2016-12-23

Így olvastok ti

Köszönöm, hogy ennyien kitöltöttétek a kérdőívemet az olvasási vagyis inkább könyves informálódási szokásaitokról. Jó látni, hogy sokan vagytok, és bár kommentekben sosem szenvedek hiányt - amiért szintén hálás vagyok nektek -, jó tudni, hogy néhányan még kíváncsiak vagytok arra, amiket idefirkálok.
Úgy szép, ha megosztom veletek is a kérdések eredményeit, tortadiagramoktól meg grafikonoktól megkímélek mindenkit, jó? Illetve ellógtam az SPSS órákat annak idején, szóval túl mély következtetéseket nem fogok tudni levonni, jöjjön a lényeg!



125-en töltöttétek ki a kérdőívet, ami hát WOW! Nem akartam túl sok kérdést feltenni, úgyhogy nulla demográfiai adattal rendelkezem a válaszadókról, de annyit tudok, hogy a legnagyobb részetek egy másik blogról talált ide hozzám először, aztán jön a moly.hu és a Google. Ezek az adatok persze leginkább nekem izgalmasak. :) Még azt kellett volna megkérdeznem, hogy ki az, akivel személyesen ismerjük egymást, kíváncsi lennék erre is.

Több mint egyharmadotok jó sokat olvas, több mint 40 könyvet évente (ez nekem idén épphogy csak sikerült, úgyhogy ezért ez a mérce). Olyan nem akadt a válaszadók között, aki egyetlen könyvet sem olvas el egy évben, viszont a 12 százalékotok azt válaszolta, hogy 1-10 könyv fordul meg a kezében.

Az olvasóim 81%-a blogokon és könyves weboldalakon tájékozódik elsősorban az olvasnivalókról, és csak néhányan vannak, akik inkább könyvesboltban nézelődnek vagy a barátaikat és ismerőseiket használják információforrásként. 

A könyves posztokat nagyjából mindenki olvassa (azért akad pár kivétel), abba most nem szeretnék belegondolni, hogy idén hány, kimondottan könyvértékelős bejegyzést írtam, siralmas a helyzet, ez van. A kérdőív kitöltőinek 81%-a vett vagy olvasott már a blog hatására könyvet, a harmadukkal ez gyakran előfordul. A maradék 19%-nak a fele még nem vásárolt vagy olvasott el azért egy könyvet, mert nálam hallott róla, a többieknek viszont legalább a várólistáját sikeresen növesztem.
Más könyvesblogok hatására a válaszadók 90%-a vett vagy olvasott már könyvet, és majdnem a fele gyakran merít belőlük ihletet, amikor könyvválasztásra kerül a sor.

Mivégre mindez?

Bár rendszeresen figyelem a blogom analitikáját, nagyon jó érzés ennyi hús-vér embertől visszajelzést kapni, és nem csupán egy robottól, aki a statisztikákat figyeli. Igazán klassz látni, hogy van hatása annak, amit leírok. Azért bízom benne, hogy aránylag kevesen és ritkán nyúltatok mellé egy-egy könyvvel, amit a blog hatására olvastatok! :)

Könyves blogger társaimnak üzenem, hogy nincs minden veszve! :D Tény, hogy sokan a boltba betévedve a sikerlistákat kezdik el böngészni, de azt már az előző posztban kifejtettem, hogy miért nincs ezzel semmi baj. Viszont itt van több mint 100 olvasó, akik elolvassák a könyves posztokat, és ők csak azok, akik hozzám betévednek, márpedig lássuk be, nem én vagyok a leglátogatottabb könyves blog (ha még egyáltalán nevezhetem magam annak).

Remélem, hogy jövőre nagyobb mennyiségű könyves kontenttel tudlak majd boldogítani titeket, addig is köszi, hogy itt vagytok.

2 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy megírtad róla az összegzést, érdekes volt olvasni! És tényleg nagyon szuper egy ilyen visszajelzés, amikor nem csak kattintásszámokat láttál, hanem az egyes emberek válaszolgattak, és mondták el, hogy milyen hatással vagy rájuk, mit és mennyit olvasnak nálad, vagy a hatásodra. :)
    Szerintem nyugodtan nevezheted magad könyvesblognak (is). :)
    Ha könyvről, ha másról, én szívesen olvaslak! :)

    A kép tök jó amúgy, és először fel is készültem, hogy tényleg jönnek a diagramok is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy mindenki megnyugodott, hogy nem vagyunk teljesen hiábavalók. A kiadóknak is körbe kéne küldeni ezt a posztot :D (mondjuk nem mintha recikre gyúrnék, most nagyon nem...)
      Köszi :*

      Remélem, megnyugodtál. :D Már a szakdogámnál is óriási kihívást jelentett az adatelemzés. :)

      Törlés