2016-10-14

Köszi, Levelek Skye szigetéről

...mert nélküled talán sosem hallok arról a helyről, amit úgy hívnak, Skye. Amikor két évvel ezelőtt olvastam a Levelek Skye szigetéről-t, úgy tekintettem erre a helyre, mint egy megközelíthetetlen kis szárazfölddarabkára a világ végén. Akkor még nem gondoltam, hogy az a könyv több lesz egy egyszeri, kellemes olvasmánynál. Azt sem gondoltam, hogy Skye több egy kopár, pici és unalmas szigetnél Skócia partjainál. Azt meg végképp nem, hogy valaha eljutok oda. 



Pedig október elején ott ültem egy Invernessből Skye szigetére tartó buszon, amiről azt hittem, rettenetes lesz a maga 3 és fél órájával, de nem győztünk gyönyörködni a Felföld monumentális hegyeiben meg a sok apró lochban, a mellettük legelésző birkákban, a zöld millió árnyalatában. Amikor megpillantottam a szigetre vezető hidat meg a szemben fekvő, a naplemente utáni homályban feketének tűnő sziklákat... mondhatnám, hogy mekkorát dobbant a szívem, hogy végre itt lehetek, de inkább libabőrös lettem, mert tényleg azt éreztem, hogy ez itt a világ vége, és ki tudja, milyen földöntúli lények várnak majd a túloldalon, de aztán körbenéztem a buszon, amelyen teljesen hétköznapi emberek utaztak, és reménykedtem, hogy nem fognak átváltozni odaát. 

A sötétség miatt fogalmunk sem volt arról, hogy micsoda szépséges úton zötykölődünk, csak másnap vettük észre, hogy mi minden vesz minket körbe. Egyikünk sem mondta ki, de az első ott töltött napunk után szerintem mindketten bántuk, hogy nem Skye-ra szerveztük a teljes skóciai utazást, olyan volt, mintha megtaláltuk volna a második otthonunkat: minden reggel megszámoltuk, hogy megvan-e mind az öt birka a B&B ablakával szemben fekvő legelőn, lett kedvenc kocsmánk, ahol tudtuk, melyik sört kell inni, és amikor a pub működő kandallója mellett ülve iszogattam a skye-i ale-t, úgy éreztem, hogy ez a legtökéletesebb hely a világon. 

Úgyhogy köszi, Jessica Brockmole, hogy megírtad a Levelek Skye szigetéről-t - amit mellesleg megint elolvastam, a felét még itthon, a másik felét meg Skye-on -, mert egyébként biztos nem jutott volna eszembe elutazni erre a fantasztikus helyre.


6 megjegyzés:

  1. Hangulatos ez a leírás, nagyon várom, hogy még többet olvashassak erről az utadról! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, jön majd a bővebb lére eresztett verzió is. :)

      Törlés
  2. Gyönyörű helyen jártál, kedvet kaptam és tegnap este bekuckózva elkezdtem olvasni a könyvet. Valami varázslatos hangulata van a könyvnek is és a beszámolódnak is, a bakancslistámra felkerült Sky szigete is. Természetesen én is nagyon-nagyon várom a bővebb beszámolót! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy nekiálltál a könyvnek! :) Első alkalom? Csodálatos hely Skye, kicsit nehezen megközelíthető, de azért nem lehetetlen küldetés. Írok még majd róla. :)

      Törlés
  3. Csoda ez a poszt, nagyon szeretem az írásmódodat. :) Kéne írnod egy könyvet! ;)
    Skye pedig hihetetlenül gyönyörű! Én is várom a bővebb beszámolót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon-nagyon jól esik, hogy ezt írod! :)
      Hamarosan érkezik a poszt. :)

      Törlés