2013-02-10

A 14,001-edik dolog, ami boldoggá tesz...

 ... az ez a könyv. Rengetegszer láttam szerte a világháló képmegosztó oldalain, és borzasztóan kíváncsi lettem, hogy vajon mit tudhat. Ez a könyv a vigasz a szürkeség ellen; felráz, ha céltalan vagy, és ha úgy érzed, semmi szép nincs ebben a világban, elég, ha kinyitod, és máris máshogy fogod látni. Ha pedig jó a kedved, és boldog vagy, ad még 14,000 másik okot arra, hogy mindig az legyél. És persze arra ösztönöz, hogy te magad is fogj egy füzetet, és elkezdd gyűjteni az életed apró örömeit.

A 14,000 things to be happy about az én bibliám. Nem órákig olvasom, csak néha fellapozom, és elolvasok egy oldalt. Aztán újra felcsapom valahol, és mégegyet, felolvasok párat az édesemnek, például, hogy Barbara Ann Kipfer is szereti úgy hajtogatni a párnát, hogy a hideg fele érjen a fejéhez - én ezzel a jelenséggel két és fél évvel ezelőttig nem találkoztam. Mellesleg egy csomó angol kifejezést megtanulok, bár igazából szótár vagy minimum a laptop mellett kéne olvasni, hogy az ismeretlen dolgokra egyből rá tudjak keresni.


Természetesen nekem is kellett egy Füzet. Barbara sok-sok spirálfüzetet töltött meg a boldogságával, én egyelőre egy vékony kék színű Moleskine-re ruháztam be, és hordom magammal folyamatosan, de egyelőre szánalmasan kevés dolgot sikerült felírnom, gondolom rengeteg minden annyira természetes, és valószínű pont ez a könyv lényege és célja, hogy észrevegyük azt, ami - akár csak egy másodpercre - mosolyt csalt az arcunkra, ami miatt érdemes várnunk egy egyébként átlagosnak ígérkező napot, ami inspirál vagy ami emlékeztet valami szép időszakra.
Ahogy elkezdtem írni a listát, azt vettem észre, hogy a leírtak felének köze van az evéshez vagy az iváshoz. Jellemző. Engem például ezek tesznek boldoggá:


csíkos pólók, listák, görögdinnye, tengerillat, a cicám, a Lomo Diana Mini fényképezőm, tumblr, deep house, turkálók, The Big Bang Theory, listák, mekis kaja, szép biciklik, "keep calm and...", Oasis, kisállatok, könyvtár, Anglia, Nutella, Instagram, új körömlakkot venni, tollak, polaroid képek, térképek, sajttorta, George Michael, londoni metrótérkép, Carmex, szeptember, hideg sör, szép naptárak, prosciutto crudo, főzni az én édesemmel, R2D2, ráérős reggelik, Stewie Griffin, parmezán, nyár után végre őszi ruhákat hordani / tél után meg tavasziakat, kaját rendelni, Zooey Deschanel, szakácskönyvek, Café Frei, a pisai hónapjaim, IKEA, Murakami, point & click játékok, moziba menni, unboxing, szépséges torták, a szülinapom, extra száraz vörösbor, avon katalógust nézegetni, cicát rajzolni, The IT Crowd, maneki neko, hőlégballonok, "buongiorno principessa", Marie Antoinette, baklava, Cinque Terre, észrevenni az első gesztenyét ősszel, sushi, borsópüré, "I love you to the moon and back", a szobám zöld fala, csilis csoki, Brighton, a Balaton színe, instant levesek, pesto, sálak, carbonara spagetti, rohamosztagosok, kacsák a belvárosban, LEGO, nyugis péntek esték, koktélt inni a lányokkal, kókusz ízű és illatú dolgok, indie electro zene, Lost, szeplők, halászlé, Milky Way, banana split, BBC Good Food, a szemüvegem, James Bond, ha meghallom valahol valamelyik kedvenc számomat, Before Sunset, "Cavolo!", madarak, sajtos roló, Jamie Oliver, sötétkék skinny farmer, sült krumpli, pünkösdi rózsa, krepp ágynemű, brit akcentus, 9 és 3/4-edik vágány, BB cream, dekortapasz, Starbucks papírpohár, Calvin Harris Ready for the Weekend című albuma, Zero 7, ha el tudom olvasni a cirill betűket, fehér ruhák, Lucca, foci VB és EB, hatalmas áfonyás muffint reggelizni, elhagyatott helyek, a pisai playlistem, méhviasz gyertya, világítótornyok, trüffel, Jane Eyre, barack, jegeskávé, piros rúzs, befagyott tavon sétálni, piadina, Jóbarátok, hóemberek, post-it, szivárvány, ikeakutyák, szép párnák, pálmafák, tacskók, bőrkanapék, Darth Vader, gyorskaját enni éjszaka, cider, fodrászhoz/masszőrhöz/kozmetikushoz menni, forraltbort inni évente egyszer

Nem terveztem ennyire overshare-elni, csak aztán nem bírtam leállítani magam.
Sok boldogságot mindenkinek!

Megrendelhető a bookdepositoryn ingyenes szállítással.

11 megjegyzés:

  1. Érdekes könyv lehet.
    Szerintem tök jó dolgokat írtál fel, pl. "hatalmas áfonyás muffint reggelizni", "befagyott tavon sétálni".

    VálaszTörlés
  2. Épp most is azt reggelizem, nem tudom megunni :)
    Szuper könyv, az egyik legjobb hangulatjavítóm :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretném ezt a könyvet megvenni. De nem találom sehol . Esetleg tudna segíteni abban,hogy honnan tudom megszerezni?

    VálaszTörlés
  4. A bookdepository.co.uk-n vettem, ahol ráadásul a kiszállítás is ingyenes:
    http://www.bookdepository.co.uk/14-000-Things-be-Happy-About-Barbara-Ann-Kipfer/9780761147213

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  6. sziasztok! megrendeltem a könyvet onnan ahonnan linkelted és két hete nem jött meg. :( nektek is ilyen sokáig tartott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nekem vegyesek a tapasztalataim a bookdepóval, egyébként gond nem volt, de változó, hogy milyen gyorsan/lassan ér ide a könyv (volt olyan is, hogy egyszerre adtam le rendelést több könyvre, és külön-külön érkeztek). Szerintem érdemes rájuk írnod, hogy mi a helyzet, egyszer velem is előfordult ilyen, de megoldották.

      Törlés
  7. sziasztok tudna nekem valaki segíteni hogy a könyvnek magyar változata van vagy csak angolul lehet megvenni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kamilla, nem tudom, hogy miért nem válaszoltam neked időben, ne haragudj, nem szokásom! A könyv csak angolul elérhető, de megmondom őszintén, nem sok esélyt látok a magyar megjelenésre, egyes pontjai szerintem lefordíthatatlanok, és angolul sokkal jobban "átjön", hogy mire gondol a szerző. Szótár nekem is sokszor kell hozzá, az igaz. :)

      Törlés
  8. A Bookline oldalán láttam ezt a könyvet kb 3000.-ért. Mit ajánlotok? Szerintetek megbízható a Bookline?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még sosem rendeltem tőlük, de biztosan megbízhatóak. Kb a bookdepositoryn is ennyibe kerül, frissítettem a linkeket (mert ami eddig szerepelt ott a link mögött, az épp nem elérhető), de azért a bookdepónál várni kell egy-két hetet, mire megjön.

      Törlés