2017-02-01

Január

Amilyen nyugisan indult a hónap, annyira örülök most annak, hogy vége van és egy kicsit leléphetek, mert itt az utolsó egy-két hét eléggé lemerített. Annyira itthonülős-dolgozós volt ez az időszak, hogy egy normális kép nem készült egész januárban, csak a könyveimet fotózgattam. Térjünk is rá erre, mert most végre van miről beszámolnom!




BESZEREZTEM

Nyáry Krisztián: Igazi hősök
Nyáry Krisztián: Merész magyarok
Jenny Lawson: Őrülten boldog
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha
Michel Faber: A felszín alatt

ELOLVASTAM

Gárdos Péter: Hajnali láz - Vele kezdtem az évet, egy nap alatt betermeltem és nagyon szerettem, még olvastam volna sokáig.
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért - A regény egy szenvedéstörténet, semmi kellemes nincs benne, egyetlen fénysugár sem, és ahogy becsuktam a könyvet, úgy éreztem, az én szenvedésem is teljesen hiábavaló volt. Ennyi borzalom után jól esett volna valami katartikusabb lezárás, enélkül hiányérzetem van. Feltettem az eladó könyveim polcára, ha valaki ráfanyalodna.
Anne Bishop: Vörös betűkkel - Totálisan mást kaptam, mint amit vártam, és azt hiszem, most van megint egy sorozat, amelynek tűkön ülve fogom várni az újabb részeit!
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm - Meg még egy sorozat, amelyiknek tűkön ülve fogom várni az újabb részeit.
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha - A Boldogságterv szerintem 1000x jobb ennél, sokszor felidegesített most Gretchen. Sok az ismétlés, és tele van a könyv ítélkezéssel. Akadnak benne hasznosítható gondolatok, igaz, a felét már elfelejtettem... viszont kicsit csalódtam a szerzőben, a való életben az idegeimre mennek az ilyen típusú emberek. Még azért nem dobom ki az ablakon, lehet, hogy egyszer újra neki fogok veselkedni.

Folyamatban A kör Dave Eggerstől, egyelőre nyomaszt, ezért nehezen veszem rá magam, hogy kézbe vegyem, de azért haladok vele is.
Ígérem, lassan írok normális könyves posztokat is, de egyelőre elborít minden nyakig, és a január meg a tervezésről szól. A Vörös betűkről mindenképpen írok, a többit meg meglátjuk, igazából lenne róluk bőven mit mondani, és az ilyen könyveket szeretem - még akkor is, ha kifogásoltam bennük egy csomó mindent, de legalább valamit kiváltottak belőlem.



MINDEN MÁS

Január csendes hónap volt, kevés programmal, kellett már ez igazán. Jól esett otthon lenni esténként, sokszor hétvégén is nehezen tettem ki a lábam a lakásból. Egy-két baráti vacsora belefért, emellett bevállaltam egy száraz januárt is, amit hősiesen végigvittem... egészen január 24-ig, a huszonéves életem utolsó napjáig. Mit mondjak, igazán gondolatébresztő volt nekem ez a nem-ivás, tudom ajánlani azoknak, akik egyébként szoktak iszogatni, hogy egy hónapon keresztül ne vegyenek magukhoz alkoholt, érdekes önismereti kihívás.
Volt egy olyan tervem, hogy a szülinapomat külföldön töltöm, Olaszországban, ez egy héttel odébb tolódott, de nem baj, irány Nápoly! Az utóbbi jó pár évben mindig van-volt valami a szülinapom körül, ami beárnyékolta az egészet, a mostani az kb. röhej volt, tisztelet a kivételes pillanatoknak, úgyhogy most eléggé várom, hogy kiszakadjak a mínuszokból meg a véget nem érő, nyakig érő teendő-rengetegből. Valószínű ott sem lesz tökéletes időjárás, de nem érdekel: millió kalóriát fogok megenni, és megmászom a Vezúvot. Arrivederci!

A többiek:
Dóri
Amadea
Nita
Niki

8 megjegyzés:

  1. A Nyáry-köteteket jó olvasgatni, ezeket is szeretném majd egyszer. Kicsit berágtam a pasasra, amiért Murakamit a művelt ember Coelhójának nevezte és ekézte, miközben Coelhót az egekig dicsérte (és aki a Líra csoporthoz tartozó Athenaeumnál jelenik meg, ahol Nyáry is dolgozik, hehe).
    Más is mondta már a Vörös betűkkel-re, hogy tök jó, ha egyszer szembejön velem, belenézek. Örülök, hogy ennyire tetszett a Briliáns barátnőm, nem csodálom, hogy ez hozta meg Ferranténak a világsikert, és nem a korábbi könyvei.
    Sajnálom, hogy nem lett az igazi a szülinap. Az enyémeket nem szeretem, de másokat imádok ünnepelni, ha megint sikerül összegyűlni testületileg, tarthatunk neked egy kárpótló szülinapot.;) Majd írj Nápolyról, és persze érezd jól magad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, ezt a kijelentést nem hallottam Nyárytól, lehet, hogy elfogult vagyok (Murakamival szemben), de nem bírom ezeket a nagy kinyilatkoztatásokat. Főleg ha nem épp következetes. :D
      Elég vagány a Vörös betűkkel, teljesen másra számítottam, úgyhogy örültem, hogy egy ilyen szuper világot kaptam klisék nélkül.
      Ferrante könyvét azóta sem tudom kiverni a fejemből, Nápoly miatt meg aztán végképp, ott sokszor eszembe jutott, lehet inkább a nyaralás után kellett volna olvasnom, de mindegy, úgysem olyan helyeken jártunk, ahol a regény nagy része játszódik. :)
      Okés, úgyis rég találkoztunk. :)

      Törlés
    2. Én nem vagyok Murakami-fan, mégis irritál ez a kijelentés. Profitvezérelt, nem szív, ez a bajom vele.

      Törlés
  2. Örülök, hogy megvetted az Őrülten boldogot, remélem, hogy tetszeni is fog!
    Szerintem nem baj, ha kicsit otthon ülősebb volt a januárod, amúgy is olyan hideg volt, hogy az embernek szinte szenvedés volt elhagyni a lakást. A szülinapodat sajnálom, de ahogy Amadea írta, tarthatunk majd pótünneplést, és remélem Nápoly maximálisan kárpótol! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem fog. :)
      Volt mit behozni az otthonülés közben, folytatom februárban is, most jó itthon feküdni pár nap nyaralás után. :) Nápoly szuper volt, remélem, te is eljutsz oda hamarosan! :)

      Törlés
  3. Na, végre valaki, aki nem nullás hónapot zárt! :D
    Gretchen Rubint mostanában nézegettem bookdepón.. de még gondolkodom.
    Hmm, kár, hogy a Rekviem nem volt olyan jó, sajnálom. Anne Bishopnak viszont örülök! Ezt a sorit én is akarom olvasni. :)
    Majd várom a könyves posztokat is - mindegy mikor. :) Remélem közben már mászod a Vezúvot, és tolod a sok-sok kalóriát! ;) Jó időtöltést és szülinapozást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem jutottam el a zárós posztokig, majd mindjárt indulok a körutamra, de akkor sejtem, hogy mire számítsak. :D
      Gretchennek jobb a másik könyve, a Boldogságterv, kellemesen földhözragadt. Elsősorban arra próbál rávezetni, hogy akkor dolgozz magadon, amikor minden oké az életben, mert így a mindennapokat is szebbnek látod, és ha valami beüt, azt is könnyebben viseli az ember.
      Jó az Anne Bishop-sorozat, szerintem talán neked is tetszene, tök jó szereplők, jó sztori, világ, minden. :)

      Kalóriák és Vezúv: hát hiába másztam és gyalogoltam, a pizza győzött, és nem sikerült kalóriadeficitet produkálni. :D

      Törlés
    2. Igen, elsősorban én is a Boldogságtervvel szemeztem, most meg, hogy láttam, hogy ez a Jobban, mint valaha nem annyira tetszett neked, akkor főleg.

      Nyahh, nem másztál eleget. :D Pizzák, pasták, nyami. :)

      Törlés