2015-04-26

A zombiság sem garancia minden jóra

Mert van az úgy, hogy az én radarom sem működik kifogástalanul.
Nem igazán vagyok dühöngős kedvemben, de nem kizárt, hogy elragadtatom magam nemsokára, majd kiderül, mennyire élem bele magam a puffogásba. 

Jamie McGuire: Red Hill
Vannak a hölgynek ezek a "Gyönyörű" kezdetű könyvei, én már követni sem tudom, hogy melyik a sorozat és melyik a spin-off, ezután meg végképp nem fogom.
Nem tudom, hogy mennyi írni nem tudó személy (nem vagyok hajlandó az író szót használni) könyve leledzik a magyar piacon: vagy az van, hogy baromi szerencsés vagyok, és eddig ez a 2. borzalmasan rossz könyv, amivel találkoztam, vagy mindenki szerencsés, hogy csak ennyi borzalmasan rossz könyv van. 
Illetve az biztos, hogy rendkívül naiv voltam, amikor azt hittem, hogy ami zombis, az annyira rossz nem lehet, meg egy olyan kiadónál jelent meg a könyv, amit szeretek, meg szép a borító... aha. Akadhatnak spoilerek alább, de mindent azért nem lövök le.

Adott egy teljesen átlagos zombi-apokalipszis kezdet, ám óriási out-of-the-box megoldásként itt rögtön három szemszögből figyelhetjük az eseményeket. És MINDEN MINDENNEL ÖSSZEFÜGG! Mindenki találkozott már valakinek a valakijével, aztán egész véletlenül ugyanarra a tanyára mennek, ami egy kész erődítmény: épp egy fegyver- és konzervgyűjtő orvos házába sikerült odakeveredni. Nahát, ezt jól bemákolták! 
Miután végre mindhárom hősünk megérkezett Red Hillbe, a magányos szívek elkezdenek egymásra találni, a párok tagjai elkezdenek másfelé kacsingatni, az emberek elkezdenek maguknak problémákat gyártani. Egyébként nulla kihívás és nehézség, talán a legnagyobb probléma az, hogy egyszer csak megszűnik az áramszolgáltatás. Nincs zombiinvázió (biztos kiszagolták a sok fegyvert a pincében), szóval hőseink mennek a zombikhoz, hogy jól megtisztítsák a terepet, hátha a gyerekek idejönnek majd és akkor nem esik bajuk, mert nem lesz zombi ezen az útszakaszon. :D 
Egyébként a szereplők csodálatosan lőnek célba. 
Nyilván akad útközben járulékos veszteség, de néhány embert meg kellett ölni, biztos így tanították McGuire-nek az OKJ-s íróképző kurzuson. Mindegy, aggódni nem kell annyira, akadnak gyönyörű önfeláldozások is, meg egy rendkívül megnyugtató befejezés, ami szemernyi kétséget sem hagy az olvasóban aziránt, hogy mindenki boldogan él, amíg meg nem hal (és zombivá nem változik). 

Néhány értékelésben olvastam olyat, hogy a történet tisztára The Walking Dead-koppintás, hát nem tudom, szerintem annyi, hogy ez egy totálisan átlagos és a fantázia teljes hiányában megírt zombis történet, szóval nagyjából bármihez lehet hasonlítani. 

Klisék és a kreativitás tökéletes hiánya - ennyit a cselekményről. A stílusról (na jó ilyen nincs), szóval az írásmódról meg annyit, hogy végig úgy éreztem, mintha egy sokkal hosszabb könyv kivonatát olvasnám, és ennél jobban aztán engem semmivel nem lehet felhúzni. Utoljára Fábián Jankánál találkoztam hasonló írni-nem-tudással, akkor is az volt az első gondolatom, hogy jézus szíve, szegény fák..!.
Biztos rohadt finnyás sznob vagyok, de nekem az nem regény, hogy egy írónak csúfolt személy leírja, hogy mi történt. 
Drágáim, annyi jó könyv van a világon, Jamie McGuire-t hagyjátok a fenébe!

A könyvvel való kapcsolatom mellesleg happy enddel zárult: sikerült pénzért megszabadulnom tőle. :)

25 megjegyzés:

  1. Bár nekem csak a Gyönyörű szörnyedelemhez volt szerencsém, egyet tudok érteni, hogy Jamie McGuire-t minden jóérzésű könyvszerető ember hagyja ki az életéből! :D Nagyon szórakoztató poszt lett! :D
    Most komolyan jól értem, hogy szerelmi bonyodalmakkal rakta tele a zombikat is? magányos szívek és párok és stb, wahh. A stílus és a cselekményvezetés a GySben is egy jó nagy elégtelent érdemelt volna, az OKJ-s író képzésen is :D (LOL!) :D
    A bemákolták egy tök jó szó, katacita-kreálmány? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is értem a hype-ot körülötte... :O
      Örülök, pedig bele se lendültem igazán, úgy döntöttem, nem ér annyit a dolog, hogy még egyszer felhúzzam magam. Eleve inkább nevetséges az egész könyv, mint bosszantó.
      Igeen, volt szerelem meg olyan szexjelenet, hogy áááá :D de biztos az is kellett bele az OKJ-s kurzus szerint :)

      A bemákolták nem tom, szerintem akkor lehet, hogy valami győri dialektus :D

      Törlés
    2. Én sem értem. :)
      Nem baj, így pont nem billentél át még önmagad további dühítésébe, hogy mekkora egy kalap kakát olvastál :D én át szoktam :D :D

      Még nem hallottam mástól, de lehet, hogy öregszem, és ez azért van :D

      Törlés
  2. én már ott meglepődtem, hogy vannak a _hölgynek_. én mindig azt hittem, ez pasi. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én sem tudtam, de szerencsére van egy fotó a könyvben a csaj kissé irritáló fejéről :D

      Törlés
  3. Én csúnyán előítéletes voltam (vagy csak jól működik a sznob radarom): elolvastam a Gyönyörű izé fülszövegét (uncsi, nyálas YA-nak tűnt, és az is, ráadásul beteges, ahogy PuPilla postjából kiviláglik), és eldöntöttem, hogy témától függetlenül ez a nő rosszul ír, és nem olvasok tőle.
    Az előítéletek néha jók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó a radarod :) többnyire az enyém is, de mondom áá, annyira csak nem lehet szar, még ha egy The Walking Dead színvonalú dolgot kapok, nekem az is jó. Hát még attól is messze elmaradt, tényleg tehetségtelenség a köbön ez a csaj.

      Törlés
    2. Az én radarom is jól működött, és nem akartam ezt a könyvet... úgy kaptam ajándékba, azzal a felkiáltással, hogy nézd, pilangóóóós :D :D :D ... és így történt, hogy elolvastam... :)

      Törlés
    3. Jó, hát egy olyan élmény után, mint ami a Gyönyörűvel volt neked, nem nehéz ám :D

      Törlés
    4. Jaj, nemnem, bocsi, félreírtam kicsit, szóval hogy már a GyS előtt jól működött, mert én nem akartam elolvasni azt a könyvet, látva a fülszöveget nekem is uncsi, nyálas YA-nak tűnt... de aztán megkaptam ajándékba, és azt is azért ugye, mert volt egy ilyen halovány emléke az ajándékozónak hogy a pillangókat szeretem, és az van a borítón :D na paff. :D

      Törlés
    5. Bocsi, Pilla, de azért az se semmi, ha valaki az alapján ajándékoz könyvet, hogy jééé, pillangó van a borítóján.:D

      Törlés
  4. Köszi a posztot, hétkezdésnek tökéletes volt! :)

    VálaszTörlés
  5. Engem teljesen elszórakoztatott ez a könyv, bár lehet hogy én vagyok nagyon érzelemszegény :D Bár én végig a zombiknak drukkoltam (a templomban, a mezőn, és az összes helyszínen), lehet hogy ezért sem tűnt fel annyira a stílus? Nem egy szépirodalmi alkotás, meg kell hagyni, de nekem tökre TWD utóhatásom volt, és az is érdekes volt, hogy ki kivel találkozott a menekülés során úgyhogy én rugóztam ezen elég sokat. Azt hiszem akkor én vagyok a kivétel, akiknek bejött ez a könyv. Mondjuk a Gyönyörű sorscsapás és többi regényét nem szeretném elolvasni, de ez a Red Hill nekem nem okozott annyi bosszúságot mint neked. Mondjuk a szexjelenet az marha röhejes volt!!!!!!! De ha visszagondolok mondjuk a TWD-re, akkor az erdőben dugás (Lori & Shayn) sem volt ennél gázabb :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért volt röhejes a szex, osszátok már meg velem is :D

      Törlés
    2. Nem hiszem, hogy te vagy a kivétel, azért biztos vagytok néhányan :) Azt mondjuk borítékolom, hogy bizonyára jobb, mint a nyálas sorscsapásos sorozat vagy mi, már csak témájából adódóan is :)
      PuPilla, háát mert csak :) vicces, hogy ott van két ember, aki között szépen bontakozik ki valami heteken át, de nagyon érzelmes meg visszafogott az egész, kb a kezüket se fogják meg egymásnak, aztán utána a falnak döntve állva megdugja a csávó a nőt :D persze mindezt szép részletesen tálalva :D

      Törlés
    3. El tudom képzelni :D jaj annyira fontos lett már mindenbe szexjelenetet írni... :/

      Törlés
    4. Nekem is bejött a könyv. Igaz, nekem is voltak kifogásolnivalóim, de összességében én jól szórakoztam.
      A Gyönyörű sorscsapás sorozat- tényleg sorscsapás :D Az első részt is alig bírtam végig olvasni.És ha jól láttam, most a Könyvfesztre megint megjelent egy újabb sorozat első darabja, hasonló mint a sorscsapás, legalábbis a fülszöveg szerint.

      Törlés
    5. Jaj PuPilla, olyan prűdek vagyunk, nem? :D
      Csenga: igen, jött ki valami új Gyönyörű vagy Veszedelmes vagy Sorscsapás vagy nem tom mi a fene, nyilván van, aki örül ennek is, de ez már színtiszta pénzlehúzás szerintem, a hülye is látja :D

      Törlés
  6. Hú de jó, hogy nem vettem meg!! :-) Ezek után meg nem is fogom. Pedig tegnap pont szemeztem vele hasonló felkiáltással, hogy ha zombis, akkor tuti jó. Az meg le sem esett, hogy ő írta azokat a szörnyűséges gyönyörűséges izéket is. :-D Megmentettél egy nagy csalódástól, köszi! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megmenthettelek! :)
      Igazi polihisztor a csaj, egy rakat különbözőféle könyve van, bár írni is tudna :D

      Törlés
  7. Nem szeretem a zombikat, amúgy sem érdekelt annyira ez a könyv, de ezen a poszton jól szórakoztam. Főleg ezen: "Nyilván akad útközben járulékos veszteség, de néhány embert meg kellett ölni, biztos így tanították McGuire-nek az OKJ-s íróképző kurzuson." :D
    Jaj, ez is tipikus hiba, hogy rögtön tudnak a fegyverrel bánni... Ezek a szerencsés véletlenek is, hogy pont egy olyan házra találnak, amiben van fegyver és konzerv is.
    Egyébként az írónőtől még az Őrző sorozatán gondolkoztam, de lehet kihagyom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett :D
      Fogalmam sincs, hogy minek született meg ez a könyv, pedig esküszöm pozitívan álltam hozzá, de hogy valaki ennyire ne tudjon írni (és közben ennyire sikeres, miéért?).

      Törlés
  8. Hú, ma majdnem lecsaptam rá a könyvtárban, mert olyan szép a borítója, csak szerencsére időben jelzett a radarom, hogy mintha erről olvastam volna nem túl hízelgőket nálad (na jó, nem mondom, hogy végigolvastam... bevallom, szörnyű vagyok, nem olvasok könyvértékeléseket, azt a pár könyvesblogot is, ami a feedlymben van, úgy olvasom, hogy legörgetek a posztok alján az összefoglalóig és pontszámig. A listázós meg témázós bejegyzéseket nagyon szeretem ellenben.) Mondjuk az írónő neve az én szememben is már tiltólistás, csak lehet átsiklottam volna efölött, mert nem mindig jegyzem meg a szerzőket. Szóval köszi, hogy megmentettél egy pocsék könyvtől! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól tetted, hogy nem csaptál le rá, szerintem ez a nő rémes író, fogalmam sincs, hogy mi ez a hype körülötte.
      És, egyébként, én is jobban szeretem a listás meg összegzős posztokat, olvasni is és írni is, én is csak azokat olvasom el, amelyek igazán érdekelnek... egyáltalán nem vagy szörnyű :D de nálam szívás, mert összegzést meg pontszámot sem írok, szóval nem én vagyok a te könyvesbloggered :D

      Törlés