2016-11-16

Ízlések, népszerű könyvek és mini kérdőív!

Ismét körbeposzt, ezúttal a sikerlistás könyvek, a magyar olvasói ízlés és az ezekhez köthető hálás témák állnak a középpontban. Tényleg nincs ízlése az átlag magyar olvasónak? Vagy mi vagyunk túl finnyásak? Ki az a "mi"? Honnan tájékozódnak az olvasók a könyvekről? Illetve nagyon kíváncsi vagyok valamire, úgyhogy rendkívül sokat jelentene nekem, ha kitöltenéd a poszt végén található egyperces kérdőívet.




Mindenkinek máshol van a fókusz.

Szerencsére a többiek kitúrták már, hogy mely könyvek állnak az aktuális sikerlisták csúcsán: Harry Potter magasan vezet, aztán Kepes András, Puszi, Erzsi, Nyáry Krisztián, Fábián Janka, Nyírd ki ezt a naplót!, Coelho, Fable, Stephenie Meyer.
Most kéne jönnie annak a résznek, amikor elkezdek sopánkodni azon, hogy ez kell a népnek, de lássuk be, a bestsellerek általában nem a szépirodalom legmélyebb bugyraiból szoktak előkerülni. Az meg, hogy az átlagemberek a sikerlisták alapján választanak olvasnivalót, nem különösebben lep meg. Rohadt sok könyvet adnak ki Magyarországon, még egy könyvfaló vadállat sem tud lépést tartani a tempóval, hogy várjuk el egy "átlag olvasótól" (definíciót most nem mellékelek), hogy magabiztosan eligazodjon a piacon? Tudom, nem 1992-t írunk, van internet meg kereső meg blogok, de gondoljunk bele, hány olyan terület van, ahol mi sem vagyunk járatosak, és amivel kapcsolatban nem vagyunk hajlandóak túl sok energiát fektetni a kutakodásba, mielőtt döntenénk. 
Múltkor például megvettem egy botrányosan fos körömlakkot 4 ezerért, mert valami rémlett, hogy a márkáról ódákat zengenek, de pont nem mentem utána, hogy elolvassak 8 különböző tesztet az adott árnyalatról. Nyilván én szívtam meg, de mindegy. Ugyanígy nem ásom bele magam a filmekbe, évente párszor elmegyek moziba, leginkább arra, amire visznek.

Szóval ha van x HUF keretem könyvre, de nem tudok/akarok energiát fektetni a mély utánajárásnak, lehet, hogy én is az ismerős nevek után megyek és a sikerlistáról válogatok. Sőt, a könyvesblogok meg a moly előtt is pont ezt csináltam, egyszer nyúltam bele valami borzalmas, "a fülszöveg alapján jónak tűnik"-könyvbe, mondom, jól van, maradok inkább a jól bevált szerzőknél. Aztán persze jöttek a blogok...
Egyébként az új Meyert én is el akarom olvasni.

Illetve én nem látom olyan siralmasnak a kínálatot, aki akarja, megtalálja a valóban neki való olvasmányokat. Néhány éve még sokat hisztiztem amiatt, hogy a hőn vágyott külföldi könyvek nem kerülnek kiadásra Magyarországon, de mostanában már csak kapkodom a fejem, és tényleg nem tudok lépést tartani. Sokszor érzem úgy, hogy túlságosan sok könyv jelenik meg magyarul, szerintem nincs ekkora felvevőpiac, de annak nagyon örülök, hogy van miből válogatnom. 

És akkor honnan tájékozódik az, aki nem elégszik meg a könyvesboltban meg a webshopokban az arcunkba tolt kínálattal? Gyanítom, egy népszerű könyvesblog nézettsége sosem fog vetekedni egy népszerű beauty blogéval, de ezzel kapcsolatban nincs bennem semmi keserűség. Viszont örülnék, ha a könyvesblogok eljutnának a célcsoporthoz, és nem csak egymásnak írogatnánk (nem mintha nem olvasnám szívesen a többiek posztjait).

Tegye fel a kezét, aki olvasott már könyvet, amit ajánlottam!

Mindig örömmel töltenek el a visszajelzések, miszerint valaki a posztom miatt vett meg/olvasott el egy adott könyvet. Mert igen, ilyen is van, ilyenkor érzem, hogy annyira talán mégsem belterjes a könyves blogos világunk, mint azt sokan gondolják. 
Hogy kicsit okosabb legyek, megkérlek titeket, hogy töltsétek ki az alábbi kérdőívet, 5 feleletválasztós kérdés lesz, teljesen anonim.
Köszönöm!Ha nem jelenik meg a kérdőív, katt ide.




A többiek bejegyzései:
Amadea
Nima
Dóri

16 megjegyzés:

  1. Én az az ember vagyok/voltam, aki szimplán azért olvasott ritkán, mert válogatós és csak ajánlásra kapott könyveket bújtam. Aztán most tavasszal-nyáron rám jött az olvashatnék és elkezdtem könyves blogok után nézni. Sokat felkutattam, de a Tiéd volt a legszimpatikusabb és azóta rengeteg könyvet elolvastam a Te ajánlásodra. Most még áll itthon könyv, de folyamatosan írom, amiket látok nálad és megtetszenek! :) Azt hiszem hasonló az ízlésünk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eleinte én is így voltam vele! :)
      Örülök, hogy felfedezted a könyvesblogok világát, nagyon be tudja szippantani az embert a várólista-összeírás, ez olyan, mintha kajaképeket nézegetsz és éhes leszel. :)
      Várlak mindig szeretettel és köszönöm, hogy írtál (meg a kedves szavakat)!

      Törlés
  2. én már olvastam miattad, a Harry Quebertet. szerencsére tetszett.:D (de én már a belterjes rész vagyok, szóval ez nem ér.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remek, hogy nem lőttél mellé vele! :D A belterj is ér. :)

      Törlés
    2. Miért ne érne a belterjes! :D Én meg akarom olvasni miattad a HQ-t! :D Meg a Gyatlovot, meg a ... :D

      Törlés
    3. Szerintem a könyvek minimum felét, amit el akarok olvasni, miattatok akarom elolvasni. :D

      Törlés
  3. Hogyha már így rá kérdeztél, akkor leírom én is, hogy én többek között a te hatásodra szoktam vissza az olvasásra <3 Régen is szerettem olvasni, de volt egy kb. 5 éves periódus amikor képtelen voltam olvasni, egyszerűen a sok szakirodalom mellett nem voltam képes a szabadidőmet is könyvek között tölteni. Aztán tavaly ősszel kaptam egy könyvet (egy gésa emlékiratai) ami annyira beszippantott, hogy újra kedvet kaptam az olvasáshoz. Ekkor tájt találtam rá a blogodra is és napokig olvasgattam cikkeket, beiratkoztam a könyvtárba és a blogodról összeírt listákkal mentem mindig :D Szóval hatalmas köszönet, hogy visszatérítettél a könyvmolyok közé :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel a kommenttel bearanyoztad a napom <3
      Nagyon boldoggá tesz, hogy hozzá tudtam járulni a folyamathoz. :) Az Egy gésa emlékiratai-t én is nagyon szerettem!
      Én köszönöm, hogy írtál, remélem, tudok majd még neked sok jó könyvet ajánlani. :)

      Törlés
  4. Az utóbbi időben tudatosodott bennem, hogy ad hoc jelleggel nem nagyon vásárolok már. Körbenézek a webshopokon, blogokon, elolvasok néhány véleményt és csak azután veszem meg az adott terméket (legyen az könyv, kozmetikum,...). Persze nem görcsölök azért rá, de ha valamiért pénzt adok ki, nem szeretnék csalódni.
    Könyvek esetében egyébként egyedül a te blogodat követem rendszeresen, mert szimpatikus ahogy írsz, amilyen kötetektől írsz, merek hagyatkozni egy-egy véleményedre :) Persze ez azzal jár, hogy folyton gyarapodik a kívánságlistám...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem, példát is kéne vennem rólad. :) (Az a hülye lakk, basszus :D)
      Köszi, hogy leírtad, és hogy vissza-visszatérsz hozzám, vállalom a felelősséget a kívánságlistádért. :D

      Törlés
  5. Nagyon hasonló az ízlésünk, így egy rengeteg könyvet vettem meg az ajánlásod után - olyanokat is, amikre egyébként normál esetben egy pillantást sem vetettem volna a boltban. Téged és Teklát olvaslak rendszeresen mint könyves blogokat és ti ketten nagyjából le is feditek az érdeklődésem könyvek terén :) Amúgy meg imádom nálad, hogy nem csak egyszerű könyves blogod van, hanem néha belecsempészel egy kis beauty-t, egy kis utazást (vagyis azt már nem ide), egy kis személyest. Olyan kis kuckós a blog, csomószor itt felejtem magam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jóó <3 Remélem, nem bántál meg közülük sokat. :D
      Nem nagyon tudnék csak a könyvekről írni, mert annyi minden érdekel, lehet, hogy emiatt elmegy a fókusz, de mindegy, örülök annak, hogy te is szeretsz itt, meg talán mások is, meg közben én is jól érzem magam. :D

      Törlés
  6. Kata, én is szeretek itt, de szerintem már észrevetted! :D És nekem is gyarapítod a listáimat, meg tök jó, hogy van egy kis oda-vissza, akár témákban, akár beauty dolgokban (a Batiste száraz sampont is neked köszönhetem pl.), akár könyvek terén. :)
    A poszt nagyon tetszett, és tökre ráébresztettél arra, hogy hát igen, nekünk is vannak fekete lyukak, és valami másban lehetünk elveszettek rendelés, választás terén, és ott lehet, hogy mi is az adott kategória sikerlistáihoz nyúlnánk. :) A mostani sikerlista engem nem igazán hoz lázba, na de erről majd a saját posztomban, ha végre eljutok odáig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem, ha itt vagy! :) És szeretek nálad is. :D
      A listáinkat szerintem kölcsönösen gyarapítjuk egymásnak, és ez tök jó dolog. :)

      Köszi, örülök! Szerintem senkinek sincs annyi ideje, hogy minden egyes vásárlásának utánanézzen, meg még mi is belefutunk azért szar könyvekbe. Várom a posztodat. :)

      Törlés
  7. Én is meglepődtem, mennyire sok könyv jelenik meg magyarul mostanában, nehéz követni - ez persze jó, csak szokatlan. :)
    Én szoktam a te ajánlásodra olvasni, bár igaz, hogy én is belterjes vagyok. :D Most essiebutton könyvéhez jött meg a kedvem, bár nem annyira érdekelnek a beauty-s dolgok, de másról is szól, így még gondolkodom az olvasásán.

    Erről nem fogok írni posztot, így is el vagyok maradva, de másról igen. Már hónapok óta nem írtam, kezd hiányozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utóbbi években a nagyobb megjelenési hullámok engem teljesen lesokkolnak. Szerintem ez tényleg túl sok, de ez csak egy személyes vélemény.
      Örülök neki. :) Szoktad nézni Essie videóit?

      Várunk vissza a blogszférába. :)

      Törlés