2015-08-01

Júliusi könyves zárás

Az előző hónap végén eldöntöttem, hogy júliusban sokat fogok olvasni (volt is mit...) és így is lett! Katacitának nagy pacsi a 9 könyvért, amelyek között szép hosszúak is voltak ám, meg két angol nyelvű is. Ennyi olvasás mellett simán megérdemlem, hogy 8 könyvvel gyarapodjon a könyvtáram, nem? Mindegyiknek egytől-egyig nagyon örülök, és bár úgy tűnik, uborkaszezon van, mert se Könyvfeszt nincs, se Könyvhét, az őszi megjelenések is odébb vannak bőven, azért akadt itt jó pár friss és ropogós újdonság, ami rezonanciát váltott ki a könyvmoly-idegvégződéseimből.

Elolvastam



Jonathan Franzen: Javítások - Évente egy Franzen elmegy, de nem vált ki belőlem katarzist, legfeljebb felbosszant, de biztos vagyok benne, hogy ő ezt cseppet sem bánja. A Szabadság jobban tetszett, de igazából mindkettőben találtam olyan oldalakat, amikor azt kérdeztem magamban, hogy mi a francnak olvasom én ezt, volt olyan is, hogy átpörgettem oldalakat (sőt, a Javítások esetében egy egészen hosszú fejezetet is...), néha viszont egészen élveztem, de a jobb pillanatokat is beárnyékolták a szenvedéseim.
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete - Egyrészt rájöttem, hogy nem szeretem azokat a regényeket, amelyek túl hosszú időt ölelnek fel, másrészt az egész cucc annyira sablonos és szirupos, pedig egész kellemesen indul, de öreg hiba 20 oldal után következtetéseket levonni.
Marc Pastor: Barcelona árnyai - Sötét bűntények Barcelonában, az 1910-es években, a város téli hangulatával, kicsit szokatlan stílusban. Bővebben itt
Marie Kondo: Rend a lelke mindennek - Megrendeltem, megkaptam, elolvastam, rendet raktam. Még nem fejeztem be, de elég fogékony korszakomban vagyok. Vannak benne jó ötletek, és az alapszemlélet is tetszik, csak a tálalás kissé mániákus, ezzel már nem tudtam azonosulni. Bővebben a rendrakásról és a könyvről itt.
Adrian Mathews: A patikus háza - Egyértelműen a hónap kedvence! Ne tévesszen meg senkit a Da Vinci-kódhoz történő hasonlítgatás, csak azért, mert mindegyikben van egy festmény, nem lesz egyforma a két könyv. Erős amszterdami hangulat, kedvelhető főhős, művészet, történelem, nyomozás, személyes adalékok, állati jó!
Elizabeth Little: Amíg a lányod voltam - Teljesen rákattantam most az ilyesmi olvasmányokra, végül is nyár van vagy mi. Pörgős, izgulós, nyomozós, meg nem is butácska, ahhoz képest, hogy egy fiktív híresség a főszereplő. 
Sediánszky Nóra: Velence útvesztői - Mindent beszerzek, kikölcsönzök, elolvasok, ami Velencéről szól, még a Nagy Utazás előtt, és ami kicsit rendhagyó módon szemléli a kedvenc városomat. Azt leszámítva, hogy elég személyes a hangvétel (és E/2, de itt nem zavaró), elég sablonos helyekre visz el, de az is lehet, hogy már túl magas az ingerküszöböm. Különben nem rossz könyv, szerettem olvasni, igaz, elég sok részt átugráltam, engem nem érdekel se Tiziano, se a gótikus templom belseje, de ez nem a szerző problémája. 
Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour - Haladok a nyári listámmal! Már csak 3 és fél könyvet kéne elolvasnom róla. Ez egy roadtrip regény volt, YA változatban, és nyilván Kerouac jobban nyomta, de ez egy teljesen elfogadható színvonalú történet, sok-sok szemét kajával, motelekkel, útkereséssel, stb. 
Nicole Trilivas: Girls Who Travel - Ez az olvasás egy új projekt eredménye, mostanában lehet, hogy lesz pár, előre nem tervezett angol olvasásom. Ez a könyv decemberben jelenik meg angolul, sose voltam még ekkora hipszter. Bár romantikus chic-litről van szó, nem minden a szerelem körül forog, ráadásul szinte teljesen tudtam azonosulni a főhőssel, aki egy szuperjófej csaj (nyilván én is az vagyok hahaha), így minden pillanatát élveztem az olvasásnak. 

Belekezdtem Farkas Lívia könyvébe is (Ennél zöldebb nem lesz!), de hiába kedvelem az Urban:Eve blogot, a könyv nem nyűgözött le, sőt. Olyan kicsit, mintha egy kezdő nyelvtanuló könyvből akarná megtanulni a nyelvet, egyedül. Egy haladóbb szintű olvasó meg már túl van azokon az alapokon, amiket a könyv lefektet. Szóval nekem sehogyse áll össze a koncepció, pedig amúgy szeretem az értelmes, gyakorlatias önfejlesztő könyveket. 
Sajna az Ólomerdőt is félbe kellett hagynom, nem igazán találtunk egymásra a könyvvel, de én nem haragszom rá. :)

Ennek ellenére úgy érzem, nem csak a mennyiséget tekintve volt kiemelkedő a július, sikerült tök jó könyveket összeválogatnom, A patikus háza mindent vitt, de nagyon szerettem olvasni az Amíg a lányod voltam-ot és a két angol nyelvű könyvet is. Meg a többit is, kivéve a Franzent és a Zevint. 

Beszereztem:


Lev Grossman: A varázslók - Mindig egy The Magician számot kezdek el dúdolni, amikor meglátom a címét a regénynek, amúgy meg nagyon várom, hogy sorra kerüljön, mert aztán jön majd egy második rész is. 
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity - Nikkincs posztja után nem bírtam magammal, muszáj volt megrendelnem. Ennek ellenére nem tudom, mikor fog sorra kerülni, elég hosszú a várólista (az aktuális, rövidített verziója is). 
Marie Kondo: Rend a lelke mindennek - Viharosnak nevezném a kapcsolatomat ezzel a könyvvel, most a képen nem is szerepel, mert kölcsönadtam, de nem fogom sokáig megtartani magamnak.
Molnár Ferenc: A zenélő angyal - Régóta porosodott a kívánságlistámon ez a cuki pici könyv, Velencében játszódik, úgyhogy nyilván kellett. (Szintén Nikkincs ajánlás, köszi:))
Silvia Zucca: Asztrológiai útmutató kezdőknek és haladóknak - Cuki olasz csajos regényre számítok, a borítójába pedig egyenesen szerelmes vagyok!
Benedek Szabolcs: A kvarcóra hét dallama - A Vérgróf-trilógia befejezése egész komoly űrt hagyott bennem, és most a szerző végre előrukkolt egy olyan regénnyel, ami engem is érdekel, úgyhogy nagy reményeim vannak ebben a könyvben.

A többiek:
Amadea
Dóri
Tekla
PuPilla
Nikkincs
Nita

12 megjegyzés:

  1. Te is nagyon produktívan zártad a hónapot!! :) A bjúti zárást is várom :D
    A patikus házát már kerülgettem a könyvtárban, de asszem majd őszre időzítem, valahogy olyan őszi hangulatúnak érzem.
    A kvarcórára nagyon kíváncsi vagyok, meg most nekem is kedvem lenne ilyen roadtripes könyvet olvasni.
    A varázslóknak milyen csecse a gerince, még előben nem is láttam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy ám! :)
      Jól érzed, A patikus házában hideg van, tél, de jó lesz az őszre szerintem. Remélem, tetszeni fog. :)
      A kvarcóra eddig nagyon tetszik, már majdnem a felénél vagyok, de eleve bírom ezt az írót, jó, hogy nem csak a Vérgróf-témát tudta nekem tetszően megírni. :)

      Törlés
  2. Nicole Trilivas: Girls Who Travel: ez a könyv decemberben jelenik meg angolul? Nekem nem áll össze a kép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig ennyi a történet. :)
      Előolvasás, ezekből lesz még néhány mostanában. Semmi illegális amúgy :D

      Törlés
  3. Na bumm, A patikus házát írhatom fel a listámra. :D ... Jó hónapod volt, és tényleg nagyon sokat olvastál, hosszabbakat is, angolul is, ügyes vagy! :)
    Kíváncsi leszek A varázslókra, hogy tetszik majd (én nem vettem meg, de azért kacsintgatok felé még :D )
    Az Urban:Eve blog jó cucc, néha böngészem én is, de a könyve nem érdekelt - eddig sem, ezután sem -, mert pont valami hasonlót sejtettem mögötte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, augusztusra is hasonló terveim vannak :D (remélem, a beszerzések nem szállnak el nagyon, már most (!) ötnél tartok...
      A varázslókra nagyon szeretnék mielőbb sort keríteni, mert aztán meg jön a folytatás is előbb-utóbb...

      Törlés
    2. Ha a hónap elején bevásárolsz, azért általában nem száll el a végére még kétszer annyival :) Nálam legalábbis így szokott lenni. Nekem jön aug. a Mindfulness Coloring Book, alig várom, de még ceruzákat kell vennem jaj :D :)

      Törlés
    3. én is ebben bízom, különben amúgy is kicsit megcsömörlöttem a vásárlástól, ideje volt! :)
      Remélem, tetszik majd a színező, én szegényt most eléggé elhanyagoltam.

      Törlés
  4. Szépeket szereztél be és a 9 könyv tényleg nem semmi. :) Most én is tervezek angol nyelvű könyvet venni és olvasni, csak képregényeket olvastam idén angolul, és azért annál többre lenne szükség...
    Az Urban:Eve-nél én is így jártam, beleolvastam a könyvbe, de annyira nem jött be, maradok a blognál.
    És szerintem ez az első olyan hónap, amikor te több könyvet vettél, mint én. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdem elérni a szintedet :D
      Amúgy tök jó érzés, hogy az ember érzi, hogy fejlődik (közben most már az angol könyvekről beszélek, nem a beszerzésekről:)), szóval eleinte pl. nekem ezek tök lassan mentek, 2x annyi idő alatt olvastam el egy angol könyvet, most meg már ugyanannyi. Ok, persze nem magas szintű szépirodalom, de talán ezeket a ponyvább szerű regényeket érdemes is inkább angolul olvasni, valahogy kevésbé tűnnek bugyutának.
      Az utolsó mondathoz: hát, ez eléggé valószínű, katacita level upolt :D

      Törlés
  5. Az olvasásaidhoz annyit, hogy az Egy könyvmoly az nekem is csalódás volt. Aranyos volt, meg jó volt, de igazából annyira dicsérték, hogy sokkal többet vártam tőle. A patikus háza könyvtárból jön majd velem, a Barcelona árnyait pedig szintén nagyon "megkívántam" :)
    A Verity-nek nagyon örülök, hogy a beszerzéseid között van, szívből remélem, hogy tetszeni fog és nem fogok csuklani olvasás közben :) A KMK-nál is vannak jó kis könyvek, csak elvesznek az óriási dömpingben...
    Az Asztrológiai útmutatóval kapcsolatban pedig remélem, hogy nem lesz nagyon-nagyon habos, akkor jöhet nekem is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Egy könyvmoly...-ban a koncepció nem tetszett, könyörgöm, 250 oldalban elmesélni egy életet? Ráadásul semmi kreatív megoldás, csak ezek a kötelezően megható elemek, jajj.
      A KMK nekem már totál átláthatatlan, évente egyszer találok náluk egy könyvet, ami tetszik, aztán ennyi, ja tényleg, még a Leányrablásról is nálad olvastam, azt mindenképpen szeretném őszre beütemezni :) Ha a Verity nem jó, max passzolom tovább, ebből már nem csinálunk problémát. :)

      Törlés