2016-01-16

TAG - Népszerűtlen könyves vélemények

Halásztam egy taget PuPillától! Azóta többen is kitöltötték, én most jutottam el addig, hogy leüljek bejegyzést írni. A vicc, hogy ma pont kaptam egy borzasztó szimpatikus kommentet az egyik könyves posztom alá, amelyben kifejtettem, hogy nem tetszett az a könyv, ami gondolom a kommentelőnek igen, úgyhogy még aktuális is ez a kérdéssor.




1. Egy népszerű könyv vagy sorozat, ami neked nem tetszett.
Meglehetősen sokat fel tudnék sorolni, de csak párat említek: Csillagainkban a hiba - fogalmam sincs, mitől akkora szám ez a könyv; Felhőtatlasz; A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt - és úgy általában minden viccesnek szánt skandináv regény, nem is kezdek már ilyenekbe.

2. Egy népszerű könyv vagy sorozat, amit mások nem bírnak, neked viszont bejött.
A boszorkány jut mindig eszembe, amit kevesen szeretnek, nekem meg ott van a kedvenceim között. Az Úton egy vagy utálod-vagy szereted könyv, én odáig vagyok érte. Elég kevés ilyen regény van, az első kérdéshez jóval többet fel tudtam volna sorolni. :D

3. Egy szerelmi háromszög, ahol a főszereplő nem azzal a karakterrel jött össze, akinek te szurkoltál; vagy egy OTP (one true pairing), ami szerinted pocsék. 
A klasszikus Katniss-Peeta-Gale háromszög szerintem is szomorú véget ért, az lett volna a legjobb, ha Haymitchcsel jön össze a Poszáta. Más nem jut eszembe, nem igazán szoktam kiborulni ilyesmiken.

4. Egy népszerű műfaj, amit te nagyon ritkán olvasol.
Direkt erotikus könyvek. Más ha egy könyvben van szex, pl. Fever sorozat, vagy akár Murakami könyvei, de a mamipornót meghagyom másnak.
High fantasyt sem olvasok, a versekről és drámáról nem is beszélve.

5. Egy népszerű vagy közkedvelt karakter, akitől te a falra mászol.
Kb. minden tipikus hős. Legyen az Frodó, Harry Potter, Luke Skywalker (film, tudom), vagy bárki, aki nyomor fejjel mártírkodja végig az életét. Valószínű azért nem állnak közel hozzám ezek a karakterek, mert semmi izgalmasat nem találok bennük.

http://latersbaby.net/fifty-shades-of-grey-book-burning/#sthash.0llHIc4d.DucksnHw.dpbs


6. Egy népszerű író, akit te az istenért sem tudsz megszeretni.
Sarah Addison Allen, pedig őt sok olyan olvasó ismerősöm szereti, akinek adok a véleményére, de szerintem rettentő szegényes a stílusa és totál kiszámítható regényeket ír. Neil Gaiman nem kompatibilis velem, ahogy Szabó Magda és Alessandro Baricco sem, pedig utóbbival épp most is próbálkozom.
A Rémesen Rossz Szerzők klubjának tagjait most nem sorolom fel (de annyit elárulok, hogy Jamie McGuire oszlopos tag).

7. Egy népszerű könyves toposz, ami már a könyöködön jön ki. (pl. elveszett hercegnő, korrupt szerető, szerelmi háromszögek, stb.)
Az a "csavar", amikor kiderül a sztori végén, hogy minden azért van, mert a főhős skizofrén. Igaz, ezt már 10 éve is untam a filmekben, és most már elég hamar rájövök, ha erről van szó.

8. Egy népszerű sorozat, ami téged egyáltalán nem érdekel.
A tűz és jég dala. A Trónok harcát elolvastam, de rettentően untam, és képernyőn sem jött be jobban.

9. A mondás úgy tartja, „a könyv mindig jobb, mint a film”, de melyik filmet vagy tévésorozatot kedveled jobban, mint a könyvváltozatát?
Ez a mondás egy nagy hülyeség. :D Ami kapásból eszembe jut, az a Csillagpor, a Vihar-sziget, az Álom luxuskivitelben, A felolvasó. Megfelelő szereposztással simán ki lehet hozni többet a könyvből képen, mint papíron. Néha elég egy pillantás, egy mondat, egy rövid jelenet (meg persze jó kis aláfestő zene), ami hatalmas pluszt tud hozzáadni az eredeti történethez.

10. Mi volt a legbrutálisabban negatív, idegesítő, dühítő, könyvszaggatós olvasási élményed, amikor úgy érezted kiszaladsz a világból, de előbb még megpróbálod elintézni, hogy az összes példányt bevonják, elégessék, felnégyeljék, karóba húzzák és kerékbe törjék vagy legalábbis kifeszítsék két fa közé és megvárják, míg jön a vihar? :)) /Miamona pluszkérdése/
Fábián Janka egyik regényének, az Emma szerelmének olvasása nálam leginkább röhögőgörcsbe fulladt, katasztrófa. :D Amin nagyon kiakadtam még az az Újjászületés Margaret Mazzantinitől, pedig szép a nyelvezet, tetszik a stílus, de nem kicsit húzott fel a főszereplő hölgy, illetve az, hogy a cselekményből több tucat brazil szappanopera forgatókönyvírója táplálkozhatna évekig.
Csak hogy kitérjek a kedvenc témámra - az iskolai kötelezőkre - is, A nyomorultak maradandó élmény, annyira, hogy évekre elvette a kedvem az olvasástól az a szenvedés, amit a nyári szünetben való olvasása kiváltott belőlem. 

8 megjegyzés:

  1. Dejó, te is kitöltötted! :) Gondoltam rád, hogy neked is továbbadom, csak nem voltam benne biztos, hogy örülnél neki. :)
    Miamona pluszkérdése tök jó.
    Hmm, tényleg, a Csillagpor szerintem is jobb filmben, de nagy átlagban, nekem legalábbis, elég kevés olyan adaptáció van, amit jobban szeretek a könyvnél.
    SAA szerintem elég hullámzó, ugyanígy Gaiman. Van amilyüket imádok, van amitől falra másznék, de Alice Hoffmannal is voltam már így. A korai művei elég pocsékak.
    Nahááát, egész megvilágosodtam most miattad! :D Tényleg, akár összejöhetett volna Haymitch-csel is Katniss :D :D (mondjuk öregnek képzeltem, de elvileg nem volt olyan nagyon idős a könyv szerinti karakter, még annyira se, mint a filmbeli színész).

    "aki nyomor fejjel mártírkodja végig az életét" :D :'D
    A boszorkány nekem várólistás évek óta, szerintem szeretni fogom, olyan előérzetem van. :))) Viszont az egyes pontból rögtön ellentéted vagyok, a Csillagainkban és A százéves is nagyon tetszettek, utóbbi egyenesen kedvenc könyvem is, és az egész családdal megszerettettem. :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök én bárminek. :D Nekem ez nagyon testhezálló téma, úgy érzem. :)
      A nagyon szeretős könyvek nekem is mindenképp jobban tetszenek papíron, és most közben arra is rájöttem, hogy az összes felsorolt filmadaptáció esetében a filmet láttam előbb, szóval ez is jelenthet valamit...

      Szegény Haymitchnek elég kevés esélye volt, lássuk be, de annyira poén lett volna, különben számomra Woody Harrelson is elég meggyőző, a filmben külön tetszett. :D

      A boszorkány olyan jóóóó! Annyira egyedi a világa, én az eredeti Ózt is imádom, de ez totál más, haladó szintű Ózos. :)

      Tudom, hogy A százévest mindenki imádja, eleinte nekem is tetszett, aztán annyira eluntam hirtelen, hogy nem bírtam végigtolni. :/

      Törlés
    2. "Örülök én bárminek" :D :D Ez jó! Keretezd be. :D

      Woody Harrelson szerintem is nagyon jól játszott, szerettem Haymitchként. :)

      Akkor szerintem tetszeni fog nekem A boszorkány. :))) Megpróbálom még idén sorra keríteni (jajjnagyonelfoglaltvagyok könyveszempontból... is... :D )

      Van ilyen, nem a te könyved A százéves. Nálunk nagyon betalált, jó olyan könyvet találni, amit megszerettetsz a családdal is, és tudtok róla beszélgetni. :)

      Törlés
    3. Oké :D Múltkor vittem vkinek ajándékot és mondta, hogy "Én nagyon szeretek ám kapni!", ez annyira cuki volt:)
      Mindannyian nagyon elfoglaltak vagyunk könyves szempontból. Micsoda problémák! :)

      A százéves amúgy olyan kis univerzális könyv, eddig nagyon különböző emberektől hallottam, hogy szeretik. :)

      Törlés
  2. Nagyon jó ez a tag, szerintem én is kitöltöm most, tetszik. :)
    A válaszaid meg zseniálisak. :D Lesznek közös pontjaink, van, amiben nem értünk egyet teljesen, de hát pont ettől szép az élet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedvet kaptál, megyek, nézem is a válaszaid! :)
      Szerintem tök vicces, hogy egymással ennyire ellentétes válaszokat adunk. :D

      Törlés
  3. Nekem is tökre meghoztátok ehhez a kedvem. Csak le kell ülnöm hozzá és törnöm a fejem mint Micimackónak :)
    Azért remélem, hogy megbocsátást nyerek az Újjászületés miatt - mea culpa :)))
    Olyan jókat tudok nevetni amúgy a stílusodon, és úgy látom A nyomorultak nagyon beette magát a lelkedbe, már többször is hivatkoztál rá :) (Bevallom, én nem olvastam, és szerintem nem is fogom.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, szerintem pikkpakk eszedbe fognak jutni a válaszok! :)
      Sosem haragudtam az Újjászületés miatt, remélem, te sem rám. :) Meg legalább az a könyv igényesen van megírva.
      A nyomorultakat, meg úgy Victor Hugót jobb ha egyenesen kihagyod az életedből, semmit nem veszítesz. :D

      Törlés