2014-08-04

Zöldcitromos sajttorta

Ezt a tortát anyu szülinapjára "sütöttem", igaz, nem először, de mivel két éve készítettem el utoljára, és akkor egy szedett-vedett lapra csak a hozzávalókat és mennyiségüket írtam fel, kicsit aggódtam, hogy nem fog sikerülni, mivel komoly konyhai tapasztalat híján csak annyira tellett, hogy összekevertem az összetevőket. 
Ez szerencsére bejött, tehát ez az egyik pozitívuma ennek a tortának, ráadásul semmi durva gépezet nem szükséges hozzá, valamint sütni sem kell és persze nagyon finom.

Engem eleve könnyű megvenni azzal a szóval, hogy sajttorta, nem is a krémsajt-összetevő miatt, sokkal inkább a kekszes-vajas alap teszi meg a hatását, elkészíteni is egyszerű, és nem nagyon tudok finomabb toraalapot elképzelni ennél. 

Hozzávalók

200 g keksz (220 g-os natúr Zabfalatokat használtam, picit lopkodtam belőle)
100 g vaj, olvasztva

320 g krémsajt (Lidl sajátmárkásat használtam, tökéletes)
4-5-6 evőkanál cukor
5 db lime
1 dl zsíros tejszín
1,5 evőkanál zselatinpor


Először az alapot raktam össze, annak úgyis kell egy fél óra a hűtőben. Kapcsos formába borítottam az összetört/aprított kekszet (zacsiba raktam és húsklopfolóval nekiestem), majd ráöntöttem az olvasztott vajat és belenyomkodtam az egészet a formába, aztán ment a hűtőbe.
Ezután lereszeltem 4 lime héját és kifacsartam a levüket. Egy tálba tettem a krémsajtot, elkevertem 4 ek cukorral (később, a lime hozzáadása után még tettem hozzá valamennyit, meg kell kóstolni, hogy milyen). Fokozatosan öntöttem hozzá a lime levet+héjat, mert egyszer megtörtént már, hogy összekapta a krémsajtot, most így szerencsére nem. Ezután jött a tejszín, majd a másfél kanál zselatinpor, ráöntöttem az egészet a "tésztára", majd az ötödik lime-ot szépen rákarikáztam, és betettem a hűtőbe. Két óra alatt megdermed. 

Gondolom, kompatibilis a recept más citrusfélékkel, én most ahhoz kaptam kedvet, hogy naranccsal csináljam meg egyszer, akkor lehet tennék bele egy kis gyömbért, vagy a kekszes alapot készíteném gyömbéres kekszből. 

Azt szeretem ebben a tortában még, hogy nagyon könnyű, egyáltalán nem tömény, nyári melegben teljesen jól esik.

Babos kendőre is kitettem a receptet, rég írtam már oda. :)

12 megjegyzés:

  1. Ez de jó :)) Holnap ki is nyomtatom és alkalomadtán elkészítem! (Szuper lett a kép is, rebloggolnám tumblren :D :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, és hogy kedvet kaptál hozzá!:) Ha elkészült, mindenképpen értesíts! ;)

      Törlés
  2. Uhh, enném! :)) Tuti ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  3. Csak annyit fűznék hozzá: nyammmmmmm! :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt tuti kipróbálom. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  5. Most ettem meg az utolsó falatot,szuper fincsi,tanusíthatom!

    VálaszTörlés