2017-01-18

Régi adósságok #1 - írók a várólistámon

Továbbra is tombol a január, még nem csömörlöttem meg a tervezéstől, úgyhogy kihasználom ezt a lelkiállapotot, hogy összegyűjtsem azokat a szerzőket, akiktől vagy nem olvastam még semmit, de szeretnék, vagy már olvastam, és még szeretnék más könyveivel is megbarátkozni. Ha a lustaságom nem szól közbe, ennek a bejegyzésnek lesz egy folytatása is, amelyben a régi adósságaimat szedem össze, azaz hogy melyek azok a könyvek, amelyek ezer éve a polcomon vagy a képzeletbeli várólistámon ülnek, és még mindig van kedvem elolvasni őket, csak valamiért mégsem kerülnek sorra. Most viszont nézzük a szerzőket!





Akiktől még nem

Michel Faber - A bíbor szirom és fehér megvan (hatalmas darab), de ami sokkal jobban érdekel, az A felszín alatt, csak nagyjából beszerezhetetlen. Persze Jen Campbell keltette fel az érdeklődésemet iránta.
Tan Twan Eng - Esőcsináló vagy Esti ködök kertje, amelyik előbb az utamba kerül.
Sofi Oksanen - Addig már eljutottam, hogy megvegyem az egyik könyvét - a Tisztogatást, mondjuk ezzel a hülye könyvalakkal nem tudok kibékülni -, idén mindenképp sorra kerítem.
Amy Tan - Édesjézus, hány éve tologatom már A mennyei örömök klubját? Pedig már ez is megvan itthon.
María Dueñas - Még akkor jegyeztem meg magamnak, amikor épp Marokkóba vágytam, ebből kifolyólag első körben az Öltések közt az idő érdekel. Egyszer fel is iratkoztam rá a könyvtárban, de kb. féléves várólista volt, épp akkor futott a belőle készült sorozat.
Anne Tyler - Tudom, hogy a cérnás, legújabb könyve nem nagyon tetszik senkinek, úgyhogy mondjuk nem azzal kezdeném.
Stephen King - Csak két könyve érdekel, a Tortúra és a 11.22.63. Ne is próbáljatok másra rábeszélni. :D
Javier Marias - Már nem emlékszem, mi hozta meg a kedvem hozzá, de valamiért a Beleszerelmesedéseket jegyeztem meg magamnak.

Akiktől még kéne 

Alice Hoffman - A Gyönyörű titkok múzeuma nagyon tetszett, és a Galambok őrizői is itt áll a polcon.
Margaret Atwood - A szolgálólány meséje régi elmaradásom, kicsit tartok tőle, főleg, hogy egyszer elkezdtem a Guvat és Gazellát, és képtelen voltam befejezni.
Emma Donoghue - Megint csak Jen van a képben, aki rendszeresen megemlíti a szerző könyveit, úgyhogy a nyári szandi akcióban gyorsan le is csaptam egyre, az Érzékek táncára.
Fabio Volo - A Járok egyet után mindenképp folytatnám az ismerkedést ezzel a kedves olasszal.
Lauren Beukes - Több olvasatlanom is van itthon tőle, a Tündöklő lányokat imádtam - ha még nem írtam volna le százszor, majd ha valami brutális gyilkolós témára vágyom, előveszem a Torzókat.
Kate Morton - Tudom, az összes könyve nagyjából egy kaptafa,
Daphne du Maurier - Elsősorban A fogadó titka érdekel, de majd még megnézegetem, mik jelentek meg tőle magyarul A Manderley-ház asszonyán és a Ne nézz visszán kívül

Well, nem a pasik vannak túlnyomó többségben. :)
A másik bejegyzésben majd inkább a "one hit wonder" típusú szerzőket gyűjtöm össze, illetve azokat a regényeket, amelyek jó régóta várják, hogy elolvassam őket (és én is várom).

Nektek is van listátok azokról az írókról, akitől mindenképp szeretnétek olvasni valamit, csak még valamiért nem kerültek sorra?

17 megjegyzés:

  1. Ilyen listás bejegyzést azt hiszem írtam én is régebben, majd lehet írok újra, bár most az olvasás nem annyira hangsúlyos az életemben :D
    Az Esti ködök kertje nagyon jóóó ;) Az Öltések közt az idővel én is szemeztem régebben, A szolgálólány meséje nekem is régi elmaradásom. Nekem főleg az 1001 könyves listáról vannak ilyen írók-könyvek amiknél érzem, hogy el kellene olvasnom, mert hát mégis :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha.. :) Prioritások, ugye. :D
      Emlékszem, hogy tetszett neked az Esti ködök kertje! Nálam ezek nem annyira ilyen illene-szerzők, hanem rájuk tényleg nagyon kíváncsi vagyok. Azt már felismertem, hogy valószínű sosem fogok Dickenst és több Tolsztojt olvasni. :D

      Törlés
  2. Fabertől a bíbor szirom nagyon jó. a felszín alattot én antikváriumban vettem meg, máshol sztem nem fogsz találni. (a bookline-on van)
    Beukes-től a torzók legalább olyan jó, sőt :D, mint a tündöklő.
    Kinget sztem a 11-22-63-mal kezd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, csak jó hosszú! Közben én is megtaláltam a bookline-on az antikvár verziót A felszín alattból, és meg is rendeltem. Lehet inkább azzal kezdem majd, kisebb falatnak tűnik. :)
      Kinghez meg még te hoztad meg a kedvem, amióta olvastam róla a posztod, azóta birizgálja az agyam, meg úgy hallottam, a belőle készült sorozat is elég ütős.

      Törlés
  3. Micsoda remek és változatos lista! :)
    A Faber nekem kb. a megjelenése óta a listámon és a polcomon van, amikor még nagy szám volt angol könyvet beszerezni.
    Az Esti ködöket én nem csíptem, de csak azért, mert nem műfajom ez a keleties zen izé-mizé, a cselekmény alakítását is csak ez a keleties spiritualitás magyarázta, számomra, ami zavart.
    Amy Tan is jól ír, habár a Joy Luck Clubhoz egy adott ponton nem volt kedvem, így abbahagytam.
    Atwoodtól a Szolgálólány egyik mindenkori kedvencem, legalábbis az eredeti, a fordításról nem tudok nyilatkozni. Fantasztikus képei vannak, nagyon igényes író, leköt és hatásos a szerkesztése is, habár az idősíkváltást én már nagyon unom a kortárs irodalomban. Pl. a Guvatban nagyon nehezen haladok már hónapok óta, pont emiatt, egyszerűen nem érdekel a szereplő s hogy hogy jutott oda, ahová. A Szolgálólány viszont sokkal-sokkal jobb élmény volt.

    Javier Marías külön világ, szerintem önmagában egy műfaj! Meg kell szokni az ízét, nem szórakoztató irodalom, semmi nincs benne, amit a mai bestsellerek borítóin reklámoznak. A Beleszerelmesedések volt nekem is az első, zseniális a szerkesztése, ő az intertextualitás, a könyven belüli kereszthivatkozások, újraírás-újraértelmezés nagymestere. Utána jött nekem A szívem fehér, ami teljesen lehengerelt, s egyik mindenkori kedvencemmé vált, a könyv és a szerző is.

    Donoghue-tól csak a Szobát olvastam, az tetszett, izgalmas is volt, de a többi nem igazán érdekel tőle.

    Hoffman, Oksanen és Kate Morton nekem is régi elmaradásaim, az idénre terveztem be őket.

    Az olvasandó szerzői listámon még: Kazuo Ishiguro, Marguerite Yourcenar, Jo Walton, Philip Roth, Knut Hamsun, Pat Barker, John Banville, Trollope, Ali Smith, Zadie Smith, Rachel Cusk - rövidebben, a kortárs klasszikusok, de abba is hagyom, mert elfog a depresszió, hogy milyen sokan vannak még :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Atwoodot szerintem most már előrehozom, millió éve ott A szolgálólány a polcomon. Örülök, hogy azt mondod, ezerszer jobb a Guvatnál, amennyire érdekesnek tűnt ott a koncepció, annyira unalmasnak éreztem a kivitelezést.
      Na, Ali Smith-t meg lehagytam, pedig tőle is szeretnék, sőt Jo Walton is a listámon van.
      Roth-tól egyszer belekezdtem valamibe, de már nem is emlékszem, mi volt, hamar eluntam, be sem fejeztem. :/ Kazuo Ishigurotól a Ne engedj el! volt meg, az egy nagyon fogyasztható, de mégis megrázó történet.
      Örülj inkább, hogy ennyi lehetőség közül válogathatsz, én mindig erre gondolok, amikor a várólistámon kígyózó könyvekre gondolok. :)

      Törlés
  4. Hú, nagyon jók várnak még rád, van pár átfedésünk :)
    Tan Twan Eng és Maria Duenas még rám is vár, az Öltések közt az idő az idei vastag könyvek projektben benne is van, már csak azért is, mert a sorozatra is kíváncsi lennék.
    King - az nekem is nemrég volt meg első körben, A tortúra szerintem szuper kezdet lesz és be fog neked is jönni. Kemény könyv volt.

    A másik körből:
    - Hoffman nálam nagy kedvenc, én csak ajánlani tudom, a Galambok őrizői nagyon érdekes és szép női könyv.
    - Atwoodtól pont A szolgálólányt olvastam, fú, de rám nyomta a bélyegét - de mivel ebből is jön a sorozat, gondoltam előtte elolvasom majd újra, mert jó, nagyon jó könyv (kicsit fordított Védett férfiak).
    - Volót szintúgy támogatom, de kérlek, a Ráadásnapot ne olvasd el :) Helyette inkább a Hely a világbant.
    - Morton: vele nagyon vegyesen állok, azt hiszem 3 könyvét olvastam és megálltam, mert nekem tök ugyanolyan. De azért most az új könyve egy picit birizgál.

    Nálam talán nem is írók vannak annyira porondon, hanem könyvek, amiket régóta tervezek elolvasni. De azért örülök, hogy ezzel nem vagyok egyedül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volo - haha, észben tartom, emlékszem, hogy már máskor is óva intettél tőle. :D Túl rózsaszín lenne a lelkemnek? :D
      Morton szerintem párévente jó lehet, amikor az ember épp ilyen ködös-angliás titokzatos történetre vágyik. :)

      Nekem is sok a könyv úgy magában, majd abból jön a következő rész. Gondolom erre (lenne) jó a várólista-csökkentő játék, csak a franc tudja előre, hogy mihez lesz kedvem az adott évben. :)

      Törlés
  5. Jó ez a bejegyzés, nekem sem ártana összeszedni, kik várnak régóta már rám. :)

    A Tortúra jó választás, én olvastam, filmen is láttam, februárban pedig jöhet a színházi verzió.

    Atwoodtól A szolgálólány meséje azért eléggé más, mint a Guvat, mindenképp érdemes próbát tenni vele. Én A vak bérgyilkost szeretném olvasni, meg ha más nem lesz, a Guvat harmadik részét angolul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már el is olvastam a posztod, örülök, hogy kedvet kaptál a megírásához! :)

      Az nekem jó hír, hogy A szolgálólány más, ha jól emlékszem, neked tetszett a Guvat és gazella is, nem?
      A vak bérgyilkosról még nem is hallottam :O, de most nézem, hogy milyen fergeteges borítóval sikerült kiadni. :D

      Törlés
    2. Igen, én szerettem a Guvatot is, de megértem, ha valakinek nem jön be.
      Igen. :D De állítólag nagyon jó, és persze beszerezhetetlen..

      Törlés
  6. Amy Tan nekem is régóta csücsül a várólistámon, A gyógyító lányát a francia érettségim után vettem meg (ami már majdnem hat éve volt, te jó ég!), de meg van a Mennyei örömök klubja is. Dickenst tologatom még nagyon régóta (konkrétan az Ódon ritkaságok boltját) várom hogy megjöjjön hozzá a hangulatom és a türelmem :)
    Meg még a sci-fi könyveimmel állok hadilábon, érdekelnek szeretném őket olvasni, de valahogy mindig elmaradnak.

    Én Stephen Kinggel úgy vagyok, mint Jane Austennal nagyon szeretném szeretni, de nem megy. Mindig nézegetem a könyvtárban a könyveit, néha kihozok egyet-egyet, de még csak egy novellás kötetét sikerült végig olvasnom. De valamiért mindig akarok adni neki még egy esélyt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha előbb nem, legfeljebb amikor nyugdíjaskorodban ülsz a hintaszékben, elolvasod akkor a Dickenst. :D

      Kinggel én is próbálkoztam egyszer, és hasonlótól tartok, mint ami nálad a helyzet, de majd kiderül. Biztos vannak olyan szerzők, akikre nem érdemes időt vesztegetni, lehet, hogy nálad King ilyen.

      Törlés
  7. Eddig nem volt ilyen listám, csak gondolatban, de most megírtam én is! :) Faber engem is Jen miatt érdekel... :)
    Oksanen és King közös pont, bár én utóbbitól is olvastam már egyet, és valami másfélét szeretnék majd. (de nem azt a monstrumot! :D)
    Atwoodból kiszerettem... Guvat érdekelt, de A szolgálólány után már nem igazán vágyom tőle semmire. :/ Beukestől még a Zoo Cityt fogom megpróbálni, nem kaszáltam el azonnal. :D Lehetne írni az elkaszáltakról is. :D meg akiktől soha semmi pénzért nem olvasnánk... Ha már ilyen jó kis listázásokban vagyunk. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elkaszált szerzők (elsőre elkasztráltat írtam... :D) összegyűjtése is tök jó ötlet! :) El is kezdem összeszedni őket.
      Kedves tőled, hogy Beukest még nem kaszáltad el, mondjuk szinte biztos vagyok benne, hogy a lányos könyve meg a Zoo City két teljesen különböző regény lesz.

      Törlés
  8. A szolgálólány meséje más, mint a Guvat, koncentráltabb, és sokkal brutálisabb (az alapján, amennyire az emlékeket össze tudom hasonlítani), de nekem A vak bérgyilkos tőle a kedvencem.
    Du Mauriertól a Madarakat nagyon szerettem, de sokakkal ellentétben pártolom a novellákat.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, akkor ha valami brutálisra vágyom, már sejtem, mihez kell nyúlnom.
      Tényleg, a Madarak is Du Maurier, ezt mindig elfelejtem! A fogadó titkát nézegettem még, rajta is van a kindlimen, de még nem bírtam nekiállni, pedig imádom azt az utánozhatatlan hangulatot, amit a szerző teremt, akár a regényeiben, akár a novelláiban.

      Törlés