2016-02-06

És te mikor olvasol?

Előre kérek elnézést azoktól, akik ezt a kérdést valaha feltették nekem, nem utálok senkit, nem haragszom senkire, és alapvetően nem hiszem, hogy mindenki azt gondolja a kérdés mögé, amit én belegondolok. Valakit a "Mit olvasol?" vagy a "Melyik a kedvenc könyved?" kérdés idegesít fel, én ezek mögött puszta kedves érdeklődést látok, és lehet, hogy a "Mikor van időd olvasni?" is erről szól, de mivel ezt egyszer már sikerült továbbkombinálnom, könnyen elkezdek befelé sikítani, amikor valaki megkérdezi tőlem.

http://cat-sessorize.tumblr.com/post/104061738807/a-grumpy-cat-felt-keychain-cat-sessorize?is_related_post=1

Picit hasonló ez a "Hogy tudsz ennyit költeni sminkre / könyvre / borra / telefonálásra / lazacra / utazásra / sífelszerelésre?" kérdéshez. Ezt még szerencsére senki nem szegezte nekem közvetlenül, de erre is megvannak a válaszaim. Persze a pénzes kérdés valamivel sértőbb és vájkálósabb, de az időddel és a pénzeddel is te magad gazdálkodsz, legalábbis egy bizonyos részével.

Valószínűleg onnan ered a frusztrációm, hogy borzasztóan idegesít, amikor a szabadidőm eltöltésének értékességét kérdőjelezik meg - miért nem ezt meg azt csinálom inkább ahelyett, hogy, és persze, biztos csak a kifogás meg a mellébeszélés. Hát nem. :) Mondok egy példát: nem vagyok sportos ember, de ha jó idő van, szívesen járok mozogni meg biciklivel közlekedem. Télen viszont esélytelen, hogy elmásszak bárhova, és otthon sincs kedvem edzeni, viszont nem mondok olyat, hogy "nincs rá időm". Hogyne lenne, kedvem nincs, pont. Ez a mondat, ami az őrületbe kerget, hogy "Á, nincs nekem arra időm!" - ami lefordítva annyit jelent, hogy "Nehogy azt hidd, hogy én lógatom a lábam egész nap, ahogy te." és aztán innen általában folytatódik a történet valami mártírkodós témával (munka, gyerek, a KÖTELESSÉGEK!!! meg egyebek). 
OK.

Most oda jutottam, hogy nem feltétlenül a "Mikor olvasol?" bosszant fel, hanem a "Nekem úgysincs időm ilyesmire" komment. Főleg, ha még képeket is vágnak az ilyesmi szó mellé. 

Miután felment a vérnyomásom 180-ra, elmondom, hogy nincs tévénk, és amúgy sem nagyon nézünk sorozatokat, se filmeket, emellett nincs gyerekem, hétköznap meg a laptopomat se viszem haza (ez persze nem ment meg attól, hogy az interneten lógjak a telefonom közreműködésével). A házimunkát nem viszem túlzásba, ellenben a fürdés-hajmosás-egyéb szépészkedés elég sok időmet elveszi, egyszerűen képtelen vagyok ezekkel gyorsan végezni. :D 
Közlekedés közben egyáltalán nem olvasok, nekem ahhoz ágynyugalom kell. A buszon én vagyok az a suttyó, akinek max hangerőn szól a zene a fülében, és az Instagram feedjét pörgeti. Gondoltam már arra, hogy biztosan vontak le már rólam így következtetéseket (ez a hülye picsa is csak annyit tud, hogy a telefonját nyomkodja), szóval csak óvatosan az előítéletekkel. :)
 
Ami marad tehát: este, miután beestem az ágyba, illetve a lusta hétvégi délutánok. Változó, hogy ez hány óra meg hány oldal, van, hogy 20 oldalig sem jutok el, de az is megesik, hogy elolvasok egy fél könyvet. Néha még az én priolistámon is hátrébb szorulnak a könyvek (az utóbbi egy hónapban például ez a helyzet), olyankor legfeljebb nem veszem őket elő, hanem azt csinálom, amihez kedvem van. Nem azt, amire időm van. Mert tény, hogy a világ legnagyobb közhelye, de arra van időd, amire szánsz, és ha a te életedbe nem fér bele az olvasás / legózás / sminkelés / sütisütés / keresztszemes hímzés / nyúltenyésztés, akkor nem kell csinálnod, senki nem kérheti számon rajtad. Ha van egy hobbid (vagy akár több), biztos vagyok benne, hogy napi egy órát sikerül lecsípni arra, hogy csak azzal foglalkozz, legfeljebb be kell áldoznod érte valamit. 

Még sokkal tovább tudnám húzni ezt a témát, de valószínűleg egyre kevésbé lennék képes szépen fogalmazni, ezért most itt húzok egy vonalat. 
A témafelvetést köszi Dórinak, illetve az ő kérdezőjének, aki biztos vagyok benne hogy abszolút kedves szándékkal és őszinte kíváncsisággal tette fel a kérdést. :) 

26 megjegyzés:

  1. Priolista! Ez tök jó szó. :) A többivel meg a szívemből beszéltél. Kinek mi köze hozzá? Szerintem meg értelmesebb elfoglaltság, mint bulizni járni és piázni, mégsem szólom le azt, aki megy. Ő dolga. Azzal tölti a szabadidejét, amivel akarja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Gyakran használom. :D
      Én amúgy nem leszólásnak érzem a reakciókat, inkább csak mintha egyesek azt akarnák érzékeltetni velem, hogy velük ellentétben én nem teszem magam oda annyira az életben, ezért van időm lábat lógatni. Sosem hallottam még senkitől, hogy bárkit megkérdezett volna, hogy és neked hogy van ennyi időd Éjjel-nappal Budapestet nézni?.

      Törlés
  2. Annyira jó ez a kép! :D Grumpy cat forever! :D

    Egyetértek nagyon. Belőlem is ilyen indulatokat vált ki a dolog. Egyébként rendszerint anyósom szokott lesajnálni, meg ugye furán nézni az olvasásra, szinte titkolom... milyen gáz már, egy olyan hobbit rejtegetni, ami igazából egy tök jó és intellektuális tevékenység. Csak mert, ahogy mondtad, a szabadidőm eltöltésének értékességét kérdőjelezi meg valaki. Ezt megjegyzem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cuki cica. :)
      Ó, az csodás lehet... komolyan, mintha valami csodabogarak lennénk, nem? Titokban összegyűlünk magunkkal a kanapén és olvasunk. :D Engem régen azért cseszegettek sokat, mert nem olvasok, most legalább hagyjanak békén. :D

      Törlés
  3. Nagyon jó, hogy megírtad ezt a posztot. Én is megkaptam már párszor ezt a kérdést, meg hát persze mivel én eléggé pörgős vagyok, aki ide-oda megy, többször megkapom, hogy mikor van erre időm meg energiám.
    Mindenkit mást tölt fel, és szerintem ezt tiszteletben kell tartani. Ha neked az olvasás és az Instagram esik jól, akkor azt csinálod, más meg éjjel-nappal sorozatokat néz, a harmadik utazik, a negyedik koncertre jár stb. Engem például nagyon feltölt, ha barátokkal találkozom, elmegyek moziba, színházba, koncertre stb. Jövő héten például a hétfőt kivéve minden napra van valami programom, és én szerveztem így, mert ezt élvezem. De tegnap például egész este csak feküdtem és neteztem, mert akkor arra volt szükségem és erőm.
    Olvasni én legtöbbször buszon olvasok most még, ha beköltözöm Pestre, biztos nekem is az otthon olvasás lesz dominánsabb. Hú, annyi mindent tudnék még írni, lehet a végén még nálam is poszt lesz belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindjárt olvasom is a tiédet! :)
      Már sokszor felmerült bennem a kérdés, hogy mióta szeretnek ennyire az emberek mások életében vájkálni (és továbbra is respect azoknak, akik tényleg érdeklődés szintjén kérdezgetnek), lassan ugyanakkora divat lesz, mint a másik pénztárcájában való kotorászás, nem is tudom, melyik idegesít jobban. :)

      Törlés
  4. Tőlem is gyakran megkérdezik (olyanok, akik sosem vesznek kézbe könyvet), sőt rá is csodálkoznak az alábbi kérdéssel: Te olvasol? De családod van, mikor van erre időd? -grimasz- Kérem szépen, már miért ne lenne? Hiszen nem feltétlenül csak rabszolga kell, hogy legyen egy családanya, amellett, hogy természetesen maximálisan megteszek mindent a családért, de esténként engedtessék meg, hogy egy órácskát olvasgassak, illetve hétvégente is, amikor mindenki más tablet, tv-t és társait nyomkodja, vagy el van foglalva a saját kis dolgaival, ilyenkor nekem is jusson idő olvasásra, ellépve a kötelességek mellől. Ettől függetlenül kirándulunk, főzök, mosok, takarítok, társasági életet élünk és néha utazunk is, mindezt hivatás mellett, de nekem az olvasás, a főzés és a kert (márciustól októberig) a hobbim és pont. Aki pedig azt állítja, hogy nincs ideje az hazudik, mert van ideje csak éppen vélhetően olyan dologgal tölti, aminek nincs olyan látszatja(net, telefon, játékok) és észre sem veszi, hogy ugyanúgy 1-2 órát eltölt a hobbijával/kikapcsolódásával naponta, mint az, aki olvas. Azért hiszek abban is, hogy a virtuális világban sokakat csak a kíváncsiság vezérel, és szeretnék felhasználni az információt arra, hogy ők maguk is sokkal jobb időbeosztást tudjanak elérni, vagy trükköket találni arra, hogy minél több időt tudjanak eltölteni hasznosan. Erre pedig a legjobb megoldás, ha a könyvesbloggert kérdezik. :)
    ui.: Ahol olvasni szoktam: orvos, fürdőkád (ejtettem már be könyvtári könyvet, amit később meg kellett vennem), egyéb helyek, ahol ügyintézésre várakozok, ágy, hajnali 5kor reggeli közben, autóban.
    ui2.: kedves érdeklődök ahol akarat van, ott út is van. :)
    ui3.: A macsek cool!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is értem, hogy képzeled, hogy nem áldozod minden szabad pillanatod a családodnak... Szörnyű! Azt több helyen látom, hogy sok anya írja, hogy kapja a kérdéseket arról, hogy hogy van ideje sminkelni, edzeni, akármit csinálni, vagyis minden olyan tevékenységet illetően, amikor is magával foglalkozik. Ez komolyan akkora önzés lenne? Fú, ezen most megint felhúztam magam, és ilyenkor előjön belőlem a feminista, úgyhogy nem is írom tovább, de abszolút megértem a problémádat.

      Törlés
    2. Nekem eléggé habzik a szám az ilyen reakcióktól, nem vagyok olyan emberszerető, hogy jóindulatú érdeklődést lássak mögötte.
      Nekem is volt olyan időszakom, amikor azt éreztem, semmihez nincs erőm, de uúgy fáradt vagyok, ha a netet nyomkodom és csak fekszem, mintha elmennék edzeni vagy moziba, manikűröznék stb. El kellett fogadnom, hogy úgyis fáradt vagyok, akkor meg jobb, ha csinálok valamit. Nagyon introvertált vagyok, de a jövés-menés nekem is jólesik néha, az is feltölt, ill. inkább kisöpri a feszültséget, a passzív pihenés meg lecsendesíti.
      Ez a kép annyira tetszik, h ez lesz az új blogfejlécem, ha megengeded.:-)

      Törlés
    3. A passzív tevékenységek valóban nem nagyon segítenek semmilyen helyzeten, a lelki békéden meg aztán tutira nem, de van, amikor ez kell, persze nem mindenkinek.
      Nyugodtan vidd a képet, linkeltem a forrást, ott buborék nélkül is megtalálod (csak sajna elég kicsi méretben). :)

      Törlés
    4. Köszi szépen, pont a buborék tetszik benne, majd írok bele valamit.:D

      Törlés
  5. Szerintem is tök jó ez a téma, és ahogy PuPinál kommentben kifejtettem veled értek egyet Kata, mármint általában én is kapásból a rosszindulatú hátteret feltételezem erről a kérdésről. Én régebben, amikor még nem "pofáztam vissza" erre a kérdésre, csak bűbájosan mosolyogtam, akkor mindig megkaptam, ja, hogy te szingli vagy és gyereked sincs, hát persze, hogy van időd. Ó, én szegény kis besavanyodott, ó, minő dráma, hogy "csak" az olvasás marad nekem (you know, booklovers never go bed alone :D). Aztán egy idő után elszakadt nálam a cérna és jöttek az erre adott epésebb válaszaim, mint fent írtad is, hogy arra van időd, amire akarod nem számít a családi háttér, max nem olvasol annyit, de olvasol. Amúgy ebben a kérdésben az is idegesít, hogy én nem firtatom a másik hobbijával kapcsolatban, hogy de hát mikor csinálod? Mert tudom, hogy amit szeret az ember arra így is-úgy is megtalálja rá az időt :) Egyébként a nem olvasó kollégáim/ismerőseim manapság már egy normális e-mailt, levelet, feljegyzést sem tudnak megírni, pláne nem helyesírási ellenőrző funkció nélkül, úgyhogy ilyenkor szoktam mondani, hogy többet kellene olvasni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván nem mindig a rosszindulat beszél ezekből az emberekből, én is kaptam már meg olyantól, aki tudom, hogy tuti nem azért kérdezte, mert rosszallja, hogy van időm "ilyesmire". Viszont amit te írsz, az bicskanyitogató. Szerintem elég szomorú, ha valaki akár a párja, akár a gyerekei miatt mond le a szenvedélyeiről, hobbijairól. Nálunk pl. tök jól kialakult, hogy amíg a pasi játszik, én olvasok. Vágj csak vissza valami hasonló kellemesen diszkrét válasszal! :D

      Na azon megint kifeszülök, hogy egyesek még alanyt és állítmányt sem tudnak egyeztetni. :D

      Törlés
    2. Ó, igen, ez is jó: ha nincs családod, nyilván ember sem vagy.:D Nekem azon ment fel az agyvizem, amikor egy családos megjegyezte egy egyedülállónak, hogy nem lehet fáradt, mert nincs két kisgyermeke.

      Törlés
    3. A két kisgyerek sem lehet kifogás az olvasás mellőzésére. 2 éves + 4 éves + full-time, igaz szabadúszó, munka mellett is belefért 70 könyv a múlt évembe, és ebben nem vagyok egyedül. Ez prioritás kérdése. A "mikor van időd?" kérdéssel dobálózók idejét valószínűleg lazító filmezés, több pihentető tétlenség, facebookozás, net-szörfözés stb. tölti ki.

      Törlés
    4. Én csak nem értem, miért kell kifogásokat keresni. :) Ha nem akar valaki időt szánni valamire, akkor ne tegye, ennyi. Van, hogy nekem is háttérbe szorul az olvasás, mert épp mások a prioritások, vagy annyira hulla vagyok este 9-kor, mikor végre ágyba kerülök, hogy már nincs kedvem olvasni. Ezzel szerintem semmi baj nincsen. :) Te meg nagyon ügyes vagy, hogy gyerekek és munka mellett is ilyen sok időt tudsz szakítani a könyvekre. :)

      Törlés
  6. Köszönöm ezt a bejegyzést 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit! :) Szívedből szóltam? :D

      Törlés
    2. Teljesen. :D
      Gyorsan i is tettem facebookra, remélem elolvassák azok is, akik nekem szokták szegezni a kérdést. :D

      Törlés
    3. Reméljük, magukra ismernek! :D
      Köszi amúgy, hogy megosztottad :)

      Törlés
  7. Mai rohanó világunkban az idő az egyik legdrágább termék, lassan luxuscikk lesz. Viszont mivel sokan egyéb más hülyeségre is rengeteg pénzt elköltenek, az olvasásra szánt idő nem kidobott pénz, sőt... Családban élőknek meg feltenni ezt a kérdést,azért nagy baromság, mert pont a családban van hihetetlen nagy szerepe, hogy a gyerekek azt látják, hogy az anyjuk, vagy az apjuk,vagy mindkettő :) könyvet olvas. Talán, ha ilyen példát látnak a gyerekek, ez sokkal jobb minta, mint az, ha egy sörrel a kezében apuci csak a focimeccset bámulja, vagy anyuci kattogtatja a távirányítót a különféle sorozatokat sugárzó csatornák között. Így akár a gyerek is elráncigálható valamelyik villanypásztor elől (tv, pc, xbox, stb). Általánosságban pedig az a helyzet, hogy az olvasás hatalom. Hiszen,aki olvas, az gondolkodik is, akár önálló véleménye van, és annak az agyát sokkal nehezebben lehet "mosni", ami manapság ugye minden hatalomnak (színtől, és országtól függetlenül) kedvenc sportja. Manapság amikor minden megtalálható a világhálón,nem lesajnálandó, hanem követendő példa az, aki könyvet vesz a kezébe. Talán eljön megint az az idő,amikor nem a "herevasalás" lesz a menő, hanem a könyvolvasás. De ahhoz az is szükséges, a világ ne az 1984-ben leírtak felé haladjon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eleve azt gondolom, hogy ha a gyerek azt látja otthon, hogy anyu szétszakad és nem érzi jól magát, akkor a gyerek se fogja... de lehet, nagyon szélsőséges nézeteim vannak. :) A TV valóban agymosás, de megértem, ha valakinek csak erre van agyi kapacitása x óra munka meg egyebek mellett. Tök nem baj, csak ha nem muszáj, abból ne rendezzünk versenyt, hogy ki szakad meg jobban az életben, utálom ezt a mártír életfelfogást. Azt meg végképp, ha herevasalós híreken szocializálódott emberek sajnálnak le a hobbim miatt...

      Törlés
  8. Micsoda poszt és kommenthullám indult el :)) Most végigolvasgattam többetek bejegyzését és szerencsésnek mondhatom magam, hogy nem emlékszem arra, hogy roszindulatú vagy irígy kérdést kaptam volna az olvasási szokásaimmal kapcsolatban :D Mondjuk a 'való' világban nem olyan sok ember tudja, hogy mennyit olvasok meg blogolok, de valami hasonló választ adnék - amikor 'te' tévézel/gyereket nevelsz/főzöl, stb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól beindítottad a fantáziánkat! :)
      Szerencsés vagy! Még nekem is fejlesztenem kell a radaromat, hogy észrevegyem, amikor valaki tényleg kíváncsiságból kérdezi, nem csesztetésképp.
      Hát ha még tudnák, hogy nem csak olvasol, hanem blogolsz is! :D

      Törlés