2011-05-14

Rory Clements: Mártír


  ez egy londoni történet, 1587-ből. nem a szokásos királynős-udvarhölgyes-intrikás, hanem inkább egy krimi a valódi Londonból. középpontjában John Shakespeare áll, aki Walsingham miniszter "mindenese". a könyv legelején két megoldatlan ügy áll előtte: találja meg Lady Arabella Howard kegyetlen gyilkosát, emellett védje meg Sir Francis Drake-et, más néven a "tengeri sárkányt", mivel úgy hírlik, hogy merénylet készül ellene. 

  ez az alap, amihez jön a többi mellékszál, mert abból aztán van bőven. például, két kurva, akik hatalmas mennyiségű kincset találnak. egy nő, akinek kicserélték a gyerekét egy szörnyszülöttre, és ezért Topcliffe-hez, Shakespeare legnagyobb ellenségéhez fordul segítségért. a többit nem lőném le, lényeg, hogy azért egy picit soknak találtam a szereplők számát, nem értettem, hogyan fog ez összeállni a végére, de csak összeállt, mindennek volt értelme. és akkor az egész történetet Erzsébet korába képzeljük bele, amikor komoly vallási üldözés folyik a pápisták ellen, úgyhogy azok bujkálnak, az üldözőik meg szépen megkeresik és megkínozzák őket. gyomorforgató epizódokból nem szenved hiányt a regény, az biztos. 

  elég negatív képet fest erről az időszakról, a szereplők mintha mind valami ösztönlények lennének, könnyű kiábrándulni az emberekből a könyvet olvasva.

amit kicsit nehezen dolgoztam fel, az a stílus. elég körülményes, picit erőltetettnek éreztem, ami számomra nem túl könnyen befogadható. jobb volt tehát, ha egyhuzamban olvastam el minél több fejezetet, mert akkor egy idő után megszoktam az író nyelvezetét, és már nem zavart.
  nekem alapvetően tetszett, és azt gondolom, hogy ha valakit vonz a középkor, szeret róla olvasni, akkor élvezni fogja, mert a krimis vonal mellett a korabeli mindennapi életet is bemutatja teljes valójában.


a könyvet kiadja az Agave kiadó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése