2017-01-09

Könyves tervek 2017-re

Hahaha, azt hittétek, megússzátok, mi? Egy hete könyves összefoglaló posztokat meg videókat nézegetek, teljesen rápörögtem újra az olvasásra, már a harmadik könyvemet olvasom idén, pedig még csak kilencedike van. Év elején általában nincs hiány lendületben - nemcsak az olvasás, hanem bármi más tekintetében sem -, és sejtem, hogy ez majd alábbhagy, de jelenleg mindent egyszerre akarok olvasni, és ha tényleg annyi könyvet sorra akarok keríteni, ami a fejemben van (esélytelen), akkor bele kell húznom. Nyugalom, nem veszem ám annyira komolyan magam, mint ahogy elsőre tűnik, viszont összeszedtem magamnak pár alapvetést, ami így január első napjaimban eszembe jutott az olvasással kapcsolatban.



Angolul olvasás

Szerintem minden évben leírom, hogy "továbbra sem szeretek angolul olvasni", és ez 2017-ben is helytálló. Viszont most már tényleg nincs mentségem, muszáj néha ráfanyalodnom az angol nyelvű könyvekre, hogy jobb fordító válhasson belőlem (legalább az előolvasások során találkozom velük). Visszagondoltam arra, hogy eddig miket olvastam angolul, és hogy melyiket szerettem, melyiket nem, és óriási következtetésre jutottam! Szóval az a messzemenően formabontó ötletem támadt, hogy olyan könyveket fogok kézbe venni ezen a nyelven, amiket már magyarul olvastam, és közben ráfanyalodtam az újrázásukra. Így ezerszer könnyebben ráveszem magam, hogy végre ne az anyanyelvemen olvassak, és talán még élvezni is fogom, mint annak idején a Girl with the Dragon Tattoo-t. Aztán hátha megjön a kedvem a többihez. Elsőre a The Book Thief jutott eszembe, szerintem meg is fogom rendelni hamarosan.

Továbbra is saját könyvek

Eltelt úgy egy év, hogy nem jártam egyszer sem könyvtárban, és bár állatira hiányzik - már csak az atmoszféra is -, nem tehetem meg, hogy ne a saját könyveimet fogyasszam. 2016-ban több könyv került hozzám, mint amennyit elolvastam, a moly szerint a magánkönyvtáram 49%-án vagyok túl, szóval van hova fejlődni. Legalább a megjelenések szempontjából uborkaszezonnak minősíthető időszakokat jó lenne arra használni, hogy régebbi példányokat vegyek a kezembe. Illetve jó lenne nem visszarettennem a hosszabb (500+-os) könyvektől, van belőlük néhány itthon, egy posztban hamarosan ezekről is írok.



Nem csak friss könyvek

A friss megjelenésekre kevésbé kéne rárepülni azonnal, inkább fontolgatni a beszerzésüket, úgysem fogom tudni mindet azon nyomban elolvasni. Tavaly egyébként különösen ügyes voltam abban, hogy jól válasszak friss könyveket, a kedvenceim mind ezek közül kerültek ki, de nem vittem túlzásba, és ez így jó is volt. Van egy rakat több éve beszerzett könyvem, tavaly egy szép nagy antikvár rendelést is leadtam, azóta persze hozzá sem nyúltam ahhoz a kupachoz, ideje rég elfeledett könyvek felé tendálni.

Szerzők, akiktől régóta...

...akarok olvasni, vagy azért, mert még sosem olvastam egyetlen könyvüket sem, vagy mert szeretném folytatni velük az ismerkedést. Az első csoportban olyan írókat említenék, mint Margaret Atwood, Michel Faber, Sofi Oksanen, a másodikban meg pl. Alice Hoffman vagy Emma Donoghue. Ezekről a szerzőkről kanyarítok majd egy teljes bejegyzést, már gyűjtögetem őket egy ideje szép nagy csokorba.

Nem baj, ha fáj

Félre a tinglitangli könyvekkel, jöjjön pár fajsúlyosabb, lélekboncolgató, (akár) fájdalmas, de legalább emlékezetes olvasmány! Végignéztem a tavalyi olvasásaimat, és megállapítottam, hogy azért rohadt nehéz így előre megállapítani, hogy milyen lesz egy könyv. Folyton mantrázom magamban, hogy tudatosabban választok a jövőben, de én tavaly is legtöbbször tudatosan választottam, és nem tehetek arról, hogy egy-egy könyv, amire teljesen ráizgultam, végül nem úgy sült el nálam, ahogy gondoltam. Sőt, minél jobban vártam egy könyvet, annál nagyobb valószínűséggel csalódtam benne, ám amelyekre nem annyira pörögtem rá, azok nagyobbat szóltak. Na, elkalandoztam, de a lényeg, hogy merjek már fejest ugrani keményebb témákba.



Kihívásokban, bingókban, akármikben továbbra sem fogok részt venni, nem a pipálgatás a célom, hanem az, hogy lehetőleg minél jobb könyvélményekhez juttathassam magam és hogy megismerjek olyan szerzőket, könyveket, amelyek egy ideje a radaromon vannak. 

Ó, és még valami! A poszt elején említettem, hogy megnéztem egy rakat könyves videót, viszont van egy olyan hatalmas horderejű problémám, hogy nem találok kedvemre való YouTube-ert. YA-fanek kizárva, ha meglátom, hogy a csaj mögött ott a Clockwork Angel vagy valami hasonló téma, már kapcsolok is el. Az egyetlen, akit sikerült megszeretnem (elég hamar), az Jen Campbell, ha ismertek hozzá hasonlóan kellemesen intelligens BookTuber-est, írjatok légyszi, mert olyan szívesen néznék jó kis könyves videókat, ha lenne mit... ja és utálom, ha valaki kiabál a videóban és affektál meg próbál tök egyéni meg különleges lenni. Köszi. :D

17 megjegyzés:

  1. De jó kis tervek ezek, Kata! :) Szerintem mivel mindegyiket már így vagy úgy de picit magadénak tudhatod, max talán nem volt ennyire tudatos döntés tavaly a részedről, simán menni fog!
    Az 500+ - osokról nálam is készül egy poszt, ezzel is motiválni szeretném magam rájuk majd :)
    A saját könyvek olvasásához és a friss megjelenésekhez való óvatos közelítéshez én is csatlakozom, idén nagyon kevés könyvet szeretnék venni és azok legyenek telitalálatosak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, most vagyok a Csernus által "tudatos seggfej"-nek keresztelt szakaszban, amikor már tudom, mit kéne csinálni, csak még nem csinálom. :D

      Úgy tűnik, most néhányunknál téma lett a hosszú könyvek problémája, kíváncsian várom a posztod! :) Én már összeszedtem rá a könyveket, ami arra mindenképp jó volt, hogy rájöjjek, hogy egy-egy monstrumnak tűnő könyv a polcomon valójában 350 oldalas.

      Látom, el is indultál ezen az úton, csak így tovább! :))

      Törlés
  2. Szívemből szóltál! Szerintem is időt kell adni a friss megjelenéseknek - mert nincs elég idő és pénz, hogy minden ígéretesnek tűnőt beszerezzen az ember :D Nekem a könyvtár lesz ezért (idén is) hangsúlyos.
    Az angolul olvasásba én most belelendültem, a 3. könyvemet olvasom és ebből kettő angol nyelvű :D (Jó a Very good lives nagyon rövid).
    A hosszú könyveknél nekem is megvan ez a visszariadás, de most csakazértis el szeretném olvasni a New Yorkot :D
    Sok sikert az irányelvekhez, és várom az új posztokat - könyves vloggert meg én is néznék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, nehéz mondjuk lebeszélni magunkat, ha egyszer befészkelte magát az agyunkba a könyvvásárlás gondolata, de muszáj ezzel valamit kezdeni. Te legalább könyvtárközelben vagy. ;)

      Jól kezdjük az évet! :) Ilyenkor még bőven van lendület. :)

      Most találtam még egy egész szimpatikus csajt YouTube-on, ő az: https://www.youtube.com/user/ChapterStackss

      Törlés
  3. Angolul én is szeretnék többet olvasni. Jó ötlet olyan könyveket elővenni angolul, amiket egyszer már szerettünk. A féltéglák engem is megijesztenek, pedig annyi ilyen van a polcomon... Valahogy nem visz rájuk a lélek. :D
    Könyves vloggerek közül én Books and Lala-t szeretem nagyon: igényesek a videói, és sokféle témában olvas (nagyon-nagyon kevés YA-t). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Túl türelmetlenek vagyunk szerintem a vastag könyvekhez. :)

      Köszi a tippet, megnézem Books and Lalát :)

      Törlés
  4. Nagyon jó tervek! :) A felső képen a fekete polcon megakadt a szemem, mert nekem is van egy fekete polcom, polcrészem. :) Mostanra raktad csak össze, vagy neked is direkt egy helyre vannak téve a sötét gerincek?
    Én minden évben többet akarok angolul olvasni, pedig sokat olvasok angolul. :D Idén asszem nem is tűztem ki célul, nem stresszelem magam rajta már.
    A továbbra is saját könyvek, nem csak friss könyvek pontokat én is követni akarom.
    Ahh, én se bírok szinte senkit elnézni Jenen kívül, mondjuk neki se nézem meg minden videóját, csak random néha párat. Nem bírom a kiabálást, affektálást, és a YA dömpinget... de a magyar booktubereket se. :D Ott sincs egy nézhető se szinte. Vagy ha van is, hát vele tuti tök más könyveket olvasunk.
    Books and Lalát én is megnézem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most színek szerint van berendezve az egyik polcom, de majd egy unalmas órámban (haha) ennek véget fogok vetni, mert nem valami átlátható így a könyvgyűjteményem. De tök jól néz ki így, az biztos! :)

      Te tényleg sokat olvasol angolul, továbbra is te vagy a példaképem. :)

      Magyar booktuberek között végképp esélytelen jót találni, bár lehet, hogy én sem ismerek mindenkit. Meg van egy olyan hülyeségem, hogy nem szeretek fiúkat nézni :D Szerintem egy pasi YouTube-eresre sem vagyok feliratkozva. :)

      Törlés
    2. Jól néz ki, de valóban nem olyan praktikus. :)

      Ohh. :***

      Nem vagy egyedül, én se bírom a pasikat nézni. :)

      Törlés
  5. Ebből kb az összes lehetne az én tervem is. :) Arra büszke vagyok, hogy tavaly több angol könyvet olvastam, mint magyart, ilyen még nem volt. Tervezek éves összefoglalót írni, plusz 2017-es megjelenésekről is, amik érdekelnek, jó sok van, a magyar+angol együtt.
    Én se nézek sok youtuberest, őt nézem: padfootandprongs07, de nem tudom, neked tetszene-e, nekem a beszédstílusa tetszik, jó gyorsan beszél (magamra emlékeztet :D), figyelni kell, ő mondjuk elég sok YA-t olvas (nem láttam sok videóját, de ez tűnik fő profiljának). Ez a Chapterstackss, akit belinkeltél, tényleg jónak tűnik, hozzánk hasonló ízléssel, pl a kedvenc romantikus könyvei többek között a Norvég erdő, Vágy és vezeklés, Házassági összeesküvés. Egyedül az a fura nekem, hogy a videó elején még nem is ért véget a zene, máris elkezd beszélni, de amúgy tetszik a stílusa (beszéd és könyv egyaránt). Angol gyakorlásként is jó őket hallgatni, ha másért nem is, plusz új megjelenések miatt, amikről nem hallottunk eddig. :D
    Kb két könyves magyarral próbálkoztam eddig, az egyik nem volt rossz, de annyira nem fogott meg, a másik stílusa viszont (srác) annyira zavart, olyan öntelt volt, hogy egy videóját sem bírtam eddig végignézni...
    Érdekes, hogy ennyire nem szeretsz srác youtuberest nézni, én kettőre fel vagyok iratkozva (ők viszont magyarok!, de nem könyves téma), nekik tetszik a stílusuk, gondolatmenetük, de ennyivel ki is merült. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ügyes vagy, hogy ilyen arányt tudtál produkálni, hogy az angol könyvek voltak többségben! :) A 2017-es megjelenéseket még nem nagyon nézegettem, úgyhogy írjál csak róluk! ;)

      Belenéztem padfootandprongs07 pár videójába, tök jó tippet adtál, köszi, nekem szimpatikus a csaj, meg elég sokfélét olvas.
      Nekem a booktuberek mindig meghozzák a kedvem az olvasáshoz, nem is feltétlenül ahhoz, amiket említenek a videókban, inkább olyan ez, mint amikor az ember recepteket olvasgat, és hirtelen baromi éhes lesz. :)

      Tök jó lenne, ha lennének még magyar booktuberesek, én egyedül Andira (asszem Ngie néven fut) vagyok feliratkozva, de leginkább csak úgy "jobb híján", nagyon különbözik az ízlésünk.

      Törlés
    2. Köszi. :) Most kiszámoltam, és finoman szólva is az angol könyvek voltak többségben: 78 könyvből kb 12 volt csak magyar.
      Rendben, de biztos van olyan, amiről már te is hallottál.

      Örülök, hogy neked is szimpatikus padfoot..., én először a neve miatt néztem meg a videóit. Fel is iratkoztál rá?
      Mintha blogot olvasnánk, az is meg tudja hozni a kedvet. :)

      Őt én is néztem már, de nekem is ez a bajom, hogy nem igazán ugyanaz az ízlésünk.

      Törlés
  6. Jó kis tervek, teljesen megvalósíthatónak tűnnek. :)

    Nekem is bevált tavaly az, hogy csak azt vettem meg a friss megjelenések közül, amiről tényleg éreztem, hogy nagyon olvasnám. Persze mindet nem sikerült, de azért elég sokat, és nekem is lettek kedvencek.

    A könyvtárba tavaly októberben én sem iratkoztam be újra, picit néha én is hiányolom, de annak nem látom értelmét, hogy viszem vissza sorra olvasatlanul az olvasatlan könyveket.

    A vastag könyvek engem is megrémítenek, de muszáj barátkozni velük, már csak pl. Az Aranypinty miatt is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vagy az van, hogy olvasatlanul viszed vissza a könyveket, vagy az otthoniak nem fogynak.
      Kell gyűjtögetni némi türelmet a hosszú könyvekhez is, nagyon nehezen állok nekik.

      Törlés
  7. Books Beauty Ameriie is szuper youtube-os, én a beauty videóit nem nézem, de a könyvesekből általában több minden is felkerül a várólistámra. PeruseProject-et ajánlom még,ő eléggé vonzódik a féltáglákhoz, és esetleg Sarah Yasmine-t, neki is több témában vannak videói, mostanában kattant rá a literary fiction-re és nagyon jó ajánlásai vannak.

    VálaszTörlés
  8. Eszembe jutott még egy youtube-os, a neve shoutame. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, még nem is láttam olyan YouTube-ert, aki beauty és könyves vlogger egyszerre, és most itt van kapásból kettő! :) Belenéztem pár könyves videójába, egész széles skálán mozog, köszi a tippet! PeruseProject nekem nagyon kiabálós, nem jön be ez a stílus, de ez az egyéni hülyeségem. :)

      Mindjárt belenézek shoutame top 2016-jába is, köszi! :)

      Törlés