2016-01-05

Miamona's Reading Challenge 2016

Bár leírtam, hogy nincsenek nagy olvasós terveim, egy-két törekvés azért megfogalmazódott bennem azzal kapcsolatban, hogy miket olvasnék idén, illetve milyen elvek mentén szeretnék haladni. Időközben Miamona elkészítette a saját kihívását, ahol tök jó kategóriákat találtam és teljesen belelkesültem. Bár az egyes pontok nagy része passzol hozzám, úgy gondoltam, kicsit átszerkesztem a listát, és ezzel csatlakozom a mozgalomhoz. Nekem ez a fajta olvasási kihívás fekszik a leginkább: nem konkrét könyveket határozok meg előre, hanem kategóriákat, ráadásul szabadon.



1. Non-fiction I. - Személyiségfejlesztő / pszichológiai / kreativitás-serkentő
Nehéz kiszűrni ebből a műfajból az igazán hasznosat, tavaly is belefutottam néhányba... Van néhány kiszemeltem, például A kérés művészete, a Tudatos jelenlét vagy épp Gretchen Rubintól bármi. 

2. Non-fiction II. - Barangolós-ismeretterjesztő
Az egyik kedvenc könyvtípusom, csak olyan nehéz ilyet találni... Nagyon szeretek ismerős vagy épp ismeretlen kultúrákról, tájakról olvasni, a jelöltjeim között van a Danubia és a Nélküled mi sem vagyunk, de bármi izgalmas kerül az utamba, rávetem magam. 

3. Road trip
A molyon tavaly létrehoztam egy polcot, ahol ezeket a könyveket gyűjtöm, úgyhogy valószínű innen fogok majd választani valami jó kis utazgatós történetet. 

4. Retró pöttyös
Csak hogy ne keverjük a vörös/arany/borostyán/antracitszürke pöttyösökkel. Egy ilyet eleve beterveztem a télre, majd kiderül, hogy a Nyakigláb Apó, valami Szabó Magda vagy más lesz-e a szerencsés választott.

5. Velence
Kapásból eszembe jut 5 könyv, amit 2015-ben olvastam Velencéről, idén is szeretném folytatni a sort. Főleg a non-fictionök érdekelnek, már kinéztem egyet magamnak angolul. 

6. Háborús-hátországos
Nem szeretem a lövészárkokban játszódó háborús könyveket, azokat viszont nagyon, amelyek háború idején játszódnak, csak épp nem kifejezetten a hadműveletekről szólnak. Ide még nincs konkrét kiszemeltem, de a Fedőneve Verity-t mindenképp be szeretném iktatni idén, majd meglátjuk, mennyire passzol ebbe a skatulyába.

7. Valóság reloaded
Híres emberek picit újragondolva, megtoldva némi fantáziával, fekete-fehér fényképek kiszínezve. Olyasmire gondolok, mint a Napkeringő, a Vanessa és Virginia vagy a Mrs. Hemingway, csak hogy az aránylag újak közül említsek párat. 

Évekkel ezelőtt állítottam össze ezt a listát magamnak, amikor már elegem lett abból, hogy egy csomó helyen megmondják, mit KELL elolvasnom iksz éves koromig. 2015-ben semmit nem haladtam vele, szóval a cél, hogy idén kipiálhassak róla legalább egy könyvet. (A linken nem a jelenlegi állás látszik, azóta elolvastam ezt-azt róla.)

9. Elfeledett vagy fel sem fedezett könyvek temetője
A 2015-ös kedvencem ebből a kupacból került ki, így arra jutottam, nem baj, ha az ember kutatgat egy kicsit rég elfeledett könyvek után, és nem csak azt olvassa, ami épp szembejön. 

10. A bookdepós szerzeményeim egyike
Hajlamos vagyok arra, hogy berendeljek mindenféle akciós könyvet a bookdepóról, (plusz most karácsonyra is kaptam innen néhány darabot), hogy aztán csak a polcon nézegessem őket. Ideje haladni ezzel a gyűjteménnyel!

+1. Újraolvasás
Miamonánál is ez a plusz egyedik kategória, és mivel évente egy-egy ilyen azért becsúszik, 2016-ban is jöhet egy újrázás! A Keserű ébredést régóta tervezem, akárcsak a Norvég erdőt.

Illetve ha már így összejöttünk, elmesélem azt is, hogy milyen szelek fújnak nálam. Tudom, hogy ennél nagyobb közhelyet le sem írhatnék, de szeretnék olyan könyveket válogatni, amelyek nyomot hagynak bennem és a részemmé válnak. November-december táján túladagoltam magam YA-kból (szuper darabok voltak különben), és bár akkor épp erre volt szükségem, most tiszta fejjel úgy érzem, hogy nyitni szeretnék. Akár műfajok felé, amelyeket eddig elhanyagoltam (sci-fi, horror - miért ne?), akár szerzők felé, akikkel eddig nem találtunk egymásra, de azért birizgálják a fantáziámat, vagy akitől még egyáltalán nem olvastam. Felsorolom azokat, akiktől szeretnék valamit sorra keríteni idén:

~ Fabio Volo
~ Alessandro Baricco (már folyamatban...)
~ Alice Hoffman
~ Irvin D. Yalom
~ Anne Tyler
~ John Scalzi
~ Amy Tan

Ha van kedvetek, csatlakozzatok a csellendzshez Miamonánál ti is!

14 megjegyzés:

  1. MiaMona listája nekem is nagyon tetszik és a tiéd is! A Verity szerintem jó ebbe a kategóriába, ill. én is szeretnék több non-fictiont olvasni (lásd a mai Elizabeth Gilbert könyvtalálat). Alice Hoffmant ajánlom, Fabio Volo és Baricco nekem nem jött be, többiekhez nem tudok hozzászólni :D ÉLjenekalistáááák!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bariccót elkezdtem, és nagyon nem nekem van kitalálva, nem igazán szeretem a lírai hangvételű könyveket, mert nem tudok velük rendesen haladni. :)
      Remélem, jóféle nonfictionöket fogunk ki idén! :)

      Törlés
  2. Hű, de jó kis lista, egy-két pont erejéig el tudnék csábulni... :D Fabio Volót és Bariccót én ajánlom! ;))) Alice Hoffman és Scalzi szégyelnetesen régen váratnak magukra... :) Hajrá, mindent bele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is a tieidre, szerintem amúgy mindegyikhez tudnék olvasni valamit. :) Baricco egyelőre megint nem jön be, de még csak a könyv 1/5-énél tartok, szóval nem ítélkezem, és próbálom felvenni a ritmusát.
      Köszi! :)

      Törlés
  3. Szerintem nagyon jó kis kategóriákat alkottál meg, nekem nagyon szimpik a tieid is :) Idén én is szeretnék még jobban nyitni, több non-fictiont olvasni és ezek a kategóriák, amiket te is írtál nekem is nagyon bejönnek :) Roadtrip főleg :)
    Szerintem Volo neked bejönne, nem is tudom melyiket javasolnám kezdésnek. A Ráadásnap a legromantikusabb ha lehet ezt a szót Volo esetében használni, talán a Járok egyet lenne a legideálisabb :)
    És igen, elfeledett könyveket én is szeretnék olvasni. Majd nyitottabb szemmel járok a könyvtárban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Te is indulsz a kihíváson?
      Volótól én is a Járok egyet-et néztem ki magamnak, nem tudom, miért, de az vonz leginkább. A romantikus téma kevésbé, főleg férfi szemszögből nem. :D
      Nem könnyű ez az elfeledett könyves téma, de remélem, ráakadunk idén pár gyöngyszemre! :)

      Törlés
  4. Igen, beneveztem rá. Nem tervezek egyik ponthoz sem, szerintem egy év alatt simán összejönnek amúgy is ezek a kategóriák.
    Amúgy Volótól a Hely a világban is szuper, de így online ismerve téged a Járok egyet passzol hozzád (és azt mondtad, hogy a mindenféle testnedv említése téged nem zavar :D, itt pedig lesz bőven).
    Én is, régiekre szeretek a legjobban rácsodálkozni (pl. a Hó hull a cédrusra is ilyen volt nekem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy igazad van, ez is ilyen bingó szerű, csak kevesebb a rubrika. :D
      Nem zavarnak a testnedvek, de most már nagyon kíváncsi vagyok, mik lesznek azok :D

      Törlés
  5. Nagyon katacitás listát hoztál össze, tetszik! :) Reméltem, hogy lesz benne barangolós-utazós téma, és külön Velence is! :)
    Jól hangzik a szerzős lista is, én belefogtam Amy Tanbe még év végén, és tetszik, de lehet, hogy most félre fogom tenni mégis kicsit, mert másra koncentrálok - pl. Keserű ébredés újraolvasásra! :D
    Alice Hoffmantól mit tervezel, a Gyönyörű titkok múzeumát?

    Hajrá a "csellendzshez"! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :D Amúgy azt vettem észre, hogy szinte csak helyhez kötődő kategóriákat akarok összeválogatni, aztán rájöttem, hogy azért kicsit szélesíteni kellene a palettát :D
      Amy Tan megvár, főleg, ha ilyen fontos dolgaid vannak! :D
      A Gyönyörű titkok múzeuma már megvolt, és tetszett is, úgyhogy most a Galambok őrizőin és valamelyik régebbi könnyedebb könyvén gondolkozom. :)
      Köszi! :)))

      Törlés
    2. Amy Tan megvár bizony, de ilyenkor mindig elgondolkodom, leszedjem-e az aktuálisak közül, vagy hagyjam ott lógni... mondjuk enni nem kér. :D Már a második Tündérkrónikákat nyomom, jaj nincs megállás ilyenkor. :)
      Tényleg olvastad már azt, néha nem tudom mindenki olvasmánylistáját fejből. :))) A Galambok őrizői nekem is megvan és listás, szerettem a régebbi könyveit is, csak az Itt a földönt nem, meg néhány csak angolul megjelentet.

      Törlés
    3. Igen, ez nekem is mindig óriási dilemma :D bookworm problem level 30000000!
      Jólvan, olvasgasd csak a Tündérkrónikákat, most gondolom úgyis élvezed, szerencsére most nagyon új könyvek se jelennek meg, ennek most kifejezetten örülök, mert nem fáj a fogam mindenfélére (dehogynem, csak nem újakra).
      Akkor majd az Itt a földönt kell hanyagolnom. :D

      Törlés
  6. Tök jó pontokat találtál ki. :)
    Én is csatlakoztam, de én maradok Miamona pontjainál, remélem sikerül teljesíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Nekem is nagyon tetszenek Miamona kategóriái, idén is nagyon jókat talált ki! :)

      Törlés