2013-11-27

Select all, delete all

Köszi, Nokedli, hogy írtad ezt a posztot, és ráébresztettél, hogy a várólista (moly) csak nyűg és probléma. Hihetetlen, hogy eddig fel sem merült bennem, hogy törölnöm kéne az egészet úgy ahogy van (persze egyenként szedtem le a könyveket, kérlek mondjátok, hogy ennek nincs más módja, mert kitépem a hajam). Oké, annyira nem vagyok nagy király, először is lementettem egy guglidokba a listát, majd rájöttem, hogy azért nincs vész, van még két könyvtáras listapolcom, tehát ha épp könyvtárba megyek, és kell egy rövid lista, akkor tudok miről szemezgetni, és ezentúl is legfeljebb ezekre helyezgetem a könyveket. 
Ó, és milyen jó, hogy egyesével végigmentem mindenen, mert rájöttem közben, hogy hiba van a mátrixban! Nem olyan régen bejött az a funkció a molyon, hogy megadhatod a beszerzés évszámát azoknak a könyveknek az esetében, amelyek a magánkönyvtáradat gyarapítják. Ez tök jó, csak most - mint rájöttem - az összes évszámozott könyvem duplán szerepel a magánkönyvtárban, szóval most mehetek végig azon is, és állhatok neki törölgetni. Csodálatos, produktív délután ez. 


Amúgy azt nem tudom, mi legyen azokkal a könyvekkel, amelyek nincsenek (még) meg egyik könyvtárnak sem, nem kívánságlistások és nem magánkönyvtárasok. Kéne nekik egy polc... De az már megint egy csomó adminisztráció. Igazából az jutott az eszembe, hogy úgyis ők állnak a várólista-hierarchiám legalján, a többi ötszáz könyv (mert igen, 589 darab szerepelt rajta, bizony-bizony) többmázsás súlyként nehezedik rájuk, így ha majd véletlenül szembejönnek valamiért valahol valamikor valahogy, akkor lecsapok rájuk, de nélkülük is van bőven választék. 

Ó, és mivel törölték a városi könyvtárban az előjegyzésemet, mert nem vettem át időben (Déli álmok), végre én leszek az a gyökér, aki nem viszi vissza időben az előjegyeztetett könyveket, mert most tényleg van egy kis torlódás, viszont részemről nincs benne kockázat, mert nekem nincs előjegyzésem, szóóóval maradnak itthon még decemberben, és szépen, nyugodtan végigolvasom mindegyiket. Meg a meseanyutól kölcsönkapott Csodaidőket, és ha még netán emellett lesz időm olvasni, akkor ott A boszorkány, ami annyira jó, csak a kindle kb olyan gyakran kerül a kezem ügyébe, mint az otthoni olvasatlanok, egyébként ez utóbbi kategóriából a Vándorünnep lesz a következő (marhán kíváncsi vagyok, hogy mikor kerül sorra szegény). 

Még egy valamit kell valahol rögzítenem: a még el nem kezdett sorozatok első részeit, csak mert sosem tudom, hogy mondjuk a Kenzie-Gennaróból melyik az első, vagy az Anne-ből, meg van egy csomó krimi, Karen Fossum, Wolf Haas, miegymás, és ezeket képtelen vagyok fejben tartani. Szóval most böngészhetem végig a lementett listát.

Amúgy mondtam már, hogy milyen jó érzés a nulla darabos várólista

12 megjegyzés:

  1. Üdv a klubban! Gratulálok a csodálatos, produktív délutánhoz :D
    Én durván nyomom, tényleg minden törölve lett, sehol egy dokument, se könyvtárazós polc, se semmi - csak amit fejből is tudok :)

    Kis segítség:
    Kenzie-Gennaro 1.rész: Egy pohárral a háború előtt
    Anne: Anne otthonra talál
    Brenner: Halottak feltámadása :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó köszi, ezeket mindjárt fel is teszem a polcra!
      Akkor te tényleg nagyon jó vagy, hogy a földig romboltál minden listát!:) Én ehhez még nem vagyok elég erős:) Tény, hogy nagyon jó úgy bóklászni a könyvtárban, hogy nincs lista meg semmi, csak nézegeted a polcokat, és úgy választasz.

      Törlés
    2. Ó, lesz azért lista, csak a buksimban ;) Igazság szerint engem az idegesít(ett), hogy minden számszerűsítve van. Csinálok egy polcot, és ott üvölt a szemem előtt hogy hány darab van rajta. Várólistánál ugyanez. Vagy jelölöm az olvasásokat, és ott virít, hogy összesen ennyit, hogy idén ennyit, hogy ennyi oldalt és ez-az-amaz. Megnézed valakinek az adatlapját, és egy kisebbfajta táblázatot látsz - hány ismerős, hány olvasás, hány könyv, hány akármi. Utálom ezt. Mintha valami hülye verseny lenne. Jövőre már csak a blogon fogom feljegyezni az olvasásokat, nekem senki ne akarjon valami hülye statisztikát csinálni abból, hogy mennyit olvasok x idő alatt :P

      Törlés
    3. A versenyfílinget én is tapasztalom,főleg a hülye plecsnik formájában, olvassunk el száz könyvet meg kétszázat meg mittudomén mennyit. Én mondjuk bizonyos mértékben szeretem a számokat, de csak a tájékoztató funkciójukat, és nem akarok miattuk többet elérni. Jó könyveket akarok olvasni és kész:)
      (plusz a listákat is szeretem, de nem érdekelnek a számok)

      Törlés
    4. Ja, azoktól falnak megyek, bár nekem is van egy olyan asszem (ha jól rémlik azután jelentkeztem, hogy már megvolt a 100 :D na igen, volt egy plecsnigyűjtős korszakom).
      Én is szeretem a listákat amúgy, csak most besokalltam picit :)

      Törlés
  2. Én nem is érten ezt a várólistásdit, mint fogalmat. Olvasni jó és öröm és szabadság. Azt amit éppen kívánok, és amikor akarom. Minek a stressz?

    Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez nem stressz volt, csak egy adathalmaz a feledékeny buksimnak. Tervezni nem szoktam, épp azért amit te is írsz, hogy öröm és szabadság legyen ez a tevékenység, nem szabom meg előre, hogy most ezt meg ezt a könyvet kell elolvasnom iksz időn belül.

      Törlés
  3. Nálam a várólistán csak olyan könyvek vannak, amik itthon arra várnak, hogy elolvassam őket. Én mindig is úgy értelmeztem, hogy ennek ez a funkciója, ami amúgy érdekel, az a Felkeltette érdeklődésemen polcomon van. Engem a várólista inkább emlékeztet arra, mennyi klassz könyv van itthon, amit még nem olvastam, bár tény, néha nyomasztó tud lenni.
    De ha neked így jobb, teljesen jól tetted, hogy töröltél. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, észrevettem, hogy sokan így használják a várólistát, hogy az otthoniakat rakják rá. Nekem meg ömlesztve volt rajta minden :) És ha jól rémlik az otthoni várós könyveknek csináltam egy polcot külön, de nem tom, hogy az megvan-e még:)

      Törlés
  4. Egy kicsit elmaradok a blogok olvasásával és micsoda tisztogatás zajlik itt kérem szépen! :)
    De ha Neked ez most megkönnyebbülést jelentett, akkor tök jó és ez a lényeg! És azzal a kommenteddel mélyen egyetértek, hogy nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség és hogy jó/élvezetes/maradandó könyvekre találjunk rá :)

    VálaszTörlés
  5. Képtelen vagyok annyi könyvet fejben tartani, nekem ezért kellenek a listák. Ha könyvtárba megyek, előtte végig szoktam böngészni az erre irányuló polcomat, és néha elcsodálkozom, hogy miket tettem fel rá. A Várólistámon pedig az itthoni olvasatlanok vannak. Tudom, hogy nem erre szolgál, de anno így alakítottam ki, és így is maradt.
    Most a Várólistacsökkentéssel vagyok nagy gondban. Az idénre kiválasztott könyvekkel sorra lyukra futok, és kezd elegem lenni belőle. A jövő évre tutira nem fogok ilyen listát összeállítani, és inkább kedvemre olvasok, nem időre.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem mindenkinek arra szolgál a Várólista funkció, amire neki szüksége van :)
    A Várólista-csökkentés nekem is egy idő után nyűg volt, így már idén sem indultam. Hidd el, jobb lesz nélküle :)

    VálaszTörlés