2014-11-23

Könyvmolyok problémái TAG

Ha az alábbi kérdéseket nézzük, eléggé rugalmas vagyok, ritkán vagyok hisztis könyves problémákból fakadóan. Azért mégis kitöltöm ezt a taget, amelyet Teklától kaptam, mert szeretek mindenféle hülye válaszokat adni, ami jelen esetben különösen aktuális lesz, mivel azt fogom magyarázgatni, hogy az adott probléma miért nem jelent nekem problémát. Illetve a kérdéssor végén megspékelem a bejegyzést az Én Valódi Könyves Problémáimmal.



1. Körülbelül 20.000 könyv van az „Elolvasni” listádon. Hogy a fenébe döntöd el, hogy mit olvasol el legközelebb?
Oké, ez pont érint. :D Néha olyan kényszerek vezérelnek, mint könyvtári előjegyzések és határidők (persze az előjegyzés gombra is én nyomok rá valamiért), máskor meg az emésztő vágy, hogy olvashassak egy könyvet végre, utóbbi esetben többnyire egyik pillanatról a másikra kerít hatalmába a harci kedv. Az biztos, hogy törekszem arra, hogy minden szempontból különböző könyveket olvassak egymás után. 

2. Már elolvastad, több mint a könyv felét, de egyszerűen nem tetszik neked. Abbahagyod, vagy folytatod? 
Megesett párszor, hogy nem jelzett időben a radarom, vagy épp annyira reménykedtem, hogy ez jó lesz, hogy már a könyv felénél tartottam, amikor képzeletben bevágtam a sarokba. Van úgy, hogy egyszer csak elfogy a türelmem, ez csak akkor sajnálatos, amikor nem elég korán. 

3. Közeledik az év vége és oly közel, mégis távol vagy az olvasási kihívásod teljesítéséhez. Megpróbálsz felzárkózni, és ha igen, akkor mégis hogyan?
Nulla darab kihíváson vettem részt az évben, és a továbbiakban is ehhez tartom magam. Egyszerűen nem akarom, hogy az olvasás bármikor, akár a legminimálisabb szinten is probléma legyen, úgyhogy a saját kis tervezgetéseimet leszámítva (amelyek végkimenetele totálisan hidegen hagy) hanyagolom az ilyesmit, ahhoz túlságosan hangulatfüggő, hogy épp mit van kedvem olvasni. 

4. Egy könyvsorozatnak, amit egyszerűen imádsz, a borítói. Nem. Egyeznek!! Hogy birkózol meg ezzel a szörnyűséggel? 
Alapjáraton zavar a csúnya borító, de ha nem egységes egy sorozat kinézetileg, hát akkor nem az. Pl. ott a Tündérkrónikák. Zavar? Nem.

5. Mindenki imádnak egy könyvet, amit te egyszerűen ki nem állhatsz. Kivel osztod meg az érzéseidet? 
Blog, moly, meg bárki, akivel szóba kerül. Mellesleg hónapok óta áll piszkozatban egy lista ezekről a könyvekről, egyszer majd talán kiegészítem, és közzé is teszem. 

6. Nyilvános helyen olvasol éppen és hirtelen elkezdesz sírni a könyvön. Mihez kezdesz magaddal? 
Sosem sírtam még könyvön. 

7. A folytatása egy könyvnek, amit nagyon imádtál, éppen most jelent meg, de már nem emlékszel mindenre az előző részből. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy inkább nem olvasod el ezt a folytatást? Keresel valami összefoglalót róla az interneten? Esetleg elkezdesz bőgni a frusztrációtól?! 
Ha imádtam, akkor emlékszem rá. Nem mindenre, de amire kell, arra igen. Előbb-utóbb úgyis előjönnek a dolgok a következő részben, rosszabb esetben is ott van gugli barátom. Ha meg nagyon nem emlékszem, akkor valószínűleg nekem ennyi volt a sorozat, nem olvasom el a folytatást - így vagyok most az Incarceronnal.  

8. Nem akarod senkinek, ismétlem, senkinek kölcsönadni a könyveidet! Hogyan utasítod vissza udvariasan az embereket, mikor kölcsönkérnek tőled egyet? 
Bár volt néhány rossz tapasztalatom, én még mindig szívesen adok kölcsön könyvet mindenféle gyomorgörcs nélkül. A győri molyokkal rendszeresen cserélgetünk, néha egyik-másik barátnőmmel is. Könyörgöm, ez csak egy könyv. 

9. Ebben a hónapban már 5 könyvet kezdtél el és egyiket sem fejezted be. Hogyan lépsz túl ezen a „nem olvasási időszakon”? 
Ez már ismerős egy kicsit. Mostanában azért igyekszem max kettőre redukálni az aktuális olvasmányaim számát, de régebben volt, hogy többe belekezdtem. Ilyenkor általában kényszerítem magamat arra, hogy befejezzem az egyiket, aztán a másikat, és így tovább. Ha meg valamelyik nagyon nem tetszik, akkor hagyom a fenébe.

10. Nagyon sok könyv jelenik meg, amikért szinte haldokolsz, hogy elolvashasd. Hányat fogsz ezek közül megvenni? 
Idővel lehet, hogy sokat, de ha épp felgyülemlik sok friss és nagyon izgalmas megjelenés, akkor záros határidőn belül legfeljebb egy-kettőt. De inkább várok, mert a lelkesedésem bizonyos könyveket illetően úgyis alábbhagy, amúgy must-have-ekkel is úgy vagyok, hogy ráérnek, nem érzek kényszert az azonnali beszerzésükre. 

11. Miután megvetted a könyvet, amire annyira vágytál, körülbelül mennyi ideig csücsülnek a polcodon mire elolvasod őket? 
Pfff. Aki olvas/ismer, szerintem tudja a választ. :D

Azért én is tudok ám problémás lenni. Tíz dolog, ami stresszel:

1. Spoilerek. Utálom, amikor nézegetem az értékeléseket, és az egyik azzal kezdődik, hogy ki a gyilkos. Meg hogy ki hal meg. Ilyet NEM MONDUNK EL. Előre figyelmeztetés mellékelésével sem. Szerintem. A legutóbbi krimi-olvasásom kapcsán is felhergeltem magam egy értékelésen, legszívesebben belinkelném, hogy lássátok a galád embert, de akkor nektek is lelőném a poént. 

2. Itthoni könyvek olvasatlansága. Idén kicsit javult az arány, de még mindig túl sokat könyvtárazok, nem bírok ellenállni. :) A kindlikét se használom eleget.

3. Book hangover. Amikor annyira a hatása alatt vagyok egy befejezett könyvnek, hogy képtelen vagyok újba kezdeni, inkább kezdeném elölről azt, ami ezt az állapotot létrehozta bennem.

4. A macska megrágja a kölcsönkönyvet.

5. A macska leborítja a polcról a könyveimet.

6. A macska leborítja vízzel a vadiúj könyveimet.

7. Szeretnék olyan lány lenni, aki szereti a képregényeket, és akarja őket olvasni, de nem vagyok olyan. (Viszont fundoltam Nyugat+Zombikat az indiegogón!)

8. Szidom magamban a kiadókat, hogy miért nem jelentetik meg már az xy könyvet magyarul. Amikor végre elérhető lesz, leszarom. 

9. Generálódott egy új élet a Farm Heroes Sagában. Hátha most sikerül abszolválni a pályát.

10. "És te amúgy mikor olvasol?"

18 megjegyzés:

  1. (jó az új dizájn, kicsit 'képregényes' ;) - hűű asszem én is meglepem magam a nyugat+zombikkal karácsonyra, ha már olyan lelkesen reklámoztam :D)
    Na jó volt olvasni ezt a bejegyzést, főleg a kiegészítéseidet! :D (rosszLajos! :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, most még nekem is tetszik :) De amúgy a Nyugatos cucc majd csak 1 év múlva jön, nem?
      Lajos nagyon rossz :))))

      Törlés
  2. Igazi katacitás bejegyzés lett :D
    A spoilerezést és a book hangovert én is nagyon utálom. Nem értem, hogy lelőni a poént miért is poén? Épp ezért sokszor van olyan, hogy mielőtt elolvasnék egy könyvet nem olvasom el a róla szóló értékeléseket, bejegyzéseket, csak azokat, ahol tudom, hogy a blogger nem szokott spoilerezni, hanem inkább az érzelmeit adja át az adott könyv kapcsán :)
    Tetszik a blog új külseje :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végre megint vicceskedhettem. :D
      Épp most megy megint egy körbeposzt a bloggereknél, a spoiler a téma. Ilweran bejegyzése volt az első, amit olvastam, ő pont fordítva van vele, mint mi. :) Írtam amúgy ott is, hogy bizonyos esetekben az zavar a spoilerezésben a legjobban, hogy az illetőnek nincs annyi intelligenciája, hogy felmérje, mi az, amit még esetleg illik elárulni a cselekményből. Nekem is inkább blogbejegyzéseket kéne olvasni a molyos értékelések helyett, ott mindig belefutok ezekbe...:S
      Köszönöm! Szóljatok ám, ha epilepsziás rohamot kaptok tőle!:)

      Törlés
    2. Te már csak ilyen vicces csaj vagy, ezért (is) szeretünk idejárni olvasgatni :) Az ilyen posztjaiddal mindig megalapozod a napomat :)
      Épp az előbb olvastam Ilweran bejegyzését, és annyira bírom, hogy mennyire mások vagyunk :) Az ő szemszögéből megfogalmazva végül is érthető. Sőt, az AC-krimiket hozta fel példának és hát én is olvastam már olyat, amelyiknek tisztában voltam a végével, bár azért kevésbé izgultam rajta :)

      Törlés
    3. Örömmel hallom:D
      Igen, amúgy Ilwerant is értem teljesen... most írtam én is egy posztot erről, ahol kifejtem, hogy végülis elég kevés az a könyv, ami a vége miatt jó/rossz, viszont bizony vannak olyan regények, amelyek esetében nagyon rossz lett volna, ha előre tudom, hogy miként zárul.

      Törlés
  3. A saját problémáid közül a 2., 3. és bizonyos macskás problémák rám is jellemzőek. Legutóbb a Mindenem volt a túladagolás, ahhoz képest, hogy néha mennyire türelmetlen voltam vele, napokig nem tudtam másik könyvet elkezdeni.
    Az avatatlan, botor könyves kérdések is jók.:P A kedvencem az a megjegyzés, hogy "De jó, hogy neked ennyi időd van."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit mondasz (úgy bővebben) a Mindenemről, de asszem ezt már írtam. :)
      A "de jó, hogy neked ennyi időd van" miatt ölni tudnék!!!! "Jaj én is úgy szeretnék olvasni, de nem tudom, mikor". VÁáááááá!

      Törlés
    2. Még a héten megpróbálom összeszedni a gondolataimat, nem lesz egyszerű.:)
      Én is.:D Meg úgy általában ölési szándékot váltanak ki belőlem ezek a dilettáns kérdések. "Kötelező?" "Mit olvasol?" - ez azért idegesít, mert általában egy "Aha." a válasz, nincs beljebb a könyv címével.

      Törlés
    3. Elkezdek felzárkózni a hétvégén felgyülemlett blogposztokkal, aztán elolvasom azt is:)
      A mit olvasol kérdés is csodálatos, igen, és az a "hmm" szó, miután közlöm a címet, felbecsülhetetlen.

      Törlés
  4. Az 1., 8. és a 10. pontban én is magamra ismertem. :))
    Nekem bevallom, az előző blogkinézet jobban tetszett, de már ezzel is barátkozom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mármint a fakultatív pontokban? :D
      Köszi a visszajelzést, magamat ismerve majd úgyis egyszercsak megint valami visszafogottabb lesz, addig barátkozz vele, kérlek :D

      Törlés
    2. Igen-igen, abban, csak elfelejtettem hozzátenni. :)
      Már ma is jobban tetszik, mint két napja, ha ez megnyugtat. :))

      Törlés
    3. Nembaj, azért sejtettem. :)
      Örvendek, remélem meg lehet majd szokni :D

      Törlés
  5. Ez a book hangover tök jó kifejezés arra amire. :)
    Szegény Lajos, ilyen csintalan a könyvekkel? Rájuk is telepszik ha olvasol?
    Óóóóó, adtál a nyugat+ zombikra? Dejó! :D nagyon várom, ígéretes, és jó volt a kezdeményezés.
    Az "És te amúgy mikor olvasol" nálam általában "Hogy van időd ennyit olvasni?", és époly idegesítő. Mondjuk abban a másfél órában (sőőőőt), amíg ő a valóvilágot bámulja? Sorbanállás közben? Vonatúton, autóúton, amikor nem vezetek? :D mosogatás és takarítás közben hangoskönyv? :D de amúgy ha nem lenne ennyi időm rá, mint amennyi, akkor is szorítanék, és kész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ilyen olvasós-mémes képen láttam a book hangovert. :)
      Lajos ritkán telepszik le a jelenlétünkben. Többnyire fut, ugrik, harap és lever dolgokat. Talán, majd ha idősebb lesz :D
      Aha, fundoltam a kampányt, ez volt az első életemben, most várhatok egy évet, de legalább dedikált példányom lesz :)

      Az Ésteamúgymikorolvasolra én is azt szoktam mondani, hogy "amikor te Éjjel-nappal Budapestet nézel". Ja meg úgy tudnak nézni rám az emberek, amikor közlöm, hogy nincs tévém. Hétköznap este netezni se szoktam, max a telefonon, szóval legfeljebb a Farm Heroes Saga szabotálja az olvasásomat:D De tényleg, bármilyen közhelyes is, arra van időd, amire akarod, hogy legyen. Nyilván ha az ember Story magazint akar lapozgatni, akkor arra fog magának mindenáron időt szakítani, de hihetetlen, hogy ezt a szabályt sokan eddig még nem ismerték fel...

      Törlés
    2. Igen, egyetértek. Az embernek azért relatíve van holtideje, csak mással tölti ki, nem könyvekkel... Mi meg azzal :D
      Nekem a Farm Heroes helyett a Candy Crush :D

      Törlés
    3. Abba is eléggé bele lehet feledkezni :D

      Törlés