch?v=budTp-4BGM0 :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jajj de imádom ezt a számot! <3 egy másik kedvencem: https://youtu.be/9E1hCYVTvZ4 :)

      Törlés
    2. Ha máskor nem, jövő karácsonykor! :)
      Cuki számok! :) Régen, amikor még lelkes voltam, mindig csináltam karácsonyi válogatást (és amikor még CD-írós idők voltak, akkor a Last Christmas 2x volt rajta :D)

      Törlés
  4. Hát jó, meggyőztél :D Bár már a TILT-ed után ráraktam a Kindlire :) remélem tényleg sikerül elolvasnom még a karácsonyi időszakban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pikkpakk el lehet olvasni amúgy, sok időt nem vesz majd el az életedből! :) De remélem, nálad is betalál majd! :)

      Törlés
  5. Igazán kedvcsináló bejegyzés lett, aranyos kis könyv lehet. Nekem is néha nehezemre esik hangolódni az ünnepre, de azért általában sikerül. Én szeretem a karácsonyt, de tény, hogy nem annyira, mint gyerekként, akkor teljesen más, és más hangulata van egyetemistaként is, hiszen sóvárog az ember utána, de néha nem igazán lehet a tanulástól karácsonyozni (emlékszem volt egyszer 27-én is vizsgám, brrr, de rossz volt. :( És amikor mégis sikerült úgy igazítani a vizsgákat hogy meg lehessen pihenni a karácsony kis családias ölelésében, akkor az földöntúli boldogság volt. :)
    Szerencsére nagyjából beszereztem a meglepetéseimet már a barátoknak és a családnak, és hangolódásképp képeslapokat fogok írni és elkezdek csomagolni. A koszorút és a két három kis angyalkámat kitettem, részemről ennyi :D Meg persze lesz fa, és fadíszítés. :) Remélem a macska nem szeretné megmászni majd (tavaly nem próbálkozott). :)

    Visszatérve a könyvekre, ajánlom neked John Grishamtől a Skipping Christmast, magyarul is megjelent Elmaradt karácsony címmel, a vége egy picit csöpög, de egészében egy jó kis hangolódós regény ez is, és aki annyira nem karácsonyos, az is örömét lelheti benne, hiszen a család épphogy ki akarja hagyni az azévi karácsonyt. :) Van belőle film is, de a könyv jobb. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó bakker, Kelekótya karácsony ez a film, most lesz 15:55-től a tv2-n :D

      Törlés
    2. Megnéztem a trailert és egyáltalán nem ismerős! :D NEm is tudtam, hogy John Grisham (akitől amúgy még semmit nem olvastam) ilyen terepen is utazik :D
      Bennem is felmerült már, hogy egyszer le kéne lépni valahova, mondjuk olyan helyre mennék, ahol jobban érvényesül a hangulat, valami helyes alpesi faluba, aztán ráébredtem, hogy valószínűleg rohadt tömegnyomor van az ilyen helyeken karácsonytájt...

      Ó igen a jó öreg vizsgaidőszakok! :) Igaz, akkor még odavoltam az ünnepekért, és én eleve képes vagyok arra, hogy ne foglalkozzam a kötelességekkel, amikor épp nem muszáj, szóval teljesen el tudtam vonatkoztatni a sok szenvedéstől :)
      Jó nektek, hogy ilyen értelmes macskáitok vannak, nem tudom, az enyémben miért buzog túl a pusztító szenvedély. Valami ágat azért behozok majd a házba, de még nem tudom, hová teszem.
      Jó vagy, hogy már meg is vagy az ajándékok beszerzésével! :) Az ötletek nagyjából nekem is megvannak, már csak vásárolni kell! (csak a francnak van kedve ilyen tömegben, és egy-két dolgot személyesen kéne...)

      Törlés
    3. Én ezt az egyet olvastam Grishamtől, de ez ilyen kis kivétel, amúgy ugye a hosszabb, jogászos sztorikkal hódít, meg krimikkel (?) azt hiszem, de ilyesmit nem olvastam tőle. :)

      Értelmes macska, khm, köszönjük, azért az néha túlzás :D de okos+lusta kombináció az jól jön :D Az egyik mostanában sokat játszik egy rongyival, ami egy szörpnek a tetején volt rajta dísznek, hát oltári cuki :D olyankor azért rohangál, de nem tört-zúzott még semmit.

      Ajándékok: ilyenkor már olyan kínszenvedés menni vlhova, akkora tömegnyomor van mindenhol, szóval hát, részvétem. :( A netes rendelés olyan praktikus, ma meg is jön az egyik fele már, és még egyet várok vlmikor 10-e körülre, juhú, de tegnap már csomagoltam is :D :D Tudom, menjek a francba :D abba is hagyom. :)
      Persze, néha jobb személyesen, és ha nincs ötleted, akkor botlasz bele jópofa cuccokba, ami jó lenne valakinek, vagy tök jó akciókba. :)

      Törlés
    4. Neem, mondjad csak, rám ösztönzően hat, ha látom, hogy mások milyen jól haladnak. :D

      Törlés
  6. Idén decemberben el fogok kárhozni. November végén megbeszéltük a párommal, hogy karácsonyig már semmit nem veszünk magunknak. Ezt olyannyira sikerült betartanom, hogy másodszor tervezi újra az ajándékomat, és akkor a stopban ilyen értékelés után álljak ellen ennek a könyvnek... Ez nem ér! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, jók az ilyen tervek... (én egy-egy elszállósabb hónap után szoktam ezt kijelenteni, aztán sok minden nem lesz belőle sosem).
      Pedig ezt a könyvet karácsony előtt a legjobb olvasni! :)

      Törlés
  7. Jó kis könyv ez :) A Csoda New Yorkbant még nem láttam, de a könyv olvasásakor felírtam magamnak, hogy nézzem meg.
    Most nálam is tarolnak a YA könyvek, jók most a friss megjelenések! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most tényleg megnézted a filmet? :D Meg kell bizonyosodnom arról, hogy ugyanarról a C kategóriás családi filmről beszélünk kb '94-ből. :D

      Törlés
  8. Tegnap este elkezdtem angolul. Nagyon tetszik! Mindkét főszereplő személyiségét bírom és a feladványok sem amolyan kis apróságok. Sokkal lightosabbra számítottam amúgy, mert most azt érzem, hogy azért van ennek a könyvnek mélysége, mondanivalója a karácsonyon túl is :) És most már el fogom olvasni a Franny és Zoét is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de örülök, hogy tetszik! :) Igen, van mélysége is, de mégsem szájbarágósan, olyan kis könnyed az egész. :) Kellemes hangolódást! :)

      Törlés
  9. Jaaj, örülök, hogy jót írtál róla, mert pont feltettem a karácsonyi könyvlistámra, amit leadtam otthon, úgyhogy nem akartam volna rossz vélemény miatt kihúzni... Szerencsére akkor még marad :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, neked is tetszk majd! :) (meg persze, hogy megkapod karácsonyra - legalább tovább húzhatod vele a karácsonyi hangulatot.:))

      Törlés